Також дивіться новини на facebook.com

№ 249 від 11 липня 2016 року "Про районну програму забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2016-2020 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
 

11 липня 2016 року                                                                                     № 249

 

Про районну програму забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2016-2020 роки

 

Керуючись Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», статтями 6, 13 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27.04.2016 №235 «Про обласну програму забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2016-2020 роки»:

 

1. Схвалити районну програму забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2016-2020 роки (далі – Програма), що додається.

2. Відділу охорони здоров’я райдержадміністрації:

2.1. Подати Програму на затвердження районній раді в установленому порядку;

2.2. Забезпечити  виконання заходів Програми;

  2.3. За необхідності подавати райдержадміністрації пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Програми;

  2.4. Інформацію про хід виконання Програми подавати:

- управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації щокварталу до 18 числа місяця, що настає за звітним періодом;

- районній державній адміністрації щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним періодом.

3. Фінансовому управлінню райдержадміністрації щороку в межах наявних фінансових ресурсів в районному бюджеті передбачати кошти для реалізації Програми.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Н.Параницю.

 
 
 
 
Голова адміністрації                                                                                 Я.Яковчук
 
 
 
 
 
 

                      СХВАЛЕНО

                      Розпорядження голови

                      райдержадміністрації

                      11 липня 2016 року №249
 
 
 
Районна програма

забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2016-2020 роки

 
Загальна частина
 

Травми та захворювання апарату опору та руху (в тому числі дегенеративно-дистрофічні захворювання кісток та суглобів) є важливою медичною та соціальною проблемою та одним із найскладнішим завданням сучасної медицини, оскільки ця патологія важко піддається консервативності лікуванню і у більшості випадків приводить до інвалідності.

Поширеність остеоартрозу у регіонах України коливається від 15,2 до 44,1 відсотків та значно збільшується по мірі старіння населення.  Найчастіше із захворювання кісток і суглобів - органів опори та руху, уражаються суглоби кульшові та коліні. В 2015 році на стаціонарному лікуванні в обласній лікарні перебувало 2663 особи, 113 осіб стали інвалідами, 90 з них, люди працездатного віку.

Щорічно в Сарненському районі на обліку лікаря травматолога-ортопеда майже 150 осіб  перебуває із II-IV стадіями різноманітних остіо- хондрозів та артозів, з них: (суглоби – 65 відсотків; хребет – 35 відсотків). Потребує ендопротезування 50 чоловік (кульшові суглоби – 85 відсотків; колінні суглоби – 15 відсотків). Завдяки підвищенню кваліфікації медичних працівників, удосконаленню роботи травматологічної служби, відкриттю травмпункту, своєчасному наданню невідкладної ортопедичної медичної допомоги на місцях і спрямуванню в обласні заклади та проведенню профілактичних заходів, вихід на інвалідність із 3,8 в 2014 році знизилась до 1,2 в 2015 році.

В середньому в рік проводять ендопротезування 8-10 чоловік. З метою уникнення ендопротезування або відтермінування його, ведеться робота щодо проведення корегуючої остеотомії  безпосередньо травматологічною службою району. Для цього необхідно, покращити матеріально–технічний стан травматологічної служби шляхом придбання медичного обладнання та інвентаря. А саме: електронно-оптичний перетворювач (ЕОП); осцелярну пилу; гостроконечні костотримачі; набори для металостеосинтезу; набори  LСР -пластин для стабільного функціонування остеосинтезу переломів кісток; блокуючі стержні, спиці, і так далі; стержневі апарати зовнішньої фіксації (для ургентної невідкладної допомоги), тощо.

 
 
Мета і її досягнення
 

Метою Програми є поліпшення лікування хворих із захворюваннями суглобів, підвищення якості та ефективності надання медико-санітарної допомоги при пошкодженнях опорно-рухового апарату, забезпечення соціальної справедливості і права громадянина на охорону його здоров’я.

Шляхи досягнення: покращення матеріально-технічної бази; використання нових методів лікування; своєчасності надання невідкладної допомоги; спрямування, в залежності від тяжкості випадку, на вищий рівень надання медичної допомоги.

 
Завдання з реалізації Програми
 
Основними завданнями з реалізації Програми є:

- здійснення моніторингу травм, захворювання та деструктивних змін апарату опори та руху, що потребує оперативного втручання;

- придбання медичного обладнання та інвентаря, інплантантів (кульшових, колінних суглобів) блокуючих стержнів, спиць, тощо для проведення оперативного втручання хворих із ураженням органів опору та руху;

- передбачення коштів на співфінансування обласної Програми для проведення ендопротезування та корекції  деформації органів опори та руху хворим за територіальним поділом

- підготовка висококваліфікованих лікарів спеціалістів травматологічної служби.

 
Очікувані результати реалізації Програми
 
У результаті виконання Програми буде забезпечено:

- підвищення рівня обласної та районної травматологічних служб;

- надання своєчасної оперативної медичної допомоги (з ураженнями органів опори та руху, заміна суглобів інплантантами, корекція деформацій, тощо);

- зниження інвалідності у осіб, зокрема працездатного віку.
 
Фінансове забезпечення Програми
 

Фінансування Програми здійснюється відповідно до чинного законодавства України:

- за рахунок коштів місцевих бюджетів, в межах наявних фінансових ресурсів;

- з інших джерел, не заборонених законодавством України.

Обсяг та джерела фінансування Програми передбачено у додатку до Програми.

 
 
 
Заступник голови

райдержадміністрації                                                                         Н. Параниця