Також дивіться новини на facebook.com

№ 262 від 19 липня 2016 року "Про Програму створення місцевого та об'єктових фондів матеріально-технічних резервів для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 
 19 липня 2016 року                                                                              № 262
 

Про Програму створення  місцевого та об'єктових фондів матеріально-технічних резервів для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки

 

Відповідно до статті 98 Кодексу цивільного захисту України, пунктів 1, 3, 4, 6 статті 2 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 775 "Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій", Програми створення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки схваленої розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 16.01.2016 №10 «Про Програму створення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки» та затвердженої рішенням Рівненської обласної ради від 11.03.2016 № 116 «Про Програму створення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки», зі змінами  схваленими розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 13.06.2016 №329 «Про внесення змін до Програми створення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки» та затвердженими рішенням Рівненської обласної ради від 17.06.2016 № 209 «Про внесення змін до Програми створення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки»:

1. Схвалити Програму створення  місцевого та об'єктових фондів матеріально-технічних резервів для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки  (далі - Програма), згідно додатку.

2. Сектору цивільного захисту населення районної державної адміністрації подати Програму районній раді на затвердження в установленому порядку.

3.  Фінансовому управлінню райдержадміністрації щороку при формуванні районного бюджету передбачати видатки на реалізацію заходів Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

4. Сектору цивільного захисту населення районної державної адміністрації  інформацію про стан накопичення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій подавати управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації щороку до 10 січня.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації  І.П.Назарця.

 
 
 
 
 
 
Голова адміністрації                                                                                   Я.Яковчук
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток до
розпорядження голови
Сарненської районної
державної адміністрації
19 липня 2016року № 262
 
 

  створення  місцевого та об'єктових фондів матеріально-технічних резервів для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки

 

Програма створення  місцевого та об'єктових фондів матеріально-технічних резервів для, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до вимог статті 98 Кодексу цивільного захисту України, пунктів 1, 3, 4, 6 статті 2 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 775 "Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій".

Мета Програми

Основною метою Програми є:

-                   здійснення заходів щодо створення, розміщення, зберігання та використання запасів будівельних і пально-мастильних матеріалів, продовольства, техніки, технічних засобів та інших матеріальних цінностей (далі – матеріальні цінності), призначених для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання допомоги постраждалому населенню, проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів;

-                   удосконалення системи управління заходами та процесами цивільного захисту, вжиття ефективних заходів захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, аварій, катастроф, великих пожеж, несприятливих гідрометеорологічних явищ;

-                   організація життєзабезпечення постраждалого населення під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

 

Завдання щодо реалізації Програми

Основними завданнями щодо реалізації Програми є:

-                   забезпечення формування місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (далі – місцевий матеріальний резерв);

-                   закупівля матеріальних цінностей у відповідності із графіком накопичення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на 2016 – 2020 роки (додаток 1 до Програми);

-                   визначення суб’єктів господарювання – постачальників матеріальних цінностей;

-                   своєчасне фінансування заходів зі створення місцевого матеріального резерву для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій з бюджету відповідного рівня.

 

Організаційне забезпечення виконання Програми

Матеріально-технічні резерви, що використовуються для запобігання ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та   наслідків (далі - резерви), створюються:

  районною державною адміністрацією   -   місцевий резерв для виконання заходів, спрямованих на запобігання, ліквідацію надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків,   надання термінової допомоги постраждалому населенню;

суб'єктами господарської діяльності, у власності (управлінні) або у користуванні яких є об'єкт (об'єкти) підвищеної небезпеки (далі - підприємства), - об'єктовий запас для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновних робіт.

Резерви створюються заздалегідь з метою використання їх у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, ліквідації цих надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

Резерви створюються виходячи з максимальної гіпотетичної (прогнозованої) надзвичайної ситуації, характерної для конкретної території, галузі, об'єкта, а також передбаченого обсягу робіт з ліквідації її наслідків.

Номенклатура та обсяги резерву місцевого та об'єктового рівнів підприємств, об’єкти яких увійшли до переліку об’єктів підвищеної небезпеки, погоджуються з управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення облдержадміністрації і затверджуються головою постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області.

