Також дивіться новини на facebook.com

Розпорядження "Про Програму розвитку футболу в Сарненському районі на 2013 - 2016 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 

22 жовтня 2013 року                                                                                                  № 359

 

Про Програму розвитку футболу в

Сарненському районі на 2013 - 2016 роки

 
 

Відповідно до статей 13, 22 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”, Закону України „Про фізичну культуру і спорт”, Указу Президента України від 28 вересня 2004 року № 1148/2004 „Про Національну доктрину розвитку фізичної культури і спорту”, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 30 вересня 2013 року № 525 «Про Програму розвитку футболу в Рівненській області на 2013-2016 роки» та з метою забезпечення розвитку футболу в Сарненському районі, оздоровлення різних верств населення, підвищення спортивної майстерності футболістів, рівня проведення змагань з цього виду спорту, досягнення високих результатів на обласних та всеукраїнських змаганнях:

1. Схвалити Програму розвитку футболу в Сарненському районі на 2013 - 2016 роки (далі - Програма), що додається.

2. Відділу у справах молоді і спорту райдержадміністрації подати Програму на затвердження районній раді в установленому порядку.

3. Виконавчим комітетам сільських, селищних та міської рад розробити відповідні Програми щодо розвитку футболу на 2013 – 2016 роки на підвідомчій території.

4. Рекомендувати Сарненському педагогічному коледжу РДГУ, вищому професійному училищу №22, ДПТНЗ «Сарненський професійний аграрний ліцей», районній федерації футболу, районній організації фізкультурно-спортивного товариства «Колос», комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі «Колос» долучитись до виконання Програми.

5. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації щороку до 05 грудня.

6. Відділу у справах молоді і спорту райдержадміністрації узагальнену інформацію про хід виконання розпорядження голови облдержадміністрації          від 30 вересня 2013 року № 525 «Про Програму розвитку футболу в Рівненській області на 2013-2016 роки» подавати в управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації щороку до 15 грудня.

           7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Сухареву Т.Є.

          
 
 
 
Голова адміністрації                                                                               А.Остапчук
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Додаток
до розпорядження голови
райдержадміністрації

22.10.2013 № 359

 
 
Програма

розвитку футболу в Сарненському районі

на 2013 - 2016 роки

 
І. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
 

Футбол як органічна складова фізичної культури і спорту є частиною культурного життя суспільства, що сприяє збереженню і зміцненню здоров'я людини, розвитку її фізичних і морально-вольових здібностей, організації змістовного дозвілля. Цей найпопулярніший вид спорту охопив усі верстви населення: ним займаються діти, молодь і ветерани, жінки, інваліди.

Футбол у нашій країні – це не просто спортивна гра, а соціальне явище, вкрай необхідне і корисне. Як соціальне явище, футбол відображає стан суспільства. Футбол значною мірою впливає на всі сторони життя людей – їх трудову діяльність, суспільні відносини, сферу споживання, дозвілля, освіту тощо.

Водночас, футбол сам зазнає величезного впливу, зумовленого соціальними явищами і умовами суспільного життя. Футбольні матчі виконують соціальну функцію як фактор стабілізації. Це стосується передусім розв’язання проблеми стримання агресії, з якою доводиться мати справу будь-якому суспільству.

Із середовища популярних футболістів молодь обирає зразки для наслідування. Рівень благополуччя і класу футбольної команди свідчить про якість управління суспільно важливими процесами на місцях. На вищому спортивному рівні футбольні поєдинки працюють на престиж націй і держав. Все це свідчить про те, що футбол повинен бути одним з основних об'єктів державної політики як фактор виховання молоді і оздоровлення всіх верств населення країни і як фактор зростання міжнародного авторитету України. Вкладаючи гроші у футбол, держава виявляє турботу не тільки про виховання футбольної зміни, а й створює умови для виведення дітей і підлітків з вулиці.

