Також дивіться новини на facebook.com

№ 97 від 13 березня 2017 року "Про зміни до районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014 – 2017 роки "

   Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
13 березня 2017 року                                                                             № 97
 

Про зміни до районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014 – 2017 роки

 

Керуючись статтею 22 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, відповідно до Законів України “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, “Про охорону дитинства”, постанови Кабінету Міністрів України
від 23.11.2016 № 854 “Деякі питання санаторно-курортного лікування
та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, враховуючи рішення колегії Міністерства соціальної політики України “Про реформування системи соціального захисту населення у
2016-у та 2017 роках”, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 30.09.2016 № 1116, розпорядження голови Рівненської облдержадміністрації від 17.02.2017 № 97 «Про зміни до Обласної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014-2017 роки», з метою соціально-правового захисту дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а саме забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей району відповідно до Порядку надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей, схваленого розпорядженням голови Рівненської облдержадміністрації  від 17.02.2017 № 97:

1. Схвалити зміни до районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014 – 2017 роки (далі – Програма), схваленої розпорядженням голови райдержадміністрації від 16 грудня 2013 року № 433 та затвердженої рішенням сесії районної ради від 28 березня 2014 року № 821 виклавши розділ «Фінансове забезпечення виконання Програми» у новій редакції згідно з додатком.

2. Відповідальним підрозділом з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей визначити відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації.

3. Відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації подати зміни до Програми на затвердження районній раді у встановленому порядку.  

4. Фінансовому управлінню райдержадміністрації в районному бюджеті на 2017 рік передбачити кошти на реалізацію заходів Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

5. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 23.05.2016 № 195 «Про внесення змін до районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014 – 2017 роки».

6. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Н.Параницю.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                               Я.Яковчук   

 
 
 
 Додаток
до розпорядження голови райдержадміністрації
13.03.2017 № 97
 
 
Фінансове забезпечення виконання Програми
 
Назва заходу

Джерело фінансування

ВСЬОГО
тис.грн.

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн.

2014
2015
2016
2017

1.     

Придбання путівок для оздоровлення пільгової категорії дітей Сарненського району 

Районний бюджет
970,00
 
200,00
230,00
250,00
290,00

2.     

Перевезення дітей до оздоровчих закладів

Районний бюджет
490,00
45,00
55,00
195,00
195,00

3.     

Організація відпочинку дітей в оздоровчих таборах з денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних закладів  району

Районний бюджет
400,00
100,00
100,00
100,00
100,00

4.     

Забезпечення послугами оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, шляхом надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей

Районний бюджет
400,00
-
-
-
400,00
Всього
2260,00
345,00
385,00
545,00
985,00
 
 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                    В.Стельмах

 
 
 
 
 
 
 
 
ПОРЯДОК

надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок

на оздоровлення дітей

 

I. Загальні положення

 

1. Цей Порядок визначає механізм надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей (далі – грошова допомога) через безготівкове перерахування дитячим закладам оздоровлення та відпочинку, санаторіям Рівненської області.

2. Пріоритетним напрямком оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, є забезпечення їх путівками на оздоровлення.

3. Путівками шляхом надання грошової допомоги забезпечуються діти віком від 7 до 17 років включно, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та проживають на території Костопільського району (далі – діти пільгових категорій).

4. Грошова допомога надається комунальним закладом «Рівненський обласний центр організації оздоровлення та формування здорового способу життя дітей та молоді» Рівненської обласної ради (далі – Уповноважений орган).

5. Путівками шляхом надання грошової допомоги у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини від 6 до 18 років, який діє на момент заїзду дитини до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, санаторію забезпечуються діти, осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти, які перебувають на диспансерному обліку, талановиті та обдаровані діти - переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій, дитячі творчі колективи та спортивні команди, діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

Путівками шляхом надання грошової допомоги у розмірі повної вартості путівки до обраного батьками (особами, які їх замінюють) дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, санаторію забезпечуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції, діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту, бездоглядні та безпритульні діти, діти-інваліди, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов'язків, діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, діти з багатодітних і малозабезпечених сімей.

6. Путівкою шляхом надання грошової допомоги забезпечується дитина пільгової категорії відповідно до цього Порядку один раз на рік з урахуванням того, що їй не надавалась у поточному році путівка (компенсація вартості путівки) до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, санаторіїв області та за її межами за рахунок бюджетних коштів (державного та місцевих бюджетів).

7. Строк перебування дитини пільгової категорії в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку, санаторії становить 21 день.

8. Забезпечення путівками дітей пільгових категорій проводиться шляхом надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування дитячим закладам оздоровлення та відпочинку, санаторіям, які розміщені на території Рівненської області, входять до державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі – дитячі заклади), за надання послуг із оздоровлення.

9. Батьки дітей пільгових категорій мають право вільного вибору дитячого закладу Рівненської області.

