Також дивіться новини на facebook.com

18.03.2017 - новини

  

Підстави для отриманні податкової соціальної пільги

Нагадуємо, що згідно 3 п.169.22 ПКУ для застосування податкової соціальної пільги (ПСП) подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП та документи, що підтверджують таке право.

Заява про застосування пільги подається у довільній формі. Перелік документів для застосування ПСП затверджено Постановою кабінету міністрів України від 29.12.2010 №1227.

Відповідно до п.169.2.1 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем роботи. Тобто, якщо платник податків крім основного місця роботи працює також за сумісництвом він самостійно обирає місце застосування ПСП, та відповідно подає заяву.

Щорічне поновлення заяв про застосування пільги не передбачено.

Граничний розмір доходу який дає право на отримання ПСП дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму. Діючого для працездатних осіб на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого найближчих 10 грн.,  у 2017 році це 2240 гривень.

Податкова соціальна пільга застосовується тільки до доходу у вигляді заробітної плати, та відповідно  до п.169.2.3 ПКУ, не може бути застосована :

доходу платника іншого ніж заробітна плата;

до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу само зайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

                                                                                                  Сарненська ОДПІ 

 
 
 

Щодо відображення в розрахунку за формою № 1ДФ коштів які видають на відрядження, або під звіт

Підпунктом „б” п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України встановлено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 111/26556.

Дія Порядку поширюється на податкових агентів, зокрема, юридичних осіб, які нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, а також військовий збір, передбачений п. 16 підрозділу 10 розділу XX „Перехідні положення” ПКУ (п. 1.3 Порядку).

Водночас Порядком не передбачено відображення інформації щодо нарахованих (виплачених) доходів на користь суб'єктів господарювання - юридичних осіб.

Пунктом 3.6 Порядку встановлено, що у графі 5 „Ознака доходу” зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. Ознака доходу визначається  відповідно до нарахованого доходу.

Згідно з довідником ознак доходів під ознакою доходу „118” відображаються суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Таким чином, під „118” ознакою доходу відображаються виключно суми коштів, які згідно з п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ підлягають оподаткуванню.

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 

 
 

Розмір ЄСВ  - 8,41%  для працюючих інвалідів  застосовується тільки для підприємств, установ і організацій

    Нарахування роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючим інвалідам здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності та закінчується датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄВ у розмірі 22 відс. визначеної бази нарахування
   Розмір ЄСВ 8,41%, для працюючих інвалідів встановлено частиною тринадцятою ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
   Згідно з п. 7 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, із змінами і доповненнями підставою для застосування цього розміру ЄВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.
   Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 ставка 8,41 відс. визначеної бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди. Вказана пільга не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. групи інвалідності.
Сарненська ОДПІ 
 
Щодо припинення підприємницької діяльності фізичних осіб

Нагадуємо, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах, як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності до зняття її із податкового обліку.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Відповідно до внесених змін до Податкового Кодексу України, з 01.01.2017 року  фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п.177.11 ст.177 Податкового Кодексу України).

 Крім того, наголошуємо, що фізична особа - підприємець, яка припиняє підприємницьку діяльність повинна закрити усі рахунки, відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб).

                                                                                      Сарненська ОДПІ 

 
 
 
 
Про особливості складання податкових накладних, починаючи з 1 січня 2017 року

Про особливості складання податкових накладних, починаючи з 1 січня 2017 року за матеріалами листа ДФС України № 1312/7/99-99-15-03-02-17 від 20.01.2017 року

Законом № 1797 підпункт "і" пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) викладено в новій редакції, відповідно до якої з 1 січня 2017 року при складанні податкової накладної запроваджується заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

При цьому платники податків мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду. У разі здійснення платниками податків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається в податковій накладній повністю.

Зміни щодо складання податкових накладних, запроваджені Законом № 1797 в частині зазначення в податковій накладній коду товару згідно з УКТ ЗЕД, застосовуються до податкових накладних, дата складання яких припадає на період з 1 січня 2017 року.

До внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати в графі 3 табличної частини податкової накладної.

Оскільки діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

Відсутність коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг в податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної не визначається як помилка, допущена при складанні такої податкової накладної.

Тобто, при здійсненні платниками податку, починаючи з 1 січня 2017 року операцій з постачання товарів у податковій накладній в обов’язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів - 10 знаків, для інших товарів - не менше 4 знаків). При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Вищезазначені зміни стосуються також і розрахунків коригування до податкових накладних, які складаються з 1 січня 2017 року, незалежно від дати складання податкових накладних (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати), до яких складаються такі розрахунки коригування.

