Також дивіться новини на facebook.com

№ 33 від 29 січня 2015 року "Про стан боротьби зі злочинністю, охорону громадського порядку на території району у 2014 році та додаткові заходи щодо їх поліпшення у 2015 році"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 

 29 січня 2015 року                                                                                       № 33  

 

Про стан боротьби зі злочинністю,

охорону громадського порядку на

території району у 2014 році та

додаткові заходи щодо їх поліпшення

 у 2015 році
               

         Аналіз виконання заходів Комплексної програми профілактики злочинності в Сарненському районі на 2011-2015 роки, схваленої розпорядженням голови райдержадміністрації від 19 січня 2011 року № 13 та затвердженої рішенням Сарненської районної ради від 18.02.2011 року № 142 (із змінами та доповненнями) засвідчив про необхідність посилення застосування повноважень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів для недопущення погіршення криміногенної ситуації.

В цілому за період 2014 року до чергової частини Сарненського райвідділу міліції надійшло і зареєстровано 6093 заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події проти 4915 заяв за аналогічний період минулого року, тобто більше на 1178 заяв або майже на 19,3 відсотків, що може свідчити як і про збільшення довіри населення до міліції так і про відсутність фактів укриття повідомлень від реєстрації з боку працівників міліції.

Ріст злочинності відбувся за рахунок таких видів кримінальних правопорушень, як: вбивство – 4 (2013 – 0), крадіжки – 277 (2013 – 77), пограбування – 19 (2013 -4 ), шахрайство – 28 (2013 – 4).

Спостерігається ріст кримінальних правопорушень і серед неповнолітніх.

         У структурі злочинності майже половину від облікованих злочинних правопорушень становлять правопорушення проти власності.

         Вжиття додаткових заходів потребує ситуація, яка склалась на автошляхах району. Зокрема, проти безпеки руху та експлуатації транспорту обліковано 53 кримінальних правопорушення або 6,5 відсотків проти 4,1відсотка по області, з них 36 про порушення правил безпеки руху, що у 8 випадках спричинило смерть потерпілих.

         Протягом 2014 року зареєстровано 96 кримінальних правопорушень щодо незаконного видобутку бурштину-сирцю, питома яких становила 13,5 відсотків в той час, як за аналогічний період минулого року становила лише 8,4 відсотки.

         Зростання скоєння адміністративних правопорушень допущено на територіях Тутовицької, Костянтинівської, Кам’яне-Случанської, Вирівської, Коростської сільських рад.

         Натомість ріст скоєння кримінальних правопорушень зареєстровано на території Сарненської міської, Степанської, Клесівської селищних, Карасинської, Карпилівської, Стрільської, Люхчанської, Костянтинівської, Селищенської, Любиковицької, Чудельської, Кам’яне-Случанської, Немовицької, Вирівської, Ремчицької сільських рад.

         Враховуючи наведене вище, з метою покращення криміногенної ситуації в районі у 2015 році, забезпечення законності та правопорядку, ефективного подальшого виконання заходів Комплексної програми профілактики злочинності в Сарненському районі на 2011-2015 роки, беручи до уваги висновки та пропозиції членів колегії райдержадміністрації, керуючись статтями 118, 119 Конституції України, статтями 2,13,16,25 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

         1. Роботу Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області по забезпеченню законності і правопорядку у 2014 році на території району визнати такою, що потребує посилення у всіх напрямках службової діяльності.

         2. Діяльність виконавчих комітетів Тутовицької, Костянтинівської, Кам’яне-Случанської, Вирівської, Коростської, Карасинської, Карпилівської, Стрільської, Люхчанської, Костянтинівської, Селищенської, Любиковицької, Чудельської, Кам’яне-Случанської, Немовицької, Вирівської, Ремчицької сільських, Степанської та Клесівської селищних, Сарненської міської рад по забезпеченню законності та правопорядку на підвідомчих територіях, запобіганні зростання кримінальних та адміністративних правопорушень визнати недостатньою.

