Також дивіться новини на facebook.com

Рішення № 346 від 26 січня 2015 року "Про встановлення податку на майно в частиніплати за землю"

 
 
 

                                           У К Р А Ї Н А

КУЗЬМІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

САРНЕНСЬКОГО РАЙОНУ   РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

( ШОСТЕ СКЛИКАННЯ )
Р І Ш Е Н Н Я
від 26    січня  2015 року                                                   №346 
Про встановлення податку
на майно в частиніплати за землю.
 

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 26 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні»,статті 8, пункту 10.2 статті 10 та статтей 269-289 Податкового кодексу України , Земельного кодексу України, пункту 4 розділу ІІ Закону України від 28.12.2014 р №71-УІІІ « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», , сільська рада

ВИРІШИЛА:

1. Встановити з 01 січня 2015 року на території Кузьмівської сільської ради податок на майно в частині плати за землю.

2. Затвердити Положення про плату за землю на території Кузьмівської сільської ради згідно з додатком до даного рішення.

3. Зміни до діючих договорів оренди земельних ділянок, в частині розміру орендної плати за землю, розглядати індивідуально і здійснювати за згодою сторін.

          4.Довести рішення до Сарненської міжрайонної державної податкової інспекції та оприлюднити на офіційному сайті Сарненської районної державної адміністрації .

         5.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань аграрної політики, земельних ресурсів, екології, природокористування та розвитку села сільської ради .

Сільський голова                                    М.Г.Трофимчук

 
Додаток

до рішення Кузьмівської сільської ради «Про встановлення податку на майно в частині плати за землю» від26 січня 2015 р. № 346

 
Положення
про встановлення плати за землю на території Кузьмівської сільської ради
 

Положення про встановлення плати за землю на території Кузьмівської сільської ради(далі – Положення) розроблено відповідно до Податкового кодексу Українита є обов’язковим до виконання юридичними та фізичними особами на території Кузьмівської сільської ради.

Плата за землюобов’язковийплатіж у складіподатку на майно, щосправляється у формі земельного податку та орендної плати за земельніділянкидержавної і комунальноївласності;

1. Платники земельного податку
1.1. Платниками земельного податку є:

1.1.1. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

1.1.2. землекористувачі.

2. Платники орендної плати

2.1. Платниками орендної плати є орендарі земельних ділянок. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

2. Об'єкти оподаткування.

2.1. Об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності, користуванні та земельні ділянки надані в оренду.

3. База оподаткування.

3.1. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок .

4. Ставки земельного податку за земельні ділянки.

4.1. Ставка податку за земельні ділянки,нормативно-грошова оцінка яких проведена, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки ( крім земельних ділянок , зазначених у пунктах 4.3-4.16 цього положення);

4.2.Ставка податку за земельні ділянки сільськогосподарських угідь ( рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження)   встановлюється у розмірі 0,1 відсотка від їх нормативно-грошової оцінки.

4.3. Податок за земельні ділянки, зайняті житловим фондом, автостоянками для зберігання особистих транспортних засобів громадян, які використовуються без отримання прибутку, гаражно-будівельними, дачно-будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками фізичних осіб справляється у розмірі 0,03 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

4.4. Податок за земельні ділянки на територіях та об'єктах природоохоронного, оздоровчого та рекреаційного призначення, використання яких не пов'язано з функціональним призначенням цих територій та об'єктів, справляється у  розмірі  3 відсотків від нормативної грошової оцінки.

4.5. Податок за земельні ділянки на територіях та об'єктах історико-культурного призначення, використання яких не пов'язано з функціональним призначенням цих територій та об'єктів, справляється у розмірі 3,0 відсотків від нормативної грошової оцінки землі із застосуванням таких коефіцієнтів:

4.5.1. міжнародного значення - 7,5;
4.5.2. загальнодержавного значення - 3,75;
4.5.3. місцевого значення - 1,5.

4.6. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель залізничного транспорту (крім земельних ділянок, на яких знаходяться окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди і які оподатковуються на загальних підставах), надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, а також за водойми, надані для виробництва рибної продукції, справляється у розмірі 25 відсотків податку, обчисленого відповідно до п.4.1. цього Положення.

4.7. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель промисловості, які надані для виробництва алкогольних, слабоалкогольних та прохолоджувальних напоїв, справляється у розмірі 1,5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

4.8. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель транспорту, які надані для автотехобслуговування та ремонту автомобілів, справляється у розмірі 1,5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

4.9. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель торгівлі справляється у розмірі 1,5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

4.10. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів харчування, справляється у розмірі 1,5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

4.11. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, справляється у розмірі 1,0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

4.12. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування закладів охорони здоров’я, справляється у подвійному розмірі податку, обчисленого відповідно до п.4.1. цього Положення.

4.13. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови або земель транспорту, які надані для торгівлі нафтопродуктами, скрапленим та стислим газом для автотранспорту справляється у трьохкратному розмірі податку, обчисленого відповідно до п.4.1. цього Положення.

4.14. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ справляється у трьохкратному розмірі податку, обчисленого відповідно до п.4.1. цього Положення.

4.15. Податок за земельні ділянки, що відносяться до земель зв’язку, які надані для будівництва та обслуговування об’єктів мобільного, супутникового зв’язку та кабельного телебачення справляється у трьохкратному розмірі податку, обчисленого відповідно до п.4.1. цього Положення.

4.16. У разі надання в оренду земельних ділянок, окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, іншим суб'єктам, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється відповідно до п.4.1. цього Положеннявід нормативної грошової оцінки, визначеної з урахуванням застосування відповідного коефіцієнта функціонального використання цих площ залежно від виду економічної діяльності орендаря.

5.Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних та юридичних осіб

5.1. Від сплати податку звільняються фізичні та юридичні особи відповідно до статей 281 та 282 Податкового кодексу України.

5.2 Додатково до пільг , наданих згідно із статтею 281-282 Податкового кодексу України, звільнити від сплати земельного податку до бюджету сільської ради :

а) органи місцевого самоврядування , які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

б) дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров»я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

6. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню

6.1. Не сплачується земельний податок за земельні ділянки визначені статтею 283 Податкового кодексу України.

7. Орендна плата

7.1. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

7.2. Розмір орендної плати за земельні ділянки, встановлюється у відсотку від нормативної грошової оцінки відповідно до таблиці:

Розміри відсотків від грошової оцінки землі, що застосовуються для обчислення орендної плати за користування земельними ділянками на території Кузьмівської сільської ради

 
п/п
Функціональневикористання землі
Розмір відсотків
 

Для об’єктів, що знаходяться на землях житлової та громадської забудови:

 
1.
Об’єкти житлової забудови:

-         для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка);

-         для колективного житлового будівництва;

-         для будівництва і обслуговування будівель тимчасового проживання;

-         для будівництва індивідуальних гаражів;

-         для колективного гаражного будівництва;

-         для іншої житлової забудови

3,0
2.

Об’єкти громадської забудови:

 
2.1.
Об’єкти громадського призначення:
 
 

-         для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування;

-         для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти та науки;

-         для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я, та соціальної допомоги;

-         для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій;

-         для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування;

-         для будівництва та обслуговування закладів громадського харчування;

-         для будівництва та обслуговування об’єктів у сфері відпочинку та розваг, культури та спорту;

-         для будівництва та обслуговування адміністративних приміщень об’єктів громадського призначення;

-         для будівництва та обслуговування складських приміщень об’єктів громадського призначення для зберігання майна в некомерційних цілях;

-         для інших об’єктів громадського призначення.