 

II. Порядок забезпечення путівками шляхом

надання грошової допомоги

 

1. Путівками шляхом надання грошової допомоги забезпечуються діти пільгових категорій у межах асигнувань, передбачених в районному бюджеті на фінансування заходів районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014 – 2017 роки (далі - Програма).

2. Для забезпечення співфінансування з районного бюджету передбачаються інші субвенції обласному бюджету на фінансування заходів Програми шляхом відкриття Уповноваженим органом окремого рахунку в органах Державної казначейської служби України.

3. Компенсація вартості путівки у вигляді надання грошової допомоги здійснюється шляхом перерахування Уповноваженим органом коштів в сумі, зазначеній в пункті 5 цього Порядку, на підставі укладеного трьохстороннього договору та акта надання послуг, підписаного трьома сторонами, на розрахунковий рахунок дитячого закладу.

4. Різниця між вартістю путівки та розміром наданої грошової допомоги, сплачується батьками (особами, які їх замінюють), підприємствами, установами та організаціями, професійними спілками і фондами, юридичними та фізичними особами, з інших джерел, не заборонених чинним законодавством, на розрахунковий рахунок обраного дитячого закладу до заїзду або в день заїзду дитини у такий заклад.

5. Уповноважений орган відповідно до Програми в межах повноважень:

1) визначає обсяг коштів, який спрямовується для компенсації вартості путівки шляхом надання грошової допомоги на поточний рік, з урахуванням пропозицій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

2) здійснює забезпечення дітей пільгових категорій послугами оздоровлення з дотриманням вимог пункту 2 цього Порядку в межах виділених коштів обласного бюджету з урахуванням інших субвенцій, передбачених з районного бюджету, на поточний рік, пропорційно співвідношенню чисельності дітей віком 7 – 17 років в районі та загальної чисельності таких дітей в області за даними органів державної статистики за попередній рік;

3) доводить до відома органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області необхідний обсяг співфінансування у вигляді цільової субвенції обласному бюджету з районного бюджету у розрізі адміністративно-територіальних одиниць області;

4) укладає договір із дитячим закладом та одним із батьків дитини пільгової категорії (особою, яка їх замінює) про виплату компенсації вартості путівки шляхом надання грошової допомоги у розмірі, визначеному пунктом 5 цього Порядку.

Договір укладається у трьох примірниках (один – для Уповноваженого органу, другий – для дитячого закладу, третій – для батьків дитини пільгової категорії (особи, яка їх замінює)). Усі примірники договору, підписані Уповноваженим органом та одним із батьків дитини пільгової категорії (особою, яка їх замінює), і скріплені печаткою Уповноваженого органу, передаються до дитячого закладу для підписання.

6. Сарненська райдержадміністрація в межах повноважень:

1) затверджує у районному бюджеті іншу субвенцію обласному бюджету для компенсації вартості путівки шляхом надання грошової допомоги та повідомляють Уповноважений орган про обсяги передбачених коштів;

2) відповідальним підрозділом з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей визначити відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації відповідно до вимог цього Порядку (далі – відповідальний підрозділ);

3) відповідальний підрозділ здійснює облік дітей пільгових категорій району, які мають право на забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги, за їх місцем проживання;

4) відповідальний підрозділ за місцем проживання роз’яснює батькам дітей пільгових категорій порядок забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги;

5) для взяття на облік для забезпечення путівкою на оздоровлення один із батьків (особа, яка їх замінює) дитини пільгової категорії подає до відповідального підрозділу заяву про взяття на облік для отримання путівки, за формою, затвердженою Уповноваженим органом, та документи, передбачені розділом ІІІ цього Порядку;

6) відповідальний підрозділ здійснює реєстрацію заяв та веде щороку оновлений облік дітей пільгових категорій окремо для забезпечення путівками на оздоровлення у порядку черговості подання заяв;

7) згідно з обліком для забезпечення путівками на оздоровлення, з урахуванням кількості вільних місць у обраному, одним із батьків (особою, яка їх замінює) дитини пільгової категорії, дитячому закладі, відповідальний підрозділ подає Уповноваженому органу на погодження списки дітей для забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги у трьох примірниках. Форма такого списку затверджується Уповноваженим органом;

8) після погодження з Уповноваженим органом відповідальний підрозділ надсилає погоджений список дітей пільгових категорій дитячому закладу, а також інформує одного з батьків (особу, яка їх замінює) дитини пільгової категорії про результати розгляду поданих документів;

9) відповідальний підрозділ доводить до відома одного з батьків (особу, яка їх замінює) дитини пільгової категорії інформацію про умови проживання, харчування, перелік процедур, що будуть надані дитині за період оздоровлення в обраному ним дитячому закладі, та обсяг коштів, необхідний для проведення доплати (у разі наявності різниці між вартістю путівки та розміром грошової допомоги);

10) відповідальний підрозділ у разі отримання від обраного батьками (особою, яка їх замінює) закладу відмови щодо прийняття їхньої дитини на оздоровлення інформує про це одного з батьків і пропонує вибрати інший заклад;

11) у разі відмови дитини пільгової категорії, яка включена до списку дітей для забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги, від оздоровлення одному із батьків потрібно не пізніше ніж за 5 днів до початку заїзду повідомити про це Відповідальний підрозділ;

12) якщо дитина пільгової категорії не використала своє право на оздоровлення, відповідальний підрозділ за погодженням з Уповноваженим органом та дитячим закладом забезпечує таким оздоровленням дитину пільгової категорії, наступну за черговістю;

13) якщо дитина пільгової категорії, яка перебуває на обліку для забезпечення путівками на оздоровлення у відповідальному підрозділі, одержала в поточному році путівку (компенсацію вартості путівки) за кошти державного, районного або міського бюджету в іншій організації, вона знімається з обліку.