Номенклатура та обсяги резерву об'єктового рівня підприємств, об'єкти яких не увійшли до переліку об'єктів підвищеної небезпеки, погоджуються з відділам з питань надзвичайних ситуацій і затверджуються головою комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій району.

Створення, утримання та поповнення резервів здійснюється:

місцевого - за рахунок коштів місцевого бюджету;

об'єктового - за рахунок власних коштів підприємств.

Створення, утримання та поповнення резервів усіх рівнів може здійснюватися також за рахунок добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та об'єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел.

Матеріальні цінності, що поставляються до резерву, повинні мати сертифікат відповідності на весь нормативний термін їх зберігання.

Резерви розміщуються на об'єктах, призначених або пристосованих для їх зберігання, а також на складах і базах підприємств за рішенням голови райдержадміністрації та керівників підприємств з урахуванням їх оперативної доставки до можливих зон надзвичайних ситуацій.

Накопичення резервів здійснюється за встановленими нормами та відповідно до річних графіків, затверджених  головою райдержадміністрації та керівниками підприємств.

Регіональний матеріальний резерв створюється виходячи з прогнозованих для території району видів та рівнів надзвичайних ситуацій, а також з урахуванням обсягів робіт з ліквідації їх наслідків, розмірів заподіяних збитків, обсягів забезпечення життєдіяльності постраждалого населення.

Матеріальні цінності, що поставляються, повинні мати сертифікат відповідності на весь нормативний термін їх зберігання.

 

Порядок використання резервів

Регіональний матеріальний резерв використовується виключно для:

-                   здійснення запобіжних заходів у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій;

-                   ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

-                   проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів;

-                   надання постраждалому населенню необхідної допомоги для забезпечення його життєдіяльності;

-                   розгортання та утримання тимчасових пунктів проживання і харчування постраждалого населення;

-                   забезпечення пально-мастильними та іншими витратними матеріалами транспортних засобів підприємств та громадян, залучених для евакуації постраждалого населення із зони надзвичайної ситуації та можливого ураження.

У разі недостатності матеріального резерву чи його використанні у повному обсязі залучається матеріальний резерв вищого рівня.

Відпуск, залучення матеріальних цінностей з місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій здійснюється за рішенням голови районної державної адміністрації.

Відпуск матеріальних цінностей з місцевого матеріального резерву, що підлягають поновленню, здійснюється за рішенням голови районної державної адміністрації на конкурсних засадах. Кошти, отримані внаслідок реалізації матеріальних цінностей, спрямовуються на придбання і закладення до місцевого матеріального резерву аналогічних матеріальних цінностей.

 

Результати реалізації Програми

Реалізація Програми забезпечить створення місцевого матеріального резерву, накопичення матеріальних цінностей до нього та їх ефективне використання для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та надання термінової допомоги постраждалому населенню, постійну готовність органів управління та цивільного захисту області до дій за призначенням.

 

Відповідальні за реалізацію Програми

Виконавцями Програми є сектор цивільного захисту населення райдержадміністрації, підприємства, установи та організації.

Контроль за реалізацією заходів, передбачених Програмою, покладається на сектор цивільного захисту населення райдержадміністрації, який щороку узагальнює інформацію про стан накопичення матеріально-технічних резервів.

 

Обсяги та джерела фінансування

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів  районного бюджету, в тому числі надання міжбюджетного трансферту з районного бюджету, державному бюджету для Сарненського районного сектору Головного Управління Державної служби  надзвичайних ситуацій в Рівненській області, згідно додатку 3,  а також може здійснюватися за рахунок добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та об'єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел.

Джерела та обсяги фінансування, необхідні для створення місцевого матеріального резерву, наведено у додатку 2 до Програми.

Обсяги орієнтовного фінансування Програми уточнюються щороку, з урахуванням індексу інфляції, конкретних завдань та наявності коштів.

 
 
 
 
 
 

Перший заступник

голови адміністрації                                                                      І.Назарець