Також дивіться новини на facebook.com

2018.05 - За підсумками деклараційної кампанії наймолодшому мільйонеру – 7 років, а найстаршому - 99

За підсумками деклараційної кампанії наймолодшому мільйонеру – 7 років, а найстаршому - 99
Доходи у розмірі понад 1 млн грн, отримані у 2017 році, задекларували 4063 платники. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
«Порівняно з відповідним періодом минулого року кількість цьогорічних мільйонерів зросла на 16%, або на 559 осіб. При цьому один громадянин задекларував дохід у розмірі понад 1 млрд грн», – зазначив Мирослав Продан.
Як розповів очільник ДФС, найбільшу кількість мільйонерів – 2270 платників складають громадяни віком від 45 років і вище. Серед вікової категорії від 30 до 45 років – 1605 мільйонерів, до 30 років – 188. Водночас наймолодшому платнику податків виповнилося 7 років (м. Черкаси), а найстаршому – 99 років (м. Київ).
Свої доходи громадяни-мільйонери отримали у вигляді:
інших доходів (наприклад, додаткове благо, відсотки, нараховані на депозитні рахунки в банку, дивіденди тощо) – 9,8 млрд грн;
іноземних доходів – 6,2 млрд грн;
доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та нерухомого майна – 3,6 млрд грн;
доходів від успадкування (отримання у дарунок) майна – 2,5 млрд грн.
«Майже 44% від загальної кількості мільйонерів перебувають на податковому обліку в м. Києві – 1816 осіб. Серед лідерів також Харківська – 299, Дніпропетровська – 269, Київська – 275 та Одеська – 207 області», – повідомив Мирослав Продан.
За його словами, середньостатистичний річний дохід одного громадянина – мільйонера по Україні складає 8,2 млн гривень. Водночас одного платника – мешканця Волинської області – 18,4 млн грн, Донецької – 12,2 млн грн, Сумської – 11,4 млн грн, міста Києва – 10,1 млн грн, Херсонської – 9,9 млн грн та Київської областей – 8,6 млн гривень.
ДФС України

Громадяни задекларували 57,5 млрд грн доходу, отриманого у минулому році
За результатами цьогорічної деклараційної кампанії громадяни подали понад 507 тис. декларацій (станом на 2.05.2018), що майже на рівні аналогічного періоду минулого року – близько 513 тис. декларацій. Про це розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
За його словами, найактивніше декларували доходи платники податків Запорізької, де подано понад - 50 тис. декларацій, Миколаївської - 42 тис. декларацій, Дніпропетровської - 39 тис. декларацій, Одеської - 38 тис. декларацій, Херсонської – 34 тис. декларацій, Полтавської – 30 тис. декларацій та Харківської – 29 тис. декларацій областей.
«Незначне зменшення загальної кількості поданих декларацій пояснюється передусім змінами у податковому законодавстві. Так, тепер не повинні декларувати отримані доходи у вигляді спадщини члени сім’ї другого ступеня споріднення. Кількість осіб, які декларували такі доходи в порівнянні з минулим роком, зменшилась на 30 відсотків», – зазначив Мирослав Продан.
Разом з тим, як розповів очільник ДФС, на 25 відсотків зросла кількість платників, які отримали інвестиційний прибуток від операцій з інвестиційними активами, та на 22 відсотки – дохід від продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна.
«Загальна сума задекларованого платниками податків доходу склала 57,5 млрд грн. Це на 13%, або на 6,7 млрд грн більше відповідного періоду минулого року. До сплати задекларовано 2,1 млрд грн податку на доходи фізичних осіб та 259,8 млн грн військового збору. Це відповідно на 28% та 15% перевищує показники відповідного періоду минулого року», – підкреслив Мирослав Продан.
Найбільша загальна сума доходів задекларована платниками податків м. Києва – 22,4 млрд грн, Київської - 3,8 млрд грн, Харківської - 3,6 млрд грн, Дніпропетровської - 3,5 млрд грн, Одеської - 2,6 млрд грн, Львівської - 2,4 млрд грн та Запорізької – 2,2 млрд грн областей.
Очільник ДФС також розповів, що порівняно з минулим роком збільшилась і кількість платників, які задекларували до сплати в бюджет понад 10 млн грн. Цього року такі суми задекларували 12 осіб, а у 2017 році – 7. Свої податкові зобов’язання згадані особи визначали по доходах, джерело виплати яких є іноземним, а також по доходах від здійснення операцій з інвестиційними активами, інших доходах.
Рекордну суму податкових зобов’язань – понад 120 млн грн – визначено до сплати мешканцем м. Києва.
Окрім цього, 3 мешканці м. Києва та Київської області задекларували до сплати податкові зобов’язання в розмірі від 50 млн грн до 100 млн грн, а 8 мешканців м. Києва та Запорізької області – від 10 млн грн до 50 млн грн.
Кількість осіб, які задекларували право на податкову знижку, в порівнянні з минулим роком зросла майже на 7 відсотків і становить близько 70 тис. осіб. Вони задекларували до повернення податку на доходи фізичних осіб у сумі – 136,9 млн грн, що на 26,3 млн грн, або на 24% більше ніж за минулий рік.
Нагадуємо, що платники, які мають право скористатися правом на податкову знижку, подають декларацію за 2017 рік до 31.12.2018.
ДФС України

