Також дивіться новини на facebook.com

ІНФОРМАЦІЯ про стан виконання в районі заходів, передбачених програмою розвитку малого та середнього підприємництва Сарненського району за 2019 рік

  На забезпечення реалізації заходів Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Рівненській області на 2018 – 2020 роки в районі за 2019 рік проведено наступне .

           Забезпечено дотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», зокрема, принципів державної регуляторної політики при плануванні, підготовці проектів регуляторних актів та аналізів регуляторного впливу, відстеження таких актів на підприємницьке середовище, а також оприлюднення проектів регуляторних актів.

           Відділом містобудування, архітектури та інфраструктури райдержадміністрації було розроблено проект регуляторного акту - розпорядження голови райдержадміністрації «Про затвердження Умов конкурсу з визначення підприємства (організації), що здійснює функції робочого органу при проведенні конкурсу з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Сарненського району Рівненської області.Проект регуляторного акта разом із відповідним аналізом регуляторного впливу був оприлюднений у спосіб, передбачений статтею 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з метою одержання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань. Даний регуляторний акт був погоджений Державною регуляторною службою України рішенням від 19.09.2019 №127, затверджений розпорядженням голови райдержадміністрації від 16.10.2019 №312 та зареєстрований в Головному територіальному управлінні юстиції Рівненської області від 30.10.2019.

           В райдержадміністрації проведено засідання конкурсного комітету, де визначено підприємство, що здійснює функції робочого органу при проведенні конкурсу з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Сарненського району Рівненської області.

            На виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги», забезпечено роботу відділу з обслуговування Центру надання адміністративних послуг райдержадміністрації, яким надається 109 адміністративних послуг, з них 39 запроваджено протягом 2019 року. За 2019 рік прийнято 13189 вхідних пакетів документів на отримання адміністративних послуг, що на 20,0 відс. більше, ніж за 2018 рік.

             За структурою адміністративних послуг найбільша кількість звернень стосувалася послуг земельного характеру та послуг з реєстрації речових прав на нерухоме майно, які зросли відповідно на 35,0 відс. та 27,0 відс. в порівнянні з 2018 роком.За 2019 рік відділом видано 12707 результатів

                 В районі забезпечено інформаційну, ресурсну та фінансово-інвестиційну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва.

               Протягом 2019 року на сайті райдержадміністрації було поширено інформацію серед підприємницьких структур щодо підтримки новостворених фермерських господарств, проведення українською компанією Terrasoft, яка є одним з ключових гравців на міжнародному ринку корпоративного програмного забезпечення для управління бізнес-процесами і CRM, Форуму бізнесу- і ІТ-лідерів.

              На веб-сайті райдержадміністрації та в районній газеті «Сарненські новини» постійно розміщувалася інформація щодо змін до податкового законодавства України.

                В 2019 році оновлено базу даних про наявність вільних земельних ділянок, розташованих на території місцевих рад.

             Протягом 2019 року суб’єктам підприємницької діяльності продано 9 ділянок несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів площею 2,2715 га на суму 880,3 тис.грн. та одну земельну ділянку за межами населених пунктів площею 1,6998 га на суму 291,1 тис.грн.

 Крім того, надано в оренду 21 земельну ділянку в межах населених пунктів площею 1,9923 га на суму 1143,8 тис.грн. Органами місцевого самоврядування надано у власність на земельних торгах три земельні ділянки площею 3,919 га на суму 851,0 тис.грн.

Станом на 01.01.2020 суб’єктам підприємницької діяльності надано в оренду 3320,94 м2 площі об’єктів спільної власності територіальних громад району, що на 6,1 відс. більше, ніж на 01.01.2019.Сформовано перелік об’єктів спільної власності територіальних громад району, що не використовується та можуть бути передані в оренду, або відчужені, загальною площею 7070,0 м2 та об’єктів державної форми власності, які тимчасово не використовуються і можуть надаватися в оренду суб’єктам підприємницької діяльності загальною площею 4334,8 м2.

Інформація про переліки об’єктів спільної власності територіальних громад району та державної форми власності, що не використовувалися оновлювалася на сайті райдержадміністрації в рубриці «Економіка» в розділі «Підприємництво».

     З метою створення сприятливих умов для започаткування та ведення бізнесу, подальшого розвитку підприємницької діяльності районі, в райдержадміністрації протягом 2019 року проведено дві робочі зустрічі з підприємцями м. Сарни.  Метою зустрічей було обговорення розміру місцевих податків і зборів, встановлених Сарненською міською радою на 2019 рік, які вищі в порівнянні з розмірами місцевих податків і зборів по інших містах області. Крім того, обговорено питання про розмір пайової участі підприємців міста у створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Сарни, які сприятимуть розвитку інвестиційної привабливості міста та збільшенню кількості робочих місць.  

В районі проводиться постійна системна інформаційно - роз’яснювальна робота щодо орієнтації незайнятих осіб на започаткування власної справи, розвитку та підтримки підприємницьких ініціатив.

Протягом 2019 року на базі Центру розвитку підприємництва при районному центрі зайнятості проводилися семінари, надавалися безоплатні індивідуальні та групові консультації з питань впровадження та організації підприємницької діяльності. Зокрема, на базі створеного Центру розвитку підприємництва при районному центрі зайнятості проведено 10 профконсультативних семінарів на тему «Як розпочати свій бізнес?» за участю 82 безробітних та 24 семінари для фізичних осіб-підприємців, представників малого і середнього підприємництва.

Крім того, на базі Центру розвитку підприємництва надано                               3654 консультацій з питань підбору персоналу, ведення малого та середнього підприємництва. Проведено 5 міні-ярмарок вакансій для суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Протягом 2019 року проходили підвищення кваліфікації за напрямом «Підприємець-початківець» 4 безробітних, троє з них отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю та започаткували власний бізнес

           Служба зайнятості сприяє безробітним громадянам у працевлаштуванні шляхом створення робочих місць через надання компенсацій роботодавцям у розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Так, протягом 2019 року працевлаштовано 114 безробітних з наданням компенсації  151 роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску.

 
 
 

                       Відділ економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації