Також дивіться новини на facebook.com

№ 374 від 22 жовтня 2015 року "Про районну програму розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2016 – 2018 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 

22 жовтня 2015 року                                                                                           374

 
 

 

Про районну програму   розвитку

 

 

міжнародного співробітництва та

 

 

 

 

міжрегіональної співпраці

 

на 2016 – 2018 роки
 
 

Керуючись статтями 13, 26 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", відповідно до Законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць", "Про закордонних українців", "Про транскордонне співробітництво", Указу Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 "Про День Європи", постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 "Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року", розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року № 847-р "Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони", розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14 серпня 2015 року № 453 «Про обласну програму розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2016-2018 роки» :

 1. Схвалити районну програму розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2016 – 2018 роки (далі – Програма),  що додається.

 2. Відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації подати Програму на затвердження районній раді в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню райдержадміністрації при формуванні районного бюджету на відповідні роки передбачати кошти на реалізацію Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

 

4. Структурним підрозділам райдержадміністрації:

4.1. Забезпечити виконання завдань та заходів, передбачених Програмою.

4.2  Щороку до 10 червня та 10 грудня інформувати відділ економічного розвитку і торгівлі про хід виконання Програми.

 5. Відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації узагальнену інформацію про хід виконання Програми подавати облдержадміністрації щороку до 15 червня та 15 грудня.

6. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 03.01.2013 № 5 «Про району програму розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2013-2015 роки».

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 
 
 
 
 

  Голова адміністрації                                                                                  Я. Яковчук

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                                                        

 

                                                   

 

                                                     Додаток

                                                                                           до розпорядження голови

                                                                              райдержадміністрації

                                                                                             22.10.2015 №374

РАЙОННА ПРОГРАМА

розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці

на 2016 – 2018 роки
 
Мета Програми

 Районна програма розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2016 – 2018 роки (далі – Програма) розроблена на підставі Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», «Про закордонних українців"», «Про міжнародні договори України», «Про транскордонне співробітництво», Указу Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи», постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року № 847-р "Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони",розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14.08.2015 № 453 « Про обласну програму розвитку міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці на 2016-2018 роки».

 Метою Програми є створення необхідних умов для:

- встановлення та поглиблення економічних, інвестиційних, соціальних, освітніх, екологічних, культурних, туристичних та інших відносин з регіонами іноземних країн;

- підвищення поінформованості міжнародного співтовариства про Сарненський район, його економічні та інвестиційні можливості, культурні та історичні традиції, а також формування позитивного міжнародного іміджу України в цілому та Сарненського району зокрема;

- розвитку торговельно-економічного, інвестиційного, культурного, соціального, агропромислового та інших напрямів співробітництва Сарненського району з адміністративно-територіальними одиницями іноземних держав на засадах взаємної вигоди та у відповідності із регіональними інтересами;

- залучення іноземних інвестицій, новітніх технологій та кращого іноземного управлінського досвіду;

- налагодження успішної співпраці із закордонними українцями в різноманітних сферах життя щодо захисту національних, інтелектуальних і духовних цінностей в Україні й за кордоном, задоволенні національно- культурних і мовних потреб закордонних українців, створенні засад для розвитку і ефективного використання інтелектуального, духовного та фізичного потенціалу нації.

 Зовнішньоекономічна діяльність району

       Зовнішньоекономічна діяльність є важливою складовою міжнародного співробітництва та економічного зростання кожного окремого регіону та країни в цілому. Особливо актуальним є питання розвитку зовнішньоекономічної складової міжнародного співробітництва, коли набувають інтенсивного розвитку процеси міжнародної економічної інтеграції.

 Зовнішньоекономічні  зв‘язки сприяють розвитку перспективних напрямів експортного потенціалу. Саме за рахунок зовнішньоекономічної діяльності є можливим вирішення ряду проблемних питань, зокрема щодо нестачі енергоносіїв, новітніх машин та устаткування, технологій, деяких товарів народного споживання.

 Обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами району за січень–серпень 2015 року становив 17,3 млн.дол. США, імпорту -1,3 млн.дол.США. Порівняно з січнем–серпнем 2014 року експорт та імпорт зменшилися відповідно на               59,0 відс. та 11,6 відс

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 16,0  млн.дол.

Зовнішньоторговельні операції товарами район здійснював з партнерами 31 країни  світу.

У географічній структурі експорту переважають країни СНД та Європи, зокрема Республіка Польща, Російська Федерація, Федеративна Республіка Німеччина, Італійська Республіка, Румунія, Туреччина, Литва, Латвія. Разом з тим, товари місцевих товаровиробників експортуються й до таких країн, як Сінгапур, Чехія, Нідерланди, Бельгія, Словенія.

 Основні торговельні партнери в експорті Сарненського району за січень – серпень 2015 року
Назва країни
Обсяг експорту товарів
(млн. дол.)

Темпи росту (зниження) до відповідного періоду минулого року, відсотків

Питома вага в загальному експорті товарів, відсотків
1.
Російська Федерація
9176,3
31,0
52,9
2.
Румунія
3164,7
136,3
18,3
3.
Республіка Польща
1310,0
96,6
7,6
4.
Білорусь
1325,9
58,8
7,6
5.
Федеративна Республіка Німеччина
990,2
82,5
5,7
6.
Литва
450,8
13,5
2,6
7.
Туреччина
218,8
52,1
1,3
8.
Угорщина
248,6
65,8
1,4
9.
Латвія
224,3
137,8
1,3
  

У загальному обсязі імпорту товарів найбільші надходження здійснювались з таких країн: Федеративна Республіка Німеччина – 19,5 відсотка (0,3 млн. дол.), Республіка Білорусь – 17,2 відсотка (0,22 млн. дол.), Швеція – 13,1 відс. (0,17 млн.дол.), Італійська Республіка – 11,5 відсотка (0,15 млн. дол), Російська Федерація – 10,3 відсотка (0,14 млн. дол.),

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі району складали  деревина та вироби з неї, машинобудівна та щебенева продукція, продовольчі товари та сировина

 У структурі імпорту товарів до району переважають пластмаси, полімерні матеріали, машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості .

 

Стан міжнародного співробітництва та міжрегіональної співпраці

 

Міжнародне співробітництво відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку України в цілому та Сарненського району, зокрема. Серед основних пріоритетів розширення міжрегіональної співпраці та інтеграції України у світовий економічний простір є вироблення та впровадження цілісної і збалансованої зовнішньоекономічної політики, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості економіки Сарненського району, формування позитивного міжнародного іміджу, а також використання кращого іноземного досвіду, можливостей і ресурсів регіонів-партнерів, у тому числі за рахунок реалізації спільних проектів.

 Сарненщини здійснює зовнішні зносини та розвиває міжрегіональне співробітництво з воєводствами Республіки Польща, у рамках укладених договорів і меморандумів про співпрацю та торговельно-економічне співробітництво, у тому числі на рівні району і міста.

Продовжують діяти угоди про співпрацю між Сарненською районною державною адміністрацією, Сарненською міською радою та Правлінням Повіту Старградського Західнопоморського воєводства Республіки Польща, угоди про співпрацю м.Сарни з польською гміною Длуголенка, містами Нідзіца та Новий Двір Гданський. Таке співробітництво полягає в обміні делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, літературою, кінофільмами, фотоматеріалами, організацією різноманітних проектів з метою вивчення та розуміння історичних, культурних, життєвих подібностей та розбіжностей, обміні інформацією про життя міст та ведення міського господарства.

          В поточному році делегація колег із міст-побратимів Гміни Длуголенка та Новий Двір Гданський Республіки Польща побували в м.Сарни на святкуванні Дня міста.

          В 2013 році в м.Сарни була створена громадська організація «ПУД- Польсько-українська дружба». Серед основних напрямків її діяльності - налагодження дружніх міжнародних стосунків із сусідньою зарубіжною державою у сферах спорту, культури і туризму.

