Також дивіться новини на facebook.com

Цивільний захист населення Сарненського району

Цивільний захист населення Сарненського району

 
Здійснюється з метою:

— реалізації державної політики, спрямованої на гарантування безпеки та захисту населення та територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період;

— подолання наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі наслідків надзвичайних ситуацій на територіях іноземних держав відповідно до міжнародних договорів України.

Відповідно до статей 25, 41 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, Кодексу Цивільного захисту України, розпорядження голови облдержадміністрації від 21  вересня 2015 року №351 “Про сили територіальної підсистеми  єдиної державної системи цивільного захисту Рівненської області” та з метою забезпечення виконання завдань і заходів цивільного захисту, розпорядженням голови Сарненської районної державної адміністрації від 30 веренся 2015 року №349 «Про створення спеціалізованих служб цивільного захисту Сарненського району» створено 10 служб цивільного захисту Сарненського району.

Найменування спеціалізованої служби цивільного захисту

Найменування підприємства, організації, установи, на базі яких створена служба

Найменування інших підприємств, організацій та установ, що входять до складу служби

1
2
3
4
1
Служба енергетики
РЕМ ПАТ «Рівнеобленерго»
 
2
Служба зв’язку і оповіщення
Цех телекомунікаційних послуг №14 Рівненської філії ВАТ «Укртелеком»

Центр поштового зв’язку №5 Рівненської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта»;

Теле-радіокомпанія «Полісся»;
Районне радіомовлення.
3
Медична спеціалі-зована служба
Відділ охорони здоровя Сарненської райдержадміністрації
Комунальний заклад «Сарненська центральна районна лікарня»;

Комунальний заклад «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»;

Комунальний заклад «Степанська районна лікарня»;
Комунальний заклад «Клесівська міська лікарня»;
Комунальний заклад «Сарненська стоматологічна поліклініка»;
Відкрите акціонерне товариство «Сарнифармація».
4
Служба охорони громадського порядку

Районний відділ управління Міністерства внутрішніх справ України у Рівненській області

Міжрайонний відділ державної служби охорони Управління Міністерства внутрішніх справ України у Рівненській області.

5

Протипожежна  служба

Сарненський районний відділ головного Управління МНС України в Рівненській області

Державне підприємство  «Сарненський лісгосп»;

Державне підприємство «Клесівський лісгосп»;
Рівненський природний заповідник;
Місцева пожежна команда Степанської сільської ради;
Місцева пожежна команда Любиковицької сільської ради;
Місцева пожежна команда Тутовицької сільської ради;
Місцева пожежна команда Немовицької сільської ради;
Місцева пожежна команда Чудельської сільської ради;

Місцева пожежна команда  Камяне-Случанської сільської ради;

Місцева пожежна команда Тинненської сільської ради;
Місцева пожежна команда Коростської сільської ради;
Місцева пожежна команда Кричильської сільської ради;
Місцева пожежна команда Великовербченської сільської ради.
6
Інженерна служба

Відділ  містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

Філія «Сарненська дорожньо-експлуатаційна дільниця»;
Сарненське управління водного господарства;
Відкрите акціонерне товариство «Пересувна механізована колона №81»;
Відкрите акціонерне товариство «Пересувна механізована колона №66»;
Філія «Сарненський райавтодор».
7
Комунально-технічна служба

Відділ  містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

Сарненське управління по есплуатації газового господарства;
Комунальне підприємство “Екосервіс”;
Комунальне підприємство “Трудівник”;
Сарненська дільниця Рівненської дистанції водопостачання.
8

Служба матеріального забезпечення, торгівлі та харчування

Відділ економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації
Сарненська районна спілка споживчих товариств.
9
Служба захисту сільськогосподарських тварин і рослин
Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації
Управління ветеринарної медицини у Сарненському районі;
Сарненська державна районна інспекція захисту рослин.
10
Служба транспортного та технічного забезпечення

Сектор інфраструктури та цивільного захисту населення райдержадміністрації

Відкрите акціонерне товариство «Автотранспортне підприємство - 15640»;
Відокремлений підрозділ «Станція Сарни».
 