Крім того, специфіка занять футболом унікальна своєю універсальністю. У ході занять прищеплюється дух колективізму. Заняття футболом комплексно впливають на розвиток фізіологічних можливостей організму і фізичних здібностей. Навіть початковий рівень занять футболом закладає базу для занять іншими видами спорту.

Державна політика щодо підтримки та розвитку футболу повинна спрямовуватися на реалізацію програми розвитку футболу в області, районі, сприяння розвитку дитячо-юнацького футболу, забезпечення функціонування жорсткої системи контролю і оцінки всієї системи футболу.

Для занять футболом в районі функціонують: 1 стадіон, 30 футбольних полів та 2 спортивні майданчика із синтетичним покриттям. Двадцять дві футбольні команди бере участь у чемпіонаті та кубку району, у яких змагаються понад 500 учасників.

У Сарненській комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі «Колос» функціонує відділення футболу, в якому займається 574 юнаків і 144 дівчини. Заняття проводить 21 тренер у 16 населених пунктах району.

Стурбованість викликає нинішній стан матеріально-технічної бази футболу в районі та утримання футбольних полів.

Вищенаведене дає змогу визначити головну мету та завдання, на розв'язання яких спрямована Програма розвитку футболу в Сарненському районі на 2013 – 2016 роки.

 

ІІ. Мета та основні завдання Програми

Головною метою Програми розвитку футболу в Сарненському районі на 2013 - 2016 роки (далі – Програма) є приведення системи футболу у відповідність із потребами суспільства на основі більш інтенсивного розвитку в сучасних соціально-економічних умовах, підвищення рівня районних змагань і досягнення високих спортивних результатів на обласних та всеукраїнських змаганнях.

Для досягнення головної мети Програми необхідно вирішити такі основні завдання:

об'єднання зусиль щодо розвитку футболу органів державної влади, органів місцевого самоврядування, зацікавлених громадських та приватних організацій, широких верств населення;

розширення соціальної структури футболу в районі (розвиток сільського, шкільного, студентського футболу, футболу інвалідів, залучення широких верств населення до клубів уболівальників, проведення лотерей, реклами і пропаганди футболу);

підвищення рейтингу сільських, селищних команд, збірної команди району (участь їх у першості та кубку області та України серед аматорських команд);

забезпечення участі збірної команди району в чемпіонаті, першості та кубку області;

реконструкція та будівництво нових футбольних стадіонів та полів;

сприяння збільшенню спонсорських відрахувань на розвиток футбольних структур в районі.

 

ІІІ. Напрями виконання Програми

Виконання Програми здійснюється за такими напрямами:
1. Спортивно-масова робота щодо розвитку футболу:

у загальноосвітніх навчальних закладах району, Сарненському педагогічному коледжі РДГУ, Сарненському вищому  професійному училищі №22, ДПТНЗ «Сарненський професійний аграрний ліцей», серед сільського населення; за місцем роботи громадян, серед інвалідів.

2. Розвиток всіх напрямів футболу:

дитячо-юнацький футбол, студентський футбол, аматорський футбол, жіночий футбол, футбол ветеранів, футбол інвалідів.

3. Система забезпечення розвитку футболу:

організаційно-кадрове забезпечення, матеріально-технічне забезпечення, фінансове забезпечення, науково-методичне забезпечення, медичне забезпечення, інформаційно-пропагандистське забезпечення.

 

IV. Фінансове забезпечення виконання Програми

Фінансування заходів Програми буде здійснюватись за рахунок коштів обласного, районного та місцевих бюджетів виділених в межах наявних фінансових ресурсів, а також позабюджетних джерел, включаючи власні ресурси організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вітчизняних та іноземних інвесторів, власні кошти громадян України, виділених в порядку, передбаченому чинним законодавством.