«Єдність народів кордонами не розділиш» – під таким гаслом 20-21 липня 2015 року в м.Сарни проходив 3 Міжнародний полонійний День спорту у Сарнах. Організатором даного заходу виступила громадська організація «ПУД».Участь в змаганнях з футболу, волейболу та дартс взяли 8 польських та українських команд: Надбужанський відділ прикордонної варти, Сілезько-Малопольський відділ прикордонної варти, військова частина в Сарнах, Сарненська міська рада, Сарненська районна райдержадміністрація та районна рада .

У травні 2015 року у Сарненському історико-етнографічному музеї відбулось відкриття виставки ікон, написаних під час IV міжнародного пленеру іконопису на Волині у 2014 році. У заході взяв участь консул Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі і голова правління Волинської організації національної спілки художників України Володимир Марчук.Учасники заходу обговорили важливі моменти українсько-польської дружби. Проект є гарним прикладом багаторічної співпраці неурядових організацій та установ Польщі і України.

         Налагоджені міжнародні відносини дають можливістьвстановити більш поглиблені економічні, соціальні, освітні, культурні зв’язки між територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади району та іноземними суб’єктами і учасниками міжнародного співробітництва.

Також район підтримує і розвиває транскордонні та міжрегіональні зв’язки з рядом інших країн в економічній, культурній та освітній сферах.

  Упродовж останніх років у рамках розвитку двостороннього співробітництва на регіональному рівні було реалізовано ряд спільних заходів, основним завданням яких було використання позитивного іноземного досвіду з розвитку господарського комплексу, представлення Сарненщини як перспективного економічного та інвестиційного партнера, поглиблення взаємозв’язків у медичній, туристичній, культурній та освітній сферах тощо.

Зокрема, протягом 2015 року представники від району брали участь у складі делегацій від області до Республіки Польща, у ході яких було представлено досягнення та кращий іноземний досвід у розвитку сільськогосподарської сфери, інвестиційної діяльності, охорони навколишнього природного середовища, використання альтернативних джерел енергії, медичної галузі, галузі освіти і науки, місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

 У 2015 році облдержадміністрацією спільно з Маршалківським урядом Вармінсько-Мазурського воєводства реалізується проект "Територіальне самоврядування – експортний хіт Польщі!", що фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща.

У рамках реалізації зазначеного проекту в травні проведено два навчальні візити: "Вармія і Мазури екологічні" та "Вармія і Мазури самоврядні", участь у яких взяли представники районної державної адміністрації і районної ради.

Делегація Рівненської області побувала у Вармінсько-Мазурському воєводстві республіки Польщі, де вивчали досвід у збереженні навколишнього середовища та використання європейських грантових коштів для впровадження екологічно чистих комунальних об’єктів.

  Упродовж останніх років у рамках розвитку двостороннього співробітництва на регіональному рівні було реалізовано ряд спільних заходів, основним завданням яких було використання позитивного іноземного досвіду з розвитку господарського комплексу, представлення Сарненщини як перспективного економічного та інвестиційного партнера, поглиблення взаємозв’язків у медичній, туристичній, культурній та освітній сферах тощо.

На базі вищого професійного училища № 22 міста Сарни укладено договор про співпрацю з українсько-німецькою компанією «Хенкель Баутехнік», яка є лідером у випуску сучасних будівельних опоряджувальних матеріалів та технологій. З жовтня 2011 року на базі ВПУ №22 створено і діє навчально-практичний будівельний центр з ведучим підприємством європейської промисловості - німецькою фірмою КНАУФ. Центр оснащений за допомогою матеріалів та технологій  даної фірми. На базі центру проходять навчання 30 студентів за професією монтажник гіпсокартонних конструкцій.

               Яскравим прикладом співпраці району із закордонними корпораціями стала спонсорська допомога, а саме медичне обладнання (реанімаційний стіл й інкубатор для новонароджених, а також контракт на технічне обслуговування цих апаратів впродовж 6 років), що отримав комунальний заклад «Сарненська центральна районна лікарня» від компанії Basalt Actien Gesellschaft (BAG), яка є акціонером ТОВ «Вирівський кар’єр» в 2014 році.