З початку року на території Сарненського району виникло 137 пожеж (102 пожежі в 2014 році). Внаслідок пожеж загинуло 7 осіб, порівняно з 5 за аналогічний період 2014 року. Пожежами знищено та пошкоджено 86 будівель та споруд, 6 одиниць техніки, 32 тони грубих кормів. Матеріальні збитки від пожеж склали понад 4 мільйони гривень. Однак, найстрашніше те, що у вогні гинуть не тільки дорослі, які часто свідомо порушують правила безпеки, але й діти.

Однією з найпоширеніших причин пожеж та загибелі людей на них є куріння у ліжку, найчастіше у нетверезому стані. Це знижує рівень відчуття особистої безпеки та призводить до пожежі. Ці та інші фактори з року в рік негативно  впливають на стан пожежної безпеки в районі та стають причиною багатьох трагічних випадків.

Статистика свідчить, що від вогню найбільше страждають незахищені верстви населення, а саме: літні люди, хворі, одинокі громадяни та ті, що входять до так званої «групи ризику» (за певних обставин опинилися у складних життєвих обставинах). У даної категорії населення питання забезпечення пожежної безпеки помешкань, ремонти електрообладнання та пічного опалення стоять далеко не на першому місті. Для вжиття заходів щодо профілактики пожеж та загибелі людей на них у житловому сектор, працівниками Сарненського РС ГУ ДСНС України у Рівненській області спільно з працівниками ДПРЧ-8 ГУ ДСНС України у Рівненській області створюються рейдові групи для проведення роз’яснювальної роботи, за місцем проживання, щодо дотримання правил пожежної безпеки. До складу даних груп залучаються працівники місцевих пожежних команд, працівники Сарненського РВ УМВС України у Рівненській області, працівники Сарненського районного територіального центру соціального обслуговування та працівники Сарненського районного центру соціальних служб для сім»ї дітей та молоді. Для організації та взаємодії з перерахованими службами що квартально створюються та погоджуються план-графіки відпрацювання населених пунктів. З початку року рейдовими групами проведено 112 відпрацювань населених пунктів та охоплено 4728 чол. Проводиться розповсюдження пам’яток та листівок з основними вимогами правил пожежної безпеки в місцях масового перебування людей. Оновлюються довідкові стенди в яких розміщуються довідкові матеріали. З початку року розповсюджено 560 листівок та пам’яток, оновлено 30 інформаційних стендів. Також навчання населення основам безпеки життєдіяльності та діям в умовах надзвичайних ситуацій, ведеться через місцеві засоби масової інформації. Зокрема через районну газету «Сарненські новини» та місцеве радіомовлення ТРК «Полісся», «Сарненське проводове радіомовлення». В районній газеті «Сарненські новини» ведеться постійна рубрика «Вогонь» в якій зазначаються надзвичайні ситуації які сталися на території району та профілактичні заходи щодо недопущення виникнення надзвичайних ситуацій. З початку року в районній газеті «Сарненські новини» надруковано 37 рубрик, 32 статті. На місцевому радіомовленні ТРК «Полісся» та «Сарненське проводове радіомовлення» озвучено 32 статті 115 разів. Працівниками Сарненського РС ГУ ДСНС проводяться виступи в дитячих навчальних закладах та загальноосвітніх навчальних закладах на уроках безпеки життєдіяльності. З початку року проведено 24 виступи щодо профілактики виникнення пожеж через дитячі пустощі з вогнем та порядок дій під час виникнення надзвичайних ситуацій. До ДПРЧ-8 ГУ ДСНС України у Рівненській області організовуються екскурсії дітей під час яких проводяться профілактичні бесіди та ознайомлення дітей з професією рятувальника.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.01.2015 №48-р «Про надання дозволу на проведення перевірок щодо дотримання вимог законодавства у сфері цивільного захисту» проведені перевірки стану готовності захисних споруд на території Сарненського району. За результатами перевірок встановлено, що із 135 захисних споруд які розташовані на території Сарненського району: 11 захисних споруд класифікуються як готові; 74 - обмежено готові та 50 - не готові.

Аналізуючи стан утримання захисних споруд слід відмітити, що на незадовільному рівні утримуються захисні споруди СП «Степанський агробуд» (підприємство ліквідовано), ТОВ «Сарненський сирзавод», ЗАТ «Соснівський гранкар’єр», Карпилівська ЗОШ I-III ст., Тинненська ЗОШ I-II ст. (підтоплені), КЗ «Сарненська ЦРЛ» (в урочищі „Дубки”), захисні споруди, які рахуються за фондом державного майна (споруди, які не увійшли до статутних фондів ТОВ «Сарненський сирзавод», ВАТ «Сарненський КХП», ПАТ «Сарненська ПМК-81», ВАТ «СЗМТК».

Основною причиною неналежного утримання захисних споруд є відсутність експлуатаційної документації та некомплектність вентиляційного, сантехнічного та електричного обладнання, порушення гідроізоляції та несучих властивостей конструкцій, негерметичність дверей. З кращої сторони слід відмітити утримання захисних споруд ВП „Дистанція сигналізації і зв’язку”, ВП „Дистанція колії”, ВП „Управління будівельно- монтажних робіт і цивільних споруд № 3” ДТГО «Львівська залізниця», НВК „Школа-колегіум”, Степанська ЗОШ І-ІІІ ст., Велико Вербчанська ЗОШ I-III ст., Кричильська ЗОШ I-III ст., ВПУ-22. Необхідно покращити стан утримання протирадіаційних укриттів і на території Сарненської міської ради (КП «Житлосервіс»).

Значна частина керівників підприємств, установ та організацій самоусунулись від вирішення проблеми утримання захисних споруд цивільного захисту, кошти на їх утримання не передбачаються. Під час проведення перевірок виникло ряд питань щодо належності захисних споруд. Зокрема, не визнають наявність при передачі майнових комплексів у власність захисних споруд : магазин ФОП Трофимчук С.М. м.Сарни вул. Широка,16, ПП «Продвест» м.Сарни вул. 17 вересня,109, приміщення ФОП Міськів В.А. м.Сарни вул. Бєлгородська,19, КП «Школяр» м.Сарни вул. Невського,8, Релігійна громада парафії Преображення Господнього Римсько-католицької церкви Луцької дієцезії м. Сарни, вул. Червоноармійська, 5, ТОВ ВПТ "Олеся" м.Сарни, вул. Привокзальна,31в, салон «Клеопатра» ФОП Сєрова Н. м. Сарни вул. Широка,41. Неможливо встановити власника: розпроданий майновий комплекс ВАТ «Сарненська РТП» житловий будинок м.Сарни вул. Бєлгородська,50 та приватизовані житлові будинки м. Сарни вул.Залізнична, 4, м. Сарни вул.Залізнична, 7, м. Сарни вул.Залізнична, 5, м. Сарни вул.Привокзальна, 1, м.Сарни вул.Залізнична,15, м.Сарни вул.Залізнична,10, м. Сарни, вул. Щорса, 13, м. Сарни, вул. Белгородська,10, що не передані для утримання на баланс КП «Житлосервіс».

Відсутні захисні споруди: магазин м.Сарни вул. Широка,12, житловий будинок с. Чудель, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Любиковичі, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Цепцевичі, ЗОШ І-ІІ ст. (початкова школа) с.Цепцевичі, 2 житлові будинки с.Катеринівка. Розглянувши інформацію про хід проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту району встановлено, що вона організована і проводиться відповідно до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 року № 1473-р «Про підготовку та проведення у 2009 - 2015 роках технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту)».

До об'єктів, що підлягають інвентаризації, відносяться захисні споруди цивільного захисту (сховища і протирадіаційні укриття) незалежно від відомчої належності та форм власності організацій, яким вони передані в користування (на баланс). Технічна інвентаризація захисних споруд цивільного захисту, як об’єкта нерухомого майна - комплекс робіт, які виконують бюро технічної інвентаризації по обстеженню та обміру споруди з визначенням її складу, фактичної площі та об’єму, оцінці технічного стану, а також виготовлення необхідних документів (інвентаризаційної справи та технічного паспорту) з дотриманням установлених норм та правил. Організаційне та методичне керівництво за проведенням заходів щодо технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту на всіх її етапах здійснює територіальна інвентаризаційна комісія (наказ МНС України від 13.08.2010 № 659 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту)), яку очолює перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації. Представників Головного управління ДСНС України у Рівненській області зі складу інвентаризаційної комісії виключено. Всього в Сарненському районі технічній інвентаризації підлягає 135 захисних споруд, з яких частка проінвентаризованих захисних споруд всіх форм власності становить 34,1% (46 захисних споруд).