Також дивіться новини на facebook.com

ДОВІДКА про додержання норм чинного законодавства на території Любиковицької сільської ради та роботу виконавчого комітету Любиковицької сільської ради по здійсненню делегованих повноважень відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Укр

ДОВІДКА

про додержання норм чинного законодавства на території Любиковицької сільської ради та роботу виконавчого комітету Любиковицької сільської ради по здійсненню делегованих повноважень відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"

 

        На виконання плану роботи Сарненської районної державної адміністрації на червень 2015 року комісія в складі працівників управлінь, служб, відділів районної державної адміністрації та керівників територіальних відділів органів виконавчої влади вивчила питання про додержання норм чинного законодавства на території Любиковицької сільської ради та роботу виконавчого комітету Любиковицької сільської ради по здійсненню делегованих повноважень відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

 

               Перевіркою встановлено, що виконком Любиковицької сільської ради, працюючи над виконанням делегованих повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», зосереджує свою увагу на виконанні сільського бюджету та соціально-економічному розвитку підвідомчої території. У звітному періоді вживались заходи щодо кращого виконання повноважень у галузі бюджету, зокрема, щодо темпу зростання доходів загального фонду; у сфері соціально-правового захисту дітей та профілактики правопорушень і злочинів у дитячому середовищі; у галузі організаційно-кадрової, інформаційної роботи, звернень громадян. 

        Виконавчий комітет сільської ради працює в складі 9 чоловік. Депутатів сільської ради обрано 16 осіб.

        Щомісячно проводяться засідання виконкому сільської ради. Виконавчим комітетом приймались відповідні рішення і затверджувались заходи на виконання розпоряджень голови РДА, районних програм, які перебували під постійним контролем.

        Рішенням сесії від 20.10.2010 №2 затверджений регламент роботи Любиковицької сільської ради.

Протягом 2014 року на засіданнях виконавчого комітету Любиковицької сільської ради розглянуто 98 основних питань, у т.ч. 50 питань щодо делегованих повноважень. Впродовж поточного періоду 2015 року розглянуто 43 питання, у т.ч. щодо делегованих повноважень – 39. З усіх питань прийняті відповідні рішення.

У відповідності до вимог Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" на засіданнях виконкому систематично звітують про свою роботу керівники установ комунальної власності, розташованих на території ради. У 2014 році заслухані звіти 8 керівників, впродовж січня-червня 2015 року – 3 керівники звітували про свою роботу.

Планування роботи Любиковицького сільвиконкому відбувається помісячно та на півріччя, у відповідності до затвердженого регламенту роботи.

   Сільським головою впродовж минулого року здійснено 24 виїзні прийоми громадян, за поточний період 2015 року організовано 12 виїзних прийомів.

Щорічно проводяться громадські слухання на зборах громадян за місцем проживання в населених пунктах сільської ради, на яких сільський голова звітує про свою роботу.

   На засіданнях виконкому розглядались питання про хід виконання власних рішень. Хоча не всі рішення виконавчого комітету, що потребували детального розгляду на засіданні виконкому щодо ходу їх виконання, були вчасно проконтрольовані. 

Впродовж 2014 року виконком мав проінформувати райдержадмі-ністрацію про стан виконання на території ради 119 розпоряджень та доручень голови райдержадміністрації. Проінформовано згідно встановлених термінів про стан виконання   98 документів, 2 інформації подано з запізненням, 19 інформацій не подано.

Впродовж січня-травня 2015 року виконком мав проінформувати райдержадміністрацію про стан виконання на території ради 43 розпоряджень та доручень голови райдержадміністрації. Проінформовано згідно встановлених термінів про стан виконання   43 документів.

Сільський голова щопонеділка о 9 годині проводить апаратне навчання із працівниками ради та кожного третього понеділка о 14 год. – з керівниками комунальних установ, що розташовані на території сільської ради.

 

Виконавчий комітет Любиковицької сільської ради здійснює делеговані повноваження у відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Виконком Любиковицької сільської ради на своїх засіданнях протягом року аналізує хід виконання Програми  соціально-економічного розвитку підвідомчої території та розглядає проект Програми на наступний рік, який подає на затвердження сесії сільської ради.

        Програма соціально-економічного розвитку підвідомчої території на 2015 рік затверджена рішенням сесії сільської ради від 23.02.2015 № 243.

Виконавчим комітетом Любиковицької сільської ради проведено певну роботу щодо   виконання Програми соціально-економічного розвитку.

 Проведені поточні ремонти бюджетних установ, здійснено благоустрій територій, установ комунальної власності сільської ради, впорядковані вулиці та автобусні зупинки.   Зроблено капітальний ремонт даху будинку культури с. Любиковичі. Кошторисна вартість складає 321.735 тис. грн. Встановлено 7 тепловипромінюючих панелей.

Згідно програми по ремонту доріг було проведено поточний ремонт дороги по вулиці Київській, підсипано відсівом 286 м. дороги, (вартість робіт становить 56 тис. грн.) та капітальний ремонт дороги по вул. Набережна в
с. Любиковичі, протяжністю 110 м.,( вартість 34 тис. грн.)

Сесією сільської ради 01.04.2014 року затверджено генеральний план та план зонування села Любиковичі.

