Також дивіться новини на facebook.com

№ 395 від 10 листопада 2014 року "Про стан захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, наркоманію, виконання заходів щодо профілактики, діагностики, лікування та інформаційно-просвітницьку роботу щодо популяризації здорового способу життя, профілактику соціал"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 

10 листопада 2014 року                                                                                      № 395

 
Про стан захворювання на туберкульоз,
ВІЛ/СНІД, наркоманію, виконання заходів
щодо профілактики, діагностики, лікування
та інформаційно-просвітницьку роботу щодо
популяризації здорового способу життя, профілактику
соціально-небезпечних хвороб, шкідливих
звичок
 
 

На виконання Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», ряду наказів МОЗ України, якими затверджені: інструкції та протоколи щодо надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, впровадження ДОТС стратегії в Україні, уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної та третинної допомоги; сформований і ведеться електронний реєстр хворих, який постійно оновлюється, проводиться робота в районі для забезпечення проведення заходів попередження діагностики захворювання на туберкульоз, профілактики та лікування. Функціонують: амбулаторне протитуберкульозне відділення при поліклініці КЗ «Сарненська ЦРЛ»; стаціонарні відділення КЗ «Страшівська туберкульозна лікарня». Великий обсяг роботи покладений на первинну ланку закладів охорони здоров’я КЗ «Сарненскьий районний ЦПМСД».

В районі задіяно 4 стаціонарні рентгенустановки  проведений перерозподіл населення за дільницями: поліклініка м.Сарни; смт.Клесів; смт.Степань; Вузлова лікарня. Обстежено за 9 місяців 2014 року 32042 чол. (28769-2013 р.), з них: КЗ «Сарненська ЦРЛ» - 152254 чол., КЗ «Степанська РЛ» - 2271чол.; КЗ «Клесівська РЛ» - 1367 чол.; Вузлова лікарня – 4548чол. А також КЗ «Страшівська туберкульозна лікарня» – 980 чол.

Всього з початку року виявлено 52 випадки туберкульозу (2013 – 44), з них 19 осіб методом флюорографічного обстеження, 33 особи методом мікроскопії мазка. Активно працює в цьому напрямку первинна ланка: проведено 491 аналіз мокротиння; виготовлено оголошення-запрошення; проводять роботу шкільними сестрами медичними в освітніх закладах.

В рамках Програми протидії туберкульозу на 2014 рік передбачено 143,8 тис.грн., крім того, 32,0 тис.грн. у бюджетах сільських/селищних рад. За ці кошти придбано флюороплівку на суму 30,0 тис.грн. та туберкулін.

Активно працюють медичні працівники Товариства Червоного Хреста України з метою доступності соціальних верств населення з профілактики та лікування туберкульозу. За 9 місяців 2014 року проліковано 5 чол., на кожен 15-й день дається продуктовий пакет, з початку року надано – 22 пайки. Лікарські препарати хворі приймають під контролем сестер милосердя.

Статистика щодо ВІЛ-інфікованих щороку в районі зростає, якщо взято на облік в 2004 році 1 особу, то в 2006 – 4 особи, 2009 – 15 осіб, 2012 – 22 особи, 2013 - 34 особи і в 2014 – 37 осіб. Ефективно працює кабінет «Довіра», завдяки якому в районі забезпечено доступ різних категорій населення до системи безоплатного добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, крім того надається допомога з дотримання вимог конфіденційності. Медичні працівники району, що мають професійний контакт з кров’ю, застраховані на випадок інфікування хворобами, що передаються парентеральним шляхом.

В рамках Програми на 2014 рік на проведення лабораторних досліджень і діагностики захворювання виділено 15,0 тис.грн., станом на 01.10.2014 використано 13,1 тис.грн., до кінця року кошти будуть використані 100 відсотково.

На диспансерному обліку в Сарненському районі  30 наркоманів, з них ін’єкційних – 9. Крім того, 15 осіб на профілактичному обліку з приводу епізодичного вживання марихуани. Робота наркологічного кабінету ведеться спільно з правоохоронними органами та КЗ «Обласна психіатрична лікарня села Орлівка».

З метою оперативного реагування та максимального сприяння у вирішенні питань, пов’язаних із запобіганням захворювання населення району на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та наркоманію:

1. Начальнику відділу охорони здоров’я райдержадміністрації та головним лікарям КЗ «Сарненська ЦРЛ», КЗ «Сарненський районний ЦПМСД», КЗ «Степанська РЛ», КЗ «Клесівська РЛ»:

1.1. забезпечити використання фінансового ресурсу, передбаченого на заходи Програми протидії епідемії туберкульозу (кошторисних призначень комунальних закладів охорони здоров’я району та територіальних громад) та на дослідження ВІЛ-інфекції, СНІДу та наркоманії,;

1.2. спільно з Сарненським РВ УМВС України в Рівненській області забезпечити примусове ФОПК-обстеження і лікування хворих на туберкульоз і наркоманію, які відмовилися від лікування, з доставкою їх у заклади охорони здоров’я.

2. Головному лікарю КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» забезпечити проведення туберкулінодіагностики згідно графіку щеплень, за віковими категоріями дітей по району.

3. Головному лікарю КЗ «Сарненська ЦРЛ» спільно із профільними районними спеціалістами забезпечити:

3.1.обстеження віражних та тубінфікованих в амбулаторному протитуберкульозному відділенні КЗ «Сарненська ЦРЛ»;

3.2.обстеження наркоманів та спрямування їх на лікування в КЗ «Обласна психіатрична лікарня села Орлівка».

4. Керівникам відділу освіти райдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спільно з медичними працівниками активізувати пропагування здорового способу життя, профілактику небезпечних хвороб та шкідливих звичок в молодіжних осередках та освітніх закладах.

5. Рекомендувати сільським, селищним головам активізувати роботу по систематичному інформуванню населення з питань профілактики туберкульозу, онкозахворювань, наркоманії та ВІЛ/СНІДу, особливо населення групи ризику, організації дворових обходів спільно з медичними працівниками, соціальними службами та правоохоронними органами, розгляду конкретних випадків на засіданнях виконавчих комітетів рад, сприяти їх довезенню до медичних закладів.

6. Начальнику Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області активізувати роботу дільничих міліціонерів щодо допомоги медичним працівникам та керівникам місцевого самоврядування в роботі з населенням, які мають ці «соціальні» хвороби.

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації.

 
 
 
Виконуючий обов’язки
голови адміністрації                                                                          Я.Яковчук