Також дивіться новини на facebook.com

№ 273 від 11 липня 2017 року "Про програму впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 

11 липня 2017 року                                                                               № 273

 

Про програму впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік.

 

            Керуючись статтею 17 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та статтею 62 Закону України «Про ветеринарну медицину» з метою забезпечення належного державного лабораторного контролю з питань визначення окремих показників якості та безпечності сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової продукції тощо, їх оснащення  та удосконалення лабораторно діагностичної мережі в Сарненському районі:

          1.Схвалити районну програму «Впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік»  (далі – Програма) згідно з додатком.

          2.Начальнику  Сарненської районної державної лікарні ветеринарної медицини подати програму  районній раді для її затвердження в установленому порядку.

         3.Фінансовому управлінню райдержадміністрації передбачити кошти в районному бюджеті 2017 року на виконання Програми в межах реальних фінансових ресурсів.

          4.Виконавцям про хід виконання Програми інформувати районну державну адміністрацію до 01 січня 2018 року.

          5.Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації Назарця І.П.

Голова адміністрації                                                                     Я.Яковчук
Додаток

до розпорядження голови

адміністрації

11 липня 2017 року №273

 
 
Районна програма

впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006

на 2017 рік
 
 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Агропромисловий комплекс залишається важливою складовою економіки нашої держави та головним чинником подальшого розвитку трансформаційних та інтеграційних процесів. Безпечність сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової продукції тощо, є однією з вирішальних складових економічної та продовольчої безпеки країни.

Для аграрного сектору економіки на сьогодні є важливими питання розбудови системи якості та безпечності сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової продукції тощо відповідно до вимог Європейського Союзу та створення високоефективної інфраструктури сільськогосподарського ринку, здатної створити умови для надійного ресурсного постачання і збуту сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової продукції тощо.

В цьому контексті оптимізація та удосконалення лабораторно діагностичної мережі для забезпечення державного лабораторного контролю з питань визначення окремих показників якості та безпечності сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової продукції тощо, їх оснащення, підвищення професійності спеціалістів, акредитація згідно вимог ДСТУ/ISO/IEC 17025 є надзвичайно актуальним.

 
 
 
 

ІІ. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ НАПРАВЛЕНА ПРОГРАМА

 

Aкредитована лабораторія – лабораторія будь-якої форми власності, що акредитована Національним органом України з акредитації та/або іноземним органом з акредитації, який є повним членом ILAC – Міжнародної організації із співробітництва в галузі акредитації лабораторій, відповідно до стандартів ISO/IEC 17025, ДСТУ ISO 17025 або інших стандартів, якими їх замінено.

         У ЄС підрозділи контролю харчових продуктів і ветеринарії відносяться до єдиного підкомітету Головного директорату з питань здоров’я та захисту прав споживачів САНКО – комітету харчових продуктів та ветеринарії (Foodand veterinary office). Європейське законодавство визначає, що для здійсненнядержавного контролю і нагляду за якістю та безпекою харчових продуктів тваринного походження повинен бути визначений компетентний орган – центральний орган держави, який компетентний з питань ветеринарії або будь-який інший орган, якому ветеринарний орган делегує такі повноваження. Саме такий підхід дає можливість відслідковувати весьхарчовий ланцюг від виробництва товару до його споживання людиною за принципом «від лану – до столу».

Згідно статті 61 Закону України «Про ветеринарну медицину»:

Лабораторну діагностику хвороб тварин та оцінку ветеринарно-санітарного стану продуктів тваринного походження, неїстівних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів, кормів, ґрунту, води для тварин, а також періодичного контролю за показниками якості, здійснюють Державний  науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Республіканська лабораторія Автономної Республіки Крим, регіональні, обласні, міжобласні, міські, районні, міжрайонні державні лабораторії ветеринарної медицини та інші лабораторії, уповноважені для проведення необхідних досліджень. Дослідження проводяться згідно з рекомендаціями, інструкціями та стандартами відповідних міжнародних або національних організацій.

Після проведення відповідного лабораторного дослідження видається експертний висновок (звіт лабораторії, протокол тощо), в якому зазначаються результати лабораторних досліджень, їх оцінка та рекомендації, обов’язкові для виконання.

Усі лабораторії, зазначені у цій статті, підлягають акредитації Національним агентством з акредитації України або органом з акредитації іноземної держави згідно з відповідним національним або міжнародним законодавством.

Втручання в роботу спеціалістів державних лабораторій ветеринарної медицини під час здійснення ними лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи забороняється.

Ветеринарні документи видаються за умови обов’язкового дослідження у державних установах ветеринарної медицини продуктів тваринного походження, неїстівних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів та кормів.

 
ІІІ. МЕТА ПРОГРАМИ
 

Виконання вимог стандарту вимагає від лабораторій значних ресурсів і матеріальних витрат. Документообіг, кількість журналів, технічних документів та документів системи управління якістю у лабораторії, акредитованих на відповідність вимогам, зростає на порядок.

Для ведення документів  системи управління якістю за вимогами необхідно, щоб лабораторія була в змозі довести свою компетентність перед органом акредитації. Ця процедура вимагає від лабораторії значних ресурсів і «невиробничих» витрат. Стає очевидною необхідність використання новітніх інформаційних технологій у лабораторній практиці з метою зменшення витрат на підтримку системи доказів.

 

ІV. ШЛЯХИ І СПОСОБИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ

 

На сьогодні пріоритетами  в удосконаленні  державної лабораторії ветеринарної медицини є:

Виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та вимог відповідно до Рішення ЕС  №882/2004 Європейського парламенту від 29 травня 2004 року (про офіційний контроль, що виконується для гарантій підтвердження  узгодженості із законом про корми та харчові продукти, санітарії та правилами благополуччя тварин).          Виконання щорічних протиепізоотичних планів по діагностиці лейкозу, бруцельозу,  лептоспірозу, хворобі Ауєскі, АЧС, КЧС, хвороби Ньюкасла у птиці, а також сибірки  та сказу відповідно до ДСТУ/ISO/IEC 17025:2006.

