Також дивіться новини на facebook.com

№ 24 від 26 січня 2015 року "Про районну програму підтримки та розвитку територіальних громад і місцевих ініціатив територіальних громад Сарненського району на 2015 рік"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
                                                                                            

26 січня 2015 року                                                                                              № 24

 

Про районну програму підтримки та розвитку

територіальних громад і місцевих ініціатив

територіальних громад Сарненського

району на 2015 рік

 

Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу України, з метою активізації діяльності територіальних громад Сарненського району та мобілізації місцевих ресурсів задля покращення умов життя населення району:

1. Схвалити районну програму підтримки та розвитку територіальних громад і місцевих ініціатив територіальних громад Сарненського району на 2015 рік (далі Програма) , що додається.

2. Відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації подати Програму Сарненській районній раді на затвердження в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню райдержадміністрації передбачити в районному бюджеті на 2015 рік кошти в межах реальних фінансових ресурсів на реалізацію Програми.

4. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 03 грудня 2013 року № 417 «Про районну програму підтримки та розвитку територіальних громад і місцевих ініціатив територіальних громад Сарненського району на 2014 рік ».

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Я.В.Яковчука

 
 

Виконуючий обов’язки

голови адміністрації                                                                               Я.Яковчук

 
РАЙОННА ПРОГРАМА

підтримки та розвитку територіальних громад і місцевих

ініціатив територіальних громад
Сарненського району на 2015 рік
 
I.Загальні положення
 

1.1. Районна програма підтримки та розвитку територіальних громад і місцевих ініціатив територіальних громад Сарненського району на 2015 рік (далі-Програма) розроблена відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного Кодексу України.

1.2. Програма спрямована на активізацію розвитку територіальних громад і місцевих ініціатив територіальних громад Сарненського району та мобілізацію місцевих ресурсів і ресурсів міжнародних фінансових організацій, грантодавчих фондів, транскордонного співробітництва для покращення умов життя та підвищення рівня ініціативних груп у вирішенні проблем місцевих громад.

Територіальна громада - сукупність жителів, об’єднаних постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Ініціативна група громади – неформальне об’єднання мешканців однієї громади, метою якого є вирішення певних проблем громади і яке не має на меті отримання прибутку від такої діяльності

Грант – цільова фінансова допомога, що надається з районного бюджету на рахунок відповідної територіальної громади для виконання проекту, затвердженого в установленому порядку.

Проект – комплекс взаємозв’язаних заходів організаційного, економічно-фінансового та іншого характеру, направлених на вирішення певної проблеми, розроблений силами громади і поданий на розгляд конкурсної комісії для отримання гранту. Загальна тривалість реалізації проекту не повинна перевищувати одного бюджетного року.

Міжнародна організація — це об'єднання держав відповідно до міжнародного права і на основі міжнародного договору для здійснення співробітництва в політичній, економічній, культурній, науково-технічній, правовій та інших галузях, що має необхідну для цього систему органів, права й обов'язки, похідні від прав і обов'язків держав, і автономну волю, обсяг якої визначається волею держав-членів.

Транскордонне співробітництво - спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами, їх представницькими органами, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами, відповідними органами влади інших держав у межах компетенції, визначеної їх національним законодавством.

Районний ресурсний центр розвитку громад (РРЦРГ) - добровільно організований консультативно-дорадчий орган при районній державній адміністрації, створений для реалізації принципів сталого розвитку в районі та активного залучення усіх верств населення, представників установ, організацій та бізнес-структур до процесу управління та діалогу з органами місцевої влади, вироблення прозорих та ефективних механізмів планування та залучення ресурсів на місцевому рівні.

II. Мета, завдання Програми
 

2.1 Метою Програми є підтримка ініціатив територіальних громад Сарненського району, громадських організацій спрямованих на активізацію громадського сектору, розвиток навиків самоорганізації населення, залучення додаткових ресурсів для спільного вирішення соціальних проблем району та вирішення нагальних проблем громад.

2.2 Завдання програми:

     - підтримувати та розвивати ініціативи територіальних громад щодо участі у покращенні якості їх життя ;

     - розширити можливості для територіальних громад району по залученню ресурсів для благоустрою чи створення соціальної інфраструктури;

     - розширити можливості для місцевих ініціатив територіальних громад району по залученню ресурсів міжнародних фінансових організацій та грантодавчих фондів для сталого соціально-економічного розвитку громади;

     - залучати додаткові місцеві ресурси для вирішення актуальних для мешканців громад проблем;

     - розробка стратегій розвитку територій Сарненського району на основі ефективного використання місцевих ресурсів;

     - розвиток співпраці органів місцевого самоврядування, суб’єктів підприємницької діяльності та громадських організацій;

     - узагальнення та поширення досвіду роботи, спрямованої на розв’язання проблем розвитку територіальних громад Сарненського району та організація просвітницької роботи в громадах.

 
III. Механізм реалізації Програми
 

3.1 Програма реалізовується шляхом проведення конкурсу серед проектів територіальних громад та місцевих ініціатив територіальних громад. Основними принципами проведення конкурсів є:

-         прозорість процедур організації та проведення конкурсів;

-         доступність інформації про конкурс та вимоги до територіальних громад та ініціативних груп громад, що можуть претендувати на отримання грантів;

-         об’єктивність та неупередженість конкурсної комісії;

-         поінформованість громад району про результати реалізації профінансованих проектів.

3.2 Можливі напрямки фінансування проектів в рамках Програми:

Проекти можуть включати, але не обмежуються такими видами діяльності:

      -    організація благоустрою населених пунктів, озеленення вулиць;

      -    ремонт та реконструкція приміщень соціально- культурної сфери;

-         розвиток "зеленого" туризму;

-         облаштування та реконструкція історико-архітектурних пам’яток;

-         впорядкування сміттєзвалищ;

-         соціальний захист, ліквідація бездоглядності і безпритульності;

-         впровадження, розробка та реалізація проектів енерго- та ресурсозбереження, у тому числі у житлово-комунальній сфері;

-         електрифікація вулиць та населених пунктів;

-         заходи щодо розвитку молодіжної політики;

-         удосконалення механізмів організації громадського порядку, охорони довкілля;

-         інші.

3.3 Для забезпечення підготовки та проведення конкурсу, створюється Конкурсна комісія, згідно Положень про конкурсну комісію серед органів місцевого самоврядування та місцевих громад , затверджених розпорядженням голови райдержадміністрації від 25 червня 2009 року № 277, зареєстрованим в Сарненському районному управлінні юстиції від 30.06.2009 за №6/171.

3.4 Програма реалізовується також шляхом затвердження в районному бюджеті співфінансування для надання фінансової допомоги територіальним громадам для підтримки проектів, які фінансуються міжнародними організаціями або іншими грантодавчими фондами.

 

IV. Джерела фінансування програми

 

4.1 Фінансування Програми здійснюється за рахунок залучення додаткових ресурсів у грошовому чи негрошовому еквіваленті та за рахунок коштів районного бюджету, коштів відповідних бюджетів, коштів міжнародних фінансових організацій, грантодавчих фондів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

4.2 Кошти з районного бюджету виділяються на умовах співфінансування в розмірі не менше 40 відсотків вартості проекту, та при умові, що кошторисна вартість проекту не перевищує суму 500,0 тис.грн..

4.3 Фінансування заходів Програми з районного бюджету здійснюється в обсягах визначених в додатку до Програми «Фінансове забезпечення Програми».

V. Очікувані результати виконання Програми
 

Виконання Програми сприятиме подальшій соціальній активності та самоорганізації громад району, як особливо важливого фактора становлення громадянського суспільства, поліпшення умов для самостійного вирішення питань місцевого значення, розбудові потенціалу місцевих громад для активної участі в процесах прийняття рішень та спрямування цього потенціалу на широку співпрацю з усіма зацікавленими сторонами у всіх секторах суспільства для зміцнення місцевого самоврядування, що в кінцевому результаті приведе до забезпечення сталого соціального розвитку.

 
 
 
 
 
 
 
Керівник апарату
райдержадміністрації                                                                    В.Стельмах
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток
до районної програми підтримки та
розвитку територіальних громад і
місцевих ініціатив територіальних
громад Сарненського району
на 2015 рік
 

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

 
Назва головного розпорядника коштів
Назва мікропроектної пропозиції
Назва громадської організації
Обсяг фінансування з:
(тис.грн.)
районного бюджету
бюджету
Костянтинівської сільської ради
 
Відділ освіти райдерж адміністрації
 

«Інноваційні енергоефективні заходи в ЗОШ І-ІІІ ст. с.Тріскині. Реконструкція системи опалення з встановленням піролізних котлів, у тому числі виготовлення ПКД»

с.Тріскині
(ГО «Надія»)
91,8
-
Костянтинів- ська сільська рада
 

«Інноваційні енергоефективні заходи в ДНЗ «Казка» с.Костянтинівка. Реконструкція системи опалення з встановленням піролізних котлів»

с.Костянтинівка (ГО «Мрія»)
26,6
71,6
 
РАЗОМ
 
118,4
71,6
 
Інші проекти
 
-
-
 
ВСЬОГО
 
118,4
71,6