Також дивіться новини на facebook.com

До відома фізичних осіб-підприємців, добровільно застрахованих осіб у системі загальнообов”язкового державного соціального страхування!

 

З 01.01.2016 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” від 24.12.2015 № 909, яким внесено зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 №2464.

Відповідно до внесених змін, з 01.01.2016 розмір єдиного внеску майже для усіх категорій платників визначено на рівні 22 відсотки до бази нарахування (крім пільгових категорій), в тому числі для:

-роботодавців, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту);

-фізичних осіб-підприємців, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

-осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Із суми сплаченого єдиного внеску здійснюється розподіл коштів на фонди загальнообов”язкового державного соціального страхування.

Враховуючи те, що з єдиного соціального внеску кошти пропорційно надходять і до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то усі вище перераховані особи мають право на матеріальне забезпечення та послуги відповідно до Закону України “Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 №1105.

З 01.01.2016 фізична особа-підприємець, яка сплачує за себе особисто єдиний соціальний внесок, виходячи із доходу, стає застрахованою особою у соціальному страхуванні автоматично.

При настанні страхового випадку з фізичною особою-підприємцем (особисто) така має право звернутись з заявою-розрахунком для здійснення фінансування матеріального забезпечення по листках непрацездатності до робочих органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем реєстрації.

До заяви-розрахунку таким особам необхідно долучити довідку Державної фіскальної служби про сплату єдиного соціального внеску особисто за себе, або копії квитанцій, засвідчених належним чином та копію самого листка непрацездатності, який включено до заяви-розрахунку.

Розрахунок виплат проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов”язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 №1266 (в редакції від 26.06.2015) (далі-Порядок №1266).

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, обчислюється на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС. Розрахунок проводиться включаючи дохід за попередніх 12 календарних місяців.

Якщо до 01.01.2016 фізична особа-підприємець сплачувала єдиний соціальний внесок відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов”язкового державного соціального страхування, то відповідно місяці сплати включаються до розрахункового періоду при розрахунку середньоденного доходу.

Враховуючи те, що розрахунок страхових виплат повинен здійснюватися на підставі відомостей, що включаються до звіту зазначеного в пункті 32 Порядку №1266, а також те, що отримання даних робочими органами Фонду з Державного реєстру загальнообов”язкового державного соціального страхування до завершення звітного періоду є неможливим, тому розрахунок матерільного забезпечення фізичним особам-платникам єдиного внеску до моменту наповнення реєстру необхідно здійснювати із розміру мінімальної заробітної плати на момент настання страхового випадку. При цьому слід врахувати, що для фізичних осіб-платників єдиного внеску визначено спеціальні строки сплати єдиного внеску, відповідно до ст.9 Закону №2464.

При складанні та поданні до робочих органів Фонду звіту по страхових коштах загальнообов”язкового державного соціального страхування за формою Ф4-ФСС з ТВП у 2016 році, ФОП залежно від його статусу має подати окремо:

-звіт по витратах на матеріальне забезпечення застрахованих осіб, які працюють по укладених трудових договорах (як роботодавець);

-звіт по витратах на матеріальне забезпечення особисто.

З 01.01.2016 право на матеріальне забезпечення у соціальному страхуванні відповідно до укладених договорів про добровільну участь в системі загальнообов”язкового державного соціального страхування залишається для наступної категорії осіб:

-члени фермерського господарства, особистого селянського господарства;

особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників єдиного внеску, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України.

Усі укладені раніше договори про добровільну участь у системі загальнообов”язкового державного соціального страхування підлягають розірванню в односторонньому пордку органами ДФС.

З приводу матеріального забезпечення за соціальними страхуванням у зв”язку з тимчасовою втратою працездатності з 01.01.2016 фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність надано роз”снення Міністерством соціальної політики листом від 12.03.2016 №72/18/99-16 та Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.03.2016  №2.4.-17-410.