Також дивіться новини на facebook.com

Інформація про стан виконання заходів програми розвитку малого та середнього підприємництва Сарненського району за четвертий квартал 2018 року

  На забезпечення реалізації заходів Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Рівненській області на 2018 – 2020 роки в районі протягом четвертого кварталу 2018 року проведено наступне .

В районі забезпечено дотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

           Відповідно до ст.7 і ст.13 даного Закону розроблено план діяльності районної державної адміністрації з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік, який затверджений головою райдержадміністрації 10 грудня 2018 року та оприлюднений 13.12.2018 шляхом розміщення плану на офіційній сторінці Сарненської райдержадміністрації в розділі «Регуляторна діяльність» в мережі Інтернет.

Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» продовжує роботу відділ з обслуговування Центру надання адміністративних послуг райдержадміністрації, де створені зручні і доступні умови для отримання суб’єктами господарювання якісних адміністративних послуг. Кількість адміністративних послуг, які суб’єкти звернення можуть отримати у Центрі зростає і налічує 70 видів.

Упродовж четвертого кварталу 2018 рокудо відділу з обслуговування Центру надання адміністративних послуг райдержадміністрації звернулося 3227суб’єктів звернень, що на 17,0 відс. більше, ніж за аналогічний період минулого року. У порівнянні з четвертим кварталом 2017 року на 7,7 відс. збільшилася кількість виданих документів, кількість наданих консультацій адміністраторами відділу зросла в звітному періоді на 66 відс.

Загалом в четвертому кварталі 2018 року спостерігалася динаміка зростання кількості наданих адміністративних послуг по кожному з суб’єктів надання послуг.

 Найактуальніші питання, з яких звертаються до Центру надання адміністративних послуг – це земельні питання, питання з містобудування та архітектури, державної реєстрації фізичних осіб - підприємців, тощо.

В районі забезпечено ресурсну та фінансово-інвестиційну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва.

           Суб’єктам підприємницької діяльності протягом 2018 року продано                         25 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 32,6352 га, від реалізації яких надійшло 1,5 млн. гривень.

Станом на 01.01.2019 відповідно до укладених угод, 26 суб’єктам підприємницької діяльності передано в оренду 3571,24 м.кв. загальної площі приміщень спільної власності територіальних громад району для здійснення  господарської діяльність в сфері торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, тощо.

Також забезпечено наповнення сайту райдержадміністрації інформацією щодо вільних приміщень спільної власності територіальних громад району та державної форми власності, що не використовується та можуть надаватися в оренду суб’єктам малого та середнього підприємництва для здійснення ними господарської діяльності.

Станом на 01.01.2019 загальна площа об’єктів спільної власності територіальних громад району та державної форми власності, що не використовуються та можуть бути передані в оренду, або відчужені становить відповідно 6718,46 м.кв. та 4334,8 м.кв.

Крім того, на сторінках районної газети «Сарненські новини» постійно розміщується інформація підприємств, установ та організацій різних форм власності, органів місцевого самоврядування про вільні виробничі площі, незадіяні приміщення, вільні земельні ділянки, які пропонуються в оренду суб’єктам підприємницької діяльності для подальшого використання в господарській діяльності.

Сарненською ОДПІ забезпечено постійне роз’яснення суб’єктам малого і середнього підприємництва податкового законодавства і змін до нього та розміщення вказаної інформації в засобах масової інформації.

В районі налагоджені партнерські відносини між бізнесом і владою. При райдержадміністрації проходять різного роду заходи, де обговорюються найважливіші питання розвитку району, на які запрошуються представники малого бізнесу для врахування їхній позицій при прийнятті управлінських рішень. За звітний період представники малого бізнесу брали участь у засіданні колегій, нарадах, засіданнях громадських рад, раді регіонального розвитку.

На базі районного центру зайнятості забезпечена постійна робота створеного Центру розвитку підприємництва, де спеціалістами органів виконавчої влади надаються консультації на безоплатній основі з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

Протягом звітного періоду на базі створеного Центру розвитку підприємництва при районному центрі зайнятості проведено два профінформаційних семінарів «Як розпочати свій бізнес?» за участю 20 безробітних та 5 семінарів для фізичних осіб-підприємців. Крім того, на базі Центру розвитку підприємництва надано 950 консультацій з питань підбору персоналу, ведення малого та середнього підприємництва для 90 роботодавців.

Служба зайнятості сприяє безробітним громадянам у працевлаштуванні шляхом створення робочих місць через надання компенсації роботодавцям з фонду загальнообов’язкового державного страхування у розмірі єдиного соціального внеску. Так, за жовтень-грудень 2018 року на додаткові робочі місця, створені за рахунок надання дотацій роботодавцям працевлаштовано11 осіб безробітних.