 

V. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть змогу забезпечити:

формування моделі розвитку футболу на демократичних та гуманістичних засадах шляхом об'єднання зусиль заінтересованих державних, громадських, приватних організацій та широких верств населення;

запровадження доступних, якісних та різноманітних форм оздоровчих, реабілітаційних та спортивних послуг для різних груп населення;

збільшення кількості населення, яке регулярно використовує футбол для проведення активного дозвілля та забезпечення здорового способу життя, що дозволить суттєво зменшити витрати на лікування захворювань, спричинених низькою руховою активністю;

побудова повноцінної піраміди розвитку футболу в районі: від ДЮСШ до збірної команди;

удосконалення системи підготовки футболістів для гідної участі у обласних та державних змаганнях;

підвищення престижності професії тренера та удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації фахівців футболу;

приведення у відповідність із вимогами стадіонів у селах та селищах району, які беруть участь у чемпіонаті та першості області з футболу;

збільшення ресурсного забезпечення розвитку футболу, залучення позабюджетних коштів, формування широкої мережі сучасних спортивних споруд, в тому числі площинних.

 

VI. Управління та контроль за ходом виконання Програми

Управління та контроль за ходом виконання Програми покладається на районну державну адміністрацію.

Виконавці Програми щороку до 05 грудня подають відділу у справах молоді і спорту райдержадміністрації звіт про виконання Програми.

 

VІІ. Заходи щодо реалізації Програми

Спортивно-масова робота щодо розвитку футболу
 

1. Завершити введення в усіх школах району третього уроку фізкультури, а за наявності необхідного кадрового та матеріально-технічного забезпечення – уроку футболу.

Відділ освіти райдержадміністрації, районна федерація футболу.

2013 – 2014 роки
        

2. Забезпечити проведення позакласної роботи з фізичної культури і спорту в загальноосвітніх навчальних закладах району, особливо в сільській місцевості, в тому числі функціонування гуртків та секцій з футболу.

Відділ освіти райдержадміністрації.
2013 – 2016 роки
        

3. Запровадити проведення «Днів футболу» у загальноосвітніх навчальних закладах району, Сарненському педагогічному коледжі РДГУ, Сарненському вищому професійному училищі, ДПТНЗ «Сарненський професійний аграрний ліцей».

Відділ освіти райдержадміністрації, Сарненський педагогічний коледж РДГУ, вище професійне училище №22, ДПТНЗ «Сарненський професійний аграрний ліцей».

Щороку

4.Забезпечити максимальне залучення учнів до участі в І та ІІ етапах змагань з футболу спартакіади школярів області, особливо сільських дітей.

Відділ освіти райдержадміністрації, районна федерація футболу.
Щороку
        

5. Забезпечити проведення всіх етапів змагань на призи клубу «Шкіряний м'яч» серед юнаків та дівчат, участь команд району у відповідних обласних змаганнях.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна федерація футболу.

Щороку

6. Запровадити досвід проведення в м. Рівне змагань з футболу серед школярів «Кубок майбутніх чемпіонів» в районі.

Відділ освіти райдержадміністрації, районна федерація футболу.

2014 – 2016 роки

         7. Організувати проведення змагань з футболу в пришкільних таборах.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна федерація футболу.

Щороку
 

8. Під час проведення спортивно-масових заходів з нагоди державних, релігійних та інших свят передбачити організацію турнірів з футболу серед різних вікових категорій населення, проведення конкурсів з елементами футболу, вікторин, лотерей тощо, в тому числі у сільській місцевості.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, відділ освіти райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу. Постійно

        

9. Включати в програму галузевих та міжгалузевих спартакіад змагання з футболу, пляжного футболу та футзалу.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, відділ освіти райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

Щороку
                  
 
Розвиток всіх напрямів футболу
 

10. Вивчити можливість та забезпечити відкриття спеціалізованих класів з футболу на базі загальноосвітніх навчальних закладів району.

Відділ освіти райдержадміністрації.
2013 – 2016 роки
 

11. Забезпечити функціонування на території кожної сільської та селищної ради не менше однієї спортивної секції з футболу.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, відділ освіти райдержадміністрації, виконкоми сільських, селищних рад, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

Щороку
 

12. Створити умови для використання фізкультурно-спортивних споруд загальноосвітніх навчальних закладів в позаурочний час для занять з футболу.

