Також дивіться новини на facebook.com

Щодо сплати фізичними особами-підприємцями податків із сум отриманого ними матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Щодо сплати фізичними особами-підприємцями податків із сум отриманого ними матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що відповідно до частини 5 статті 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 № 2464 (далі-Закон № 2464) з 01 січня 2016 року фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність (далі-фізичні особи-підприємці) зобов”язані сплачувати єдиний внесок у розмірі 22 відсотки до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску у строки визначені абзацами 3-5 частини 8 статті 9 Закону № 2464. Тобто, фізичні особи-підприємці відносяться до категорії страхувальників на загальних підставах і мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону України “Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 №1105 (далі-Закон №1105) за умови сплати страхових внесків до Фонду.

Фінансування страхувальників за рахунок коштів Фонду здійснюється відповідно до статті 34 Закону №1105 та Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 №26, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.01.2011 за № 111/18849 (далі-Порядок №26).

Порядком №26 затверджено форму заяви-розрахунку, яка подається страхувальниками до робочих органів Фонду та є підставою для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду. У заяві-розрахунку зазначається повна нарахована страхувальниками сума допомоги з урахуванням обов”язкових утримань (податок на доходи фізичних осіб, військовий збір).

Частиною другою статті 22 Закону №1105 встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов”язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством. Оплата перших п”яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або тавми, не пов”язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до листів Міністерства соціальної політики України від 12.03.2016 №72/18/99-16 та Виконавчої дирекції Фонду від 15.03.2016  №2.4-17-410, фінансування матеріального забезпечення фізичним особам-підприємцям має здійснюватися робочими органами Фонду на підставі заяви-розрахунку, форма якої затверджена Порядком № 26. Отже, заяви-розрахунки, подані фізичними особами-підприємцями, як страхувальниками, повинні бути профінансовані робочими органами Фонду протягом десяти робочих днів після їх надходження.

Вважаємо, що після надходження суми коштів, зазаначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника, останній повинен перерахувати податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, за утримання яких несе відовідальність. При цьому, слід зазаначити, що відповідно до вимог чинного законодавства та листа Державної фіскальної служби України дохід, отриманий фізичною особою-підприємцем та особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання) (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві) від фондів загальнообов”язкового державного соціального страхування не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Частиною другою статті 15 Закону №1105 встановлено, що страхувальники зобов”язані вести облік коштів загальнообов”язкового державного соціального страхування у зв”язку з тимчасовою втратою  працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів. Тобто, загальна сума нарахованих фізичною особою-підприємцем витрат на матеріальне забезпечення та сума отриманого фінансування мають бути відображені ним у звіті по коштах загальнообов”язкового державного соціального страхування у зв”язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за формою Ф4-ФСС з ТВП (р.21 “Витрати з початку року”, р.6 “Отримано від Фонду з початку року”) поданому до робочого органу Фонду, що підтверджуватиме виконання зобов”язань Фонду в частині забезпечення фінансування страхувальника за рахунок коштів Фонду.