Також дивіться новини на facebook.com

№ 421 від 03 грудня 2014 року "Про впровадження інноваційних технологій в бібліотеках КЗ «Сарненська централізована система публічно – шкільних бібліотек»"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
 

03 грудня 2014 року                                                                                                     421

 
Про впровадження інноваційних

технологій в бібліотеках КЗ «Сарненська

централізована система публічно –
шкільних бібліотек»

 
 

Комунальний заклад «Сарненська централізована система публічно-шкільних бібліотек» налічує 41 бібліотеку: 2 районні (центральна районна та районна дитяча бібліотеки), 4 міські та 35 сільських публічно-шкільних бібліотеки, в яких працює 90 бібліотечних спеціалістів.

В своїй діяльності публічно-шкільні бібліотеки керуються документами чинного законодавства. Основним завданням бібліотечних працівників є реалізація прав громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності їх до інформації.

З метою впровадження новітніх інноваційних комп’ютерних технологій в публічно – шкільних бібліотеках нараховується 49одиниць комп’ютерної техніки, з них придбано за рахунок коштів з районного бюджету –                             17 персональних комп’ютери, по грантових проектах – 21 персональний комп’ютер (з них по Програмі «Бібліоміст» – 16, проект ПРО ООН - 5), спонсорські кошти – 4 ноутбуки, за рахунок платних послуг – 3 персональні комп’ютери.

Всього по системі підключено до Інтернету 39 комп’ютерів. За рахунок коштів районного бюджету одинадцять публічно-шкільних бібліотек системи мають доступ до мережі Інтернет: с.Немовичі, с.Костянтинівка, с.Цепцевичі, с.Вири, Глушиця, Тинне, смт Клесів, смт Степань, № 1 м.Сарни та дві районні бібліотеки.

За рахунок коштів Вирівської сільської ради в 2014 році було відкрито Інтернет-центр в публічно – шкільній бібліотеці с.Вири, де встановлено                        4 комп’ютери з доступом до мережі Інтернет, сканер, принтер та обладнання на загальну суму 21,9 тис. грн.

Безкоштовний доступ до Інтернету, курси комп’ютерної грамотності для дітей, підлітків та людей похилого віку, он-лайн-спілкування, організація поїздок та здійснення покупок, майстер-класи з розробки туристичних маршрутів, допомога випускникам шкіл під час вступної кампанії - ці та інші послуги відтепер можливо отримати у публічно-шкільних бібліотеках с.Немовичі, с.Костянтинівка, смт Клесів та центральній районній бібліотеці.

Це стало реальним завдяки перемозі в конкурсі програми «Бібліоміст» (проекту ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), підтриманого Міністерством культури і туризму України, Українською бібліотечною асоціацією). Завдяки перемозі у проекті у 2010 році було отримано 15 компютерів, із необхідним програмним забезпеченням, веб-камерами та іншим обладнанням. За роки дії проекту нашим працівникам вдалося підняти імідж бібліотек на новий рівень і впровадити надання нових послуг.

Так завдячуючи громадській організації в рамках програми розвитку ООН «Міжнародна інформаційна мережа з питань Чорнобиля» у селі Цепцевичі створено інформаційно – комп’ютерний центр на базі публічно-шкільної бібліотеки с. Цепцевичі. Представники ПРООН і ЮНІСЕФ (дитячий фонд ООН) забезпечили комп’ютерним обладнанням (5 персональних комп’ютери та фотопринтер) з безкоштовним доступом до Інтернету жителів місцевої громади. На даний час інформаційно – комп’ютерний центр став потужною інформаційною базою, забезпечення та пошуку інформації для населення у всесвітній мережі Інтернет для навчання, листування та з використанням її у власних потребах.

Також в бібліотеках системи налічується 60 периферійних пристроїв, в тому числі 5 сканерів (1 – бюджетні кошти, 4 - грант), 5 ксероксів – (1 – платні послуги, 1 бюджетні кошти, 3- спонсорські кошти), принтерів –                                  32 (8 – бюджетні кошти, 4 – грант, 11 – платні послуги, 1 – спонсорські кошти), універсальних багатофункціональних пристроїв – 18 (5 – платні послуги,                      6 бюджетні кошти, 7 – проектна діяльність), 2 планшети (обласний конкурс «Бібліофест»), 1 мультимедійний проектор (бюджетні кошти) та 1 принтер-факс (бюджетні кошти).

