Також дивіться новини на facebook.com

№ 277 від 05 серпня 2015 року "Про районну цільову соціальну програму протидії ВІЛ інфекції/СНІДу на 2015 – 2018 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 

05 серпня 2015 року                                                                                           № 277

 
 

Про районну цільову соціальну програму протидії ВІЛ інфекції/СНІДу на 2015 – 2018 роки

 
 

         Відповідно до Законів України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25.05.2015 №272 «Про обласну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015 – 2018 роки», з метою зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД:

 

1. Схвалити районну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015 – 2018 роки (далі – Програма), що додається.

2. Відділу охорони здоров’я районної державної адміністрації:

2.1. Подати Програму на затвердження районній раді в установленному порядку.

2.2. Забезпечити виконання заходів Програми.

2.3. За необхідності подавати районній державній адміністрації пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Програми.

2.4. Інформацію про хід виконання Програми подавати:

- управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом;

- районній державній адміністрації щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом .

3. Фінансовому управлінню районної державної адміністрації щороку в межах наявних фінансових ресурсів в районному бюджеті на відповідні роки передбачати кошти для реалізації Програми.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 
 
 
 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                                   Я.Яковчук

 
 
 

СХВАЛЕНО

розпорядження голови

райдержадміністрації

05 серпня 2015 року № 277

 

РАЙОННА ЦІЛЬОВА СОЦІАЛЬНА ПРОГРАМА 
протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015 - 2018 роки

  
Мета Програми
 

Метою Програми є стабілізація епідемічної ситуації, зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, передачі ВІЛ від матері до дитини, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я.

Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів державної та регіональної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань України у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, зокрема щодо досягнення цілей розвитку, проголошених у Декларації тисячоліття Організації Об’єднаних Націй, та виконання Політичної декларації 2011 року Організації Об’єднаних Націй з активізації зусиль для викорінення ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу призводить до зниження середньої тривалості життя, збільшення попиту на медичні послуги, загострення проблем бідності та соціальної нерівності, поширення сирітства, а витрати на боротьбу з цією хворобою та подолання її негативних наслідків постійно зростають, що загрожує сталому розвитку суспільства. У зв’язку з тим, що переважна більшість ВІЛ-інфікованих є особами працездатного та репродуктивного віку, епідемія негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

За період від реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції у 2004 році в Сарненському районі по 1 січня 2015 року зареєстровано 56 випадків ВІЛ-інфекції (по області – 2427), з них: 10 дітей до 14 років (в області – 422), зокрема 48 осіб із захворюванням на СНІД (по області – 410), з них: 2 дитини до 14 років (по області – 7). На диспансерному обліку в КЗ «Сарненська ЦРЛ» перебуває 37 осіб (по області – 1516), з них: 4 дитини до 14 років. Ще 7 ВІЛ-інфікованих осіб, жителів Сарненського району перебувають на обліку в КЗ «ОЦПБ зі СНІДом»РОР за особистим бажанням. У 12 осіб діагностовано четверту клінічну стадію ВІЛ-інфекції, з них: 2 дітей – 2007 р.н та 2013 р.н. В районі за вказаний період (з 2004 по 2015 рік) 8 осіб померли від захворювань, зумовлених СНІДом. За 6 місяців 2015 року вперше виявлено 11 ВІЛ-інфікованих осіб, жителів нашого району. До кінця року очікується народження 2 дітей ВІЛ-інфікованими жінками.

Погіршення ситуації із захворюваності на ВІЛ-інфекцію та збільшення кількості хворих на СНІД зумовлено складною соціально-економічною ситуацією, зокрема економічною нестабільністю, високим рівнем бідності та безробіття і, як наслідок, збільшення кількості споживачів ін’єкційних наркотиків, поширенням проституції, невідповідністю темпів розвитку медичної та соціальної допомоги – темпам поширення епідемії. Система інформування населення з питань запобігання інфікування недосконала.

 
Завдання і заходи
 

Перелік завдань і заходів з виконання Програми наведено у додатку.

 
Очікувані результати, ефективність Програми
 

Виконання Програми дасть змогу:

значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення з поступовим унеможливленням інфікування;

зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику;

зменшити кількість випадків інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

забезпечити доступ представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до участі у профілактичних програмах;

охопити 100 відсотків учнів та студентів під час виконання програм профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя;

забезпечити людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я, медичною допомогою та соціальними послугами з догляду та підтримки;

забезпечити доступ до безперервного лікування препаратами антиретровірусної терапії людей, які живуть з ВІЛ, та хворих на СНІД, які цього потребують;

зменшити смертність від туберкульозу серед хворих з поєднаною інфекцією ВІЛ/туберкульоз;

сформувати у населення толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і рівень їх дискримінації.

 
Обсяги та джерела фінансування
 

Фінансування районної Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

Виконуюча обов’язки керівника

апарату адміністрації                                                                                   А. Ностер