11 рівненських мільйонерів вже задекларували свої доходи
В Україні вже завершилось три місяці деклараційної кампанії – 2018.
До органів ДФС області податкові декларації про отримані доходи подали 3180 мешканців Рівненської області, 1513 декларацій – подано громадянами, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, та 1617 декларацій – громадян які виявили бажання скористатись правом на податкову знижку. Загальна сума задекларованого доходу склала 325,5 мільйона гривень.
Громадяни, які скористались правом на податкову знижку отримають з бюджету 2916 тис. грн.
Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань з ПДФО становить 6,8 млн. грн.
Серед декларантів є й мільйонери. Доходи в розмірі понад 1 млн. грн. задекларувало 11 громадян. Загальна сума задекларованих ними доходів складає 44,4 млн. грн. До бюджет відповідно надійде ПДФО- 2,1 млн. грн., та понад пів мільйона гривень військового збору.
Нагадаємо, що останній день подання декларації про доходи, отримані громадянами у 2017 році, – 2 травня 2018 року, а охочі реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2017 року можуть подати податкову декларацію до 31 грудня 2018 року включно.
ГУ ДФС у Рівненській області

Матеріальна допомога від органів місцевого самоврядування не оподатковується
податком на доходи фізичних осіб
ГУ ДФС у Рівненській області повідомляє, згідно з п. 1 ст. 16 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», зі змінами та доповненнями органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.
Статтею 34 Закону № 280 визначені повноваження органів сільських, селищних, міських рад у сфері соціального захисту населення, зокрема, вирішення відповідно до законодавства питань про надання пільг і допомоги певним категоріям населення.
Враховуючи зазначене вище, матеріальна допомога, що надається фізичним особам за рахунок міського бюджету, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, відповідно до п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України, за умови виконання міською радою затвердженої програми соціально-економічного розвитку чи цільової програми з питань діяльності місцевого самоврядування, в якій передбачено надання такої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання та кошторисом).
Доходи у вигляді матеріальної допомоги, отримані фізичними особами за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання та кошторисом), відображаються відповідним органом місцевого самоврядування у Податковому розрахунку за формою 1 ДФ під ознакою доходу «128».
ГУ ДФС у Рівненській області

Маєте «елітний» автомобіль - готуйте 25 тисяч гривень
ГУ ДФС у Рівненській області нагадує, що згідно з п.п. 267.1.1 Податкового кодексу України платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року., у 2018 році це 1млн. 396 тис. 125 грн.
Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року). Транспортний податок сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень.
Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам – нерезидентам здійснюють контролюючі органи за місцем реєстрації об’єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів.
ГУ ДФС у Рівненській області

Засуджено за незаконну торгівлю спиртними напоями
В січні цього року здійснюючи загальнодержавну операцію «Акциз-2018» в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину передбачених ст. 204 Кримінального кодексу України під час обшуку автомобіля, мешканця м. Рівного, співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області виявлено та вилучено з незаконного обігу 2 пластикові бочки об’ємом 200 літрів кожна, заповнені прозорою рідиною з характерним запахом спирту та 2 пластикові пляшки об’ємом 5 літрів кожна.
Встановлено, що громадянин якому належить даний автомобіль, здійснював незаконне придбання з метою подальшого збуту, зберігання та транспортування з цією метою незаконно виготовлені алкогольні напої та незаконно виготовлений спирт етиловий, не будучи зареєстрований як фізична особа-підприємець та не маючи ліцензії на виготовлення та реалізацію спирту етилового, у порушення Закону України «Про державне регулювання, виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» до того ж він раніше вже притягався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 204 КК України.
Слідчим відділом фінансових розслідувань матеріали кримінального провадження направлено до суду. Вироком Рівненського міського суду, за торгівлю незаконно виготовленими алкогольними напоями та спиртом призначено покарання у виді штрафу 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68000 гривень з конфіскацією незаконно виготовленої продукції засуджений житель Рівненського району.
На даний час на території області триває загальнодержавна операція «Акциз-2018», метою якої є очищення торгівельної мережі від фальсифікованих підакцизних товарів, виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які організовують тіньовий обіг таких товарів.
Тож, якщо у Вас є інформація щодо діяльності пов’язаної з незаконним обігом підакцизних товарів телефонуйте та повідомляйте про це за номерами телефонів оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області: (0362) 692-560, (0362) 692-588.
ГУ ДФС у Рівненській області

Податок на нерухоме майно, порядок нарахування та сплати
Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості у такому порядку:
а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ:
1) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
2) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
3) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів, та відповідної ставки податку;
б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та відповідної ставки податку;
в) за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.п. «в» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та відповідної ставки податку;
г) сума податку, обчислена з урахуванням підпунктів «б» і «в» п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості;
ґ) за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а» - «г» п.п. 266.7 1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).
Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).
Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.
ГУ ДФС у Рівненській області