В той же час у разі складання податкових накладних не за операціями з постачання товарів/послуг, а з метою нарахування податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу та/або статті 199 Кодексу (за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання чи починають використовуватися в неоподатковуваних операціях), код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, не зазначаються.

Сарненська ОДПІ 
 

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2016 рік професійні спілки не подають

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України для професійних спілок, їх об’єднань та організацій профспілок передбачено подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) лише у разі порушень вимог п. 133.4 ст.133 ПКУ.

Норма п.46.2 ст. 46 Податкового кодексу України стосовно подання професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок Звіту лише у разі порушень вимог п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України вперше застосовуватиметься за результатами звітування за 2016 рік.

                                                             Сарненська ОДПІ 

 
 

Маєте у власності декілька земельних ділянок - до 1 травня подайте заяву до ДПІ про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги

Повідомляємо, що  згідно з п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи;  фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
 Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

     для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

     для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

     для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

     для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

     для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

 Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ст. 281 Податкового кодексу України).

Якщо фізична особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 
 

Виплачуєте заробітну плату за рішенням суду – перерахуйте ПДФО до бюджету

Згідно з п.п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розд. IV Податкового кодексу України, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розд. IV Податкового кодексу України.

Відповідно до п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, а також своєчосно та повністю утримувати та сплачувати ПДФО за рахунок такої особи, до або під час такої виплати (п.п. «а» п.176.2 ), та  подавати у строки, встановлені Податковим кодексом України для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України).

Отже, перерахувати (сплатити) податок на доходи фізичних осіб з суми заробітної плати, яка перерахована юридичною особою за рішенням суду на рахунок виконавчої служби для виплати фізичній особі, повинна юридична особа, яка є податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб.

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 

 
 

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією

Повідомляємо, що з  1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата в місячному розмірі становить 3200 гривень (у погодинному розмірі – 19,34 гривні).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України.

Всі роботодавці, які використовують працю найманих працівників, зобов’язані виплачувати заробітну плату у розмірі не нижчому за мінімальний.

Погоджуючись на виплату заробітної плати нижче мінімального рівня або неофіційне працевлаштування, робітник втрачає такі права, як оплачувані відпустки, соціальні страхові виплати та пенсійний стаж.

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 

 
Отримайте податкову знижку за навчання, подавши декларацію про майновий стан і доходи
Повідомляємо, що перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у ст. 166 Податкового кодексу України.

До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Тобто для отримання податкової знижки за результатами 2016 року податкова декларація про майновий стан і доходи подається до кінця 2017 року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для прискорення проведення органом фіскальної служби розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції разом із декларацією про майновий стан і доходи копії зазначених документів.

Детальніше у роз‘ясненні ДФС України, яке розміщено на офіційному веб-порталі у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 103.06.03).

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 

 
До уваги платників ПДВ! Реєстрація податкових накладних за новою формою починається з 16 березня 2017 року

Повідомляємо, що Міністерством фінансів України видано наказ від 23.02.2017 №276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.02.2017 за № 269/30137 

Вказаним наказом, зокрема, внесено зміни до форми податкової накладної (викладено в новій редакції) та порядку її заповнення.

Відповідно до пункту 5 наказу №276 він набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

Враховуючи те, що наказ №276 опубліковано 28.02.2017 (Урядовий кур’єр), він набрав чинності 1 березня 2017 року.

Пунктом 3 Порядку заповнення податкової накладної передбачено, що усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.

Разом з тим, з метою створення комфортних  умов для платників податку на додану вартість, а також доопрацювання програмного забезпечення для формування і подання податкових накладних/розрахунків коригування до реєстрації в ЄРПН  (у зв’язку із внесенням вказаних змін), податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року.

До вказаної дати податкові накладні/розрахунки коригування реєструються в ЄРПН за старою формою (до внесення змін наказом №276).

                                                                                                   Сарненська ОДПІ 

 
Вирішили стати „спрощенцем” з другого кварталу – подайте заяву до 16 березня

Повідомляємо, що останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з 1 квітня 2017 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік – 16 березня 2017 року (пп. 298.1.4 Податкового кодексу України).

Відзначимо, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу України, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. 

                                                                                                   Сарненська ОДПІ