            У серпні місяці 2015 року представники Basalt Actien Gesellschaft  вдруге побували в КЗ «Сарненська центральна районна лікарня», де вручили пологовому відділенні КЗ «Сарненська центральна районна лікарня» медичне обладнання для лікування новонароджених на суму 30000 євро, яке суттєво покращить матеріально-технічну базу відділення, а мешканці Сарненщини зможуть одержувати високоякісні медичні послуги.

          В червні місяці 2015 року зразковий аматорський ансамбль танцю «Журавка» міського будинку культури брав участь у Міжнародному конкурс-фестивалі дитячої та молодіжної творчості «Морська фантазія», який проходив у м.Кітен (Болгарія), де здобув Гран-прі конкурсу, кубок та перші місця по сучасних, бальних та народних танцях.

 
 
Шляхи і способи розв’язання проблеми
 

                 Програма має стати дієвим інструментом реалізації державної політики у сфері розвитку експортного потенціалу району, європейської інтеграції, покращення міжнародного іміджу, поглиблення співробітництва з іноземними регіонами-партнерами та закордонними українцями. Її перевагою є можливість забезпечення комплексного підходу до розв‘язання проблеми розвитку міжнародного співробітництва та зовнішньоекономічної діяльності.

 

Альтернативою Програмі може бути здійснення окремих заходів, спрямованих на розвиток міжрегіональної співпраці та пов’язаних з європейською інтеграцією.

 

Проблему передбачається розв’язати шляхом:

- визначення стратегічних пріоритетів розвитку співробітництва та використання потенціалу регіонів-партнерів у вирішенні нагальних питань соціально-економічного розвитку району;

- оптимізації співпраці з іноземними регіонами-партнерами;

- активізації інформаційної роботи щодо експортного, інвестиційного та туристичного потенціалу Сарненського району;

- широкого представлення місцевих товаровиробників у ході міжнародно-виставкових заходів, що мають пріоритетне для Сарненського району значення;

- використання потенціалу та ресурсів співпраці з регіонами-партнерами, встановлення нових взаємовигідних стосунків з адміністративно-територіальними одиницями іноземних країн;

- підготовки та написання проектів у рамках програм фінансової допомоги Європейського Союзу та країн - членів ЄС.

 
Завдання і заходи Програми
 

Завдання і заходи з виконання Програми визначені у додатку до Програми.

 
 
Очікувані результати, ефективність Програми
 

Виконання Програми дасть можливість:

- розширити формат співпраці з регіонами-партнерами, встановити нові перспективні зв‘язки з адміністративно-територіальними одиницями іноземних країн;

- використовувати потенціал міжрегіонального співробітництва для забезпечення формування позитивного міжнародного іміджу;

- залучати міжнародну технічну допомогу для реалізації соціальних, екологічних, інвестиційних та інших проектів;

- підвищити професійну кваліфікацію фахівців місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування щодо здійснення зовнішніх зносин, програм фінансової допомоги Європейського Союзу та інших питань;

- вивчати кращий іноземний досвід в різних сферах діяльності з метою його подальшого запровадження в районі;

- представити Сарненщину, її економічні та інвестиційні можливості, культурні та історичні традиції під час проведення та участі у міжнародних конференціях, бізнес-форумах та інших заходах;

- щорічно збільшувати обсяги експорту товарів з пропорційним зростанням виробництва, розширювати ринки збуту, залучати прямі іноземні інвестиції.

 
 
          Обсяги та джерела фінансування Програми
 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, зацікавлених установ і організацій, інших передбачених законом джерел.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ
з виконання районної програми розвитку міжнародного співробітництва та

міжрегіональної співпраці на 2016 – 2018 роки

 №
Заходи

Відповідальні за виконання

Термін викона­ння

Джерела фінансування

Обсяги фінансування

(тис. гривень)
2016
2017
2018

Завдання І. Реалізація держав­ної політики у сфері розвитку зовні­шньо­­­еконо­мічної діяльно­сті

та експортного потенціалу району
1.

Участь представників від району у регіональних семінарах, конференціях, засіданнях та інших інформаційних заходах у сфері розвитку зовні­шньо­­­еконо­мічної діяльно­сті

Управління та відділи райдержадміністрації 

Щороку
Районний
та бюджети
місцевого самоврядування
1,0
1,0
1,0
2.

