Також дивіться новини на facebook.com

Саміт «Східного партнерства» посилив підтримку України з боку ЄС – Глава держави

     Президент України Петро Порошенко подякував організаторам Саміту «Східного партнерства» у Ризі за гостинність та задекларовану підтримку України.
     Окремо Глава держави подякував Польщі та Швеції за те, що вони ініціювали створення «Східного партнерства», яке надає унікальну можливість її країнам-членам проводити реформи та поділяти спільні цінності з країнами ЄС. «Для нас важливо, що незаконна анексія Криму та агресія на Донбасі, ці нові геополітичні реалії, розглядалися на всіх дискусіях впродовж саміту. Всі дебати посилили солідарність з Україною. Це дуже важливо для нас», – наголосив Президент.
     Глава держави особливо відзначив, що у Ризькій декларації підтверджено незаконність анексії Криму та Севастополю.
     Президент підкреслив, що результати Саміту засвідчили необґрунтованість скептицизму, який лунав напередодні. «Наша ефективна співпраця з лідерами ЄС дає серйозні позиції на майбутнє», – висловив впевненість Петро Порошенко.
     Глава держави повідомив, що під час Саміту провів низку зустрічей з лідерами країн ЄС, зокрема з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Головою Європейського Парламенту Мартіном Шульцем, Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером. «На всіх зустрічах було продемонстровано ґрунтовну підтримку України та жорстку реакцію на агресію Росії та анексію Криму», – відзначив Президент.
     Президент також звернув увагу на той факт, що у Декларації Саміту ЄС наголошує на праві кожної країни самостійно обирати своє майбутнє, свій шлях. «Підтвердження фундаментальних принципів суверенітету, територіальної цілісності та кордонів є для нас дуже важливим», – сказав Петро Порошенко.
     Глава держави також позитивно оцінив прийняте ЄС рішення про запровадження програми підтримки малого та середнього бізнесу країн «Східного партнерства» та допомогу в модернізації енергетичної сфери.
     Президент привітав рішення ЄС завершити підготовку Угоди про вільний авіаційний простір. Глава держави висловив сподівання, що підписання такої Угоди стане реальністю протягом 2015 року.
     Петро Порошенко також підтвердив, що з 1 січня 2016 року Угода про асоціацію між Україною та ЄС вступить в силу в повному обсязі.
     Президент констатував, що відносини між Україною та ЄС знаходяться на дуже високому рівні.