Також дивіться новини на facebook.com

№ 9 від 16 січня 2014 року "Про районну цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 

 16 січня 2014 року                                                                                           № 9

 
Про районну цільову соціальну
програму профілактики, діагностики
та лікування вірусних гепатитів
на період до 2016 року
 
 
 

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2013 року № 637 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року»  та  розпорядження  голови  обласної  державної  адміністрації  від       05 листопада 2013 року № 587 «Про обласну цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року», з метою покращення діагностики, лікування вірусних гепатитів, профілактики захворюваності та інвалідності:

 

1. Схвалити районну цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року (далі – Програма), що додається.

2. Фінансовому управлінню райдержадміністрації спільно з відділом охорони здоров’я райдержадміністрації щороку в районному бюджеті передбачати кошти на реалізацію заходів Програми в межах реальних фінансових ресурсів.

3. Відділу охорони здоров’я райдержадміністрації:

- забезпечити реалізацію заходів, передбачених Програмою;

- узагальнену інформацію про хід виконання заходів Програми подавати управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації щороку до 20 січня.

4. Розпорядження голови райдержадміністрації від 27 квітня 2010 року № 188 «Про районну програму діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів на 2010 – 2014 роки» визнати таким, що втратило чинність.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Сухареву Т.Є.

 

Голови адміністрації                                                                 А.Остапчук

 
Додаток
до розпорядження голови
районної державної адміністрації

     16 січня 2014 року   № 9

 
 
 

Районна цільова соціальна програма профілактики,

діагностики та лікування вірусних гепатитів

на період до 2016 року
 
Вступна частина
 

За ступенем негативного впливу на здоровя населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. До зазначеної групи належить близько 30 відсотків усіх інфекційних захворювань, крім грипу та гострих інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.

За оцінкою експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі вірусним гепатитом С інфіковано близько 1 мільярд людей, 180 мільйонів осіб страждають на хронічну форму цього захворювання, 350 тисяч – щороку помирають.

Вірусним гепатитом В у світі інфіковано 1 мільярд людей, на хронічну форму захворювання страждає близько 400 мільйонів осіб, щороку від 500 до 700 тисяч осіб помирають від зазначеної інфекції. Всього 57 відсотків випадків цирозу печінки і 78 відсотків випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В і С.

Надзвичайно складна ситуація спостерігається із захворюванням на вірусний гепатит С, проти якого не існує вакцини і для якого притаманний безсимптонний (безжовтяничний) перебіг з подальшим розвитком хронічного процесу та переходом у цироз печінки у більш як 80 відсотків пацієнтів.

У зв’язку з особливостями клінічного перебігу, відсутністю специфічної профілактики, високим хроніогенним потенціалом вірусу рівень захворюваності на гепатит С постійно підвищується, кількість летальних випадків внаслідок ускладнень, спричинених цим захворюванням (цироз та первинний рак печінки), збільшується. За даними експертів, пік смертності від цього захворювання очікується у 2017-2020 роках.

Внаслідок надзвичайної контагіозності вірусів гепатиту В і С рівень інфікованості цими гепатитами у десятки разів перевищує показники інфікованості ВІЛ-інфекцією, тому кількість хворих на вірусні гепатити у світі щонайменше в 14-15 разів перевищує кількість хворих на ВІЛ (у тому числі і на коінфекцію ВІЛ та вірусні гепатити).

Кількість хворих, які знаходяться на диспансерному обліку з приводу хронічних вірусних гепатитів, у Рівненській області за останні 5 років значно зросла. Зокрема, з 8544 випадків у 2008 році (по Сарненському району – 413 осіб) до 9789 (по Сарненському району – 555 осіб) — у 2012 році. Майже 1500 пацієнтів страждають від цирозу печінки, із них щороку третина помирає.

Більшість хворих на хронічні форми вірусного гепатиту В і С (понад 80 відсотків) є працездатного та репродуктивного віку, соціально адаптовані.

Вірусний гепатит С, у разі застосування сучасних методів лікування, може бути виліковним. За останні 5 років в Рівненській області комбіновану противірусну терапію отримали 72 особи (Сарненський район – 20 осіб), стійка вірусологічна відповідь відмічалася в 62 відсотків із них (Сарненський район – 65%).

На даний час проблема вірусних гепатитів є багатокомпонентною і включає в себе низький рівень інформованості населення про небезпеку зараження вірусними гепатитами В і С, невизначеність фактичного рівня захворюваності, застарілі методики діагностування, високу вартість противірусного лікування.

Відсутність невідкладних комплексних заходів, спрямованих на боротьбу з вірусними гепатитами В і С в Україні, неминуче призведе до значного підвищення рівня захворюваності через 3-5 років та інвалідності через 5-10 років і смертності.

