Також дивіться новини на facebook.com

№ 90 від 22 березня 2013 року "Про оздоровлення господарств індивідуальних власників району від лейкозу великої рогатої худоби"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 

  22 березня 2013 року                                                                                            90

 

Про оздоровлення господарств

індивідуальних власників району

від лейкозу великої рогатої худоби

 

 

         На виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», Указу Президента України від 13 квітня 2011року №464/2011 «Про затвердження Положення про Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України» та з метою забезпечення ветеринарно-санітарного та епізоотичного благополуччя в Сарненському районі, управлінням ветеринарної медицини спільно з підпорядкованими державними ветеринарними установами району проводяться відповідні організаційно-господарські та спеціальні ветеринарні заходи серед поголів’я великої рогатої худоби різних форм власності.

         В районі нараховується 11631 голова великої рогатої худоби, із них 9277 голів корів в індивідуальних власників тварин.

         Епізоотична ситуація щодо лейкозу в приватному  секторі залишається складною, особливо на території Любиковицької, Чудельської, Тутовицької, Селищенської і Кам’яне-Случанської сільських рад, де мають місце виділення реагуючих на лейкоз корів.

         Ситуація щодо лейкозу великої рогатої худоби контролюються шляхом регулярних лабораторних досліджень. Станом на 10.03.2013 року піддано дослідженню 1356 голів великої рогатої худоби в приватному секторі - виділено 23 голови великої рогатої худоби з позитивною реакцією на лейкоз.

         З метою виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» та реалізації державної політики в галузі ветеринарної медицини:

1. Інформацію начальника управління ветеринарної медицини в Сарненському районі про оздоровлення господарств індивідуальних власників району від лейкозу великої рогатої худоби взяти до відома.

2. Рекомендувати сільським, селищним головам:

2.1. Сприяти спеціалістам державної ветеринарної служби, які обслуговують адміністративну територію ради в організації проведення організаційних, господарських та спеціальних ветеринарних заходів на території ради.

2.2. Внести на розгляд виконкомів сільських, селищних рад за участю спеціалістів державної ветеринарної служби та власників лейкозних корів, питання про епізоотичну ситуацію по оздоровленню великої рогатої худоби на лейкоз по кожному населеному пункті ради та проводити заходи згідно діючої Інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу.

            2.3. Застосовувати всі можливі засоби впливу на індивідуальних власників, які відмовляються здавати на забій лейкозохворих тварин з метою не розповсюдження інфекцій.

2.4.Проводити роботу з індивідуальними власниками щодо неможливості випасання лейкозохворих тварин в загальному стаді та не допускати здачу молока від них на молокоприймальні пункти.

2.5.Сприяти спеціалістам державної ветеринарної служби в організації виводок худоби для дослідження тварин на лейкоз та у здійсненні інших діагностично-профілактичних заходів.

3. Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини:

3.1. Постійно аналізувати стан профілактично-діагностичних заходів у районі з метою оперативного реагування на випадки виникнення інфекційних хвороб серед тварин.

3.2. Забезпечити в повному об’ємі виконання планових профілактично-діагностичних заходів на території району.

3.3. Проаналізувати стан ураженості лейкозом великої рогатої худоби по кожному населеному пункту та проводити заходи в неблагополучному щодо лейкозу господарстві, відповідно до чинного законодавства.

3.4. З метою недопущення здачі молока від позитивно реагуючих корів, подати на молокоприймальні підприємства списки господарств та індивідуальних власників, де наявні хворі на лейкоз тварини та забезпечити належний контроль.

3.5. Продовжити запровадження штучного осіменіння худоби населення на території кожної сільської, селищної ради, як один із методів боротьби із розповсюдженням лейкозної інфекції серед тварин.

4. Управлінню ветеринарної медицини в Сарненському районі:

4.1. Покращити контроль за дотриманням вимог ветеринарного законодавства на території району.

4.2. Взяти участь у засіданнях виконкомів сільських, селещних рад на яких будуть розглядатись питання проведення протилейкозних заходів.

4.3. Здійснювати висвітлення в засобах масової інформації питання профілактики лейкозу та небезпеки вживання молочних продуктів від лейкозохворих корів для здоров’я людей.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації Хомича О.М.

Додається (СКЛАД державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації)

.

 

Голова райдержадміністрації                                                       А. Остапчук