14) повторне взяття на облік проводиться відповідно до розділу ІІІ цього Порядку.

7. Дитячий заклад надає Уповноваженому органу та Відповідальному підрозділу:

1) копію довідки про входження до державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, санаторіїв;

2) копію ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

3) інформацію про умови проживання, харчування, перелік процедур, що будуть надані дитині пільгової категорії за період оздоровлення, та вартість путівки;

4) копію «Акта приймання дитячого оздоровчого табору» у поточному році або за попередній рік, завірену у поточному році печаткою районного відділу Держпродспоживслужби;

5) гарантійний лист про згоду на оздоровлення дітей пільгових категорій відповідно до списку, надісланого відповідальним підрозділом, та про готовність укласти договір.

 

IІІ. Перелік документів, необхідних для взяття на облік для

забезпечення путівкою

 

1. Для взяття на облік для забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги одним із батьків дитини пільгової категорії подаються до відповідального підрозділу, разом із заявою про взяття на облік для отримання путівки, відповідні документи:

1) для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

копія свідоцтва про народження дитини,

копія документа, який підтверджує статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування;

2) для дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичної операції,

дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту
19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту",

дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків,

дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф,

дітей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи,

бездоглядних та безпритульних дітей,

дітей-інвалідів за відсутності медичних протипоказань та здатних до самообслуговування,

дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села:

копія свідоцтва про народження,

копія документа, який підтверджує належність дитини до зазначеної категорії;

3) для дітей, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту:

копія свідоцтва про народження дитини, батько/матір якої внесені до списку осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого         2014 року, який затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 08 травня 2014 року № 278 «Про затвердження списків осіб, члени сімей яких мають право на одержання одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника»;

4) для дітей із малозабезпечених сімей:

копія свідоцтва про народження дитини,

довідка про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, яка дійсна на момент заїзду до дитячого закладу;

5) для дітей із багатодітних сімей:

копія свідоцтва про народження дитини,

копія посвідчення дитини з багатодітної сім'ї, або, у разі його відсутності, довідка про склад сім’ї;

6) для дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи:

копія свідоцтва про народження дитини,

довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, видана на одного з батьків (осіб, що їх заміняють), із зазначенням у ній відомостей про дитину;

7) для дітей, які перебувають на диспансерному обліку:

копія свідоцтва про народження;

форма первинної облікової документації № 079/о «Медична довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку», затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013 року № 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року за № 990/23522, у якій описано стан здоров’я дитини та зазначено перебування її під диспансерним наглядом;

8) для талановитих і обдарованих дітей – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копія свідоцтва про народження дитини,

копії посвідчення, диплома, грамоти або іншого документа, що підтверджує відповідні досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади міжнародного, всеукраїнського, обласного, міського, районного рівнів (1–3 особисте або командне місце), отримані впродовж поточного та попереднього років;

9) для дитячих творчих колективів та спортивних команд – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копія свідоцтва про народження,

список дитячого творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу, до якого належать дитячий творчий колектив, спортивна команда,

копії посвідчення, диплома, грамоти або іншого документа, що підтверджує відповідні досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, спортивного змагання міжнародного, всеукраїнського, обласного, міського, районного рівнів (1–3 командне місце), отримані впродовж поточного та попереднього років;

10) для відмінників навчання:

копія свідоцтва про народження дитини,

копія табеля за останній навчальний рік;

11) для лідерів дитячих громадських організацій:

копія свідоцтва про народження дитини,

клопотання керівного органу громадської організації.

2. Під час подання копій документів, передбачених у розділі ІІІ цього Порядку, пред’являються оригінали зазначених документів.

3. Не раніше ніж за 3 дні до заїзду в дитячий заклад дитина повинна пройти медичний огляд у встановленому законодавством порядку та отримати форму первинної облікової документації № 079/о «Медична довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку», затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013 року № 435, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року за                                  № 990/23522.

4. Путівка на дитину, яка прибула в обраний її батьками (особою, яка їх замінює) дитячий заклад, оформляється працівником такого закладу під час заїзду дитини та відповідно до договору і списків, поданих відповідальними підрозділом.

5. Під час виїзду дитини з відповідного дитячого закладу її батькам (особі, яка їх замінює) видається копія зворотного талону до путівки, засвідчена підписом керівника та печаткою дитячого закладу.

