Також дивіться новини на facebook.com

№ 90 Про поліпшення платіжної дисципліни по сплаті платежів до управління Пенсійного фонду України, темпи росту фонду оплати праці, зайнятості населення

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
      
04   березня 2015 року                                                                                    № 90
 
 
Про поліпшення платіжної дисципліни
по сплаті платежів до управління
Пенсійного фонду України, темпи росту
фонду оплати праці, зайнятості населення
 

Управлінням Пенсійного фонду України в Сарненському районі за сприяння місцевих органів виконавчої владиу 2014 році та упродовж січня 2015 року проведена відповідна робота щодо стабільного наповнення дохідної частини пенсійного бюджету району, участі в прогнозуванні єдиного соціального внеску, надходження власних коштів, забезпеченні виконання планових показників за даними джерелами та позитивної динаміки їх надходжень.

Протягом 2014 року з усіх джерел фінансування надійшло 424,7 млн.грн., що на 14,7 млн.грн. або 3,7 відсотка більше ніж у 2013 році. Виконання доходної частини бюджету за рахунок власних коштів у 2014 році склали - 753,9 тис.грн. або 126,1 відсотка до планових показників. Порівняно з 2013 роком збільшились на 36,9 тис.грн. або 5,1 відсотка, за січень 2015 року відповідно - 44,6 тис.грн., або 263,9 відсотка до планових показників.

Станом на 01 лютого 2015 року заборгованість зі сплати страхових внесків становить 2 483,3 тис.грн.

Низькими темпами зменшується заборгованість зі сплати страхових внесків. В порівнянні до 01.01.2014 вона скоротилась лише на 26,9 тис. грн. або на 1,1 відсотка, але у структурі заборгованості платників основна частка недоїмки зі сплати страхових внесків, припадає на підприємства, які перебувають в процедурі банкрутства - 1428,3 тис.грн. або 57,5 відсотка у загальній сумі боргу. Недоїмка економічно - активних платників (з дієвим статусом боргу) - 291,2 тис.грн. (11,7 відсотків у загальній сумі боргу). Борг підприємств, у яких відсутні активи для його погашення (з безнадійним статусом боргу) - 763,8 тис.грн. (30,8 відсотків у загальный сумі боргу).

Управлінням вжито усіх заходів правового реагування та примусового стягнення. Документи щодо примусового стягнення заборгованості перебувають на виконанні в органах державної виконавчої служби. Станом на 01.02.2015 на виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває:

-         42 рішення суду на суму 427,2 тис.грн.;

-         93 вимоги про сплату недоїмки в сумі 154,5 тис.грн.;

-         46 рішень про застосування фінансових санкцій та нарахування пені в сумі 60,1 тис.грн.

Незначні зрушення відбулися у погашенні недоїмки підприємствами-банкрутами. Борг по зазначених платниках в сумі 1428,3 тис.грн. не підлягає заходам стягнення через органи державної виконавчої служби, але дані суми заявлені до Господарського суду і визнані як кредиторські вимоги в ліквідаційній процедурі.

Борг підприємств, які перебувають у процедурі ліквідації (ДП Сарнимлин - 478,8 тис.грн., ВАТ Сарненське РТП - 10,5 тис.грн., ДМП Водозабір - 39,6 тис.грн.) заявлені ліквідаційній комісії, як вимоги управління Пенсійного фонду України в Сарненському районі і визнані у повному розмірі.

Щомісячно питання погашення боргу суб’єктами господарювання розглядається на   засіданнях районної комісії з питань заробітної плати, праці та соціальної політики. Так, за 12 місяців 2014 року та січень 2015 року, заслухано звіти 56-ти боржників.

У пошуках додаткових джерел наповнення пенсійного бюджету управлінням проводиться постійний моніторинг дотримання законодавства про оплату праці в частині забезпечення виплати мінімального його розміру. Інформація про страхувальників, які виплачують заробітну плату у розмірі менше мінімальної подається до управління праці та соціального захисту населення. 

Зазначений факт та тенденція до зменшення середньооблікової чисельності штатних працівників уповільнюють темпи росту фонду оплати праці і надходжень до пенсійного бюджету.

Заборгованість з відшкодування понесених витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у порівнянні з 01.01.2015 збільшилась на 32,0 тис.грн. і станом на 01.02.2015 склала 467,1 тис.грн., при цьому 59,4 відсотків або 277,4 тис.грн. припадає на сільськогосподарські підприємства.

Потребує врегулювання питання звільнення від відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах платниками спрощеної системи оподаткування - сільськогосподарськими товаровиробниками, у зв’язку з значним зростанням заборгованості по даних платниках.

Спеціалістами управління ведеться належний контроль та надаються страхувальникам консультації з питань ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Керуючись статтями 16, 23, 28 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та з метою вжиття невідкладних заходів щодо наповнення дохідної частини пенсійного бюджету, погашення простроченої заборгованості платників перед Пенсійним фондом України:

1. Управлінню праці і соціального захисту населення райдержадміністрації, управлінню Пенсійного фонду України в Сарненському районі:

1.1  активізувати роботу комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, постійно заслуховувати на їх засіданнях звіти керівників підприємств-боржників із сплати страхових внесків, а також питання стану стягнення органами державної виконавчої служби та арбітражними керуючими боргів перед Пенсійним фондом України;

1.2 забезпечити організацію ефективної співпраці контролюючих органів, соціальних партнерів, спрямовану на додержання трудових прав працівників, легалізацію заробітної плати та забезпечення пенсійних прав застрахованих осіб.

2. Управлінню Пенсійного фонду України в Сарненському районі забезпечити:

2.1 виконання планових показників із власних доходів до бюджету Пенсійного фонду України в районі відповідно до затвердженого їх обсягу на 2015 рік та своєчасне фінансування виплати пенсій;

2.2   дієві заходи щодо погашення недоїмки зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у 2015 році економічно- активних підприємств;

2.3 належну взаємодію з місцевими органами виконавчої влади, органами державної виконавчої служби щодо вжиття дієвих заходів з погашення заборгованості економічно активних платників, активізацію роботи представників управлінь Пенсійного фонду України в районі в комітетах кредиторів підприємств - банкрутів та подання до правоохоронних органів матеріалів стосовно платників, які мають значну заборгованість до Пенсійного фонду України та ухиляються від її погашення;

2.4 щомісячний моніторинг суб’єктів господарювання, які не здійснюють видатки на оплату праці у розмірі менше мінімального, інформування з цього питання районної державної адміністрації, Сарненської об’єднаної державної податкової інспекції, контролюючих та правоохоронних органів для вжиття заходів щодо легалізації виплати заробітної плати;

          2.5 проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед членів фермерських та особистих селянських господарств щодо порядку реалізації їх прав у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні та необхідності відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій;

2.6 вести належний контроль та надавати страхувальникам консультації з питань ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

3. Сарненському районному управлінню юстиції вжити дієвих заходів з недопущення порушень Закону України "Про виконавче провадження" щодо термінів виконання виконавчих проваджень при стягненні заборгованості зі сплати внесків на користь органів Пенсійного фонду України.

4. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати управління Пенсійного фонду України в Сарненському районі щокварталу не пізніше ніж до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом.

5. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови районної державної адміністрації від 16 квітня 2014 року №113 "Про стан реалізації в районі державної політики у сфері пенсійного забезпечення".

6. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації.

 
 
Виконуючий обов’язки
голови адміністрації                                                                           Я. Яковчук