Також дивіться новини на facebook.com

№ 368 від 24 жовтня 2013 року "Про хід виконання програми правової освіти населення Сарненського району на 2011-2015 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації
 
     

 24 жовтня 2013 року                                                                                       № 368

 

Про хід виконання програми правової

освіти населення Сарненського району

на 2011-2015 роки

 

         Правоосвітня діяльність в районі здійснюється у напрямку реалізації положень Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.10.2001 № 992 «Про Національну програму правової освіти населення».

У відповідності до пункту 4 статті 25 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцева державна адміністрація здійснює заходи щодо організації правового інформування і виховання населення.

         Розпорядженням голови райдержадміністрації від 18 березня 2011 року № 137 схвалено, а рішенням Сарненської районної ради від 01 липня 2011 року № 236 затверджено програму правової освіти населення Сарненського району на 2011-2015 роки, заходи якої спрямовані на підвищення загально- районного рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, вільний доступ громадян до джерел правової інформації.

 На підставі відповідного Положення, діє районна міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення в складі 10 чоловік, засідань якої за звітний період проведено 4, на яких розглянуто 13 питань.

Щороку, на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України, у відповідності до робочих планів, затверджених головою райдержадміністрації, в районі, з нагоди Всеукраїнського тижня права проводяться цільові заходи.

         Методичне забезпечення правової освіти в районі здійснюють Сарненське районне управління юстиції, відділи культури і туризму, освіти,  у справах молоді та спорту райдержадміністрації та інші зацікавлені управління, відділи, установи.

 Районним управлінням юстиції в період з вересня 2012 року по жовтень 2013 року здійснено 15 перевірок організації правової роботи та правової освіти, що характеризується станом правового обслуговування, роботою по дотриманню законодавства про працю, організацією підвищення правових знань працівників, за наслідками яких виявлено 28 порушень законодавства, що менше в порівнянні з минулим звітним періодом 2011-2012 (88).

         У 2013 році в районному управлінні юстиції пройшли стажування 8  юрисконсультів підприємств, установ, організацій району.

Протягом четвертого кварталу 2012 року та звітного періоду 2013 року  спеціалістами районного управління юстиції підготовлено та розповсюджено 14 методичних рекомендацій з напрямків правової роботи та правової освіти, проведено 7 семінарів для працівників юридичних служб з питань організації діяльності юридичної служби, дотримання законодавства про працю, проведено 14 стажувань юрисконсультів. Працівниками районного управління юстиції опубліковано 12 статей у районній газеті «Сарненські новини», здійснено 25 виступів на районному проводовому радіомовленні, проведено 21 перевірку щодо організації правової освіти у навчальних закладах та установах, організаціях району.

         На території району діють 14 громадських приймалень, через які протягом терміну дії програми правової освіти населення надано 156 безкоштовних юридичних консультацій для малозабезпечених верств населення.

         З метою підвищення професійних знань майбутніх спеціалістів з числа студентської молоді, яка навчається в юридичних закладах, проведені стажування шести осіб у районному управлінні юстиції, по одній особі в органах прокуратури та суду.

         Активізовано роботу мобільного консультаційного пункту соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, проведені відеосемінари на актуальну для молоді тематику.

         Враховуючи наведене вище, пропозиції та висновки членів колегії райдержадміністрації, керуючись статтями 118, 119 Конституції України:

1.                Інформацію начальника Сарненського районного управління юстиції в Рівненській області Харковця В.В. взяти до відома.

2.                Рекомендувати начальнику Сарненського районного управління юстиції в Рівненській області Харковцю В.В.:

2.1.         надалі забезпечувати виконання заходів програми правової освіти  населення Сарненського району на 2011-2015 роки;

2.2.         в рамках підвищення правової культури населення забезпечити постійне висвітлення в районних засобах масової інформації актуальних правових питань, приділивши особливу увагу роз’ясненню відповідних актів законодавства та практики їх застосування;

2.3.         до 01.12.2013 організувати і провести тематичні семінари, бесіди, та лекційно-тренінгові заняття для батьків, учнів різних вікових груп щодо профілактики правопорушень серед дітей і молоді;

2.4.         провести районні огляди-конкурси на краще забезпечення серед виконавчих комітетів сільських, селищних, міської рад методичної діяльності з правової освіти населення, на краще висвітлення правоосвітньої проблематики засобами масової інформації району з підбиттям підсумків до Всеукраїнського тижня правових знань у грудні 2013 року;

2.5.         активізувати роботу громадських приймалень, які функціонують на території району, по наданню правової допомоги малозахищеним верствам населення.

3.     Начальнику відділу освіти райдержадміністрації Макриці Л.І.:

3.1.         забезпечити в установленому порядку проведення соціологічних досліджень щодо визначення причин і факторів, що породжують негативні тенденції у дитячому та молодіжному середовищах з наступним обговоренням на спільних нарадах, педагогічних радах, батьківських зборах;

3.2.         залучати підлітків, схильних до вчинення правопорушень, до безпосередньої участі у проведенні громадських заходів;

3.3.          проводити щоквартально моніторинг стану злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, узагальнювати його результати і розробляти рекомендації щодо поліпшення превентивно-профілактичної роботи з попередження дитячої злочинності, негативних звичок та проявів насильства й жорстокості;

3.4.         розробити та впровадити дієві заходи щодо попередження протиправних проявів серед дітей та підлітків у загальноосвітніх навчальних закладах району;

3.5.         проаналізувати якість інформаційно-освітньої роботи навчальних закладів з питань запобігання вживанню учнями пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв, наркотичних засобів, психотропних речовин, як чинників зростання підліткової злочинності;

3.6.         провести аналіз здійснення правового батьківського всеобучу, зокрема, з питань насильства в сім’ї, контролю за відвідуванням занять школярами, заходів впливу на батьків за невідвідання дітьми навчальних закладів; розробити пропозиції щодо напрямів діяльності зацікавлених установ, організацій у вказаній сфері.

4.                Начальнику відділу культури і туризму райдержадміністрації Чорній Н.В.:

4.1.         вживати заходів щодо наповнення юридичною літературою бібліотек, проведення на їх базі правоосвітніх заходів для учнівської, студентської молоді;

4.2.         провести аналіз наповнення юридичною літературою бібліотек, оновлення існуючого бібліотечного фонду з урахуванням змін у чинному законодавстві.

5.                Начальнику Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області Шкодичу П.О.:

5.1. забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації матеріалів, спрямованих на подолання насильства та жорстокості серед дітей та молоді;

5.2. поновити дієву систему співпраці з громадськістю шляхом розміщення в громадських місцях, засобах масової інформації номерів контактних телефонів регіональних підрозділів органів внутрішніх справ, графіків прийому громадян посадовими особами таких органів, номерів «телефонів довіри».

6.                 Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію у встановлені терміни, а за відсутності контрольної дати до 28.12.2013 та 01.05.2014.

7.                Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 28.09.2012 № 361 «Про виконання програми правової освіти населення Сарненського району на 2011-2015 роки».

8. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Наумович І.В.

 
Голова адміністрації                                              А.Остапчук