6. Документи, зазначені в розділі ІІІ цього Порядку, зберігаються у Відповідальному підрозділі протягом трьох років.

 

ІV. Організація проїзду дітей до дитячого закладу і у зворотному

напрямку, їх прийом

 

1. До дитячого закладу діти пільгових категорій можуть прибувати з батьками, іншими законними представниками або у складі груп з особами, які їх супроводжують.

2. Формування груп дітей та призначення особи, яка їх супроводжує до дитячого закладу, здійснюється юридичними особами, якщо їх установчими документами передбачено провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей.

3. Група дітей для направлення до дитячого закладу формується і склад її затверджується не пізніш як за два дні до від'їзду.

4. Кожна група до 15 дітей забезпечується особою, яка їх супроводжує. На кожну групу від 30 до 45 дітей додатково призначається один медичний працівник. Особи, які супроводжують дітей під час їх перевезення до або з місця оздоровлення та відпочинку, перебувають у відрядженні та несуть персональну відповідальність за життя і здоров'я дітей до передачі їх працівникам відповідного дитячого закладу чи батькам або іншим законним представникам.

5. Витрати на відрядження осіб, які супроводжують дітей, можуть відшкодовуватися за рахунок юридичних осіб, що їх призначили відповідно до пункту 2 (розділ IV), та інших джерел, не заборонених законодавством.

6. Перед відправленням груп дітей на оздоровлення та відпочинок з особами, які супроводжують дітей під час їх перевезення, проводиться інструктаж з питань безпеки.

7. Відповідальність дитячого закладу за життя і здоров'я дітей настає з моменту передачі дітей за списком особами, які їх супроводжували, керівникам цих закладів.

8. Супроводження груп дітей до або з місць оздоровлення та відпочинку здійснюється безоплатно представниками органів Національної поліції.

9. Дитячий заклад у триденний строк після заїзду дітей пільгових категорій повідомляє Уповноважений орган та відповідальний підрозділ про кількість фактично прибулих дітей до дитячого закладу у відповідності до договорів та списків, поданих Відповідальним підрозділом.

10. У разі встановлення під час прийому дитини факту забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги не за призначенням (дитина направлена до дитячого закладу без відповідного медичного обстеження або з медичними протипоказаннями, з не належним чином оформленою медичною довідкою, є молодшою або старшою від зазначеного в цьому Порядку віку тощо) така дитина до дитячого закладу не приймається і відбуває до місця проживання з особою, яка її супроводжує.

11. Факт виявленого порушення фіксується складанням працівниками дитячого закладу акта у трьох примірниках. Один примірник акту направляється до Уповноваженого органу, другий примірник акту -  Відповідальному підрозділу.

 

V. Звітність про надходження коштів для компенсації вартості  

путівки шляхом надання грошової допомоги та контроль за

дотриманням вимог цього Порядку
 

1. У п'ятиденний термін після надання послуг дітям пільгових категорій дитячий заклад подає Уповноваженому органу акт надання послуг, підписаний трьома сторонами, для проведення розрахунків за результатами наданих послуг дитячим закладом за відповідний звітний період згідно з умовами договору та зворотні талони до путівок.

2. У разі дострокового вибуття дитини пільгової категорії із дитячого закладу Уповноважений орган проводить оплату за використану частину путівки.

3. Кошти за невикористану частину путівки (невикористані ліжко-дні) Уповноважений орган дитячому закладу не сплачує.

4. Відповідальність за достовірність інформації про кількість невикористаних ліжко-днів несе дитячий заклад відповідно до закону.

5. У разі встановлення факту забезпечення путівкою дитини пільгової категорії шляхом надання грошової допомоги з порушенням чинного законодавства відповідальний підрозділ у триденний строк з дня виявлення такого факту повідомляє Уповноважений орган.

6. За фактом виявленого порушення Уповноважений орган та відповідальний підрозділ вживають заходи щодо повернення коштів, перерахованих у вигляді грошової допомоги для компенсації вартості путівки на оздоровлення, на розрахунковий рахунок Уповноваженого органу.

7. Залишки коштів субвенції з бюджету району для компенсації вартості путівок шляхом надання грошової допомоги на поточний рік, не використані на кінець бюджетного періоду, перераховуються в останній робочий день такого періоду до відповідних бюджетів районів.

8. Контроль за використанням бюджетних коштів, передбачених для компенсації вартості путівок шляхом надання грошової допомоги, здійснюється в установленому законодавством порядку.

 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                    В.Стельмах


 

Додаток
до розпорядження голови райдержадміністрації
13.03.2017 № 97

 
 
               
 
 
 
Фінансове забезпечення виконання Програми
 
Назва заходу

Джерело
фінансування

ВСЬОГО
тис.грн.

Орієнтовні обсяги
фінансування, тис. грн.

2014
2015
2016
2017

1.   
 

Придбання путівок для оздоровлення
пільгової категорії дітей Сарненського району 

Районний бюджет
970,00
 
200,00
230,00
250,00
290,00

2.   
 

