Також дивіться новини на facebook.com

№ 427 від 08 грудня 2014 року "Про хід виконання розпорядження голови райдержадміністрації від 26.06.2014 №196 «Про стан протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю на території Сарненського району у 2014 році» "

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
 

 08 грудня 2014 року                                                                                      № 427

 

Про хід виконання розпорядження голови

райдержадміністрації від 26.06.2014 №196

«Про стан протидії незаконному видобутку

бурштину-сирцю на території

Сарненського району у 2014 році»

 
 

На виконання розпорядження голови райдержадміністрації від 26.06.2014 №196 «Про стан протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю на території Сарненського району у 2014 році» співробітниками Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 78 кримінальних правопорушень за ст.240 Кримінального кодексу України. За вказаними фактами затримано 65 осіб, вилучено 29 мотопомп заводського та кустарного виробництва, близько 2300 метрів пожежних рукавів та близько 650 грам бурштину-сирцю.

За результатами проведення прокуратурою Сарненського району перевірки Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області встановлено, що внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків, спричинено тяжкі наслідки у вигляді неприпинених та в подальшому нерозкритих кримінальних правопорушень пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища щодо масового незаконного видобутку бурштину-сирцю, сутичок із застосуванням вогнепальної зброї серед населення, значного умисного знищення майна громадян та заподіяння шкоди землям в урочищах «Азалія», «Федорівське», «Ясногірське» на суму більше ніж           600 тис. грн.

За вказаним фактом до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

У вересні поточного року, під час проведення перевірки повноти вжитих заходів органами місцевого самоврядування щодо охорони надр встановлено, що на території Люхчанської сільської ради біля с.Обірки ведеться підготовка до незаконного видобутку бурштину, незаконно викопана водойма та наявні свіжорозмиті лунки. Однак правоохоронні органи виконавчим комітетом Люхчанської сільської ради про вказані факти не повідомлялись. На підставі викладеного прокуратурою району внесено подання Люхчанському сільському голові яке розглянуте та задоволене.

З метою недопущення подальшого незаконного видобутку бурштину-сирцю на під’їзних шляхах поблизу місць видобутку бурштину встановлено цілодобові блок-пости з числа працівників міліції.

Найбільше випадків незаконного видобування бурштину-сирцю зафіксовано в лісових масивах поблизу смт.Клесів та с.Олексіївка Сарненського району, а саме в урочищах «Гальбин», «Болото», «Рожки», «Баньки», «Азалія», «Федорівське», «Ясногірське».

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 118,119 Конституції України, 2,13,16,25,28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Указом Президента України від 15.01.2008 №17/2008 «Про заходи з упорядкування видобутку бурштину в Україні:

 

1. Роботу з протидії незаконного видобутку бурштину-сирцю  Сарненського РВ УМВС України у Рівненській області, прокуратури Сарненського району визнати задовільною.

2. Сарненському РВ УМВС України в Рівненській області:

2.1. Вживати всі необхідні заходи для забезпечення найбільш повного, всебічного і об’єктивного провадження досудового розслідування у кримінальних провадженнях, пов’язаних із незаконним видобутком бурштину-сирцю;

2.2. Посилити контроль за роботою працівників райвідділу міліції по запобіганню та розкриттю злочинів пов’язаних із незаконним видобутком бурштину-сирцю.

3. Прокуратурі Сарненського району посилити організаційно-правові заходи з метою протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю на території Сарненського району.

4. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., Рівненського природного заповідника Бачуку В.А., посилити контроль за діяльністю державної лісової охорони підприємств по здійсненню лісоохоронних та інших заходів спрямованих на попередження, припинення фактів незаконного видобування бурштину-сирцю на землях, що перебувають у користуванні підприємств.

5. Рекомендувати Клесівському селищному, Кам’яне-Случанському, Люхчанському, Великовербченському, Карасинському, Немовицькому, Вирівському, Селищенському сільським головам забезпечити контроль по здійсненню заходів спрямованих на попередження, виявлення випадків незаконного видобутку бурштину-сирцю на підвідомчій території, про вказані факти невідкладно інформувати райдержадміністрацію та правоохоронні органи.

 
 
 

6. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію до 01.04.2015 та 01.08.2015.

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Р.П.Серпенінова.

 
 
Виконуючий обов’язки

голови адміністрації                                                                            Я.Яковчук