Також дивіться новини на facebook.com

№ 131 від 03 квітня 2015 року "Про стан виконання заходів по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію район"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
03 квітня 2015 року                                                                                           № 131
 
 
Про стан виконання заходів
по недопущенню занесення
збудника африканської чуми
свиней на територію району
 

На виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сарненській райдержадміністрації, вимог інструкції «Щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», з метою недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію району управлінням ветеринарної медицини спільно з підпорядкованими державними ветеринарними установами району проводяться відповідні організаційно-профілактичні заходи серед поголів’я сільськогосподарських тварин.

Станом на 01 березня 2015 року в господарствах району утримується

465 голів свиней, в т.ч. СГПП «Маяк»  – 216 голів, ТОВ «І.З. Трейд»  –
63 голови, ВК-46 – 134 голови, Степанське лісництво – 52 голови. Всі тварини, які утримуються в цих господарствах вакциновані проти класичної чуми свиней. Свиноферми на цих підприємствах працюють в «закритому» режимі.

 В приватному секторі нараховується 20202 голови свиней, з них в

2015 році щеплено 500 голів. Спеціалістами державної ветеринарної служби району щоденно проводяться подвірні обходи з метою виявлення підозрілих в захворюванні свиней. Протягом поточного року піддано огляду 8816 голів свиней в 3857 дворах.

На території району нараховується 13 мисливських господарств, в яких протягом мисливського сезону було відстріляно 29 голів диких свиней, всі 29 тварин були направлені в установи держветмедицини для дослідження на африканську чуму свиней.

З метою виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», інструкції «Щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» та реалізацію державної політики в галузі ветеринарної медицини:

1. Інформацію начальника управління ветеринарної медицини в Сарненському районі про стан виконання заходів по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію району взяти до відома.

2. Управлінню ветеринарної медицини в Сарненському районі:

2.1. постійно проводити роз’яснювальну роботу серед населення  стосовно недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію району;

2.2. забезпечити постійний контроль за ввезенням в район живих тварин, продукції і сировини тваринного походження,  дотримуватись вимог профілактичного карантинування з обов’язковим проведенням необхідних лабораторних досліджень.

3. Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини:

3.1. забезпечити виконання в повному обсязі профілактичних щеплень свинопоголів`я проти класичної чуми свиней в господарствах усіх форм власності;

3.2. забезпечити необхідний запас дезінфікуючих засобів,  матеріалів, засобів захисту та постійно підтримувати їх резерв;

3.3. забезпечити  належний контроль за наявним свинопоголів’ям, яке утримується в господарствах різної форми власності;

3.4. Посилити контроль щодо торгівлі тваринами, сировиною

та продуктами харчування тваринного походження, в т.ч. м’ясом свинини на ринках,  ввезенням, переміщенням живих тварин, продукції і сировини тваринного походження в межах адміністративного району.

4. Користувачам мисливських угідь:

4.1. здійснювати заходи, спрямовані на зменшення чисельності диких   кабанів;

4.2. з метою зменшення міграції диких кабанів проводити підгодівлю диких тварин на кормових майданчиках;

4.3. розробити маршрути щоденного обстеження мисливських угідь на предмет виявлення хворих чи загиблих тварин;

4.4. визначити відповідальних осіб, які несуть персональну відповідальність за збереження та реалізацію продукції полювання,   відбір та доставку біоматеріалу до лабораторій ветмедицини для проведення необхідних досліджень.

5. Рекомендувати сільським, селищним, міському голові:

5.1. сприяти спеціалістам державної ветеринарної медицини, які обслуговують адміністративну територію ради, в організації проведення профілактичних щеплень свинопоголівʼя проти класичної чуми свиней;

5.2.  проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо загрози виникнення африканської чуми свиней, на інформаційних стендах сільських, селищних, міської рад розміщувати відповідні інформаційні листки.

6. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації згідно з розподілом функціональних обов’язків.

 
 
 
 
 
 Виконуючий обов’язки

 голови адміністрації                                                     Я. Яковчук