Перевезення дітей до оздоровчих
закладів

Районний бюджет
490,00
45,00
55,00
195,00
195,00

3.   
 

Організація відпочинку дітей в
оздоровчих таборах з денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних
закладів  району

Районний бюджет
400,00
100,00
100,00
100,00
100,00

4.   
 

Забезпечення послугами оздоровлення та відпочинку дітей, які
потребують особливої уваги та підтримки, шляхом надання грошової допомоги для
компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей

Районний бюджет
400,00
-
-
-
400,00
Всього
2260,00
345,00
385,00
545,00
985,00
 
 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                    В.Стельмах

 
 
 
 
 
 
 
 
ПОРЯДОК

надання грошової
допомоги для компенсації вартості путівок

на оздоровлення
дітей

 

I. Загальні
положення

 

1.
Цей Порядок визначає механізм надання грошової допомоги для компенсації
вартості путівок на оздоровлення дітей (далі – грошова допомога) через
безготівкове перерахування дитячим закладам оздоровлення та відпочинку,
санаторіям Рівненської області.

2.
Пріоритетним напрямком оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної
уваги та підтримки, є забезпечення їх путівками на оздоровлення.

3.
Путівками шляхом надання грошової допомоги забезпечуються діти віком від 7 до
17 років включно, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та
проживають на території Костопільського району (далі – діти пільгових
категорій).

4.
Грошова допомога надається комунальним закладом «Рівненський обласний центр
організації оздоровлення та формування здорового способу життя дітей та молоді»
Рівненської обласної ради (далі
– Уповноважений орган).

5.
Путівками шляхом надання грошової допомоги у розмірі двох прожиткових мінімумів
для дитини від 6 до 18 років, який діє на момент заїзду дитини до дитячого
закладу оздоровлення та відпочинку, санаторію забезпечуються діти, осіб,
визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6
Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,
діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, діти, потерпілі від
наслідків Чорнобильської катастрофи, діти, які перебувають на диспансерному
обліку, талановиті та обдаровані діти - переможці міжнародних, всеукраїнських,
обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань,
спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій, дитячі
творчі колективи та спортивні команди, діти працівників агропромислового
комплексу та соціальної сфери села.

Путівками
шляхом надання грошової допомоги у розмірі повної вартості путівки до обраного
батьками (особами, які їх замінюють) дитячого закладу оздоровлення та відпочинку,
санаторію забезпечуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського
піклування, діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі
проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або
помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення
антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів, а також
внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній
операції, діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій
громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва,
одержаних під час масових акцій громадянського протесту, бездоглядні та
безпритульні діти, діти-інваліди, діти, батьки яких загинули від нещасних
випадків на виробництві або під час виконання службових обов'язків, діти, які
постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, діти з
багатодітних і малозабезпечених сімей.

6.
Путівкою шляхом надання грошової допомоги забезпечується дитина пільгової
категорії відповідно до цього Порядку один раз на рік з урахуванням того, що їй
не надавалась у поточному році путівка (компенсація вартості путівки) до
дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, санаторіїв області та за її межами
за рахунок бюджетних коштів (державного
та місцевих бюджетів).

7.
Строк перебування дитини пільгової категорії в дитячому закладі оздоровлення та
відпочинку, санаторії становить 21 день.

8.
Забезпечення путівками дітей пільгових категорій проводиться шляхом надання
грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове
перерахування дитячим закладам оздоровлення та відпочинку, санаторіям, які
розміщені на території Рівненської області, входять до державного реєстру
дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і мають ліцензію на провадження
господарської діяльності з медичної практики (далі – дитячі заклади), за
надання послуг із оздоровлення.

9. Батьки дітей
пільгових категорій мають право вільного вибору дитячого закладу Рівненської
області.

 

II. Порядок
забезпечення путівками шляхом

надання
грошової допомоги

 

1.
Путівками шляхом надання грошової допомоги забезпечуються діти пільгових
категорій у межах асигнувань, передбачених в районному бюджеті на фінансування
заходів районної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014
 – 2017 роки (далі -
Програма).

2.
Для забезпечення співфінансування з районного бюджету передбачаються інші
субвенції обласному бюджету на фінансування заходів Програми шляхом відкриття
Уповноваженим органом окремого рахунку в органах Державної казначейської служби
України.

3.
Компенсація вартості путівки у вигляді надання грошової допомоги здійснюється
шляхом перерахування Уповноваженим органом коштів в сумі, зазначеній в пункті 5
цього Порядку, на підставі укладеного
трьохстороннього договору та акта надання послуг, підписаного трьома сторонами,
на розрахунковий рахунок дитячого закладу.

4.
Різниця між вартістю путівки та розміром наданої грошової допомоги, сплачується
батьками (особами, які їх замінюють), підприємствами, установами та
організаціями, професійними спілками і фондами, юридичними та фізичними
особами, з інших джерел, не заборонених чинним законодавством, на розрахунковий
рахунок обраного дитячого закладу до заїзду або в день заїзду дитини у такий
заклад.