Тому актуальність розроблення Програми зумовлена необхідністю створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобігання подальшому поширенню вірусних гепатитів В і С згідно з положенням резолюції, прийнятої 63 сесією Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (травень 2010 року).

 
Мета програми
 

Метою Програми є забезпечення доступу широких верств населення до профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С в Україні для стабілізації епідемічної ситуації, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності, збільшення тривалості й підвищення якості життя хворих.

 

Шляхи і способи розв’язання проблеми

 

Для зменшення рівня захворюваності, попередження інвалідизації, профілактики та лікуавння хворих на вірусні гепатити необхідно здійснити комплекс таких заходів:

впровадження системи централізованого контролю за рівнем захворюваності, наданням медичної допомоги;

передбачення коштів для закупівлі препаратів на лікування вірусних гепатитів В і С;

впровадження сучасних методів діагностики;

впровадження сучасних протоколів лікування гепатитів згідно з міжнародними рекомендаціями;

посилення взаємодії органів виконавчої влади з громадськими об’єднаннями та міжнародними організаціями, які працюють в напрямі протидії поширенню вірусних гепатитів В і С.

 
 

Очікувані результати та ефективність Програми

 
Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити здійснення масштабних інформаційно-профспілкових заходів з питань профілактики гепатитів В і С;

підвищити рівень безпеки донорства з метою запобігання передачі вірусних гепатитів В і С;

забезпечити дотримання вимог інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та на підприємствах побутового обслуговування;

забезпечити проведення вакцинації проти вірусного гепатиту В представникам груп ризику;

забезпечити доступ широких верств населення до діагностики вірусних гепатитів В і С із застосуванням сучасних методів;

забезпечити доступ до сучасних методів лікування вірусних гепатитів В і С для хворих, які його потребують;

забезпечити проведення клінічного та лабораторного моніторингу ефективності лікування хворих на вірусні гепатити В і С.

 
Завдання і заходи Програми
 

Завдання і заходи з виконання Програми визначені у додатку до Програми.

 

Обсяг та джерела фінансування Програми

 

Фінансування Проргами здійснюватиметься за рахунок коштів державного та районного бюджетів, а також інших передбачених законом джерел.

 
 

Керівник апарату адміністрації                                                В. Стельмах

 
 
 

СХВАЛЕНО                                                                          ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови                                  Рішення Сарненської районної ради
Райдержадміністрації                               від ___ січня 2014 року
від 16 січня 2014 року                                  №___
№ 9
 
 

Районна цільова соціальна програма профілактики,

діагностики та лікування вірусних гепатитів

на період до 2016 року
 
Вступна частина
 

За ступенем негативного впливу на здоровя населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. До зазначеної групи належить близько 30 відсотків усіх інфекційних захворювань, крім грипу та гострих інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.

За оцінкою експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі вірусним гепатитом С інфіковано близько 1 мільярд людей, 180 мільйонів осіб страждають на хронічну форму цього захворювання, 350 тисяч – щороку помирають. Вірусним гепатитом В у світі інфіковано 1 мільярд людей, на хронічну форму захворювання страждає близько 400 мільйонів осіб, щороку від 500 до 700 тисяч осіб помирають від зазначеної інфекції. Всього 57 відсотків випадків цирозу печінки і 78 відсотків випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В і С.

Надзвичайно складна ситуація спостерігається із захворюванням на вірусний гепатит С, проти якого не існує вакцини і для якого притаманний безсимптонний (безжовтяничний) перебіг з подальшим розвитком хронічного процесу та переходом у цироз печінки у більш як 80 відсотків пацієнтів.

У зв’язку з особливостями клінічного перебігу, відсутністю специфічної профілактики, високим хроніогенним потенціалом вірусу рівень захворюваності на гепатит С постійно підвищується, кількість летальних випадків внаслідок ускладнень, спричинених цим захворюванням (цироз та первинний рак печінки), збільшується. За даними експертів, пік смертності від цього захворювання очікується у 2017-2020 роках.

Внаслідок надзвичайної контагіозності вірусів гепатиту В і С рівень інфікованості цими гепатитами у десятки разів перевищує показники інфікованості ВІЛ-інфекцією, тому кількість хворих на вірусні гепатити у світі щонайменше в 14-15 разів перевищує кількість хворих на ВІЛ (у тому числі і на коінфекцію ВІЛ та вірусні гепатити).

Кількість хворих, які знаходяться на диспансерному обліку з приводу хронічних вірусних гепатитів, у Рівненській області за останні 5 років значно зросла. Зокрема, з 8544 випадків у 2008 році (по Сарненському району – 413 осіб) до 9789 (по Сарненському району – 555 осіб) — у 2012 році. Майже 1500 пацієнтів страждають від цирозу печінки, із них щороку третина помирає.

