Також дивіться новини на facebook.com

СТАТУТ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЇ “ПОЛІССЯ” Сарненської районної ради

  СТАТУТ
 
КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЇ “ПОЛІССЯ”
Сарненської районної ради
 
 
Нова редакція
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
м. Сарни
2012 рік


І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Цей Статут визначає правові, організаційні, виробничі, майнові, фінансові, соціальні та інші умови діяльності комунального підприємства телерадіокомпанії “Полісся” Сарненської районної ради, надалі – Підприємство.

1.2. Засновником Підприємства є територіальні громади населених пунктів Сарненського району, від імені яких виступає Сарненська районна рада (далі — Засновник).   Підприємство є комунальним унітарним підприємством, засобом масової інформації Сарненської районної ради, заснованим на комунальній власності територіальних громад Сарненського району Рівненської області. 

1.3. У складі співзасновників можуть бути органи місцевого самоврядування інших районів області або обласна рада, які визнають цей Статут, програмні цілі та висловлять згоду взяти на себе частину витрат. Орган, який бажає стати співзасновником Підприємства, звертається з відповідною заявою до Засновника та трудового колективу. Прийняття до складу співзасновників, можливе лише за згоди Засновника та трудового колективу.

1.4. Органом управління Підприємства, в межах повноважень, делегованих Сарненською районною радою, є Сарненська районна державна адміністрація.

1.5. Підприємство керується у своїй діяльності Конституцією України, Господарським та Цивільним кодексами України, Законами України “Про телебачення і радіомовлення”, “Про інформацію”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, та іншими актами чинного законодавства України, Постановами Верховної Ради України, Указами і Розпорядженнями Президента України, декретами, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, рішеннями Сарненської районної ради, розпорядженнями голови Сарненської районної державної адміністрації та цим Статутом.

1.6. Контроль за додержанням Підприємством вимог законодавства у сфері телебачення і радіомовлення та ліцензійних умов здійснює Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

1.7. Видавцем (виробником телерадіопродукту) Підприємства є трудовий колектив. Виробничі і фінансові відносини будуються на основі законодавства України, що діє у сфері телерадіомовлення.

1.8. Ефірне мовлення здійснюється державною українською мовою. Сфера його розповсюдження не обмежується територією району. Особливості мовлення: інформаційно-розважальний формат. Обсяг,  періодичність виходу теле та радіопрограм згідно, із ліцензією Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення та Програмною концепцією, визначає директор Підприємства.

1.9. Підприємство є юридичною особою публічного права, діє на засадах господарського розрахунку та самофінансування, має власну назву “Полісся”, відокремлене майно, самостійний баланс, власний знак для товарів і послуг, розрахункові (поточні) та інші рахунки в установах банків, круглу печатку зі своїм найменуванням, кутовий штамп, бланки встановленого зразка, та інші реквізити, встановлені для підприємств. Підприємство має право набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, від свого імені укладати угоди, несе відповідальність за них, виступати позивачем та відповідачем у судах загальної юрисдикції, адміністративних, господарських, спеціалізованих судах усіх інстанцій. Підприємство не відповідає за зобов’язання Засновника.

1.10. За погодженням із Засновником, Підприємство може входити до складу асоціацій, спілок, холдингів, інших господарських об’єднань та створювати спільні підприємства, філії, підрозділи,  має право самостійно вести зовнішньоекономічну діяльність, відкривати на території України представництва й виробничі підрозділи, валютні рахунки в порядку, встановленому законодавством.

1.11. Найменування та місце знаходження Підприємства:

- повне найменування Підприємства: комунальне підприємство телерадіокомпанія “Полісся” Сарненської районної ради;

- скорочене найменування Підприємства: КП ТРК «Полісся»;

- місцезнаходження Підприємства: вул. Широка,31, м. Сарни, Рівненська область, 34500.
 
ІІ. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЦІЛІ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1. Основним предметом діяльності та цілями Підприємства є:

- створення та розповсюдження телерадіопрограм;

- забезпечення інформаційних потреб населення;

- здійснення у встановленому законом порядку всіх видів діяльності, які відповідають меті його створення і не заборонені чинним законодавством України.

2.2. Основними видами діяльності Підприємства є:

- діяльність у сфері радіомовлення;

-  діяльність у сфері телевізійного мовлення;

- надання інформаційних послуг;

- надання інших інформаційних послуг;

- оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах, пов’язана з ними діяльність;

- виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм;

- розповсюдження кіно- та відеофільмів, телевізійних программ;

- видання звукозаписів;

- тиражування звуко-, відеозаписів і програмного забезпечення;

- прокат відеозаписів і дисків;

- видання журналів та періодичних видань;

- інші види видавничої діяльності;
- діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;

- діяльність із підтримання театральних і концертних заходів;

- організування інших видів відпочинку та розваг;

- рекламна діяльність;

- посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації;

- підвищення рентабельності Підприємства, забезпечення прибутковості й самоокупності, здійснення торговельної діяльності, надання інформаційно-консультаційних та інших послуг юридичним та фізичним особам.