5.
Уповноважений орган відповідно до Програми в межах повноважень:

1) визначає обсяг коштів, який спрямовується для
компенсації вартості путівки шляхом надання грошової допомоги на поточний рік,
з урахуванням пропозицій органів виконавчої влади та органів місцевого
самоврядування;

2) здійснює забезпечення дітей пільгових категорій
послугами оздоровлення з дотриманням вимог пункту 2 цього Порядку в межах
виділених коштів обласного бюджету з урахуванням інших субвенцій, передбачених
з районного бюджету, на поточний рік, пропорційно співвідношенню чисельності
дітей віком 7 – 17 років в районі та загальної чисельності таких дітей в
області за даними органів державної статистики за попередній рік;

3)
доводить до відома органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування
області необхідний обсяг співфінансування у вигляді цільової субвенції
обласному бюджету з районного бюджету у розрізі адміністративно-територіальних
одиниць області;

4)
укладає договір із дитячим закладом та одним із батьків дитини пільгової
категорії (особою, яка їх замінює) про виплату компенсації вартості путівки
шляхом надання грошової допомоги у розмірі, визначеному пунктом
 5 цього Порядку.

Договір
укладається у трьох примірниках (один – для Уповноваженого органу, другий – для
дитячого закладу, третій – для батьків дитини пільгової категорії (особи, яка
їх замінює)). Усі примірники договору, підписані Уповноваженим органом та одним
із батьків дитини пільгової категорії (особою, яка їх замінює), і скріплені
печаткою Уповноваженого органу, передаються до дитячого закладу для підписання.

6. Сарненська
райдержадміністрація в межах повноважень:

1)
затверджує у районному бюджеті іншу субвенцію обласному бюджету для компенсації вартості путівки шляхом надання
грошової допомоги та повідомляють
Уповноважений орган про обсяги передбачених коштів;

2) відповідальним підрозділом з питань організації
оздоровлення та відпочинку дітей визначити в
ідділ освіти,
молоді та спорту райдержадміністрації від
повідно до вимог цього Порядку (далі –
відповідальний підрозділ);

3)
відповідальний підрозділ здійснює облік дітей пільгових категорій району, які
мають право на забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги, за їх
місцем проживання;

4)
відповідальний підрозділ за місцем проживання роз’яснює батькам дітей пільгових
категорій порядок забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги;

5)
для взяття на облік для забезпечення путівкою на оздоровлення один із батьків
(особа, яка їх замінює) дитини пільгової категорії подає до відповідального
підрозділу заяву про взяття на облік для отримання путівки, за формою,
затвердженою Уповноваженим органом, та документи, передбачені розділом ІІІ
цього Порядку;

6)
відповідальний підрозділ здійснює реєстрацію заяв та веде щороку оновлений
облік дітей пільгових категорій окремо для забезпечення путівками на
оздоровлення у порядку черговості подання заяв;

7)
згідно з обліком для забезпечення путівками на оздоровлення, з урахуванням
кількості вільних місць у обраному, одним із батьків (особою, яка їх замінює)
дитини пільгової категорії, дитячому закладі, відповідальний підрозділ подає
Уповноваженому органу на погодження списки дітей для забезпечення путівками
шляхом надання грошової допомоги у трьох примірниках. Форма такого списку
затверджується Уповноваженим органом;

8)
після погодження з Уповноваженим органом відповідальний підрозділ надсилає
погоджений список дітей пільгових категорій дитячому закладу, а також інформує
одного з батьків (особу, яка їх замінює) дитини пільгової категорії про
результати розгляду поданих документів;

9) відповідальний підрозділ доводить до
відома одного з батьків (особу, яка їх замінює) дитини пільгової категорії
інформацію про умови проживання, харчування, перелік процедур, що будуть надані
дитині за період оздоровлення в обраному ним дитячому закладі, та обсяг коштів,
необхідний для проведення доплати (у разі наявності різниці між вартістю
путівки та розміром грошової допомоги);

10) відповідальний підрозділ у разі отримання від
обраного батьками (особою, яка їх замінює) закладу відмови щодо прийняття їхньої
дитини на оздоровлення інформує про це одного з батьків і пропонує вибрати
інший заклад;

11) у разі відмови дитини пільгової категорії, яка включена до списку дітей
для забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги, від оздоровлення
одному із батьків потрібно не пізніше ніж за 5 днів до початку заїзду
повідомити про це Відповідальний підрозділ;

12) якщо дитина пільгової категорії не використала своє право на
оздоровлення, відповідальний підрозділ за погодженням з Уповноваженим органом
та дитячим закладом забезпечує таким оздоровленням дитину пільгової категорії,
наступну за черговістю;

13) якщо дитина пільгової категорії, яка перебуває на обліку для
забезпечення путівками на оздоровлення у відповідальному підрозділі, одержала в
поточному році путівку (компенсацію вартості путівки) за кошти державного, районного або міського бюджету в
іншій організації, вона знімається з обліку.

