Також дивіться новини на facebook.com

№ 416 від 02 грудня 2014 року "Про затвердження Інструкції щодо роботи користувачів у локальній обчислювальній мережі інформаційно- телекомунікаційної системи Сарненської районної державної адміністрації"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 

02 грудня 2014 року                                                                             № 416

 
Про затвердження Інструкції
щодо роботи користувачів у
локальній обчислювальній
 мережі інформаційно-
телекомунікаційної системи
 Сарненської районної
державної адміністрації

Відповідно до статті 44 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та з метою забезпечення правильного та ефективного використання в роботі комп’ютерної техніки на робочому місці:

1.                Затвердити Інструкцію щодо роботи користувачів у локальній обчислювальній мережі інформаційно-телекомунікаційної системи Сарненської районної державної адміністрації (додається).

2.                Загальному відділу апарату райдержадміністрації довести зміст цього розпорядження до працівників апарату, структурних підрозділів райдержадміністрації.

3.                Керівникам апарату і структурних підрозділів райдержадміністрації довести зміст цього розпорядження до працівників апарату і структурних підрозділів райдержадміністрації, які використовують у своїй роботі комп’ютерну техніку.

4.                Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на керівника апарату райдержадміністрації Стельмаха В.М.

 
 
Виконуючий обов’язки голови
райдержадміністрації                                                                   Я.Яковчук
 



         ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження голови райдержадміністрації

02.12.2014 №416

 
 
 
ІНСТРУКЦІЯ

щодо роботи користувачів у локальній обчислювальній мережі інформаційно-телекомунікаційної системи Сарненської районної державної адміністрації

 
1Загальні положення

1.1. Інструкція щодо роботи користувачів у локальній обчислювальній мережі інформаційно-телекомунікаційної системи (даліІТС) Сарненської районної державної адміністрації (далі – Інструкція) визначає обов’язки користувачів при роботі з інформаційними ресурсами, а також правила роботи з інформацією, що обробляється, зберігається та передається в інформаційно-телекомунікаційній системі.

1.2. Вимоги відомчих нормативних документів, які регламентують функціонування ІТС Сарненської районної державної адміністрації, та даної Інструкції обов’язкові для виконання усіма користувачами локальної обчислювальної мережі Сарненської районної державної адміністрації (далі – ЛОМ).

1.3. Вимоги даної Інструкції доводяться до відома користувачів апарату та відділів, які знаходяться в адмінприміщенні Сарненської районної державної адміністрації під особистий підпис в аркуші ознайомлення з Інструкцією щодо роботи користувачів у локальних обчислювальних мережах інформаційно-телекомунікаційної системи Сарненської районної державної адміністрації із попередженням про можливу відповідальність за їх порушення.

1.4. Новий працівник, якому надається дозвіл на роботу в ЛОМ зобов’язаний ознайомитись з вимогами даної Інструкції, про що робиться відповідний запис у Заяві на видачу персонального комп’ютера та встановленого програмного забезпечення, для виконання службових обов’язків.

1.5. У випадках звільнення працівника з роботи, при переведенні у інший структурний підрозділ, або при виході у довгострокову відпустку керівник структурного підрозділу в якому працює службовець (до якого переведено службовця) зобов’язаний у письмовій формі попередити про це системного адміністратора.

 
Наведені в Інструкції терміни вживаються у наступному значенні.

Системний адміністратор – визначений працівник, до обов’язків якого віднесені функції керування ресурсами ІТС.

Інформаційно-телекомунікаційна система (ІТС) сукупність інформаційних та телекомунікаційних систем, які у процесі обробки інформації діють як єдине ціле.

Користувач – працівник, який за допомогою персонального комп’ютера (ПК) працює з інформаційними ресурсами.

Локальна обчислювальна мережа (ЛОМ) – сукупність програмно-апаратних засобів, призначених для обробки інформації.

 
3. Обов’язки користувачів ЛОМ
Користувачі ЛОМ зобов’язані:

3.1. Дотримуватись вимог законодавства України, цієї Інструкції та інших відомчих нормативних документів при роботі на персональних комп’ютерах (ПК) з інформаційними ресурсами ЛОМ.