Три публічно-шкільні бібліотеки Сарненського району у 2012 році отримали перемогу від Антикризової гуманітарної програми Інституту відкритого суспільства (Нью-Йорк – Будапешт) і Міжнародного фонду "Відродження”  у конкурсі "Поповнення фондів сільських бібліотек й активізація їх культурно-просвітницької роботи з місцевими громадами”. Це публічно-шкільна бібліотека с. Чабель - бібліотекар Іванчишина Галина Кіндратівна, публічно-шкільна бібліотека с. Глушиця - бібліотекар Никончук Юлія Дмитрівна, публічно-шкільна бібліотека с. Пугач – бібліотекар Карплюк Валентина Георгіївна. Кожна з бібліотек отримала від проекту по 5 тисяч гривень на поповнення фонду для своєї книгозбірні.

У 2014 році десять бібліотек системи (центральна районна бібліотека, районна дитяча бібліотека, публічна бібліотека № 1, № 2 м.Сарни, публічно-шкільні бібліотеки сіл Немовичі, Глушиця, Яринівка, Корост, Любиковичі, смт Степань) долучилися до участі у конкурсі міні-проектів «Партнерство бібліотеки та громади» від програми «Бібліоміст». За результатами конкурсу перемогу здобула завідувачка публічно-шкільною бібліотекою с.Глушиця та отримала комп’ютер, принтер і сканер.

З метою ознайомлення з досвідом роботи бібліотечних закладів краю, у рамках реалізації проектів з надання інноваційних бібліотечних послуг мешканцям місцевих громад, 4 червня нинішнього року представники бібліотечних закладів з 10 областей нашої держави: Одеської, Дніпропетровської, Полтавської, Харківської, Сумської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Черкаської, Житомирської областей та представники програми «Бібліоміст» із м.Києва відвідали бібліотеки нашого району. Бібліотечні працівники Сарненщини представили гостям свої інноваційні здобутки, яких досягли впродовж останніх років завдяки своїй проектній діяльності, комп'ютеризації та надання мешканцям краю безкоштовного доступу до Інтернет-ресурсів. Звичайно, за один день неможливо показати та передати в повній мірі тих напрацювань та досвідів, які є в наших закладах, але віриться в те що бібліотекарі Сарненщини змогли донести до кожного учасника своє бачення сучасної бібліотеки.

Тільки в нинішньому році за кошти районного бюджету було придбано                   4 персональні комп’ютери та 4 універсальних багатофункціональних пристроїв та один принтер-факс.

1. Інформацію начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Н.Чорної про впровадження інформаційних технологій в бібліотеках комунального закладу «Сарненська централізована система публічно – шкільних бібліотек» Сарненської районної ради взяти до відома.

2. Відділу культури і туризму районної державної адміністрації (Н.Чорна):

2.1. Сприяти забезпеченню та оновленню комп’ютерної техніки в бібліотечних закладах за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів.

2.2. До 01.11.2015 забезпечити участь бібліотек району в проектах від програми «Бібліоміст» з попереднім обговоренням пропозицій з головами територіальних громад та головами громадських організацій району.

3. Директору комунального закладу «Сарненська централізована система публічно-шкільних бібліотек» Сарненської районної ради (Н.Мамонець):

3.1. Систематично вивчати пропозиції щодо участі в грантових проектах книгозбірень району з метою подальшого впровадження та розширення комп’ютерної мережі в публічно-шкільних бібліотеках.

3.2. Продовжити проведення семінарських навчань на базі Інтернет-центрів бібліотечної мережі для бібліотечних працівників та користувачів книгозбірень з метою досконалого вивчення та практичних навиків у роботі з персональним комп’ютером.

3.4. Постійно інформувати про досвід роботи публічно-шкільних бібліотек району як центрів інформаційно-комунікаційних технологій в засобах масової інформації та на сайті централізованої системи публічно-шкільних бібліотек.

4. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати районну державну адміністрацію до 15 жовтня 2015 року.

5. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації.

 
 
 
 
 

Виконуючий обов’язки

голови адміністрації                                                                      Я. Яковчук