14) повторне взяття на облік проводиться відповідно
до розділу ІІІ цього Порядку.

7.
Дитячий заклад надає Уповноваженому органу та Відповідальному підрозділу:

1) копію довідки про входження до державного реєстру
дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, санаторіїв;

2) копію ліцензії на провадження господарської діяльності
з медичної практики;

3) інформацію про умови проживання, харчування, перелік
процедур, що будуть надані дитині пільгової категорії за період оздоровлення,
та вартість путівки;

4) копію «Акта приймання дитячого оздоровчого табору» у поточному році
або за попередній рік, завірену у поточному році печаткою районного відділу Держпродспоживслужби;

5) гарантійний лист про згоду на оздоровлення дітей
пільгових категорій відповідно до списку, надісланого відповідальним
підрозділом, та про готовність укласти договір.

 

IІІ. Перелік документів, необхідних для взяття на облік
для

забезпечення
путівкою

 

1.
Для взяття на облік для забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги
одним із батьків дитини пільгової категорії подаються до відповідального
підрозділу, разом із заявою про взяття на облік для отримання путівки,
відповідні документи:

1)
для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

копія свідоцтва про
народження дитини,

копія
документа, який підтверджує статус дитини-сироти, дитини, позбавленої
батьківського піклування;

2) для дітей, один
із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних
операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення,
контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції,
бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного
в період участі в антитерористичної операції,

дітей осіб,
визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту

19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни,
гарантії їх соціального захисту",

дітей, батьки яких
загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових
обов’язків,

дітей, які
постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф,

дітей, потерпілих
від наслідків Чорнобильської катастрофи,

бездоглядних та
безпритульних дітей,

дітей-інвалідів за
відсутності медичних протипоказань та здатних до самообслуговування,

дітей працівників
агропромислового комплексу та соціальної сфери села:

копія свідоцтва про
народження,

копія
документа, який підтверджує належність дитини до зазначеної категорії;

3) для дітей, один
із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер
внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій
громадянського протесту:

копія
свідоцтва про народження дитини, батько/матір якої внесені до списку осіб,
смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що
відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого         2014 року, який затверджений наказом
Міністерства соціальної політики України від 08 травня 2014 року № 278 «Про
затвердження списків осіб, члени сімей яких мають право на одержання
одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою
годувальника»;

4) для дітей із
малозабезпечених сімей:

копія свідоцтва про
народження дитини,

довідка
про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, яка
дійсна на момент заїзду до дитячого закладу;

5) для дітей із
багатодітних сімей:

копія свідоцтва про
народження дитини,

копія
посвідчення дитини з багатодітної сім'ї, або, у разі його відсутності, довідка
про склад сім’ї;

6) для дітей,
зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи:

копія свідоцтва про
народження дитини,

довідка
про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, видана на одного з батьків
(осіб, що їх заміняють), із зазначенням у ній відомостей про дитину;

7) для дітей, які
перебувають на диспансерному обліку:

копія свідоцтва про
народження;

форма первинної облікової документації № 079/о «Медична
довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку»,
затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013
року № 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року
за № 990/23522,
у якій описано стан здоров’я дитини та зазначено перебування її під
диспансерним наглядом;

8) для талановитих
і обдарованих дітей – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних,
міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копія свідоцтва про
народження дитини,

копії
посвідчення, диплома, грамоти або іншого документа, що підтверджує відповідні
досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу,
фестивалю, змагання, спартакіади міжнародного, всеукраїнського, обласного,
міського, районного рівнів (1–3 особисте або командне місце), отримані впродовж
поточного та попереднього років;

9) для дитячих
творчих колективів та спортивних команд – переможців міжнародних,
всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів,
змагань, спартакіад:

копія свідоцтва про
народження,

список дитячого
творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу, до якого
належать дитячий творчий колектив, спортивна команда,

копії
посвідчення, диплома, грамоти або іншого документа, що підтверджує відповідні
досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу,
фестивалю, спортивного змагання міжнародного, всеукраїнського, обласного,
міського, районного рівнів (1–3 командне місце), отримані впродовж поточного та
попереднього років;

10) для відмінників
навчання:

копія свідоцтва про
народження дитини,

копія
табеля за останній навчальний рік;

11) для лідерів
дитячих громадських організацій:

копія свідоцтва про
народження дитини,

клопотання
керівного органу громадської організації.

2.
Під час подання копій документів, передбачених у розділі ІІІ цього Порядку,
пред’являються оригінали зазначених документів.

3.
Не раніше ніж за 3 дні до заїзду в дитячий заклад дитина повинна пройти
медичний огляд у встановленому законодавством порядку та отримати
форму первинної облікової документації № 079/о «Медична
довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку»,
затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013
року № 435, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року
за                                  №
990/23522.

4.
Путівка на дитину, яка прибула в обраний її батьками (особою, яка їх замінює)
дитячий заклад, оформляється працівником такого закладу під час заїзду дитини
та відповідно до договору і списків, поданих відповідальними підрозділом.