        У 2014 році з місцевого бюджету сільської ради на виконання заходів з благоустрою населених пунктів використано 4 987,43 грн., у 2015 році – профінансовано 2990 грн. Проводяться поточні ремонти бюджетних установ, благоустрій території населених пунктів сільської ради, постійно упорядковуються вулиці, автобусні зупинки, сільські кладовища. На сільському кладовищі с. Любиковичі встановлені, із залученням спонсорських коштів, металеві ворота. Проведено роботу по ліквідації стихійних сміттєзвалищ в селах Мар’янівка та Білятичі. Виготовлено та встановлено в’їзний знак в с. Мар’янівка.

 Силами громади та за підтримки депутата районної ради  Циганенка А.В. проведено частковий поточний ремонт мосту через річку Случ.

Згідно обласної програми по ремонту доріг в селі Любиковичі було проведено поточний ремонт дороги по вул. Київській (100,0 тис. грн.).

Наразі розробляється технічна документація щодо розширення меж
с. Любиковичі. Виготовлено правовстановлюючі документи на
заклади культурно-просвітницького обслуговування.

За допомоги Сарненського управління водного господарства, з метою регулювання водного режиму в осушувальній системі «Яринівка-Любиковичі», встановлено шлюз в дамбі для переливу води із головного магістрального каналу в річку Случ.

 На сільському стадіоні встановлені металеві ворота, облаштовані місця для глядачів (лавки) навколо території футбольного поля.

В с. Мар’янівка розпочато будівництво Свято-Успенського храму.

 

       Основні проблемні питання, які потребують першочергового вирішення:

       капітальний ремонт мосту через річку Случ;

        ремонт дороги Любиковичі-Мар’янівка.

       капітальний ремонт чи будівництво нового клубу в с. Мар’янівка

 

Виконавчий комітет сільської ради приділяє належну увагу виконанню делегованих повноважень в галузі бюджету.

Рішенням сільської ради від 26 січня 2015 року №220 “Про сільський бюджет на 2015 рік” бюджет Любиковицької сільської ради затверджений в сумі 816,4 тис.грн., в тому числі доходи загального фонду бюджету визначено в сумі 806,4 тис.грн., з них: власні доходи – 200,1 тис.грн. (24,8 відс.), інші субвенції з районного бюджету на дошкільну освіту та заклади культури – 606,3 тис.грн. (75,2 відс.) та доходи спеціального фонду сільського бюджету – 10,0 тис.гривень. Рішенням сесії сільської ради “Про внесення змін до сільського бюджету на 2015 рік” від 23 лютого 2015 року №232, внесено зміни до сільського бюджету, а саме збільшено доходи загального фонду бюджету ради на 207,6 тис.грн. за рахунок іншої субвенції з районного бюджету на дошкільну освіту, культуру та на заходи з післядипломної освіти працівникам дошкільного навчального закладу.

За січень–травень 2015 року виконання бюджету по власних доходах загального фонду Любиковицької сільської ради становить 187,2 відс., тобто при затвердженому плані на звітний період 100,7 тис.грн. фактично надійшло 188,5 тис.грн., або перевиконання складає 87,8 тис.гривень.

 Виконання  річного  обсягу сільського бюджету по власних доходах загального фонду станом на 01.06.2015 року становить 94,2 відсотка.

 В порівнянні з відповідним періодом минулого року в цілому надходження збільшились на 63,1 тис.грн. в т.ч. по: рентній платі за спеціальне використання лісових ресурсів - на 54,8 тис.грн., платі за землю - на 3,2 тис.грн., інших надходженнях - на 0,4 тис.грн., але зменшились по державному миту - на 0,2 тис.гривень.

 Виконання плану за січень-травень 2015 року забезпечено по трьох із шести затверджених на звітний період надходженнях, а саме:   

-         платі за землю – 6,6 тис.грн. або 212,9 відс.;

-         рентній платі за спеціальне використання лісових ресурсів – 134,0 тис.грн. або 229,5 відс.

-         єдиному податку – 32,4 тис.грн. або 155,8 відсотка.

           Не забезпечено виконання по: акцизному податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів –13,7 тис.грн., або 78,3 відс., по інших надходженнях – 0,6 тис.грн. або 75,0 відс. та відсутні надходження по державному миту при плані на січень-травень 0,1 тис.гривень.

 За січень - травень поточного року з районного бюджету до бюджету ради надійшло іншої субвенції на дошкільну освіту та заклади культури в сумі 348,9 тис.грн., або 100,0 відс. до плану звітного періоду та іншої субвенції з районного бюджету дошкільну освіту, культуру та на заходи з післядипломної освіти працівникам дошкільного навчального закладу в сумі 18,0 тис.грн. або 8,7 відс. до плану звітного періоду.

          Обсяг затверджених видатків по загальному фонду сільського бюджету на 2015 рік становить 806,4 тис. грн.

         За січень–травень 2015 року видатки по Любиковицькій сільський раді склали 533,5 тис.грн.

“Органи місцевого самоврядування”

Штатна чисельність апарату управління Любиковицької сільської ради станом на 01.04.2015 року затверджена в кількості 6,0 шт.од.