3.2. Використовувати ПК та інформаційні ресурси лише з метою виконання службових обов’язків.

3.3. Використовувати для роботи тільки програмне забезпечення, встановлене адміністратором ресурсів.

3.4. Використовувати корпоративну електронну пошту тільки для передачі службової відкритої інформації.

3.5. З метою захисту інформації від пошкодження видаляти файли з розширеннями (*.BAT, *.COM, *.EXE, *.DLL тощо), які надійшли електронною поштою, якщо їх надходження не було погоджено з адресатом.

3.6. При повідомленні захисних програм  про появу "вірусів" або у разі підозри на їх появу, користувач повинен негайно звернутись до адміністратора антивірусного захисту відділу корпоративної телекомунікації, корпоративної техніки та захисту інформації.

3.7. При використанні носіїв інформації (лазерних дисків, гнучких магнітних дисків, носіїв типу "Flash" тощо), що надійшли з інших структурних підрозділів, установ, підприємств і організацій, користувач зобов’язаний в першу чергу здійснити перевірку зазначених носіїв на відсутність "вірусів". У разі виявлення вірусів на носіях інформації, що належать установі-клієнту, працівник зобов’язаний повідомити про це представника даної організації, вказавши на необхідність покращення рівня інформаційної безпеки в установі.

3.8. Самостійно створювати та зберігати резервні копії інформації, якщо це не суперечить вимогам політики безпеки інформації.

3.9. Після закінчення робочого дня вимикати ПК, принтери, сканери тощо.

3.10. Негайно виконувати вказівки системного адміністратора щодо роботи в ЛОМ.

3.11. Безперешкодно надавати можливість перевірки ПК системному адміністратору на його вимогу в межах повноважень, встановлених відповідними відомчими нормативними документами.

 
4. Користувачам ЛОМ забороняється:

4.1 При роботі в ІТС:

4.1.1. Самовільно здійснювати збирання, розбирання, встановлення і технічне обслуговування ПК, принтерів, сканерів тощо.

4.1.2. Здійснювати пошук шляхів, способів пошкодження та знищення технічних засобів або програмного забезпечення.

4.1.3. Самовільно вносити зміни в конструкцію ПК та конфігурацію операційної системи.

4.1.4. Здійснювати установку та використання (встановлення, налаштовування, видалення) будь-якого програмного забезпечення крім того, яке встановлене і налаштоване спеціалістами відділу корпоративної телекомунікації, комп’ютерної техніки та захисту інформації.

4.1.5. Захищати інформацію, способами, не узгодженими із системним адміністратором.

4.1.6. Зберігати та запускати на ПК навчальні програми, комп’ютерні ігри (крім тих, які наявні у складі встановленого адміністраторами системним адміністратором), відеофільми, інші програми неслужбового характеру.

4.1.7. Здійснювати доступ до ПК інших користувачів, серверів та баз даних без наданого на це дозволу.

4.1.8. Працювати на ПК з інформацією у разі некоректної роботи програмного забезпечення або при появі повідомлень про наявність "вірусів".

4.1.9. Працювати в ІТС з використанням чужих облікових даних.

4.1.10. Самовільно підключати до ЛОМ комп'ютери, комунікатори, телефони та інше обладнання, що не зареєстроване в райдержадміністрації.

4.1.11. Забороняється використовувати друкуючі пристрої ЛОМ у приватних цілях..

4.1.12 Самовільно виносити ПК за межі робочого кабінету.

 
4.2. При роботі з глобальною мережею Інтернет:

4.2.1. Використовувати доступ до мережі Інтернет за власною потребою, яка не стосується службових завдань.

4.2.2. Здійснювати спроби завантаження та встановлення на ПК будь-яких програм неслужбового характеру.

4.2.3. Створювати несанкціоновані канали виходу в мережу Інтернет і використовувати послуги сторонніх провайдерів Інтернет.

4.2.4. Підключати ПК з метою організації будь-якого типу віддаленого доступу, у тому числі доступу до ІТС та мережі Інтернет.

 
 

Керівник апарату                                                                      В. Стельмах