3,0
2.2.
Об’єкти комерційного використання:
 
 
Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі:
 
2.2.1

-         магазини для роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами;

4,0
2.2.2

-         торгівля поліграфічною продукцією, печатною продукцією засобів масової інформації (газети, журнали тощо);

3,0
2.2.3

-         торгівля ювелірними виробами із дорогоцінних металів;

5,0
2.2.4

-         торгівля із тимчасових споруд;

12,0
2.2.5

-         складське господарство для оптової та роздрібної торгівлі та зберігання майна, продукції для її здійснення; надання послуг по зберіганню продукції та майна;

3,0
2.2.6

-         приватні аптеки;

4,0
2.2.7

-         торгівля чорними та кольоровими металами, вторинною сировиною.

3,0
 

Для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування:

 
2.2.8

-         туристичні агентства, бюро подорожей;

3,0
2.2.9

-         готелі;

4,0
2.2.10

-         ресторани, кафе, бари, нічні клуби;

6,0
2.2.11

-         їдальні;

3,0
2.2.12

-         літні майданчики.

8,0
 

Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування та надання різних послуг:

 
2.2.13

-         пошиття та ремонт одягу, взуття, хімчистка, пральні, ремонт побутової техніки, тощо;

3,0
2.2.14

-         ремонт та виготовлення ювелірних виробів;

5,0
2.2.15

-         фотоательє, фотосалони, фотостудії;

4,0
2.2.16

-         салони молодят, салони краси;

4,0
2.2.17

-         ломбарди, інтернет-кафе;

6,0
2.2.18

-         дрібний ремонт взуття, одягу та годинників;

3,0
2.2.19

-         лазні, сауни;

7,0
2.2.20

-         бюро обрядових послуг;

5,0
2.2.21

-         офіси та адміністративні приміщення для надання всіх видів юридичних, та інформаційних послуг, в тому числі експертних та страхових; для здійснення бухгалтерського обліку, оподаткування, аудиту, операцій з нерухомістю, рекламою тощо (нотаріальні, адвокатські контори, контори юридичної консультації, страхові компанії, рекламні агентства, приватні проектно-вишукувальні роботи тощо);

4,0
2.2.22

-         автотехобслуговування та ремонт автомобілів;

4,0
2.2.23

-         платні автостоянки;

4,0
2.2.24

-         приватні лікувальні, оздоровчі заклади;

3,0
2.2.25

-         приватні фітнес клуби, тренажерні зали, інші спортивні зали.

3,0
2.2.26
Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ
8,0
2.2.27

Для будівництва та обслуговування будівель приватних закладів, споруд освіти та науки, культурно-просвітницького обслуговування;

4,0
2.2.28
Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури;
3,0
2.2.29

Для будівництва та обслуговування будівель приватних видавництв газет, журналів тощо;

4,0
2.2.30
Для інших об’єктів комерційного використання.
4,0
 

Для об’єктів, що знаходяться на землях промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення

 
3.

Для об’єктів промисловості:

 
3.1.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами;

3,0
3.2.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствам переробної, машинобудівної, хімічної, деревопереробної промисловості, металургії та оброблення металу, переробки та утилізації чорних та кольорових металів, вторинної сировини; виготовлення меблів та столярної продукції, легкої, поліграфічної та іншої промисловості, виробництво продуктів харчування та товарів широкого вжитку, в т.ч:

3,0
3.2.1

-         виробництво алкогольних, слабоалкогольних та прохолоджувальних напоїв;

5,0
3.3.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств;

3,0
3.4.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води);

3,0
3.5.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд , призначених для автотехобслуговування та ремонту автомобілів об’єктів промисловості

3,0
3.6.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень об’єктів промисловості для зберігання майна в некомерційних цілях;

3,0
3.7.

