Також дивіться новини на facebook.com

№ 346 від 28 вересня 2015 року "Про виконання заходів щодо недопущення епізоотичної ситуації по сказу тварин в районі"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
28   вересня 2015 року                                                                                                   № 346
 
Про виконання заходів

щодо недопущення епізоотичної

ситуації по сказу тварин в районі

 

На виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», Інструкції Міністерства сільського господарства і продовольства «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» від 15.03.1994р. № 5, з метою недопущення епізоотичної ситуації по сказу тварин в районі, управлінням ветеринарної медицини спільно з підпорядкованими державними ветеринарними установами району проводяться відповідні організаційно – профілактичні заходи серед тварин.

На території району нараховується 9785 голів собак, з яких піддано профілактичній вакцинації – 5796 голів, що становить 59 відс. до наявного поголів’я та 154 голови котів.

В районі є наявні 12 мисливських господарств, згідно даних таксації в мисливських угіддях яких наявна чисельність лисиць згідно норми : 1 лисиця на 1000 га. Однак на даний час ми спостерігаємо збільшення популяції лисиць – лисиці заходять до населених пунктів, їх часто можна зустріти на автомобільних дорогах. Причиною збільшення популяції лисиці є наявна кормова база – наявність мишовидних гризунів.

Протягом 2015 року в районі зареєстровано 157 нанесень покусів людям тваринами, а саме: собаками – 129, в тому числі відомими – 101, невідомими – 28; котами – 19, відомими – 17, невідомими – 2; свині – 4; коні – 2; бобер – 1; борсук – 1, а також півнем.

Епізоотична ситуація по сказу тварин протягом 3-х років має тенденцію до зростання. Протягом 2013 року випадків захворювання тварин на сказ не реєструвалось. В 2014 році – 3 випадки: сказ собак – 2, сказ корови – 1. В 2015 році – 4 випадки захворювання серед диких тварин.

З метою виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», Інструкції Міністерства сільського господарства і продовольства «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» та реалізацію державної політики в галузі ветеринарної медицини:

1.     Інформацію виконуючого обов’язки начальника управління ветеринарної

медицини в Сарненському районі про виконання заходів щодо недопущення епізоотичної ситуації по сказу тварин в районі взяти до відома.

2.                                Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини :

1) організувати проведення профілактичних щеплень проти сказу всіх службових та домашніх собак;

2)    забезпечувати клінічний огляд та карантинування протягом 15 днів всіх

тварин, які травмували людей або тварин;

3)    проводити лабораторні дослідження патологічних матеріалів від усіх

впольованих диких, бродячих м’ясоїдних та підозрілих на захворювання домашніх тварин, доставлених в державні установи ветеринарної медицини.

3.      Сарненському міжрайонному управлінню Головного управління

держсанепідемслужби в Рівненській області:

     1) забезпечувати проведення епідеміологічних розслідувань та необхідних протиепідемічних заходів серед населення у всіх вогнищах сказу тварин;

      2) виявляти при проведенні епідеміологічних розслідувань потерпілих від покусів хворими тваринами осіб та направляти їх до лікарів – травматологів для надання кваліфікованої медичної допомоги;

3) забезпечити контроль за наданням антирабічної допомоги потерпілим від укусів (ослинення) тваринами особам, які звернулися в медичну установу.

4.      Відділу охорони здоров’я райдержадміністрації забезпечити своєчасне і в

повному обсязі надання антирабічної допомоги населенню та створити в  медичних закладах району запас антирабічних препаратів.

5.                                Користувачам мисливських угідь забезпечити :

1) підтримання на території мисливських угідь чисельності червоної лисиці не більше ніж одна голова на 1000 гектарів та проведення боротьби з бродячими собаками і котами;

2) доставку в державні установи ветеринарної медицини біологічного матеріалу від впольованих диких м’ясоїдних для виключення захворювання на сказ.

6.      Управлінню агропромислового розвитку райдержадміністрації спільно з

власниками забезпечити проведення заходів із дератизації посівів зернових.

7.      Сарненському районному відділу управління Міністерства внутрішніх

справ України в Рівненській області:

      1)надавати допомогу спеціалістам ветеринарної та санітарно- епідеміологічної служб у проведенні заходів щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин;

2) здійснювати контроль за виконанням фізичними та юридичними особами правил утримання домашніх тварин, зокрема собак.

8.                               Виконавчим комітетам міської, селищних та сільських рад:

1) забезпечити виконання рішень державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації;

2)    активізувати роботу із боротьби з безпритульними собаками та котами;

3) здійснювати контроль за розробленням та затвердженням правил утримання домашніх тварин у населених пунктах відповідно до статті 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;

4) здійснювати постійний контроль за виконанням правил утримання домашніх тварин у населених пунктах, зокрема щодо прив’язного утримання собак, та облаштування майданчиків для їх вигулу.

9. Управлінню ветеринарної медицини в Сарненському районі, Сарненській

районній державній лікарні ветеринарної медицини, Сарненському міжрайонному управлінню Головного управління держсанепідемслужби в Рівненській області, відділу охорони здоров’я райдержадміністрації, виконкомам міської, селищних та сільських рад проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення з питань профілактики сказу тварин.

10. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови

районної державної адміністрації згідно розподілу функціональних обов’язків.

 
 
 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                 Я. Яковчук