Також дивіться новини на facebook.com

№ 108 від 04 квітня 2019 року "Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2018 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2019 року"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
04  квітня 2019 року                                                                                            № 108   
 

Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2018 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2019 року

 
        

         Райдержадміністрацією в межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», на підвідомчій території протягом 2018 року забезпечено здійснення заходів щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю, з цією метою видані три розпорядження голови райдержадміністрації.

         Продовжує діяти районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, що затверджена рішенням Сарненської районної ради від 23 листопада 2016 року №267.

         Вказані програми прийняті і затверджені в міській, селищних і сільських радах району.

         В загальному на території району відмічається незначне збільшення кримінальних правопорушень з 670 у 2017 році до 730 у 2018 році, поряд з цим збільшилось розкриття кримінальних правопорушень з 362 (54,0 відс.)                                у 2017 році до 408 (55,9 відс.) у 2018 році.

         Рівень кримінальних правопорушень на 10 тис.населення становить 78 злочинів.

         На території району менше вчинено злочинів проти життя та здоров’я

 (з 60 до 48), зокрема умисних вбивств та замахів (з 3 до 1), проти власності

 (з 458 до 412), зокрема крадіжок (з 372 до 345), у тому числі, грабежів (з 14 до 7), розбоїв  (з 6 до 5), шахрайства (з 34 до 26), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 59 до 46), у тому числі, порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (з 25 до 10), кримінальних правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 61 до 16).

         У свою чергу, більше вчинено кримінальних правопорушень проти довкілля - 34 (30 - 2017), проти громадської безпеки - 21 (14 - 2017).

         Відбувся ріст кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів - 39 (37 - 2017).

         Вжитими заходами за 12 місяців 2018 року зареєстровано 579 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, під час документування яких вилучено 30 мотопомп заводського та кустарного виробництва,                14 автомобілів та 194 кг. 200 гр. бурштину-сирцю.

         На усунення порушень вимог антикорупційного законодавства місцевою прокуратурою внесено 7 подань в порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», які розглянуто, до відповідальності притягнуто 4 особи, в органи поліції скеровано 8 інформацій щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за якими складено та скеровано до суду 8 протоколів, які розглянуто та до правопорушників застосовано стягнення у виді штрафу.

         Зростання кримінальних правопорушень у 2018 році зареєстровано на територіях Сарненської міської (з 421 до 450), Тутовицької (з 12 до 19), Люхчанської (з 13 до 17), Кузьмівської (з 3 до 4), Любиковицької (з 3 до 5), Чудельської (з 6 до 12), Кам’яне-Случанської (з 0 до 3), Немовицької (з 17 до 47), Великовербченської ( з 2 до 8), Кричильської (з 6 до 9), Ремчицької (з 2 до 8) сільських рад.

         У 2018 році на територіях всіх місцевих рад, крім Немовицької сільської, допущено ріст вчинення адміністративних правопорушень.

         Узагальнюючи викладене вище, слід зазначити, що робота з протидії злочинності та адміністративним правопорушенням на території Сарненського району потребує подальшої активізації у всіх напрямках правоохоронної діяльності.

         Враховуючи наведене, з метою забезпечення поліпшення стану законності та правопорядку, криміногенної ситуації в районі у 2019 році, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2, 6, 13, 16, 25, 28, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

1.                Роботу Сарненського відділу поліції ГУ НП в Рівненській області з протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки на території району визнати такою, що потребує вжиття подальших посилених заходів в усіх напрямках службової діяльності.

2.                Діяльність виконавчих комітетів міської, селищних, сільських рад по забезпеченню правопорядку, профілактиці і протидії злочинності на підвідомчих територіях у 2018 році визнати недостатньою.