Для будівництва та обслуговування адміністративних приміщень об’єктів промисловості;

3,0
3.8.
Для інших об’єктів промисловості
3,0
3.9.
Об’єкти комерційного використання на землях промисловості:
3
3.9.1

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд , призначених для автотехобслуговування та ремонту автомобілів в комерційних цілях;

4,0
3.9.2

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд пунктів прийому та торгівлі брухту чорних та кольорових металів, вторинної сировини;

3,0
3.9.3

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень для комерційного використання;

3,0
3.9.4

Для будівництва та обслуговування офісів та адміністративних приміщень об’єктів комерційного використання.

4,0
3.9.5
Для інших об’єктів комерційного використання
3,0
4
Об’єкти транспорту:
 
4.1.

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного, автомобільного, трубопровідного, повітряного транспорту, міського електротранспорту;

3,0
4.2.

Для розміщення та експлуатації автостоянок громадського призначення, кооперативних автостоянок для зберігання особистих транспортних засобів громадян та автостоянок підприємств в некомерційних цілях;

3,0
4.3.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень об’єктів транспорту для зберігання майна в некомерційних цілях;

3,0
4.4.

Для будівництва та обслуговування адміністративних приміщень об’єктів транспорту;

3,0
4.5.

Для інших об’єктів транспорту

3,0
4.6.
Об’єкти комерційного використання на землях транспорту:
 
4.6.1

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд , призначених для автотехобслуговування та ремонту автомобілів в комерційних цілях;

4,0
4.6.2

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд для торгівлі нафтопродуктами, скрапленим та стислим газом для автотранспорту;

10,0
4.6.3

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень для комерційного використання;

3,0
4.6.4

Для будівництва та обслуговування офісів та адміністративних приміщень об’єктів комерційного використання;

4,0
4.6.5

Для інших об’єктів комерційного використання.

4,0
5.
Об’єкти зв’язку:
 
5.1.

Для будівництва та обслуговування будівель та споруд телекомунікацій, мобільного, супутникового зв’язку тощо в некомерційних цілях;

3,0
5.2.

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень об’єктів зв’язку для зберігання майна в некомерційних цілях;

3,0
5.3.

Для будівництва та обслуговування адміністративних приміщень об’єктів зв’язку;

3,0
5.4.

Для інших об’єктів зв’язку.

3,0
5.5.

Об’єкти комерційного використання на землях зв’язку:

 
5.5.1

Для будівництва та обслуговування будівель та споруд телекомунікацій, мобільного, супутникового зв’язку тощо в комерційних цілях;

12,0
5.5.2

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних складських приміщень для комерційного використання;

3,0
5.5.3

Для будівництва та обслуговування офісів та адміністративних приміщень комерційного використання;

4,0
5.5.4

Для інших об’єктів комерційного використання.

4,0
6.
Об’єкти енергетики:
3,0
7.

Для об’єктів іншого призначення

3,0
8.

Для об’єктів, що знаходяться на землях інших цільових призначень:

-         для ведення особистого селянського господарства, індивідуального та колективного садівництва та городництва, сінокосіння та випасання худоби тощо;

-          

 
 

7.3. Орендна плата за земельні ділянки на територіях та об'єктах історико-культурного призначення, використання яких не пов'язано з функціональним призначенням цих територій та об'єктів, справляється у розмірі 4,0 відсотків від нормативної грошової оцінки землі із застосуванням таких коефіцієнтів:

7.3.1. міжнародного значення - 7,5;
7.3.2. загальнодержавного значення - 3,75;
7.3.3. місцевого значення - 1,5.

7.4. Плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати.

8. Податковий період

8.1. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

9. Порядок обчислення та строк сплати плати за землю

9.1. Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю

9.2. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю відповідно до статей 285-288 Податкового кодексу України.

10. Контроль

10.1. Контроль за правильністю та своєчасністю сплати плати за землю здійснюється Сарненською державною податковою інспекцією.    

 
 
11. Відповідальність

11.1. Відповідальність за повноту та правильність справляння, своєчасність сплати плати за землю до сільського бюджету покладається на платників відповідно до Податкового кодексу України.

 
 
 
Сільський голова                                                               М.Г.Трофимчук