Також дивіться новини на facebook.com

№ 57 від 01 березня 2016 року "Про програму розвитку туризму в Сарненському районі на 2016-2020 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
01 березня 2016 року                                                             № 57
 
 
Про програму розвитку туризму в

Сарненському районі на 2016-2020 роки

 

Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про туризм», Указу Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015 «Про Стратегію сталого розвитку «Україна 2020», постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2008 року № 1088-р «Про схвалення стратегії розвитку туризму і курортів», на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27 січня 2016 року № 22 «Про програму розвитку туризму в Рівненській області на 2016-2020 роки», та з метою забезпечення сталого розвитку туризму в районі:

          1. Схвалити Програму розвитку туризму в Сарненському районі на 2016-2020 роки, (далі - Програма), що додається.

          2. Відділу культури і туризму райдержадміністрації подати Програму на затвердження районній раді в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню райдержадміністрації передбачати кошти на фінансування Програми в межах наявних фінансових ресурсів на умовах співфінансування з бюджетів місцевого самоврядування.

4. Відділу культури і туризму райдержадміністрації щороку до 01 грудня інформувати управління культури і туризму облдержадміністрації про хід виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 27 січня 2016 року № 22 «Про програму розвитку туризму в Рівненській області на 2016-2020 роки».

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації згідно розподілу функціональних обов’язків.

 
 
Голова адміністрації                                                                     Я.Яковчук
 
Схвалено

Розпорядження голови

райдержадміністрації

01 березня 2016 року № 57

 
Програма розвитку туризму

в Сарненському районі на 2016-2020 роки

 
Мета Програми
 

Туристична галузь вирізняється з-­поміж інших галузей економіки своєю багатогранністю та комплексністю. В її успішному становленні та розвитку відіграє роль вдале поєднання матеріальних та нематеріальних ресурсів, що є об’єктом різних сфер людської діяльності. Вміле їх використання для потреб туризму дозволить створити передумови для прогресивних змін як в кожній із суміжних галузей, так і в районі в цілому. Враховуючи той факт, що Сарненщина володіє багатогранним туристичним потенціалом, та, що ще важливіше, його доступністю (розташування в межах міжнародних транспортних коридорів), можна стверджувати, що розвиток туризму є одним із стратегічних завдань соціально­-економічного розвитку району.

Метою Програми є забезпечення необхідних умов для ефективної реалізації туристичного потенціалу Сарненського району, створення на його базі якісних конкурентноздатних туристичних продуктів та пропозицій, які сприятимуть формуванню позитивного туристичного іміджу району, а відтак й активізації туристичних потоків її територією.

 
Стан туристичної галузі в районі
 

У рамках реалізації програми розвитку туризму на 2011 ­ 2015 роки здійснено заходи, спрямовані на активізацію туристичної діяльності на території Сарненщини.

Виготовлено туристичний путівник «Сарненщина туристична», в якому висвітлені найпривабливіші туристичні об’єкти району, розміщені інформація про відкриті на території району агросадиби та туристична карта-схема веломаршрутів за різними напрямками.

Підготовлено матеріали до випуску буклету «Велосарненщина», проведені навчання-семінари по організації туристичних веломаршрутів на території сільських, селищних рад району та аналіз ефективності встановлення інформаційних щитів щодо місця розташування місць відпочинку, пам’яток історії, культури, архітектури тощо і дорожніх знаків, що вказують до них.

Продовжується підтримка розвитку сільського туризму, що зміцнить позиції зазначеної діяльності як ефективного виду самозайнятості населення, сприятиме розвитку сільських громад та території, забезпеченню звичаїв та традицій українського села, зниженню рівня безробіття та соціально-кризових явищ у сільській місцевості.

 
 
Перспективи розвитку
 

Природно­рекреаційний потенціал. Особливим багатством Сарненського району є унікальне природне середовище. Традиційно вважається, що основною метою природно­заповідної діяльності є збереження унікальних ресурсів. Той факт, що крім заповідання, метою діяльності об’єктів природно­заповідного фонду є рекреація, часто ігнорується. Як результат, рівень використання заповідних територій в туристичному обслуговуванні є одним з найменших порівняно з іншими традиційними складовими існуючих туристичних продуктів та пропозицій.

Основним завданням щодо реалізації потенціалу природоохоронних територій є перетворення його на потужний інструмент екологічної освіти населення шляхом створення умов для змістовного сімейного, молодіжного та наукового туризму.

Поряд із активізацією туристичної діяльності на територіях природно­заповідного фонду постає питання збереження природного середовища та мінімізації негативного впливу туристичної активності на нього.

 

Підтримка перспективних видів туризму. Географічне розташування Сарненщини, особливості її рельєфу та різноманіття туристично­рекреаційних ресурсів створюють хороші передумови для розвитку активного відпочинку. Одним з першочергових завдань в цьому контексті є розвиток велотуризму, що набуває дедалі більшої популярності у світі. Недооцінюючи світові тенденції розвитку активного та екологічного способу відпочинку, Україна ризикує залишитися поза мережею міжнародних, туристичних маршрутів.

