Також дивіться новини на facebook.com

№ 205 від 26 травня 2016 року "Про стан виконання Програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
26  травня 2016 року                                                                                   № 205
 

Про стан виконання Програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки

 
 

На виконання Законів України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворювань на туберкульоз на 2012-2016 роки», «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16.01.2013 №17 «Про обласну соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки» та голови районної державної адміністрації від 13.05.2013 №159 «Про районну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки» в районі сформований електронний  реєстр хворих на туберкульоз, який постійно оновлюється, проводиться робота щодо заходів попередньої діагностики захворюваності на туберкульоз, профілактики та лікування. Функціонують: амбулаторне протитуберкульозне відділення при поліклініці комунального закладу «Сарненська центральна районна  лікарня» Сарненської районної ради; стаціонарне відділення комунального закладу «Страшівська протитуберкульозна лікарня». Великий обсяг покладений на первинну ланку лікувально-профілактичних підрозділів комунального закладу «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

Для обстеження населення району задіяні 4 стаціонарні рентгенустановки в закладах охорони здоров’я, а саме в комунальному закладі «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської районної ради, в комунальному закладі «Клесівська районна лікарня» Сарненської районної ради, в комунальному закладі «Степанська районна лікарня» Сарненської районної ради, в комунальному закладі «Сарненська районна лікарня» Сарненської районної ради.

З початку 2016 року обстежено 11152 чоловік. Виявлено 16 випадків туберкульозу, 13 з них мають відкриту форму туберкульозу, в тому числі 6 чоловік занедбану форму.

Вперше діагностований туберкульоз у таких населених пунктах:

м. Сарни – 7; с. Стрільськ – 1; смт. Степань – 1(занедбаний); с. Чудель – 3       

(1 занедбаний); с. Пугач – 1 (занедбаний); с. В. Вербче -1 (занедбаний);

с. Тинне-1 (занедбаний); с. Білятичі – 1(занедбаний).

Для виконання заходів Програми протидії захворюванню на туберкульоз, передбачено кошти з районного бюджету 110 тис. грн.. З них:

- 50 тис. грн. на придбання флюрплівки, з них комунальному закладу «Сарненська центральна районна лікарня»  Сарненської районної ради -           40 тис.грн.; комунальному закладу «Степанька районна  лікарня» Сарненської районної ради - 10 тис. грн.;

- 60 тис. грн. – на придбання туберкуліну, для проведення туберкулінодіагностики дитячого населення, (в тому числі Вирівська сільська рада  - 10 тис. грн.).

Профінансовано заходи Програми, з початку 2016 року, на суму           24,7 тис.грн. – придбано флюрплівку, а також,  в стадії придбання туберкулін на суму  60 тис.грн.

З метою оперативного реагування та максимального сприяння у вирішенні питань, пов’язаних із запобіганням захворювання населення району на туберкульоз:

 1. Головному лікарю комунального закладу «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради:

1.1. Забезпечити придбання туберкуліну в обсягах, передбачених районною Програмою боротьби з туберкульозом;

1.2. Забезпечити проведення туберкулінодіагностики згідно графіку щеплень за віковими категоріями дітей району;

1.3. Активізувати відбір мокротиння для проведення лабораторних досліджень.

2. Головним лікарям комунального закладу «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської районної ради, комунального закладу «Степанська районна лікарня» Сарненської районної ради, комунального закладу «Клесівська районна лікарня» Сарненської районної ради, комунального закладу «Сарненська района лікарня» Сарненської районної ради, забезпечити ефективне використання рентгенустановок з метою проходження флюрообстеженя груп ризику.

3. Рекомендувати селищним, сільським головам:

3.1. Систематично інформувати населення з питань профілактики туберкульозу та пропагування здорового способу життя шляхом організації дворових обходів спільно з медичними працівниками, соціальними службами та правоохоронними органами, розгляду конкретних випадків на засідіннях виконавчих комітетів рад.

3.2. Передбачити кошти на виконання заходів Програми протидії захворюванню на туберкульоз.

3.3. Всебічно сприяти у підвезенні осіб з груп ризику для обстеження на стаціонарних рентгенустановках за затвердженими графіками.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Параницю Н.М.

 
 

Голова адміністрації                                                                                Я.Яковчук