         3. Начальнику Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області:

         3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті зокрема, та в цілому по району. Визначити додаткові заходи на 2015 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, дитячій підлітковій злочинності, та поліпшення роботи із профілактики правопорушень, що вчиняються раніше судимими особами;

         3.2. спрямувати зусилля на профілактику злочинності, насамперед проти життя та здоров’я особи, у сфері охорони громадського порядку та злочинів, скоєних неповнолітніми;

         3.3. посилити роботу спрямовану на захист економічних інтересів держави та протидію злочинним проявам у бюджетній сфері;

         3.4. вжити заходів щодо ефективного використання громадських формувань в охороні громадського порядку;

         3.5. з метою покращення оперативної обстановки в районі, запобігання злочинам, пов’язаним із незаконним видобутком бурштину на території району, посилити проведення організаційних та практичних заходів по профілактиці, запобіганню та виявленню осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину;

         3.6. спільно з органами місцевого самоврядування вжити невідкладних заходів щодо посилення контролю за дотриманням правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, притягнення винних осіб до відповідальності, посилити роботу з ліквідації місць стихійної торгівлі;

         3.7. здійснити заходи спільно з службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо виявлення неповнолітніх, які опинились під впливом кримінального середовища, вчасного їх вилучення з небезпечного оточення, влаштування та захисту;

         3.8. забезпечити проведення щомісячних профілактичних зустрічей співробітників Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області з учнями навчальних закладів району.

         4. Рекомендувати виконавчим комітетам сільських, селищних, міської рад:

         4.1. розглянути на сесіях рад, засіданнях виконавчих комітетів рад, громадських слуханнях у селах, селищах, місті за обов'язкової участі дільничних інспекторів міліції, питання стану криміногенної ситуації та заходи щодо забезпечення законності і правопорядку на підвідомчій території, охорони прав і свобод громадян; активізувати роз'яснювальну роботу з цього напрямку;

         4.2. сприяти особам, які звільнились з місць позбавлення волі в оформленні документів, необхідних для вирішення соціально-побутових питань, вживати заходів для надання допомоги  зазначеним категоріям громадян у соціальній адаптації;

         4.3. забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у cім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними.

         5. Рекомендувати Сарненському міському голові Усик С.Б.:

         5.1. при внесенні змін до міського бюджету в порядку визначеному бюджетним законодавством України, передбачити кошти на встановлення камер відеоспостереження у громадських місцях на території міста Сарни;

         5.2. напрацювати заходи для активізації та дієвого функціонування громадської організації м.Сарни «Громадське формування з охорони громадського порядку «Районна варта» та забезпечити виконання норм статей 3, 16 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» щодо координації та контролю в межах компетенції цього формування, а також заслуховування звітів керівника формування. 

         6. Рекомендувати начальнику відділення Державтоінспекції з обслуговування Сарненського району підпорядкованого УМВС України в Рівненській області Пащуку М.П., командиру 2 взводу ДПС для обслуговування м.Сарни Пришко А.А.:

         6.1. посилити вимогливість до керівників підприємств, установ та організацій, власників транспортних засобів стосовно їх роботи, спрямованої на недопущення порушень Правил дорожнього руху водіями автотранспортних засобів, забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства про дорожній рух;

         6.2. посилити контроль за виявленням водіїв, які перебувають в стані сп'яніння.

         7. Директору Державного підприємства «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., посилити контроль за державною лісовою охороною в частині дотримання вимог Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009    № 976 щодо затримання порушників лісових масивів та вилучення знарядь злочинів при здійсненні діяльності із несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю на землях, які перебувають в користуванні підприємства.

         8. Рекомендувати командиру районного штабу Сарненського районного громадського формування з охорони громадського порядку «Районна варта» Стахову О.Р., активізувати роботу формування по виконанню статті 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» в частині сприяння Сарненському РВ УМВС України в Рівненській області у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров'я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.

         9. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.05.2015 та 01.12.2015.

         10. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 23 січня 2014 року №18 «Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку у районі в 2013 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2014 року».

         11. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Р.Серпенінова.

 
 
Виконуючий обов'язки

голови адміністрації                                                                                    Я.Яковчук