3.                 Сарненському відділу поліції ГУ НП в Рівненській області:

         3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті за обов’язкової участі дільничного офіцера поліції та            в цілому по району. Визначити додаткові заходи на 2019 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, дитячій підлітковій злочинності, поліпшення роботи із профілактики правопорушень;

         3.2. спрямувати зусилля на профілактику злочинності, насамперед проти життя та здоров’я особи, у сфері охорони громадського порядку та злочинів скоєних неповнолітніми;

         3.3. активізувати роботу з керівниками територіальних громад для посилення профілактики побутової злочинності, насильства в сім’ї, виявлення осіб, які займаються збутом самогону, неблагополучних сімей шляхом запрошення таких громадян на засідання виконавчих комітетів, сесій рад, та проводити з ними профілактичну роботу;

         3.4. посилити роботу по активізації реальних дій з ліквідації пунктів самогоноваріння на територіях місцевих рад, притягнення винних осіб до відповідальності визначеною чинним законодавством України;

         3.5. забезпечити проведення постійних організаційних та профілактичних заходів для виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю на території району. Із залученням приданих сил не допустити найменшої активності цієї протиправної діяльності;

         3.6. забезпечити дотримання на території району Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні»; щоденно здійснювати моніторинг ситуації за появою закладів з гральним обладнанням;

         3.7. спільно із державними лісовими підприємствами активізувати роботу із запобігання порушенням лісового та земельного законодавства; забезпечити спільне із заінтересованими суб’єктами владних повноважень постійне відстеження обліку деревини, яка надходить до лісопильних деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю;

         3.8. на виконання частини 3 статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за зверненням Сарненського районного центру комплектування та соціальної підтримки або органів місцевого самоврядування району, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку  громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до Сарненського районного центру комплектування та соціальної підтримки або органів місцевого самоврядування району, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку;

         3.9. спільно з органами місцевого самоврядування, на постійній основі, забезпечити проведення роботи щодо виявлення та закриття нелегальних пунктів прийому металобрухту; недопускати зволікання з проведенням розслідувань випадків крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання.

         4. Рекомендувати виконувачу обов’язки керівника Сарненської місцевої прокуратури Кляпку М.С., в межах повноважень, посилити управлінські, організаційні та координаційні заходи для вжиття правоохоронними органами району щодо покращення криміногенної ситуації в регіоні, підвищення захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

         6. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад:

         6.1. розглянути на сесіях, засіданнях виконавчих комітетів рад за обов’язкової участі представників органів поліції стан криміногенної ситуації у 2018 році та затвердити заходи щодо забезпечення законності і правопорядку на підвідомчій території у 2019 році; активізувати роз’яснювальну роботу з цього напрямку;

         6.2. при внесенні змін до бюджетів органів місцевого самоврядування, в межах реальної фінансової спроможності, передбачити кошти на встановлення камер відеоспостереження і нагляду у громадських місцях найбільш масового скупчення населення; пропагувати їх встановлення керівникам підприємств, установ і організацій, іншим господарюючим суб’єктам на підвідомчих територіях;

         6.3. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними.

         7. Просити тимчасово виконуючого обов’язки начальника управління патрульної поліції в Рівненській області Департаменту патрульної поліції Мерчука С.Ю. посилити діяльність відділу з організації несення служби в м.Сарни у загальних заходах із зміцнення законності, профілактиці та протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки населення.

         8. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Лехкобиту О.В., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., директору Рівненського природного заповідника Бачуку В.А., посилити контроль за державною лісовою охороною підприємств в частині дотримання вимог Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 №976 щодо затримання порушників лісового та земельного законодавства у лісових масивах та вилучення знарядь злочинів при здійсненні діяльності із несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, крадіжок лісоматеріалів на землях, які перебувають в користуванні підприємств.

         9. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 04.06.2019 та 20.12.2019.

         10. Визнати такими, що втратили чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 30.03.2018 № 146 «Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2017 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2018 року», від 05.05.2018 № 187 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району у 2017 році та І кварталі 2018 року»,       від 25.10.2018 № 456 «Про стан законності та правопорядку на території Сарненського району».

         11. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
Голова адміністрації                                                                              Я.ЯКОВЧУК