Також дивіться новини на facebook.com

Інформація за 2017 рік

ПОБУТ

На сьогоднішній день на території району функціонує 147 об’єктів побутового обслуговування населення (в це число не входять заклади медичного спрямування), з них 36 об’єктів функціонує у сільській місцевості. Кількість зайнятих у сфері побутового обслуговування становить 467 осіб.

Протягом січня-грудень 2017 року на території району відкрито чотирнадцять закладів побутового обслуговування населення (з них майстерня по ремонту техніки «В ремонті», авто мийка, оздоровчо-відпочинковий центр «S-Club», торгово-спортивний оздоровчий комплекс «Дельфін», станція технічного обслуговування «Сарни Трак Сервіс», манікюрний кабінет «Естель», кабінет надання косметичних послуг «For you» та пункт шино-монтажу в м.Сарни, по одній станції технічного обслуговування «СТО» в с.Селище та с.Немовичі, перукарня в с.Зносичі та швейна майстерня «Елегант» в с.Тутовичі, а також по одному офісу з перевезення вантажів «Нова пошта» в с.Вири і смт.Клесів).

Найбільш розгалуженою сфера побутового обслуговування населення є в м.Сарни – це 111 об`єктів, що становить 75,5% від загальної кількості побуту, що діє на території району. На території Степанської селищної ради функціонує 10 об`єктів побуту (6,8%), Клесівської та Немовицької об`єднаної громади – по 6 об`єктів (по 4,8%), на території В.Вербчанської та Тутовицької сільської ради по три заклади побуту (по 2,0%), Ремчицької та Вирівської сілких радах по два об`єкта (по 1,4%), та по одному закладу побуту налічується на території Стрільської, Любиковицької, Селищенської та Костянтинівської сільських рад. Наразі відсутні заклади побуту в шести місцевих радах – Кам`яне-Случанська, Коростська, Кузьмівська, Люхчанська, Кричильська та Чудельська сільські ради.

Впродовж всього часу відділом економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації проводиться робота з головами місцевих рад по формуванню банку даних об`єктів господарювання сфери побутового обслуговування населення першої необхідності, в тих населених пунктах де відсутні заклади побутового обслуговування населення, розглядаються можливості їх запровадження, зокрема через сприяння районного центру зайнятості шляхом навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації.

 
 
ТОРГІВЛЯ

Всього на споживчому ринку Сарненського району станом на 01 січня 2018 року функціонує 769 підприємств роздрібної торгівлі з них:

-         112 закладів торгівлі продовольчої групи товарів (торгова площа – 6224,06 м2);

-         166 заклади непродовольчої групи товарів (торгова площа – 16842,79 м2);

-         242 заклади змішаної торгівлі (торгова площа – 18194,17 м2);

-         98 спеціалізованих магазинів (торгова площа – 14193,37 м2);

-         98 закладів ресторанного господарства (торгова площа – 11542,24 м2, кількість посадочних місць – 5246);

-         53 кіоски (торгова площа – 608,38 м2).

Також на території Сарненського району діють 5 ринків на 1488 торгових місць з продажу продовольчих та непродовольчих груп товарів.

За січень-грудень 2017 року інфраструктура споживчого ринку зросла на 48 підприємств торгівлі – торгівельною площею 7193,7 м.кв., з них:

-         м.Сарни – 24 заклади торгівлі (в тому числі 8 – закладів продовольчої групи товарів, 12 – закладів непродовольчої групи товарів, 2 – заклади спеціалізованої групи товарів та 2 – ларьки);

-         в сільській місцевості – 24 заклади торгівлі (в тому числі по 3 – заклади торгівлі спеціалізованої та непродовольчої групи товарів, 17 – закладів змішаної торгівлі та 1 – заклад продовольчої групи товарі).

За звітний період на території району відкрито 8 підприємств ресторанного господарства на 316 посадкових місць ( з них Піцерія «IL Passo», кафе «Дульсінея» та ПАБ «Шахта» в м.Сарни; кафе «Портавто» та кафе «СТО» в с.Немовичі; кафетерій в с.Ясногірка; кафе «Каландайка» в с.Вири та ПАБ «Гранната» в с.Люхча).

 

За січень-вересень 2017 року (останні статистичні дані) загальний обсяг роздрібного товарообороту склав 357,1 млн.грн.

 

Оборот зовнішньої торгівлі товарами за січень-жовтень 2017 року (останні статистичні дані) склав 17,2 млн. дол. США, при цьому експорт товарів становить – 14,9 млн. дол. США, імпорт – 2,3 млн. дол. Порівняно з січнем-жовтнем 2016 року експорт та імпорт збільшилися відповідно на 8,8 відс. і 44,6 відс.. Позитивне сальдо становило 12,6 млн. дол. США.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Білорусі, Російської Федерації, Румунії, Німеччини.

Основу товарної структури експорту складали мінеральні продукти, деревина і вироби з деревини.

У загальному обсязі імпорту суттєва частка припадала на Білорусь, Німеччину, Китай, Словенію.

У товарній структурі імпорту переважали машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, засоби наземного транспорту, крім залізничного.