Незважаючи на досягнення в сільському туризмі, розвиток цього напряму й донині залишається актуальним, оскільки саме він є передумовою для формування якісного туристичного продукту з потужною національною ознакою та вагомим чинником сталого розвитку території. Залишається потреба в актуалізації послуг сільського туризму, підвищенні рівня та якості обслуговування, а також приведенні їх у відповідність з новими вимогами часу та міжнародних стандартів.

Важливою складовою туристичної привабливості регіону є поетапний шлях розвитку, це можливо лише у тому випадку якщо в регіоні відбуватимуться різного роду: фестивалі, конкурси, котрі дозволять не лише побачити автентичні, історичні місця, а й відчути глибинну суть нації в цілому. Емоції - це найперший з мотиваційних факторів у туризмі. Міжнародний досвід свідчить, що кожне євро, вкладене в організацію яскравої туристичної події, приносить 4 євро надходжень. Сарненщини нині має успішну практику проведення подібних заходів (свято «Поліська гостина», «Троєцькі забави», Івана Купала, фестивалі «Перлинки Полісся», «Мистецтво молодих», «Осінь весільна» та інші). Однак, потенціал подієвого туризму залишається реалізованим не повною мірою.

 

Розвиток інфраструктури. Успішність регіонального туристичного продукту значною мірою залежить від його інфраструктурного забезпечення, яке сьогодні в районі є недостатнім.

Проблемними питаннями залишаються застаріла матеріально­технічна база багатьох туристичних об’єктів та відсутність коштів на їх реставрацію, стан дорожньо­транспортного сполучення, відсутність інвестиційних проектів у галузі туризму тощо. Їх вирішення потребує значних часових та матеріальних ресурсів.

Однак, важливими є й інші заходи, що стосуються туристичної інфраструктури та можуть бути вирішені. Створення системи туристичного інформування на маршрутах та вздовж транспортних коридорів, маркування туристичних маршрутів, облаштування місць короткотривалого відпочинку є першочерговими завданнями в контексті інфраструктурного забезпечення туризму.

Активізація громад. Питання збереження ресурсів та формування їх туристичної привабливості, розвитку туристичної інфраструктури та ефективного використання потенціалу можна вирішити лише спільними зусиллями громад. Одним з першочергових завдань розвитку туристичної галузі є навчання та мотивація представників громад з метою перетворення їх на активних суб’єктів туристичної діяльності.

Основні завдання
 

Враховуючи досягнення та недоліки програми розвитку туризму на 2011 – 2015 роки, нові вимоги часу та результати опитування, пріоритетами діяльності на 2016 – 2020 роки є:

Завдання I. Становлення місцевого туристичного продукту.

Завдання II. Розвиток туристично­рекреаційної інфраструктури та територій.

Завдання III. Проведення активної маркетингової кампанії з метою комплексної промоції місцевого туристичного продукту.

 
Шляхи і способи розв’язання проблем туристичної галузі

Програма має стати концептуальною базою для довгострокового розвитку туризму в районі як стратегічної галузі економіки та сталого розвитку територій, підвищити рівень туристичної привабливості Сарненщини, сприяти активізації туристичних потоків та забезпечити гідне представлення місцевого туристичного продукту на міжнародному та всеукраїнському ринках туристичних послуг.

 
 
 

Проблеми галузі передбачається розв’язати шляхом:

об’єднання та координації зусиль суб’єктів туристичної діяльності Сарненського району, причетних до створення, реалізації та популяризації локального туристичного продукту;

проведення активної інформаційно­просвітницької діяльності, спрямованої на підвищення рівня кваліфікації суб’єктів туристичної діяльності;

реалізації масштабної маркетингової кампанії з метою популяризації туристичного потенціалу району, формування позитивного туристичного іміджу;

підтримки розвитку перспективних видів туризму;

створення умов для розвитку туристичної інфраструктури;

сприяння у створенні локальних туристичних продуктів, їх реалізації та популяризації.

 
Завдання і заходи Програми

Завдання і заходи з виконання Програми визначені у додатку до неї.

 
Очікувані результати, ефективність Програми

Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити ефективне використання наявного природно­рекреаційного, історико-культурного, релігійного, етнографічного потенціалу району;

підвищити рівень соціально­економічного розвитку громад Сарненщини за рахунок розвитку туризму;

створити якісні туристичні продукти, які гідно презентуватимуть район на обласному, всеукраїнському та міжнародному ринках туристичних послуг;

забезпечити високий рівень туристичного обслуговування, розвиток туристичної інфраструктури;

сформувати позитивний туристичний імідж району та підвищити рівень туристичної привабливості;

активізувати туристичні потоки територією району;

підвищити рівень суспільної свідомості та посилити відчуття національної ідентичності за допомогою збереження та популяризації історико­культурної самобутності.

 
Обсяги та джерела фінансування Програми

Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься з районного бюджету в межах наявних фінансових ресурсів.