 
V. ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ
 

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів, спрямованих на досягнення її мети. Завданнями Програми є оптимізація та удосконалення державної лабораторії ветеринарної медицини для забезпечення державного лабораторного контролю з питань безпеки  сільськогосподарської продукції, в тому числі кормів, готової харчової  продукції тощо, їх оснащення, підвищення професійності спеціалістів, підтримання і розширення галузі акредитації відповідно до ДСТУ/ISO/IEC 17025:2006, створення  відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Рішення ЕС  №882/2004 Європейського парламенту від 29 травня 2004 року (про офіційний контроль, що виконується для гарантій підтвердження  узгодженості із законом про корми та харчові продукти, санітарії та правилами благополуччя тварин).

Для результативності  необхідне додаткове фінансування з районного бюджету, яке повинно бути прописано окремим рядком для:

·          Періодичного оновлення приладами, лабораторним обладнанням;

·          Придбання стандартів, референс-матеріалів, реактивів, середовищ, тест-систем, діагностикумів,  витратних матеріалів тощо для валідації, верифікації, розробки методів лабораторних досліджень;

·          Придбання стандартів, референс-матеріалів, реактивів, середовищ, тест-систем, діагностикумів,  витратних матеріалів тощо для виконання національних планів;

·          Сплата за акредитацію, переакредитацію, розширення галузі акредитації відповідно до ДСТУ/ISO/IEC 17025:2006 та інспекційні аудити з боку Національного агентства з акредитації України або агентства з акредитації країн ЄС.

Перелік завдань і заходів наведено у додатку 1 до Програми. Паспорт програми  впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік викладено в додатку 2 що додається.

 
 

VІ. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ, ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМИ

 

Позитивні наслідки впровадження системи якості лежать в площині  забезпечення реалізації прав людини, гарантованих Конституцією України, на споживання якісних продуктів і товарів та отримання повної та достовірної інформації щодо них. Результати впровадження пов’язані з питаннями  забезпечення відповідності систем якості та безпеки продукції світовим стандартам.

 

VIІ. ОБСЯГИ ТА ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів  загального  фонду районного  бюджету, субвенції сільських та селищних рад шляхом перерахування субвенції до обласного бюджету та інших джерел  не заборонених чинним законодавством.

Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання заходів Програми, здійснюється у порядку, встановленому законодавством.

 

VIІІ. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

 

Контроль за виконанням програми покласти на постійну комісію районної ради з питань аграрної політики, земельних ресурсів, екології, природокористування та розвитку села.

Управління Держпродспоживслужби в Сарненському районі, в межах повноважень надає консультації щодо дотримання вимог ветеринарного законодавства при реалізації Програми;

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини про хід та результати виконання заходів Програми впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік подає узагальнену інформацію щорічно до 30 січня наступного звітного року районній раді.

 
 
 
Керівник апарату
адміністрації                                                                      Стельмах В. М.
 
 
 
 
 


Додаток 1

до програми впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини)  системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік

 

Завдання і заходи програми впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік

 
№ з/п
Найменування заходу
Відповідальні за виконання
Строки виконання
Джерела фінансування
Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн.
Очікуваний результат
1.

Забезпечення в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) контроль та нагляд первинних документів.

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік
Районний бюджет
10,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

2.

Забезпечення  в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) на поточний ремонт приміщення райветлабораторії

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік
Районний бюджет
60,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

3.

Повірка та ремонт лабораторного обладнання

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік
Районний бюджет
9,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

4.

Розгляд заявки на акредитацію органу з оцінки відповідності, та  видача атестата на акредитацію

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік
Районний бюджет
71,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

5.

Придбання лабораторного обладнання

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік

Бюджет сільських , селищних та міських рад інших джерел не заборонених чинним законодавством

100,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

6

Забезпечення в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) діагностичними середовищами, реактивами

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік

Бюджет сільських , селищних та міських рад інших джерел не заборонених чинним законодавством

30,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

7

Забезпечення в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) на поточний ремонт приміщення рай лабораторії та облаштування прилеглої території

Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) 

2017 рік

Бюджет сільських , селищних, міських рад та інших джерел не заборонених чинним законодавством

70,0

Створення бази для ефективної реалізації програми

 
 


                                                        Додаток 2
                                                        до програми впровадження в

                                                        Сарненській районній державній лікарні

                                                        ветеринарної медицини (підрозділ Районна

                                                        державна лабораторія ветеринарної                                                               медицини)

                                                        системи управління якістю ДСТУ

                                                        ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік

 
 
 
ПАСПОРТ

програми  впровадження в Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006 на 2017 рік

 
 

1.       Замовник Програми -  Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини ).

2.       Керівники Програми – Сарненська  районна  рада.

3.       Виконавці заходів Програми – Сарненська районна державна лікарня ветеринарної медицини (підрозділ Районна державна лабораторія ветеринарної медицини) системи управління якістю ДСТУ ISO/IES 17025:2006. Строк виконання  Програми 2017 рік.

4.       Прогнозні обсяги та джерела фінансування

 
Джерела фінансування
Орієнтовний обсяг фінансування
на 2017 р, тис. грн.
Районний бюджет
150,0

Бюджети сільських , селищних,  міських рад та  інших джерел не заборонених чинним законодавством

200,0
Усього
350,0
 

Примітка: 1. Орієнтовний обсяг фінансування, необхідний для виконання  програми.