Також дивіться новини на facebook.com

Податкова амністія: хто може скористатись і подати нульову декларацію

 21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.20211539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

 

 

Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

 

 

Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори, до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

 

За законом про податкову амністію скористатися правом подати нульову декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент набуття об’єктів декларування чи на момент отримання доходів, за рахунок яких були отримані об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 

 

Державні службовці скористатися податковою амністією не зможуть. Так, декларантами не можуть бути особи, які починаючи з 1 січня 2005 року подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції. Виключення – особи, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, але не були призначені чи обрані на відповідні посади.