Також дивіться новини на facebook.com

Як підприємцям І та ІІ груп скористатись правом на відпустку та не сплачувати єдиний податок

 Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки, один раз на рік, протягом одного календарного місяця, про це повідомила начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук. Також вона нагадала, що  від сплати єдиного податку звільняються підприємці І –ІІ груп і у випадку хвороби,  якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

 

 

Скористатись правом на відпустку платники можуть  подавши до органу податкової служби за місцем реєстрації заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності.

 

 

Заяву щодо періоду щорічної відпустки подавати до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

 

 

Людмила Кончук також зазначила, що  за цей період підприємці не звільняються від сплати єдиного соціального внеску, який необхідно сплати в розмірі не менше мінімального страхового платежу, тобто 1320 грн, а також, якщо під час відпустки або лікарняного  підприємець отримує дохід, то за такий період йому доведеться сплатити єдиний податок, оскільки отримання коштів є підтвердженням ведення діяльності. 

 

 

Нагадаємо, що подати заяву платники можуть і без відвідування органу ДПС за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника», скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де фізичні особи - підприємці мають можливість направити документ до ДПС у форматі pdf. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua