Також дивіться новини на facebook.com

17.03.2017

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

НещодавноСарненською об’єднаною державною податковою інспекцією ГУ ДФС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»зпершим заступником начальника – начальником відділу податків і зборів з фізичних осіб Федоровою Ж.І. на тему: «Декларування доходів громадян».

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

 
Кому обов’язково треба подавати податкову декларацію?

Громадяни зобов’язані подати податкові декларації,  якщо протягом звітного 2016 року отримували:

- доходи від підприємницької діяльності (ст. 177 Податкового кодексу України);

- доходи від провадження незалежної професійної діяльності (ст. 178 Податкового кодексу України);

- доходи,отримані від особи, яка не є податковим агентом (пп. 168.2.1 п.168.2 ст.168 Податкового кодексу України);

- іноземні доходи (п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України);

- доходи від операцій з інвестиційними активами (п.170.2 ст.170 Податкового кодексу України);

- доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 Податкового кодексу України);

- доходи від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців нерезидентів (п.174.3 ст.174 Податкового кодексу України);

- за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (п.п.173.4 ст.173 Податкового кодексу України);

- дохід у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (п.п.164.2.7 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України);

- дохід у разі отримання благодійної допомоги, відповідно до п.п. 165.1.54 п.165.1 ст 165 Податкового кодексу України, у сумі, що перевищує граничний розмір, встановлений абз. «б» п.п.170.7.8 п.170.7 ст.170 Податкового кодексу України, або використану не за цільовим призначенням;

- дохід у разі отримання цільової благодійної допомоги, не використаної та не повернутої благодійнику у строки, визначені законодавством (п.п.170.7.5 п.170.7 ст.170 Податкового кодексу України);

- дохід у разі отримання нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, установлений п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 Податкового кодексу України (п.п.170.7.3 п.170.7 ст.170 Податкового кодексу України);

- дохід у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитом у сумі, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» пп.164.2.17 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України);

- доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції; у випадках, передбачених п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України.

 

Який термін подання річної декларації та термін сплати ПДФО ФОП ЄП, який отримав доходи як ФО?

Відповідно до п.177.6 ст.177 Податкового кодексу України у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р. IV ПКУ (пп.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

 

Яким чином ФОП – платники ЄП ведуть облік доходів та витрат?

Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги, у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги.

Форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579.

 

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Відповідно до ст.166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ. До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Оригінали зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку (п.п. «в» п.176.1 ст.176 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.

Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.