Участь представників  від району у міжнародних економічних форумах, конференціях, бізнес-зустрічах, засіданнях, виставково-ярмаркових заходах тощо

Управління та відділи райдержадміністрації,

громадські організації (за згодою)
Щороку
Районний та бюджети
місцевого самоврядування
залучені кошти від установ та організацій
10,0
10,0
10,0
Завдання ІІ. Розвиток і поглиблення зв‘язків району з адміністративно-територіальними одиницями іноземних країн
3.

Організація зустрічей з представниками іноземних країн, які відвідуватимуть район

Управління та відділи райдержадміністрації, місцеві ради (за згодою)
Щороку

Районний та бюджети місцевого самоврядування,

залучені кошти від підприємств та організацій району
2,0
2,0
2,0
4.

Налагодження нових та розвиток існуючих зв‘язків району з окремими регіонами іноземних країн в економічній, інвестиційній, освітній, туристичній, культур­ній та інших сферах, зокрема  із Гміною Длуголенка, містами Хелм та Новий Двір Гданський, Правлінням Повіту Старградського Західно поморського воєводства Республіки Польща

Управління та відділи райдержадміністрації, місцеві ради (за згодою)

Щороку
Бюджет Сарненської міської ради
10,0
15,0
15,0
5.

Подальша співпраця з проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Управління та відділи райдержадміністрації,місцеві ради (за згодою), громадські організації (за згодою)

Щороку

Районний та бюджети місцевого самоврядування,

кошти міжнародних організацій

 
 
 

Завдання ІІІ. Підвищення рівня поінформованості міжнародного співтовариства про Сарненський район

6.  

 Виготовлення інформаційних, презента­ційних та інформаційно-рекламних матеріалів українською та іноземними мовами, забезпечення їх поширення у рамках участі та/або проведення заходів міжнародного характеру, а також розміщення матеріалів про район у засобах масової інформації за кордоном

Управління та відділи райдержадміністрації
Щороку

Районний та бюджети місцевого самоврядування,

залучені кошти підприємств, установ, організацій
2,0
2,0
2,0
7.

Висвітлення інформації про Сарненський район та міжнародне співробітництво, у тому числі з регіонами-партнерами, у засобах масової інформації.

Сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю райдержадміністрації

Щороку
 
-
-
-

Завдання ІV. Реалізація державної політики у контексті інтеграційних процесів в Україні

8.

Проведення в районі Дня Європи, днів держав-членів ЄС та регіонів-партнерів у публічно-шкільних бібліотеках району, а саме: конференцій, інформаційних ярмарків, експозицій сучасної художньої літератури, виставок періодичних видань, вікторин, конкурсів малюнків, фотовиставок, презентацій з метою ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейською культурою та традиціями, утвердження спільних європейських цінностей.

 Відділ освіти райдержадміністрації, відділ культури і туризму райдержадміністрації, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю райдержадміністрації, місцеві ради (за згодою)

Щороку,третя субота травня
Інші кошти, не заборонені чинним законодавством 
 
-
-
-

Завдання V. Забезпечення реалізації державної політики щодо співпраці із закордонними українцями

 
9.

Організація та здійснення заходів щодо ознайомлення дітей і молоді з числа закордонних українців з національними традиціями, мовою, літературою, історією України, а також їх оздоровлення

 Відділ освіти райдержадміністрації,   відділ культури і туризму райдержадміністрації, відділ у справах молоді та спорту райдержадміністрації, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю райдержадміністрації, місцеві ради (за згодою)

Щороку
 

Районний та бюджети місцевого самоврядування 

 
2,0
2,0
2,0
10.

Організація виставок, присвячених історії, побуту культурі та науково-технічним досягненням закордонних  українців  

Відділ освіти райдержадміністрації, відділ культури і туризму райдержадміністрації

Щороку
Районний бюджет
 
2,0
 
 
 
 
 
2,0
 
 
 
 
 
2,0
 
 
 
 
 
Всього

у тому числі районний бюджет

29,0
19,0
34,0
19,0
34,0
19,0
 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                                                                                         В.Стельмах