 
 
 
 
 
Керівник апарату райдержадміністрації                                     В.М.Стельмах
 


Додаток до Програми
 
Завдання і заходи

з виконання програми розвитку туризму в Сарненському районі на 2016-2020 роки

 
Зміст заходу
Термін виконання
Відповідальні за виконання
Джерело фінансування
Фінансування за роками,
тис. грн.
2016
2017
2018
2019
2020
Завданння І. Становлення місцевого туристичного продукту
1

Сприяти створенню розгалуженої системи різнопланових туристичних маршрутів та їх впровадженню (обстеження, апробація, інформаційний супровід, маркування, встановлення вказівників, знаків, облаштування зон відпочинку тощо)

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

10
10
20
20
20
2

Стимулювання розвитку сільського туризму шляхом надання кредитів із урахуванням соціально­ економічного розвитку та тенденцій розвитку сільського туризму

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

50
50
55
55
55
3
Сприяння проведенню сертифікації послуг сільського туризму в районі
2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

5
5
10
10
10
4
Проведення конкурсів на кращий туристичний продукт внутрішнього туризму
2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад,громадські організації

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

10
10
10
15
15
5

Проведення моніторингу якості туристичних послуг шляхом здійснення обстежень, виїздів, оглядів, маркетингових, аналітичних, соціологічних досліджень та опитувань у галузі туризму

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад громадські організації (за згодою)

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

10
10
15
15
15
6

Сприяння реалізації проектів міжнародної технічної допомоги та програм із залученням коштів донорських організацій

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

50
100
150
200
250
7

Розроблення та реалізація інвестиційних програм та проектів територіальних громад, регіонального розвитку, що можуть впроваджуватися, в тому числі за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

100
150
150
150
150

Завдання ІІ. Розвиток туристично­-рекреаційної інфраструктури та територій

8

Виготовлення (оновлення), встановлення вказівників, інформаційних щитів, дорожніх туристичних знаків, визначення та облаштування територій для стоянок туристичного транспорту, кемпінгів, санітарних місць та ін. біля основних туристично­-екскурсійних об’єктів та інфраструктури, в місцях масового відпочинку населення

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

25
25
50
50
50
9

Сприяння розвитку активних видів туризму та відповідної спортивно-­туристичної інфраструктури, в тому числі організація та проведення тематичних туристичних заходів (походи, наметові табори, змагання, вишколи, наукові пікніки, квести тощо)

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

10
10
25
25
25
10

Здійснення заходів з формування та оновлення реєстру туристичних ресурсів району, зокрема природно-­рекреаційних об’єктів, територій, місць короткотривалого відпочинку населення, туристичних об’єктів та маршрутів. Сприяння в проведенні їх паспортизації

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

5
5
10
10
15
11

Сприяння активізації екологічного туризму на базі територій природно­заповідного фонду району, зокрема розвиток мережі природно­-заповідних об’єктів та запровадження нових форм їх туристичної активності (зонивідпочинку, екологічні стежки тощо)

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

10
10
25
25
25
12

Здійснення заходів з впорядкування об’єктів та територій рекреаційного призначення, сприяння в організації екотуристичних акцій

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

5
5
10
10
10
Завдання ІІІ. Проведення маркетингової кампанії
13

Розроблення сучасних високоякісних промоційних та іміджевих матеріалів про туристичний потенціал району, сувенірної продукції, а також їх поширення у торгово-­економічних місіях за кордоном, під час проведення обласних, всеукраїнських та міжнародних виставково-­ярмаркових заходів, бізнес­-форумів, конференцій, круглих столів, семінарів, інших заходів

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

100
150
150
150
150
14

Участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних навчальних турах, семінарах, тренінгах, конференція, круглих столах, форумах, інших формах навчання та комунікації для різних цільових груп.

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

25
25
25
25
25
15

Виготовлення та розміщення візуальної реклами туристичного потенціалу Сарненщини на території району, інших регіонів України

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

25
25
25
25
25
16

Представлення району під час спеціалізованих вітчизняних, міжнародних виставок, форумів, ярмарків, конференцій, круглих столів, семінарів, тренінгів, інших заходів із виготовленням і придбанням необхідних засобів, виставково­-експозиційного обладнання та інвентарю

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

50
50
50
100
100
17

Організація та проведення в районі різнопланових туристичних заходів, створення брендів, підтримка перспективних видів туризму, об’єктів, туристичних маршрутів, продуктів, спрямованих на популяризацію внутрішнього туристичного продукту (акції, фестивалі, виставки, ярмарки, круглі столи, заходи з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні тощо)

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

100
100
100
100
100
18

Здійснення ефективної реклами туристичного потенціалу району шляхом рекламних кампаній у місцевих, всеукраїнських, закордонних засобах масової інформації, в мережі Інтернет

2016-2020

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, виконкоми рад

Районний бюджет, місцеві бюджети, інші джерела

50
50
50
50
50
 
ВСЬОГО
 
640
790
930
1035
1090