Більшість хворих на хронічні форми вірусного гепатиту В і С (понад 80 відсотків) є працездатного та репродуктивного віку, соціально адаптовані.

Вірусний гепатит С, у разі застосування сучасних методів лікування, може бути виліковним. За останні 5 років в Рівненській області комбіновану противірусну терапію отримали 72 особи (Сарненський район – 20 осіб), стійка вірусологічна відповідь відмічалася в 62 відсотків із них (Сарненський район – 65%).

На даний час проблема вірусних гепатитів є багатокомпонентною і включає в себе низький рівень інформованості населення про небезпеку зараження вірусними гепатитами В і С, невизначеність фактичного рівня захворюваності, застарілі методики діагностування, високу вартість противірусного лікування.

Відсутність невідкладних комплексних заходів, спрямованих на боротьбу з вірусними гепатитами В і С в Україні, неминуче призведе до значного підвищення рівня захворюваності через 3-5 років та інвалідності через 5-10 років і смертності.

Тому актуальність розроблення Програми зумовлена необхідністю створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобігання подальшому поширенню вірусних гепатитів В і С згідно з положенням резолюції, прийнятої 63 сесією Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (травень 2010 року).

 
Мета програми
 

Метою Програми є забезпечення доступу широких верств населення до профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С в Україні для стабілізації епідемічної ситуації, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності, збільшення тривалості й підвищення якості життя хворих.

 

Шляхи і способи розв’язання проблеми

 

Для зменшення рівня захворюваності, попередження інвалідизації, профілактики та лікуавння хворих на вірусні гепатити необхідно здійснити комплекс таких заходів:

впровадження системи централізованого контролю за рівнем захворюваності, наданням медичної допомоги;

передбачення коштів для закупівлі препаратів на лікування вірусних гепатитів В і С;

впровадження сучасних методів діагностики;

впровадження сучасних протоколів лікування гепатитів згідно з міжнародними рекомендаціями;

посилення взаємодії органів виконавчої влади з громадськими об’єднаннями та міжнародними організаціями, які працюють в напрямі протидії поширенню вірусних гепатитів В і С.

 
 

Очікувані результати та ефективність Програми

 
Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити здійснення масштабних інформаційно-профспілкових заходів з питань профілактики гепатитів В і С;

підвищити рівень безпеки донорства з метою запобігання передачі вірусних гепатитів В і С;

забезпечити дотримання вимог інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та на підприємствах побутового обслуговування;

забезпечити проведення вакцинації проти вірусного гепатиту В представникам груп ризику;

забезпечити доступ широких верств населення до діагностики вірусних гепатитів В і С із застосуванням сучасних методів;

забезпечити доступ до сучасних методів лікування вірусних гепатитів В і С для хворих, які його потребують;

забезпечити проведення клінічного та лабораторного моніторингу ефективності лікування хворих на вірусні гепатити В і С.

 
Завдання і заходи Програми
 

Завдання і заходи з виконання Програми визначені у додатку до Програми.

 

Обсяг та джерела фінансування Програми

 

Фінансування Проргами здійснюватиметься за рахунок коштів державного та районного бюджетів, а також інших передбачених законом джерел.

 
Додаток
до районної цільової соціальної програми профілактики, діагностики

 та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року

 
ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ

з виконання районної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів

на період до 2016 року

Найменування завдання
Найменування показника
Значення показника
Найменування заходу

Головний розпорядник бюджетних коштів

Джерела фінансування
Обсяг фінансування тис.грн.
Фінансування по роках, тис.грн
 
усього
у тому числі за роками
 
2014
2015
2016
 
2014
2015
2016
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
 
1. Розвиток
системи
охорони
здоров'я
у галузі
надання допомоги
хворим
на вірусні гепатити В
та С

Розроблення та впровадження механізму інтеграції надання медичної допомоги хворим на вірусні гепатити для закладів охорони здоров'я первинного та вторинного рівнів лікувально-профілактичної допомоги

 
5
2
3
 

Удосконалення методів діагностики, лікування та реабілітації хворих на вірусні гепатити в інфекційних кабінетах та відділеннях лікувально-профілактичних закладів із забезпеченням медичними кадрами та обладнанням

Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
Районний бюджет
0,2
-
0,2
-
 

2.Удосконалення надання медико-соціальної допомоги хворим на вірусні гепатити В і С в умовах реформування системи охорони здоров'я, забезпечення розвитку спеціалізованої медичної допомоги і доступу населення до діагностично-лікувального процесу

Підвищення рівня виявлення захворюваності на вірусні гепатити В і С (відсотки)

 
15
20
25

Забезпечення покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я та лабораторій, в яких здійснюється діагностика та моніторинг лікування вірусних гепатитів

Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
Районний бюджет
18,0
 
28,0
 
17,4
 
45,0
 
14,0
 
10,0
 
14,0
 
-
 
-
 
14,0
8,0
 
7,0
 
17,4
 
-
 
-
-
 
7,0
 
-
 
45,0
 
-
 
 
 
 
 
 
 

Проведення закупівлі витратних матеріалів для лабораторії діагностики та моніторингу лікування хворих на вірусні гепатити

 
Районний бюджет
 
 
81,9
 
0,6
27,3
 
0,2
27,3
 
0,2
27,3
 
0,2
 

3.Забезпечення інфекційної безпеки донорської крові та її компонентів

Запобігання інфікуванню реципієнтів донорської крові на 50 відсотків

3
 
2
1

Оснащення лабораторій закладів служби крові високочутливими системами приладів і тестів, що дозволяють надійно виявляти віруси у донорській крові

Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
Державний бюджет

Обсяг фінансування визначається окремо у межах видатків державного бюджету

 

4.Забезпечення лікування та профілактики хворих на вірусні гепатити В і С

Питома вага випадків успішного лікування хворих на вірусні гепатити В і С (відсотки)

 
42
45
48

Забезпечення лікуванням хворих на вірусні гепатити В і С

Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
Державний бюджет

Обсяг фінансування визначається окремо у межах видатків державного бюджету

 
 

Зниження рівня інвалідності внаслідок захворювань на вірусні гепатити з термінальними стадіями фіброзу печінки та показника смертності внаслідок ускладнень, спричинених вірусними гепатитами (відсотки)

 
15
5
5
5
 
Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
 
 
 
 
 
 

Охоплення вакцинацією проти вірусного гепатиту В осіб із групи ризику (відсотки)

30
10
10
10

Проведення вакцинації проти гепатиту В

Відділ

охорони здоров’я

райдержад-міністрації;

КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ», КЗ «Степанська РЛ», КЗ «Клесівська РЛ», КЗ «Сарненський районний ЦПМСД»

Районний бюджет
30,0
10,0
10,0
10,0
 

5.Підвищення рівня інформаційного забезпечення

Кількість заходів
4
2
1
1

Забезпечення проведення широкої інформаційно-просвітницької кампанії з питань вірусних гепатитів В і С

Відділ

охорони здоров’я

райдержадміністрації;
КЗ «Сарнен-ська ЦРЛ»
Інші джерела
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Забезпечення інформування населення щодо щорічного моніторингу рівня захворюваності населення на вірусні гепатити В і С

 
РАЗОМ ЗА ПРОГРАМОЮ
235,1
 
75,5
71,1
89,5
 

Розрахунок потреби в коштах:

В середньому за рік у відділі діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів та інших інфекцій проводиться більше 6000 досліджень методом ІФА по виявленню вірусних гепатитів у населення району (4198 обстежень на гепатит В і 2062 обстеження на гепатит С за 2013 рік). За останні роки відмічається тенденція до зростання захворювання гепатитом С, який має великий процент хронізації захворювання та онкопереходження і потребує дороговартісного і тривалого лікування. Для покращення роботи по проведенню досліджень необхідно щоб було постійне забезпечення діагностичним матеріалом. Середні витрати на рік, виходячи з розрахунків за 2013 рік: необхідно 24 набори на 192 дослідження на гепатит В за ціною 2013 року 1-го набору 628 гривень, та 15 наборів на гепатит С – за ціною одного 705 гривень). Для діагностики в ургентних випадках, при оперативних втручаннях використовуються швидкісні тести до 50 шт. за ціною 20.40 гривеь по гепатиту В і відповідно до 50 шт. по гепатиту С.

Для забезпечення роботи відділу діагностики ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів та інших інфекцій, необхідно придбати:

п/п

Найменування обладнання, матеріалів

Кількість

Вартість 1 од.,

грн.
Сума, тис.грн.
В т.ч. по роках
2014
2015
2016
1.

Мікропіпетки змінного об’єму (дозатори) одноканальні

10
1800
18,0
10,0
8,0
-
2.

Мікропіпетки змінного об’єму (дозатори) восьмиканальні

8
3500
28,0
14,0
7,0
7,0
3.

Термошейкер 4-х плашковий

1
17400
17,4
-
17,4
-
4.

Промивач для мікропланшет

1
45000
45,0
-
-
45,0
5.
Холодильна камера
1
14000
14,0
14,0
-
-
6.
Тест-системи: на 1 рік

                                      гепатит С

                                      гепатит В

 
 
 
 
 
 
15
700
31,5
10,5
10,5
10,5
24
700
50,4
16,8
16,8
16,8
7.

Швидкісні тести: на 1 рік

100
20
0,6
0,2
0,2
0,2
8.

Вакцина для населення груп ризику проти гепатиту В

 
 
30,0
10,0
10,0
10,0
9.

Облаштування санбюлетнів, оформлення буклетів

 
 
0,2
-
0,2
-