       Підприємство може здійснювати інші види діяльності, не заборонені   законодавством України. Види діяльності, які потребують ліцензування, Підприємство здійснює лише після отримання відповідної Ліцензії у встановленому законом порядку.

2.3. Мета діяльності Підприємства – створення конкурентоспроможної інформаційної продукції, забезпечення постійного та регулярного інформування широкої громадськості про діяльність органів місцевого самоврядування, державної влади, об’єктивне та всебічне висвітлення процесів громадсько-політичного, суспільного, економічного та культурного життя, забезпечення прав громадян на оперативну, повну і достовірну інформацію, на свободу думки і слова, відкрите і вільне обговорення суспільних питань.

2.4. Підприємство провадить діяльність на принципах об’єктивності та достовірності інформації, компетентності, гарантування права кожного громадянина на доступ до неї, вільне висловлювання своїх поглядів та думок, забезпечення ідеологічного і політичного плюралізму, дотримання його працівниками професійної етики та моралі.

2.6. Для досягнення основних цілей, мети та предмету діяльності Підприємство:

- тісно співпрацює з сільськими, селищними, міською та районною радами, райдержадміністрацією та підрозділами державних служб;

- організовує навчання журналістів та громадських активістів, в тому числі юнкорів, зміцнює трудову, технологічну, виконавчу і виробничу дисципліну, створює в колективі обстановку взаємної вимогливості, відповідальності та творчого пошуку;

- забезпечує співробітників технічними засобами, необхідними для виконання професійних обов’язків, облаштовує робочі місця відповідно до вимог, надає транспорт.

 
ІІІ. ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ

3.1. Управління Підприємством здійснює Засновник або уповноважений ним орган. Органами управління Підприємством є:

- районна державна адміністрація;
- районна рада;
- редакційна рада;
- директор;
- збори журналістського колективу;

 3.2. До виключної компетенції Засновника віднесено:

- затвердження Статуту Підприємства, прийняття рішення про внесення до нього змін та доповнень;

- затвердження Редакційного статуту та ½ складу редакційної ради;

- призначення на посаду та звільнення з посади  директора;

- прийняття рішення про перереєстрацію, реорганізацію або ліквідацію Підприємства.

3.3. Трудовий колектив Підприємства:

- розглядає і затверджує проект Колективного договору;

- вносить  пропозиції про заохочення працівників або застосування стягнень;

3.4. Усі громадяни, які своєю працею беруть участь у діяльності Підприємства на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством, складають трудовий колектив підприємства. Трудовий колектив Підприємства здійснює свої повноваження через загальні збори. Трудові відносини з працівниками Підприємства регламентуються трудовим законодавством України. Особливості статусу творчих працівників Підприємства регулюється спеціальним законодавством, чинним у сфері діяльності засобів масової інформації.

3.5. На підприємстві укладається Колективний договір, відповідно до вимог діючого законодавства.  Колективний договір регулює виробничі, трудові та соціально-економічні відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства.

3.6. Підприємством керує директор, який несе повну відповідальність за виробничо-господарську та творчу діяльність перед Засновником, органами управління та журналістським коллективом, вирішує всі питання поточної діяльності Підприємства за винятком тих, які входять до компетенції Засновників, має право без доручення здійснювати дії від імені Підприємства.

3.7. Директор призначається на посаду рішенням Сарненської районної ради за поданням голови Сарненської районної ради, погодженим з головою Сарненської районної державної адміністрації. Директор Підприємства працює на умовах контракту.

Директор:

- організовує виконання рішень Засновника;

- затверджує поточні плани діяльності Підприємства і заходи, необхідні для вирішення його завдань;

- приймає рішення про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності працівників;

- забезпечує виконання поточних і перспективних планів, керівництво виробництвом;

- розпоряджається майном, грошовими коштами в межах, визначених Статутом;

-  вирішує питання підбору і розстановки кадрів, подає штатний розпис та структуру Підприємства на погодження голові районної державної адміністрації та голові районної ради, приймає і звільняє працівників;

- представляє Підприємство у відносинах з організаціями, підприємствами, установами, державними органами, приватними та посадовими особами з усіх питань діяльності Підприємства як на території району, так і за його межами;

-  приймає рішення з усіх питань діяльності Підприємства, що відносяться до його компетенції;

- укладає, підписує без доручення від імені Підприємства угоди про співробітництво, протоколи про наміри, установчі документи юридичних осіб, де Підприємство виступає засновником;

- укладає від імені Підприємства будь-які угоди та інші юридичні акти і забезпечує їх виконання;

- визначає програмну концепцію, а також питання мовлення (обсяг, час, періодичність тощо), дає дозвіл на випуск телерадіопередач та програм;

- укладає (підписує) необхідні документи, пов'язані із здійсненням фінансових операцій;

- визначає форми і системи оплати праці, винагороди;

- організовує ведення бухгалтерської звітності і обліку в Підприємстві;

- видає довіреності;

- здійснює інші дії, спрямовані на досягнення цілей Підприємства в межах його повноважень.

