Також дивіться новини на facebook.com

28.09.2017 - Про розвиток сільської медицини

  Сарненський район є найбільший на Рівненщині, проживає 104477 чоловік, з них 66433 чол. – жителі сіл, 8757 чол. – селищ, що складає 70 відсотків.

Для забезпечення гарантій рівного доступу громадян до якісного медичного обслуговування з 01.04.2013 створено КЗ «Сарненський районний ЦПМСД». Комунальний заклад має сертифікат на медичну практику, пройшов державну акредитацію і є окремою юридичною особою. В його складі 13 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 2 з них у місті Сарни, 11 – у сільських, селищних населених пунктах, в підпорядкуванні яких 47 ФАПів. Все населення району охоплене первинною медичною допомогою, жителі району закріплені за дільницями. На базі АЗПСМ надається лікування, проводяться лабораторні дослідження, фізіотерапевтичні процедури, вакцинація, стоматологічна допомога, тощо. У закладах первинної ланки діє денний стаціонар на 145 ліжок та 2 АЗПСМ в Клесівській ОТГ з денним стаціонаром на 30 ліжок. У АЗПСМ, яка обслуговує найбільшу кількість населення (с.Тинне) діє пункт невідкладної медичної допомоги. Заклади первинної ланки у співпраці з стаціонарними лікувальними закладами вищого рівня та екстреною  (швидкою) медичною допомогою.

Вагомим внеском для сільського населення є реалізація Урядової програми «Доступні ліки», що дає змогу доступне і постійне забезпечення ліками безкоштовно або з частковою доплатою категорії населення, які хворіють на цукровий діабет, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. Заклади охорони здоров’я первинної ланки створили базу даної категорії хворих. За договором із аптечними установами (в тому числі, які розміщенні і в сільських/селищних місцевостях) забезпечують їх лікарськими препаратами. З квітня реалізовано ліків для сільського населення на суму 180,7 тис.грн.

Розвиток сільської медицини в постійному вдосконалені та реформі. Всі АЗПСМ забезпечені комп’ютерною технікою, є постійний зв’язок з адміністрацією закладу, формується медична статистичні звітність.

Ведеться робота по створенню електронної бази даних про кожного пацієнта. Лікарі проходять курси підвищення кваліфікації.

На часі відкриття Вирівської АЗПСМ шляхом реорганізації та підпорядкування до дільниці ще 3-х ФАПів.

Подальші дії:

- створення АЗПСМ у всіх селах, де проживає 2000 населення;

- забезпечення та оновлення санітарного транспорту;

- підвищення статусу лікаря, рівня його заробітної плати шляхом удосконалення кваліфікаційного росту, попиту в його медичних послугах, етики поведінки, тощо;

- право вибору пацієнтом лікаря, установи, куди він бажає звернутися за медичною допомогою;

- розроблення, затвердження, фінансування державних цільових програм щодо діагностики, лікування, реабілітації та профілактики захворювань населення, в тому числі проведення своєчасної вакцинації, особливо дітей;

- запровадження дієвих механізмів залучення до медичного обслуговування у сільській місцевості кваліфікованих медичних працівників шляхом створення належних умов праці та проживання;

- розвиток необхідної телекомунікаційної інфраструктури, широкосмуговий доступ до інтернету з метою запровадження функціонування електронної системи охорони здоров’я, електронних рецептів, організації надання первинної, вторинної, третинної медичної допомоги із застосуванням телемедицини.

Тісна співпраця керівників району, комунальних закладів охорони здоров’я району з головами сільських/селищних, міською радою забезпечують отримання додаткового фінансового ресурсу.

З початку року спрямовано субвенції з бюджетів територіальних громад на заклади охорони здоров’я:

-238,9 тис.грн на придбання туберкуліну для проведення туберкулінодіагностики дитячого населення (ЦПМСД);

- 561,2 тис.грн, з них: 411,0 тис.грн – на капітальний ремонт ФАПів (Гута-Перйма, Немовичі); 12,0 тис.грн. придбання інвентаря (меблі); 38,0 тис.грн на придбання медобладнання; 68,0 тис.грн. на господарські товари; 55,0 тис.грн заміна дверей у приміщеннях АЗПСМ, тощо (ЦПМСД).

Аналогічно 1473,8 тис.грн субвенції із бюджетів територіальних громад на ЦРЛ, де отримують медичну допомогу вторинного рівня 70 відсотків сільських жителів району. 

На комп'ютери первинної ланки (ЦПМСД) з районного бюджету профінансовано 97,2 тис. грн., потреба складає 350 тис.грн..