Відділ освіти райдержадміністрації.
Постійно
 

13. Забезпечити участь збірної команди району у змаганнях дитячо-юнацької футбольної ліги Рівненської області та представництво в усіх вікових категоріях.

Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», районна федерація футболу.

Щороку
 

14. Забезпечити проведення на високому організаційному рівні чемпіонату, першості, кубків району з футболу серед різних вікових категорій, в тому числі і серед жіночих команд, та участь у цих змаганнях команд організацій, закладів, установ, сіл, селищ та міста.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, відділ освіти райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, організації, заклади, установи, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

Щороку
 
15. Забезпечити участь збірної команди району у чемпіонаті області з пляжного футболу.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна федерація футболу.

Щороку
 

16. Забезпечити  участь збірних команд ветеранів у чемпіонатах, кубках, турнірах, спортивних іграх ветеранів області та інших офіційних змаганнях.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу. Щороку

        

17. Забезпечити участь футбольного клубу «Маяк» у чемпіонаті області з футболу.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна федерація футболу.

Щороку
 

18. Налагодити роботу комітету арбітрів у районній федерації футболу.

Районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

2013 – 2014 роки
                  
Система забезпечення розвитку футболу
 

 19. Вивчити потребу в тренерських кадрах з футболу та сприяти підготовці тренерів.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», районна федерація футболу.

2013 рік
        

20. Сприяти ефективному функціонуванню Сарненської районної федерації футболу.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації.
2013 – 2016 роки
       

21. Визначити потреби дитячо-юнацького футболу району в інвентарі, обладнанні та сприяти забезпеченню їх у відповідності до потреб.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», районна федерація футболу.

2013 – 2016 роки
        

22. Завершити паспортизацію футбольних полів в районі та внесення їх до Електронного реєстру спортивних споруд України.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

2013 – 2014 роки
       

23. Привести технічний стан футбольних стадіонів та полів у відповідність із вимогами регламенту районних та обласних змагань з футболу.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

2013 – 2014 роки
     

24. Розширити мережу майданчиків для футзалу, в тому числі з синтетичним покриттям, пляжного футболу, забезпечити їх утримання та ефективне використання.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

2013 – 2016 роки
 

25. Забезпечити залучення позабюджетних коштів на розвиток футболу в районі.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді та спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

2013 – 2016 роки
 

 26. Передбачати в місцевих бюджетах кошти на ремонт, будівництво нових футбольних полів, у тому числі з штучним покриттям, стандартних і зменшених розмірів, а також благоустрій футбольних полів, майданчиків, прилеглої до них території та забезпечення їх необхідним інвентарем та обладнанням.

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу, виконкоми сільських, селищних та міської рад.

2013 – 2016 роки
        

27. Здійснювати перепідготовку та підвищення кваліфікації тренерів, суддів з футболу, в тому числі з використанням наявних освітніх ресурсів.

Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

2013 – 2016 роки
 

28. Забезпечити систематичний медичний контроль за станом здоров’я футболістів усіх вікових категорій згідно з чинними нормативними документами.

Відділ охорони здоров’я райдержадміністрації, комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

Постійно
 

         29. Проводити семінари-наради з головами районної федерації футболу, районної організації фізкультурно-спортивного товариства «Колос» та президентами футбольних клубів району.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації
 

         30. Розробити положення про районний огляд-конкурс «Краще футбольне поле» та щороку забезпечувати його проведення.

Відділ у справах молоді і спорту райдержадміністрації, районна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос», районна федерація футболу.

                                                            2013-2014 роки

31. Покращити роботу та забезпечити оперативне наповнення інформацією офіційного веб-сайту районної федерації футболу, створити сторінки федерації в інших соціальних мережах.

                                             Районна федерація футболу.

           2013 рік  
 Керівник апарату адміністрації                                                   В.Стельмах