- розпоряджається майном Підприємства, грошовими та кредитними коштам, за погодженням із Засновником, відповідно до законодавства та Статуту, має право: першого підпису у банках, відкривати і закривати розрахунковий, поточний та інші рахунки в установах банків;

- виконує інші функції, що випливають із обов’язків і повноважень.

3.8. З метою дотримання вимог чинного законодавства України, щодо реалізації програмної політики Підприємства, створюється спеціальний наглядовий орган – Редакційна (наглядова) рада, до якої входять 4 особи, а саме: 2 особи (половина складу, або 50%) визначаються Засновником, і 2 особи  (друга половина, або 50%) – обираються творчим колективом Підприємства. Склад, компетенція, повноваження та порядок прийняття рішень Редакційною радою визначається в Редакційному статуті.

3.9. Виробничі, трудові і соціально-економічні відносини Підприємства з працівниками регулюються законодавством України про працю.
 
ІV. ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

4.1. Підприємство має право здійснювати зовнішньо – економічну  діяльність,  виготовляти оголошення та рекламу іноземних фірм, здійснювати інші операції, які не суперечать Статуту та законодавству України. Валютна виручка зараховується на валютні балансові рахунки.

4.2. Підприємство, журналісти беруть участь у міжнародному співробітництві засобів масової інформації на основі угод з громадянами і організаціями інших держав, а також з міжнародними організаціями.

4.3. Підприємство може бути співзасновником спільних підприємств з іноземним капіталом за кордоном або в Україні.

 
V. МАЙНО, ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
ТА СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА

5.1. Майно Підприємства становлять основні фонди та обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства.

5.2. Майно Підприємства є комунальною власністю територіальних громад Сарненського району і закріплюється за ним на праві господарського відання. Підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном в порядку, встановленому чинним законодавством України, цим Статутом та відповідними рішеннями Засновника.

5. 3. Відчуження, передачу в оренду, заставу, позику, найм юридичним чи фізичним особам, а також списання основних засобів Підприємство має право здійснювати відповідно до порядків, затверджених рішеннями районної ради, за згодою Сарненської районної ради, Сарненської районної державної адміністрації або постійної комісії районної ради з економічних питань, підприємництва, залучення інвестицій та комунальної власності.

5.4. Джерелами формування майна та статутного капіталу Підприємства є:

-  грошові та матеріальні внески,  фінансова підтримка від Засновника;
- капітальні вкладення та дотації з бюджетів;

- доходи, одержані від реалізації продукції, робіт, послуг, інших видів господарської діяльності;

- благодійні внески юридичних та фізичних осіб; 

- майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;

- кредити банків та інших кредиторів;

-  інші джерела, не заборонені законодавством України.

 5.5. Розмір Статутного фонду Підприємства становить 300000 (триста тисяч) гривень, частка засновника, Сарненської районної ради, становить 300000 (триста тисяч) гривень, або 100 %.

5.6. Вкладом Засновника до статутного капіталу можуть бути: гроші; об'єкти нерухомості; обладнання; цінні папери; інші речі; права користування землею, водою, іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням; інше майно, а також інші майнові права (включаючи права на об'єкти інтелектуальної власності), які підлягають грошовій оцінці.

5.7.  Підприємство працює на основі госпрозрахунку відповідно до законодавства України. Джерелами фінансування Підприємства є кошти районного, місцевих бюджетів а також кошти, отримані від виробництва і трансляції реклами, створення телерадіопрограм на замовлення, тощо.

5.8. Дохід Підприємства розподіляється відповідно до рішень районної ради..

5.9. Моніторинг фінансової діяльності Підприємства здійснює Сарненська районна державна адміністрація.

 

VI. РЕОРГАНІЗАЦІЯ, ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

6.1. Діяльність Підприємства може бути припинена рішенням Засновника або, у випадку порушення діючого законодавства і Конституції України, в судовому порядку. Припинення діяльності Підприємства, за рішенням Засновника, проводиться згідно з діючим законодавством.

6.2. За рішенням Засновника утворюється ліквідаційна комісія, яка розпоряджається майном і засобами, які залишилися на балансі Підприємства, визначає порядок погашення заборгованості Підприємства. Майно і засоби після погашення заборгованості передаються Засновнику.

6.3. У випадку припинення діяльності Підприємства звільнення працівників проводиться відповідно до діючого законодавства.

 

VІІ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

7.1. Зміни та доповнення до Статуту вносяться на підставі рішень Сарненської районної ради і підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому чинним законодавством.

7.2. При вирішенні питань, не врегульованих цим Статутом, Підприємство, його органи управління та інші учасники взаємовідносин керуються законодавством України, відповідними рішеннями районної ради та розпорядженнями голови районної державної адміністрації.