5.
Під час виїзду дитини з відповідного дитячого закладу її батькам (особі, яка їх
замінює) видається копія зворотного талону до путівки, засвідчена підписом
керівника та печаткою дитячого закладу.

6. Документи,
зазначені в розділі ІІІ цього Порядку, зберігаються у Відповідальному підрозділі
протягом трьох років.

 

ІV. Організація
проїзду дітей до дитячого закладу і у зворотному

напрямку,
їх прийом

 

1.
До дитячого закладу діти пільгових категорій можуть прибувати з батьками,
іншими законними представниками або у складі груп з особами, які їх
супроводжують.

2.
Формування груп дітей та призначення особи, яка їх супроводжує до дитячого
закладу, здійснюється юридичними особами, якщо їх установчими документами передбачено
провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей.

3.
Група дітей для направлення до дитячого закладу формується і склад її
затверджується не пізніш як за два дні до від'їзду.

4.
Кожна група до 15 дітей забезпечується особою, яка їх супроводжує. На кожну
групу від 30 до 45 дітей додатково призначається один медичний працівник.
Особи, які супроводжують дітей під час їх перевезення до або з місця
оздоровлення та відпочинку, перебувають у відрядженні та несуть персональну
відповідальність за життя і здоров'я дітей до передачі їх працівникам
відповідного дитячого закладу чи батькам або іншим законним представникам.

5.
Витрати на відрядження осіб, які супроводжують дітей, можуть відшкодовуватися
за рахунок юридичних осіб, що їх призначили відповідно до пункту 2 (розділ
IV), та інших джерел,
не заборонених законодавством.

6.
Перед відправленням груп дітей на оздоровлення та відпочинок з особами, які
супроводжують дітей під час їх перевезення, проводиться інструктаж з питань
безпеки.

7.
Відповідальність дитячого закладу за життя і здоров'я дітей настає з моменту
передачі дітей за списком особами, які їх супроводжували, керівникам цих
закладів.

8.
Супроводження груп дітей до або з місць оздоровлення та відпочинку здійснюється
безоплатно представниками органів Національної поліції.

9.
Дитячий заклад у триденний строк після заїзду дітей пільгових категорій
повідомляє Уповноважений орган та відповідальний підрозділ про кількість
фактично прибулих дітей до дитячого закладу у відповідності до договорів та
списків, поданих Відповідальним підрозділом.

10.
У разі встановлення під час прийому дитини факту забезпечення путівкою шляхом
надання грошової допомоги не за призначенням (дитина направлена до дитячого
закладу без відповідного медичного обстеження або з медичними протипоказаннями,
з не належним чином оформленою медичною довідкою, є молодшою або старшою від
зазначеного в цьому Порядку віку тощо) така дитина до дитячого закладу не
приймається і відбуває до місця проживання з особою, яка її супроводжує.

11. Факт виявленого
порушення фіксується складанням працівниками дитячого закладу акта у трьох
примірниках. Один примірник акту направляється до Уповноваженого органу, другий
примірник акту -  Відповідальному
підрозділу.

 

V. Звітність про
надходження коштів для компенсації
вартості  

путівки шляхом надання
грошової допомоги
та контроль за

дотриманням вимог цього Порядку
 

1. У
п'ятиденний термін після надання послуг дітям пільгових категорій дитячий
заклад подає Уповноваженому органу акт надання послуг, підписаний трьома
сторонами, для проведення розрахунків за результатами наданих послуг дитячим
закладом за відповідний звітний період згідно з умовами договору та зворотні
талони до путівок.

2. У
разі дострокового вибуття дитини пільгової категорії із дитячого закладу
Уповноважений орган проводить оплату за використану частину путівки.

3.
Кошти за невикористану частину путівки (невикористані ліжко-дні) Уповноважений
орган дитячому закладу не сплачує.

4.
Відповідальність за достовірність інформації про кількість невикористаних
ліжко-днів несе дитячий заклад відповідно до закону.

5. У разі
встановлення факту забезпечення путівкою дитини пільгової категорії шляхом
надання грошової допомоги з порушенням чинного законодавства відповідальний
підрозділ у триденний строк з дня виявлення такого факту повідомляє
Уповноважений орган.

6.
За фактом виявленого порушення Уповноважений орган та відповідальний підрозділ
вживають заходи щодо повернення коштів, перерахованих у вигляді грошової
допомоги для компенсації вартості путівки на оздоровлення, на розрахунковий
рахунок Уповноваженого органу.

7.
Залишки коштів субвенції з бюджету району для компенсації вартості путівок
шляхом надання грошової допомоги на поточний рік, не використані на кінець
бюджетного періоду, перераховуються в останній робочий день такого періоду до
відповідних бюджетів районів.

8.
Контроль за використанням бюджетних коштів, передбачених для компенсації
вартості путівок шляхом надання грошової допомоги, здійснюється в установленому
законодавством порядку.

 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                    В.Стельмах



 

-->