На утримання апарату управління сільської ради уточнені асигнування на 2015 рік по загальному фонду сільського бюджету становлять 269,7 тис.грн.

Касові видатки за січень – травень були проведені на суму 159,9 тис.грн., з них видатки на оплату праці склали 140,6 тис.грн., або 97,6 відс., на оплату енергоносіїв – 11,7 тис.грн., або 72,2 відс., інші видатки – 7,6 тис.грн., або 75,2 відс. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого за 5 місяців 2015 року становила 3324 гривні.

 “Освіта”

 На території Любиковицької сільської ради функціонує один дошкільний заклад з двома дошкільними групами та списковою чисельністю 35 дітей. Штатна чисельність працівників закладу складає 12,9 шт.од.

 Річний обсяг видатків на утримання дошкільного навчального закладу в сільському бюджеті на 2015 рік затверджений з урахуванням змін в сумі 649,1 тис.грн., в тому числі на січень-травень 2015 року – 448,7 тис.грн. Касові видатки за звітний період склали 296,8 тис.грн., або 66,1 відс. до уточнених планових асигнувань звітного періоду, з них видатки на заробітну плату становлять 147,2 тис.грн., або 60,0 відс., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 119,5 тис.грн., або 71,3 відс., на придбання медикаментів – 0,3 тис.грн. або 60,0 відс., на придбання продуктів харчування – 23,6 тис.грн., або 88,1 відс. та інші видатки 6,2 тис.грн. або 71,3 відс.  Всього на захищені статті видатків було спрямовано 290,6 тис.грн. або 97,9 відс. від загального обсягу видатків. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого за п’ять місяців поточного року становила 1652 гривні.

 
“Культура”

На території сільської ради функціонує один будинок культури та два клуби з штатною чисельністю працюючих 5 шт.одиниць.

В сільському бюджеті на 2015 рік на утримання закладів культури затверджені видатки з урахуванням змін в сумі 163,4 тис.грн., в тому числі на січень-травень 2015 року – 106,4 тис.грн. Касові видатки за звітний період склали 70,4 тис.грн., або 66,2 відс. до уточнених планових показників звітного періоду.

         На виплату заробітної плати працівникам закладів культури планові асигнування з урахуванням змін на січень-травень 2015 року затверджені в сумі 94,7 тис.грн. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого становила 1878 гривень.

         Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв були проведені в сумі 7,4 тис.грн., або 63,2 відс. до уточнених асигнувань звітного періоду.

В цілому видатки, проведені за 5 місяців по установах культури в сумі 70,4 тис.грн. були спрямовані лише на захищені статті видатків.

 

                                                 Місцеві програми

На виконання програм місцевого значення в бюджеті сільської ради на 2015 рік з урахуванням внесених змін затверджені видатки в сумі 13,0 тис.грн., в тому числі на січень-травень – 13,0 тис.грн., касові видатки склали – 6,4 тис.грн., або 49,2 відс. до уточнених асигнувань звітного періоду, в тому числі на реалізацію програм:

    - соціального захисту населення                           – 0,5 тис.грн. (25,0 відс.);

    - благоустрою населених пунктів сільської ради – 3,0 тис.грн. (100,0 відс.);

    - розвитку фізичної культури і спорту                - 2,9 тис.грн. (78,4 відс.);

 

“Спеціальний фонд сільського бюджету”

                   За звітний період за рахунок надходжень спеціального фонду сільського бюджету були проведені видатки в сумі 11,3 тис. грн. за рахунок:

- власних надходжень бюджетних установ – 4,9 тис.грн.

- залишку коштів спеціального фонду, що утворився станом на 01.01.2015 р. (бюджету розвитку та транспортного податку) – 6,4 тис.грн.

 

       Виконавчий комітет приділяє належну увагу виконанню делегованих повноважень в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, громадського харчування та будівництва.

На території Любиковицької сільської ради функціонує одна артезіанська свердловина (ДНЗ «Сонечко» с. Любиковичі). Дві артезіанські свердловини, які знаходяться на балансі СГПП «Надслучанське» – не діючі.

Водопостачання населення ради здійснюється за рахунок власних індивідуальних колонок та колодязів.

На території ради постійно проводяться заходи з благоустрою, ліквідація стихійних смітників. Збір та вивіз сміття на території ради здійснюється власними силами на паспортизоване сміттєзвалище площею 1,5 га.       

 

На території Любиковицької сільської ради функціонує 12 закладів торгівлі (7 – в с.Любиковичі, 3 – в   с.Марянівка, 2 – в с.Білятичі).

Виконкомом ради розглянуті та погоджені графіки роботи даних закладів. Санітарний стан закладів торгівлі задовільний, є форменний одяг, прибирання проводиться 1-2 рази на добу, у працівників наявні медичні книжки.

На території ради  працюють три заклади ресторанного господарства, які розташовані в с. Любиковичі: кафе «Конвалія», «Зелений гай», «Корчма», усього близько 150 посадочних місць. Меню в закладах затверджено та підписано кухарем, наявний широкий ассортимент напоїв та страв, кухонне обладнання промарковане та дезінфіковане. Вологе прибирання у закладах проводиться двічі на день. Весь персонал пройшов медичні огляди, має форменний одяг.

   При огляді закладів торгівлі та ресторанного господарства виявлено наступні порушення:

-         майже у всіх закладах торгівлі частково відсутні якісні посвідчення на продукти харчування ( ковбасні вироби, бакалія, цукерки);

-         на місцях торгівлі відсутні довідки на нітрати в продуктах харчування (цибуля, капуста, яблука, тропічні фрукти);

-         порушується принцип товарного сусідства.

В усіх закладах торгівлі, недооформлені інформаційні куточки споживача, що є порушенням Закону України «Про захист прав споживачів». У магазинах та кафе, що належать приватним підприємцям необхідно зробити належну викладку товарів, прибрати прилеглу територію, впорядкувати обідні зали та барні стійки.

Заклади побутового обслуговування на території ради відсутні, проте приватний підприємець Назарчук А.М. надає послуги з ремонту теле-радіоапаратури. У галузі побутового обслуговування необхідно активізувати діяльність виконкому по залученню громадян (приватних підприємців) для відновлення такої важливої і потрібної галузі, як побут. З цією метою більш тісніше працювати та використовувати можливості районного центру зайнятості, залучати безробітних.

На території Любиковицької сільської ради ведеться лише індивідуальне житлове будівництво, до того ж в дуже незначних обсягах. В 2015 році видані два будівельні паспорти на індивідуальну житлову забудову, в 2014 – жодного.

У 2013 році розроблений генеральний план с. Любиковичі, у цьому ж році розроблено та затверджено план зонування території. Генеральний план по селу Мар'янівка виготовлений в 1979 році, по селу Білятичі – в 1974 році. У зв’язку з незначною кількістю забудовників в цих населених пунктах нагальної потреби у їх розробленні немає.

Вирішення спорів з питань містобудування проводиться на засіданнях виконкомів.

Пам’ятки історії і культури національного значення на території сільської ради відсутні.

 

Питання здійснення делегованих повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, культури і спорту перебуває на постійному контролі.

 

На території Любиковицької сільської ради функціонують такі навчальні заклади: Любиковицька ЗОШ І-ІІІ ст.,   Білятицька ЗОШ І-ІІ ст., Мар’янівська ЗОШ І-ІІст., ДНЗ «Сонечко» с.Любиковичі.

В Любиковицькій загальноосвітній школі І-Ш ступенів навчається 204 учні. Навчально-виховний процес забезпечує 23 педагогічні працівники.

Навчання однозмінне.          У навчальному закладі працює 11 гуртків, усього гуртковою роботою охоплено 130 учнів.

          Обладнано два кабінети інформатики, шкільна бібліотека, дві шкільні майстерні ( столярна і слюсарна) , їдальня на 90 посадочних місць та спортивна зала. Стан приміщень задовільний, що дає можливість забезпечити належний санітарно – гігієнічний режим. Опалення здійснюється шкільною котельнею, яка працює на твердому паливі. 

          На спортивному майданчику облаштовані футбольне та міні- футбольне поля, волейбольна площадка, бігові доріжки, ями для стрибків, наявні гімнастичні перекладини та драбини.

Загальна площа території загальноосвітнього закладу 3,5 га

           Щороку проводяться поточні ремонти, так проведено ремонт спортивної зали, капітальний ремонт системи опалення, двох учнівських роздягалень, замінено 83 вікна на пластикові склопакети, відновлено роботу двох душових кабінок, встановлено два сучасні котли.

Проблемні питання:

- встановлення водовідливів на покрівлі школи

 

В Білятицькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчається 34 учні. Навчально-виховний процес забезпечує 15 педагогів.

         Учні і вчителі мають змогу користуватись послугами інтернетзв’язку в комп’ютерному класі, де встановлено 5 комп’ютерів.

        На спортивному майданчику облаштовано міні футбольне поле.

         Щороку проводяться поточні ремонти. Здійснено капітальний ремонт підвального приміщення для забезпечення необхідних умов для організації гарячого харчування учнів. Зроблено навіс- накриття над сходами підвального приміщення. Опалення здійснюється шкільною котельнею, яка працює на твердому паливі. 

Проблемні питання:

-         облаштування на шкільному спортивному майданчику футбольного поля

 

В Мар’янівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчається 40 учнів. Навчально-виховний процес забезпечує 12 педагогів.

Приміщення школи – нетипове (колишній дошкільний навчальний заклад) загальною площею 360 м2.

         Опалення здійснюється шкільною котельнею, яка працює на твердому паливі. У 2014 році встановлено новий котел. 

Щороку приміщення школи ремонтується та оновлюється. Так, у 2014 році виконано перекриття даху будівлі школи металочерепицею,  встановлено 8 нових дверей.

Проблемні питання.

-         заміна вікон на пластикові склопакети

 

Дошкільний навчальний заклад «Сонечко» с. Любиковичі знаходиться у комунальній власності Любиковицької сільської ради. Заклад працює з 10,5 годинним режимом роботи та триразовим харчуванням, функціонує 2 групи, де навчаються і виховуються 34 дитини дошкільного віку. Навчально-виховну роботу здійснюють 5 педагогічних працівники.        В закладі створені належні умови для організації навчально-виховного процесу. Середня вартість харчування на одну дитину в день становить 14 гривень.

      Проблемні питання:

- проведення ремонту опалювальних котлів.
 

На території Любиковицької сільської ради функціонує лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини та два фельдшерсько-акушерських пункти в селах  Білятичі та Мар’янівка.

Лікувально-профілактичні заклади фінансуються бухгалтерією КЗ «Сарненський районний ЦПМСД». Наразі заклади охорони здоровя забезпечені медикаментами на невідкладну допомогу з розрахунку 0,35   грн. на одного жителя в місяць на ФАП та 2,20 грн. на 1 ліжкодень перебування хворого на амбулаторному лікуванні в АЗПСМ.

Любиковицька лікарська амбулаторія загальної практики/сімейної медицини розміщена в типовому приміщенні. Територія впорядкована.

           Надають первинну медичну допомогу сільському населенню лікар загальної практики сімейної медицини,  зубний лікар, середній та молодший медперсонал, всього працює 15 осіб.

         21-22 травня 2015 року заклад пройшов державну акредитацію та підтвердив першу кваліфікаційну категорію.

         Функціонує телефонний зв’язок. Заклад забезпечений холодильниками (2 шт.), сухо-жаровою шафою, комп’ютером та санітарним автомобілем. Функціонує лабораторія, яка забезпечена ФЕКом‚ є стоматологічний кабінет. Заклад має централізоване водопостачання.

         Медична документація ведеться згідно передбачених норм і правил МОЗ України. Наявні постійні списки, та списки осіб, які не проходили флюорографічне обстеження на протязі двох років. За І півріччя 2015 року флюорографічним обстеженням охоплено 182 жителі (підлягає на 2015 – 989 чол). На диспансерному обліку знаходиться 2 хворих на активний туберкульоз.

          В амбулаторії функціонує 10 ліжок денного стаціонару‚ де за 5 місяців 2015 року проліковано 171 хворого (17 хворих на 1 ліжко). Амбулаторний прийом складає 3255, відвідувань на дому 883 . Амбулаторний прийом лікаря стоматолога - 1241 чол. відвідувань на дому – 6.

           

         Фельдшерсько-акушерський пункт Любиковицької дільниці КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» села Білятичі 21-22 травня 2015 року пройшов державну акредитацію та підтвердив першу кваліфікаційну категорію.

         Амбулаторний прийом за 5 міс. 2015 року складає 950 чол., відвідувань на дому – 149. Упродовж 2015 року флюорографічним обстеженням охоплено 54 жителі (підлягає на 2015 – 314 чол). На диспансерному обліку знаходиться 1 хворий на активний туберкульоз.

         Фельдшерсько-акушерський пункт Любиковицької дільниці КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» села Мар’янівка 21-22 травня 2015 року заклад пройшов державну акредитацію та підтвердив першу кваліфікаційну категорію.

Амбулаторний прийом за 5 міс 2015 року складає 835   чол., відвідувань на дому – 237.         За 5 місяці 2015 року флюорографічним обстеженням охоплено 34 жителі (підлягає – 228 чол).

Проблемні питання:

- проведення капітального ремонту приміщень Любиковицької АЗПСМ КЗ «Сарненський районний ЦПМСД», ФАПів Мар’янівка та Білятичі.

 

         На території Любиковицької сільської ради функціонує будинок культури в с. Любиковичі та два сільські клуби в селах Мар’янівка і Білятичі.

При будинку культури села Любиковичі працює 8 клубних формувань - дитячий та дорослий вокальні ансамблі, драматичний колектив, дитячий хореографічний колектив, два вокально – інструментальні ансамблі, любительські об’єднання «Домінанта», спортивно-оздоровча секція. Клубні угрупування відвідує 93 учасники.

У клубі с.Білятичі працює 4 клубні формування, які відвідують 59 учасників. З них 3 колективи художньої самодіяльності (дитячий та дорослий вокальні ансамблі, гурток художнього слова) та спортивна секція.

У клубі с.Мар’янівка 16 учасників займаються у вокальному та хореографічному гуртках.

В будинку культури с.Любиковичі активно розвивається спортивно-оздоровча діяльність. В спортивній кімнаті займаються учасники секцій легкої атлетики, армреслінгу, гирьового виду спорту.

В с. Любиковичі працює філіал комунального закладу «Сарненська дитяча музична школа» Сарненсьокї районної ради (клас гітара) викладач по сумісництву Мацкевич Л.М.. Музичну освіту здобуває 7 учнів.

Книгозбірня обслуговує близько 750 користувачів, в тому числі 243 читачі обслуговує бібліотечний пункт с. Мар’янівка. Сукупний бібліотечний фонд налічує 22599 примірники книг. З початку року до бібліотеки надійшло 244 примірники книг, з них 178 примірники - підручники. За кошти із районного бюджету до бібліотеки надійшло 13 примірників  книг в бібліотечний пункт с. Мар’янівка – 4.

Фонд бібліотеки доповнюють періодичні видання яких до бібліотеки надходить с.Любиковичі 14 назв, с. Мар’янівка – 5 назв.

В рамках районного проекту «Письменницький маршрут Сарненщини» 19 травня 2015 року у ЗОШ І –ІІІ ступенів с. Любиковичі проведено виїзне засідання співавторів літературного альманаху «Пролісок - 2».

Від організації платної діяльності закладу за п’ять місяців на спец рахунок надійшло 3440 гривень.

У 2014 році за рахунок коштів районного та місцевого бюджетів було проведено капітальний ремонт даху будинку культури с. Любиковичі та частково відновлено опалення даної установи (встановлено електроконвектори).  

Залишається невирішеним питання капітального ремонту клубу в
с. Мар’янівка.

Проблемні питання:
- капітальний ремонт приміщеня клубу в с. Мар’янівка;
- організація літнього відпочинку для дітей при  закладах культури.
 

На території Любиковицької сільської ради проживає 490 дітей, з них – 19 дітей першого року життя. Дітей, схильних до жебракування, вживання наркотичних чи психотропних речовин на території ради немає.

На території сільської ради проживає 2 сім’ї зі слабким виховним потенціалом,  в даних сім'ях  11 дітей, 8 з яких перебувають на обліку дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах. Виконавчим комітетом сільської ради проводиться постійна робота з цими сім'ями з метою контролю умов проживання, виховання та догляду дітей.

На території Любиковицької сільської ради проживає 58 багатодітних сімей, в яких виховується 209 дітей. Більшість таких сімей отримали посвідчення багатодітної сім’ї. 

На засіданнях виконкому Любиковицької сільської ради розробляються заходи на виконання Указів Президента України, розпорядження голів обласної та районної адміністрації щодо роботи з неповнолітніми, сім'ями, в яких виховуються діти, приймаються відповідні рішення (впродовж 2014 року та 5 міс. 2015 року прийнято 5 таких рішень виконкому).

При виконавчому комітеті сільської ради діє адміністративна комісія. Станом на 17.06.2015 до адмінвідповідальності неповнолітніх осіб притягнуто не було. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, на території ради не проживають. На підвідомчій території систематично проводяться рейди по місцях дозвілля дітей.

 

Позитивним напрацюванням виконавчого комітету Любиковицької сільської ради є створення сприятливих умов для жителів щодо занять спортом,

В приналежності Любиковицької сільської ради знаходиться спортивна кімната та футбольне поле, на якому місцева команда «Старт» проводить тренування та домашні зустрічі чемпіонату району з футболу серед команд ІІ ліги.  Крім того, в приналежності Любиковицької ЗОШ І-ІІІ ст. є такі спортивні споруди: спортивна зала, футбольне поле, волейбольний та міні-футбольний майданчики, гімнастичне містечко з тренажерним обладнанням. В приналежності Білятицької ЗОШ І-ІІІ ст. знаходиться міні-футбольний та волейбольний майданчики. В приналежності Мар’янівської ЗОШ І-ІІ ст. знаходиться волейбольний майданчик.   

Рішенням виконавчого комітету сільської ради створений місцевий спортивний клуб «Переможець». В клубі займається 90 чоловік. Щорічно протягом року спортивний клуб приймає участь в районній спартакіаді серед сільських (селищних) спортивних клубів та колективів фізичної культури з футболу, міні-футболу, волейболу, пляжного волейболу, шахів та шашок. В 2014 році у підсумковій турнірній таблиці районної спартакіади спортивний клуб «Переможець» посів 16 місце. Станом на 18 червня 2015 року СК «Переможець» посідає 14 місце.

Найбільш масовим та найпопулярнішим видом є футбол. Після 8 турів чемпіонату району з футболу серед команд ІІ ліги сезону 2015 року ФК «Старт» Любиковицької сільської ради посідає 6 місце.  Також значну увагу сільською радою приділяється волейболу. У ХІІ чемпіонаті району з волейболу сезону 2014-2015 років волейбольний клуб «Старт» посів 8 місце у другій лізі.

Щорічно виконкомом сільської ради проводяться на високому рівні районні турніри з волейболу та міні-футболу у с.Любиковичі, Білятичі та Мар’янівка.

У 2015 році на розвиток фізичної культури і спорту сільською радою затверджені видатки в сумі 3,0 тис.грн. (2014 рік – затверджено та профінансовано – 4,0 тис. грн.).

 
Проблемні питання:

- проведення, відповідно до вимог утримання спортивних споруд, поетапного вирівнювання та підсипання футбольного поля у с.Любиковичі.  

 

У сфері регулювання земельних відносин сільський виконавчий комітет контролює додержання вимог земельного законодавства.

        Територія Любиковицької сільської ради складає 7789,4 га, в тому числі:

- Фермерське господарство «Надслучанське» - 6,84 га

- Особисті селянські господарства громадян – 2271,77 га

- Ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків –121,1 га

- ДП"Сарненське лісове господарство" – 43149,34 га

- Землі автомобільного транспорту – 21,3 га
- Землі залізничного транспорту – 71,12 га
- Землі водогосподарських підприємств – 26,08 га
- Землі державної власності – 2103,4 га
- Інші землекористувачі – 18,44 га

         В процесі реформування аграрного сектору на території Любиковицької сільської ради реформовано колективне сільськогосподарське підприємство “Надслучанське”, 713 членам якого вручено сертифікати на право на земельну частку (пай). Створено фермерське господарство «Надслучанське», яке не заключило з власниками земельних часток (паїв) жодного договору оренди землі. В результаті на території ради не використовується 1781,7 га сільськогосподарських угідь.

         691 власник сертифікатів на право на земельну частку (паї) отримали державні акти на право власності на землю, із них 292 громадян виявили бажання отримати земельні частки в натурі, яким надано 591,6 га сільськогосподарських угідь.

          Із 734 громадян, які мають право на приватизацію земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель, ведення особистого селянського господарства та садівництва, згідно з рішеннями сільської ради 673 - приватизували свої земельні ділянки, або
91,7 відс. Всього приватизовано 978 земельних ділянок загальною площею 115,3 га. В той же час посвідчили право власності правовстановлюючими документами лише 68 громадян, або 10,1 відсотків
що може призвести до порушень прав громадян у процесі розвитку ринкових відносин земельного фонду. Тому необхідно покращити роз'яснювальну роботу серед жителів сільської ради щодо необхідності посвідчення права власності на земельні ділянки правовстановлюючими документами та загрози, які можуть виникнути у разі не посвідчення цих прав.

          На території ради шляхом проведення аукціонів було проведено продаж права оренди земельних ділянок строком на 25 років для рибогосподарських потреб громадянину Коржику Миколі Юрійовичу площею 5,8435 га за ціною 6000 грн. та Мосійчуку Леоніду Опанасовичу площею 1,3206 га за ціною 1600 грн.

            На території ради не проведені роботи по встановленню меж населених пунктів в натурі (на місцевості).

 

          Протягом 2014-2015 років на території Любиковицької сільської ради надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру не виникало.

Однак, забезпечення захисту населення, навколишнього природного середовища, об’єктів та населених пунктів від пожеж, підвищення рівня протипожежного захисту та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері пожежної безпеки бажає бути кращим. Про що свідчать аналіз виникнення пожеж. Так, з початку 2015 року вже зареєстровано 3 випадки пожеж (в 2014 році на території ради пожеж не було). На території Любиковицькій сільської ради було створено місцеву пожежну команду, на її озброєнні знаходиться пожежний автомобіль (АЦ-30(66). Однак, на даний час, у зв’язку з відсутністю фінансування, місцева пожежна команда не функціонує.

З метою збереження життя громадян в період купального сезону щорічно розробляються і затверджуються заходи по сільських радах по проведенню сезону безпеки на водоймах на території   рад. Однак, місця масового відпочинку людей на водних об’єктах рад не обладнуються; не укладаються угоди між   Рівненською обласною   комунальною аварійно-рятувальною службою на водних об’єктах на проведення обстеження    дна    водойм.  

 Куточки цивільного захисту з рекомендаціями щодо дій населення при виникненні надзвичайних ситуаціях, інформація про небезпечні сезонні явища і заходи особистої безпеки розміщені лише в загальноосвітніх закладах.

 

         З метою соціального захисту населення сільської ради виконавчим комітетом розроблена «Програма соціального захисту населення», на яку в місцевому бюджеті затверджені кошти: на 2014 рік –  3000 грн., на 2015 рік –  2000 грн. Використано відповідно коштів  в минулому та поточному роках – по 1500 грн. –  усі на поховання.

Систематично проводяться обстеження матеріально-побутових умов проживання малозабезпечених, багатодітних сімей, сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, складено 12 актів в поточному році.

Забезпечено твердим паливом та скрапленим газом пільгову категорію населення у 2014 році 621 особу на суму 323091,40 грн., у 2015 році – 614 осіб на суму 351566,56 грн.

У 2014 році із районного Фонду «Допомога» отримали грошову допомогу   2 особи на суму 600 грн., у 2015 році – 5 осіб на суму 3500 грн.

         На компенсаційні виплати і доплати по ЧАЕС у 2014 році використано коштів в сумі 487671,04 грн., у 2015 році – 179135,97 грн.

Працівники сільської ради та соціальний працівник надають консультативно-правову  допомогу з питань соціального захисту: упродовж 2014 року надали консультацій – 267 особам, допомогли у заповненні документів – 153 особам, сформували 87 пакетів документів для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, сформували 165 справ для призначення різних видів допомог. У 2015 році надали консультацій – 67 особам, допомогли у заповненні документів – 59 особам, сформували 33 пакети документів для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, сформували 57 справ для призначення різних видів допомог. В сільській раді оформленні інформаційні стенди з питань призначення допомог, субсидій, пенсій, компенсацій та надання пільг.

Протягом 5 місяців 2015 року до районного центру зайнятості звернулися 26 громадян – мешканців Любиковицької сільської ради з питань реєстрації як шукаючих роботу, (протягом 2014 року таких звернень було – 91).

Проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації на курсах служби зайнятості в 2014 році та протягом 5 місяців 2015 року 15 жителів Любиковицької сільської ради, 12 з них працевлаштовані.

         Між Сарненським районним центром зайнятості та Любиковицькою сільською радою у 2014-2015 роках не укладались угоди про проведення громадських робіт. Станом на 22.06.2015 року чисельність безробітних, які проживають на території Любиковицької сільської ради складає 33 особи.

Із загальної кількості безробітних протягом 5 місяців 2015 року працевлаштовані 7 осіб (протягом 2014 року – працевлаштовані 32 жителі).

Виконавчий комітет сільської ради приділяє належну увагу забезпеченню законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян на підвідомчій території.

Сільським головою посилено контроль за дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян». Затверджено графіки особистого прийому громадян працівниками сільської ради. Заяви, скарги, пропозиції громадян належним чином реєструються у відповідному журналі.

При виконавчому комітеті створена та діє комісія з розгляду земельних спорів.

Станом на 18 червня  з початку року до сільської ради надійшло 49 письмових звернень. З них з них 11 звернень розглянуто на засіданні виконкому сільської ради, 37 звернень розглянуто на пленарних засіданнях сільської ради, 1 письмове звернення розглянуто особисто сільським головою та комісією із земельних питань.

На кожне звернення секретарем сільської ради заводиться окрема справа. За результатами розгляду заявникам надаються письмові відповіді.

За 2014 рік вчинено 62 нотаріальні дії, з них посвідчено 18 заповітів, 2015 року вчинено 38 нотаріальних дії, посвідчено 17 заповітів.

Проведення реєстрації актів цивільного стану доручено секретарю сільської ради Саванчук О.М. Впродовж поточного періоду 2015 року зареєстровано 9 народжень дітей, 7 шлюбів, 17 смертей.

 Виконавчим комітетом сільської ради ведеться статистичний облік громадян, які постійно або тимчасово проживають на підвідомчій території. Усього на території сільської ради станом на 01.01.2015 проживає 1953 особи, зокрема, с. Любиковичі – 1251 особа, с.Білятичі – 392 особи, с.Мар’янівка – 310 осіб. Заведені 23 погосподарські книги, відкриті 695 особових рахунків на домогосподарства. Запроваджений програмний комплекс «Погосподарський облік для сільських, селищних рад».

        

Територію Любиковицької сільської ради обслуговує дільничний інспектор майор міліції Сергійчук І.П.

Наразі на території сільської ради спостерігається ускладнення криміногенної ситуації, яке характеризується збільшенням кількості скоєних кримінальних та адміністративних правопорушень. Так, станом на 25.06.2015 було скоєно 3 кримінальні правопорушення, а саме: крадіжка майна, шахрайство, порушення адміністративного нагляду (за аналогічний період 2014 року – 2 правопорушення). Скоєно 36 адміністративних правопорушень (за аналогічний період 2014 року – 11 правопорушень).

Рішенням сесії сільської ради утворено адміністративну комісію при виконкомі сільської ради. Впродовж 2014 року адміністративною комісією розглянуто 3 протоколи про адміністративні правопорушення.

Щомісяця затверджуються сільським головою графіки проведення профілактичних рейдів членами громадського формування. Члени громадського формування, спільно з педагогічними працівниками, проводять перевірки  закладів торгівлі з метою недопущення реалізації алкоголю та тютюну неповнолітнім. Протягом 2014 року було проведено три перевірки по закладах торгівлі щодо правил торгівельної діяльності.

 

На військовому обліку в Любиковицькій сільській раді перебуває всього – 134 військовозобов’язаних, з них офіцерів запасу – 1. На спеціальному обліку знаходиться 3 військовозобовязаних. Підлягало оповіщенню за 3-4 чергу мобілізації 96 військовозобов’язаних. Прибуло для проходження медичної комісії 15 військовозобов’язаних. Відправлено до ЗС за 3-4 черги мобілізації 11 військовозобов’язаних. 

На 5 чергу підлягало для оповіщення 73 військовозобов’язаних, з них прибуло для проходження медичної комісії 4 військовозобов’язаних. Призвано до ЗС 4 військовозобов’язаних. На 6 чергу оповіщенню підлягало 100 військовозобов’язаних. Станом на 03.07.2015 року не прибуло жодного.

         Перевірено стан військового обліку, наявність документації, побудову картотеки. За результатами перевірки:

-         документи пункту збору сільської ради потребують оновлення, відпрацювання;

-         списки апарату пункту збору сільської ради не уточнені;

-         плани роботи на квартал не відпрацьовані;

-         книга руху та книга вручення мобілізаційних розпоряджень не ведеться;

-         картотека сформована правильно, але не відокремлені картки призваних та відправлених в ЗС;

-         табло пункту збору сільської ради відсутнє на визначеному місці.

На обліку призовників по Любиковицькій сільській раді перебуває 92

чоловіка, з них підлягало призову 35 чоловік, з’явилось 3 чоловіка, за результатами медичного огляду визнано, що 2 – непридатні, 1 – придатний та призваний 27.04.2015 року у війська для проходження військової служби. 

 

Вимагає більшої уваги виконавчого комітету сільської ради питання щодо виконання повноважень в галузі регулювання земельних відносин, оборонної роботи, у сфері організації роботи щодо соціального захисту від безробіття.

 

При вивченні питань щодо діяльності виконавчого комітету Любиковицької сільської ради по здійсненню делегованих повноважень відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" працівниками управлінь, служб, відділів районної державної адміністрації та керівниками територіальних відділів органів виконавчої влади надавалась практична допомога по усуненню виявлених недоліків.

 
 
 
 
 
Начальник організаційного відділу

апарату райдержадміністрації                                                А.Ностер