Також дивіться новини на facebook.com

№ 345 від 30 серпня 2018 року "Про стан реалізації в районі державної політики у сфері пенсійного забезпечення"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 

30 серпня 2018 року                                                                                № 345

 
Про стан реалізації в районі
державної політики у сфері
пенсійного забезпечення
 
 

         Сарненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області протягом І півріччя 2018 року забезпечувало реалізацію державної політики в сфері пенсійного забезпечення по Сарненському та Рокитнівському районах.

         За 6 місяців поточного року власні надходження по Сарненському району склали 127,6 тис. грн. Планові завдання виконанні по Сарненському району на 105,4 відсотків. Заборгованість по платежах до Пенсійного фонду становить на 01.07.2018 рік по Сарненському району 6387,4 тис. грн., більшість із них відшкодування пільгових пенсій 5379,6 тис. грн..

         Забезпечується належна співпраця з управлінням Держпраці в Рівненській області, Головним управлінням Державної фіскальної служби в Рівненській області щодо виявлення ознак тіньової зайнятості, фактів порушення законодавства про працю, завдань щодо контролю за повнотою сплати єдиного внеску в частині до мінімального розміру.

         Зокрема, від заходів з легалізації зайнятості населення та погашення заборгованості додатково залучено до сплати по Сарненському району 9,9 тис. гривень єдиного внеску (в основному від підвищення рівня оплати праці і частково від легалізації робочих місць та сплати страхувальниками самостійно донарахованого єдиного внеску).

         У той же час, залишаються малоефективними вжиті заходи з зростання заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і станом на 01 липня цього року вона досягла по Сарненському району 5379,6 тис. грн.

         Протягом січня-червня 2018 року дієвими були заходи, спрямовані на виконання завдань з легалізації зайнятості населення, підвищення рівня оплати

2

праці. Проводиться моніторинг фактів мінімізації заробітної плати, виплати, її у розмірі менше мінімального та інших питань дотримання трудового законодавства, про що систематично інформуються органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, управління праці соціального захисту населення та фіскальної служби.

         За поданими матеріалами на профільній комісії райдержадміністрації розглянуто матеріали 46 платників. Проведено 8 перевірок районною робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, під час якої перевірено роботу 98 роботодавців та виявлено 34 незареєстровані наймані працівники.

         За результатами вищезазначених та інших матеріалів органами Державної фіскальної служби під час перевірок за січень-червень 2018 року оформлено трудові відносини, легалізовано 25 робочих місць та додатково залучено до сплати 9,9 тис. гривень єдиного соціального внеску.

         Також, вживались заходи з наповнення даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, з'ясування причин відсутності страхового стажу.

         З початку цього року за результатами реагування 11 страхувальників провели виправлення помилок у звітах, завдяки цьому 47 застрахованим особам зараховані відомості про страховий стаж та заробітну плату. Крім того, 233 застрахованим особам зараховано страховий стаж шляхом виправлення страхувальником номеру облікової картки.

         З метою інформування застрахованих осіб про їх страхових стаж продовжується робота щодо реєстрації користувачів на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. З початку року на Веб-порталі зареєстровано 477 користувачів.

         Зазначені заходи сприяли своєчасному призначенню та перерахунку пенсій. За січень-червень поточного року профінансовано виплату пенсій 23,9 тис. пенсіонерам.

         Протягом І півріччя 2018 року призначено 351 нову пенсію, проведено 2814 перерахунків по різних видах пенсії.

         Станом на 01.07.2018 на пенсійному обліку в Сарненському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Рівненської області перебуває 58 внутрішньо переміщених осіб.

Керуючись статтею 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та з метою належної реалізації в районі державної політики у сфері пенсійного забезпечення:

1.         Районній тимчасовій комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат активізувати роботу з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, постійно заслуховувати на засіданнях звіти керівників підприємств-боржників з єдиного соціального внеску, сплати страхових

 
3

внесків, заборгованості виплати зарплати, недотримання законодавства по виплаті мінімальної заробітної плати.

2. Сарненському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Рівненської області:

2.1. забезпечити стабільне фінансування пенсійних виплат у законодавчо визначені терміни;

2.2. здійснювати інформаційно-роз'яснювальний супровід завдань, визначених Законом України “Про державний бюджет України на 2018 рік” та постанов Кабінету Міністрів України щодо реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення;

2.3. продовжити практику виїзних прийомів громадян за місцем проживання, до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років, та в трудових колективах;

2.4 проводити перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

2.5. забезпечити належну взаємодію з органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, районним відділом державної виконавчої служби щодо вжиття дієвих заходів з погашення заборгованості економічно активних платників, активізацію роботи представників управління в комітетах кредиторів підприємств-банкрутів та подання до правоохоронних органів матеріалів стосовно платників, які мають значну заборгованість до Пенсійного фонду України та ухиляються від її погашення.

3. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати Сарненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області щокварталу до 8 числа місяця,наступного за звітним періодом.

4. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати Сарненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області щокварталу до 8 числа місяця,наступного за звітним періодом.

Сарненському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Рівненської області узагальнену інформацію подавати районній державній адміністрації щокварталу до 14 числа місяця, наступного за звітним періодом.

5. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови районної державної адміністрації від 27.01.2017 № 35 «Про стан реалізації державної політики в районі у питань пенсійного забезпечення»

6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Параницю Н.М.

 
 
          Голова адміністрації                                                                            Я. ЯКОВЧУК