Також дивіться новини на facebook.com

№ 109 від 24 березня 2016 року "Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами та вдосконалення роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину- сирцю на території району у 2016 році "

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
24 березня 2016 року                                                                                 № 109
 
Про взаємодію райдержадміністрації
з правоохоронними органами
та вдосконалення роботи в сфері протидії
несанкціонованому видобутку бурштину-
сирцю на території району у 2016 році
 

         У 2015 році, протягом звітного періоду поточного року районна державна адміністрація в тісній співпраці з правоохоронними органами району, органами місцевого самоврядування вживала заходів з протидії несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю на території району.

         Зокрема, у травні та грудні 2015 року це питання заслуховувалось на засіданнях колегії райдержадміністрації, за підсумками яких видані розпорядження голови райдержадміністрації від 12.05.2015 №185 та від 25.12.2015 №496.

         Однак і надалі питання протидії несанкціонованому видобуванню бурштину-сирцю приватними особами та добре організованими, в значній мірі механізованими групами, досі залишається проблемним, оскільки здійснюється в закритих місцевостях (лісах, посадках), віддалених від населених пунктів, в умовах бездоріжжя.

         Незважаючи на проведену роботу з протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району усіх причетних до цього питання підрозділів, з кожним роком кількість фактів зайняття даним видом діяльності зростають.

         У січні 2016 року з метою забезпечення взаємодії між органами державного контролю і правоохоронними органами, налагодження постійного обміну інформацією, реалізації конкретних заходів, спрямованих на протидію незаконному видобутку надр, керівництвом Сарненської місцевої прокуратури проведено спільну оперативну нараду щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю на території Сарненського, Рокитнівського, Володимирецького, Зарічненського, Березнівського та Дубровицького районів та за участі посадових і службових осіб – представників вказаних районів.

        

         На території Сарненського району діє міжвідомча група з протидії незаконному видобутку бурштину з числа керівництва Сарненської місцевої прокуратури, Сарненського відділу поліції ГУНП в Рівненській області, начальників відділів державної екологічної інспекції в Рівненській області, директорів державних підприємств «Сарненське лісове господарство», «Клесівське лісове господарство», директора Рівненського природного заповідника.

Крім того, створено групу цілодобового чергування з числа працівників прокуратури району щодо обов’язкового залучення до виїзду за повідомленням про виявлені факти незаконного видобутку бурштину-сирцю її чергового працівника.

Лише з січня по лютий 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 12 кримінальних правопорушень, за фактами незаконного видобутку надр.

Під час документування вказаних кримінальних правопорушень, вилучено 9 мотопомп заводського та кустарного виробництва, 110 гр. бурштину, 5 забірних рукавів, 2 автомобілі, 18 металевих тичок, 27 пожежних рукавів, 8 підхваток, 6 лопат.

 Водночас, за результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень цієї категорії справ за вказаний період оголошено про підозру 16 особам по 8 кримінальних провадженнях,  до суду скеровано 3 обвинувальні акти відносно 7 осіб, які перебувають на розгляді в Сарненському районному суді та ще у 5 провадженнях особам повідомлено про підозру у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення.

Крім того, зареєстровано 1 факт перевезення незаконно видобутого бурштину-сирцю, який внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.198 Кримінального кодексу України під час документування якого виявлено та вилучено 2 кг.382 гр. бурштину-сирцю.

         Факти незаконного видобування бурштину-сирцю виявлялись на території Клесівської селищної ради – 4, Немовицької – 3, Вирівської та Кам’яне-Случанської сільських рад по 2.

         На даний час на постійній основі з цією метою продовжують здійснюватись оперативно-профілактичні відпрацювання території Сарненського району.

         Враховуючи наведене вище, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2,13,16,25,28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

         1. Т.в.о. начальника Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Нагорному В.О.:

         1.1. посилити контроль за охороною родовищ бурштину та попередження його незаконного видобутку, реалізації; наростити темпи проведення оперативно-профілактичних заходів із протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         1.2. персонально попередити особовий склад відділу поліції про неприпустимість позаслужбових стосунків з особами, які займаються несанкціонованим видобутку бурштину-сирцю;

         1.3. забезпечити відстеження оперативної обстановки, аналіз та оцінку інформації, що надходить з власних джерел, своєчасне реагування на загострення оперативної ситуації з діяльності у сфері несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю;

         1.4. посилити взаємодію з органами місцевого самоврядування щодо охорони правопорядку на підвідомчих територіях місцевих рад;

         1.5. забезпечити неухильне дотримання графіків особистого прийому громадян дільничними інспекторами Сарненського відділу поліції на закріплених адміністративно-територіальних одиницях, здійснювати персональний контроль зі сторони керівництва відділу поліції за їх виконанням;

         1.6. виявляти немісцевих осіб, які проживають в населених пунктах і займаються несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю.

         1.7. на виконання статей 3,16 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», в термін до 22.04.2016 проаналізувати в цілому діяльність Сарненського районного громадського формування з охорони громадського порядку «Районна варта» у сприянні правоохоронним органам, органам місцевого самоврядування району в охороні громадського порядку, у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень  і злочинів, узагальнену інформацію надати голові райдержадміністрації до 27.04.2016.

         2. Т.в.о. начальника Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Нагорному В.О., рекомендувати начальнику Сарненського міжрайонного відділу управління Служби безпеки України в Рівненській області Козяру Р.Я. продовжити забезпечення проведення постійних оперативних заходів, спрямованих на виявлення організованих злочинних угрупувань, що проводять незаконну діяльність, пов’язану з несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю, його закупівлею та реалізацією; вжити дій для припинення діяльності осіб, які  проводять скуповування бурштину у населення.

         3. Т.в.о. командира 2 взводу стаціонарного посту №2 роти ДПС при Головному управлінні Національної поліції в Рівненській області Пащуку М.П., активізувати роботу підрозділу в загальних заходах щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю, його скуповуванню та вивозу за межі району.

         4. Рекомендувати керівнику Сарненської місцевої прокуратури Топольському В.М.:

         4.1. посилити координацію роботи міжвідомчої групи при місцевій прокуратурі по протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.2. продовжити посилений контроль за виконанням законодавства України в сфері екології керівниками територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, а також активізацію дій правоохоронних органів району щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.3. посилити вимоги до керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та підпорядкування щодо співпраці з питань збору, обробки та аналізу інформації, що стосується діяльності та контролю за охороною та використанням бурштину-сирцю.

         5. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., Рівненського природного заповідника Бачуку В.А. посилити вимогливість і контроль за діяльністю державної лісової охорони по здійсненню лісоохоронних та інших заходів спрямованих на попередження, припинення фактів незаконного видобування бурштину на землях, які перебувають у користуванні лісогосподарських підприємств.

         6. Рекомендувати керівникам територіальних громад:

         6.1. продовжити здійснення систематичного об’їзду територій з метою виявлення фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю, невідкладно інформувати весь правоохоронний блок району про факти вчинення порушень законодавства у сфері видобування бурштину-сирцю;

         Про кожен виявлений випадок видобування бурштину на територіях рад, негайно письмово інформувати голову райдержадміністрації.

         6.2. посилити контроль за діяльністю громадських формувань з охорони громадського порядку «Районна варта» на підвідомчих територіях, в разі недодержання формуванням статутних вимог ініціювати припинення членства в цьому формуванні.

         7. Виконавцям про хід виконання цього розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.09.2016 та 30.12.2016.

         8. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 25.12.2015 №496 «Про хід виконання розпорядження голови райдержадміністрації від 12.05.2015 №185 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами району по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю в районі у 2015 році».

         9. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                                    Я.Яковчук