Також дивіться новини на facebook.com

Людина – НЕ товар !!!

  У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш брутальних та масових порушень прав і свобод людини. Особливо загрозливих форм набула торгівля жінками та дітьми.

          Торгівля людьми -  це здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

          Основні правила яких необхідно дотримуватись при працевлаштуванні за кордоном:

-         отримайте достовірну та повну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном;

-         з’ясуйте, чи має фірма, що займається Вашим працевлаштуванням, відповідну ліцензію, зателефонувавши до Державної служби зайнятості України за телефоном: (044) 287-25-95  або перевіривши «Перелік фірм, які отримали ліцензію на працевлаштування закордоном» на                        веб-сторінці Державної служби зайнятості http://www.dcz.gov.ua/;

-          переконайтеся, що працевлаштування на запропоновану Вам посаду буде законним. Працюючи нелегально, Ви порушуєте закон. Для законного працевлаштування за кордоном необхідно мати дозвіл на роботу, відповідну візу, трудовий контракт;

-         якщо Ви їдете за кордон працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. Ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни; Дізнайтеся про візу, яка Вам потрібна, зателефонувавши до консульского відділу при посольстві країни, до якої збираєтесь їхати або перевіривши інформацію на їхній веб-сторінці;

-          переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не ведіть наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім’ї чи близьку людину;

-         ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи крім офіційних службовців! Завжди отримуйте та сплачуйте за свій закордонний паспорт, візи та проїзні документи самі. Це врятує Вас від боргової кабали та стане на перешкоді торгівцям людьми використати Ваші документи для вчинення інших злочинів; 

-          підписуйте лише документи, складені зрозумілою для Вас мовою. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

-         ознайомтесь з правилами працівників та мігрантів у країні, до якої подорожуєте;

-          заздалегідь подбайте про безпечне і надійне місце проживання у країні до якої прямуєте, а також у країнах транзиту;

-         зробіть копії всіх важливих документів (віза, закордонний паспорт та національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення, тощо) та зберігайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів.

-         один екземпляр копій всіх документів, а також нещодавно зроблену фотокартку й контактну інформацію роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання залишіть у своїх рідних та близьких.

-         запишіть контактну інформацію організацій, які можуть надати допомогу за кордоном (правоохоронні структури, консульства України, громадські організації, церква).

         Згідно статті 14 Закону України «Про протидію торгівлі людьми»                          № 3739-VI від 20 вересня 2011 року, особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

          Особа, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання: інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання; тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

       Іноземець або особа без громадянства, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, крім передбачених частиною другою статті 14 Закону  України «Про протидію торгівлі людьми»  від 20 вересня 2011 року № 3739-VI» прав, до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має також право на: безоплатне отримання послуг перекладача; тимчасове перебування в Україні в порядку, встановленому законодавством. Іноземець або особа без громадянства, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, отримує довідку, яка підтверджує факт звернення за встановленням такого статусу і відкриття відповідної процедури та є підставою для реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері.

           Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання: інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України; одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

        Іноземець та особа без громадянства, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, крім передбачених частиною першою статті 16 прав, має також право на: безоплатне отримання послуг перекладача; тимчасове перебування в Україні строком до трьох місяців, який може бути продовжено у разі необхідності, зокрема у зв'язку з їхньою участю в якості постраждалих або свідків у кримінальному процесі; постійне проживання на території України в порядку, встановленому законодавством.

        Довідка про статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, є підставою для реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб.

           Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 111 затверджено «Державну соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2020 року». Головна мета цієї програми – є запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють такі злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми, особливо дітей, та надання їм допомоги.

В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна.

          Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування; державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам; місцевих правоохоронних органів; організацій української діаспори; інших організацій та установ (наприклад, релігійних).

         Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та нелегальній міграції: 0 800 505 501 безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні, 527 безкоштовноз номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell . (пн-пт з 10:00 до 21:00, суб з 10:00 до 18:00).

Корисні вебсайти: www.stoptrafficking.org.ua.
Корисні  телефони:
  • Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном     (044) 238 16 57;
  • В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу:  (044) 254 98 36 (цілодобово)