Також дивіться новини на facebook.com

№ 38 від 27 січня 2017 року "Про удосконалення діяльності культурно-дозвіллєвих комплексів на території Сарненського району"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
 
 
27 січня 2017 року                                                                                               № 38
 
Про удосконалення діяльності
культурно-дозвіллєвих комплексів
на території Сарненського району
 
 

Культурно-дозвіллєві комплекси створені з метою посилення ролі органів місцевого самоврядування у розвитку та активізації функціонування закладів соціальної сфери на селі.

Ці структури дають змогу органам місцевого самоврядування координувати і спрямовувати роботу на забезпечення потреб своїх населених пунктів діяльність закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту, які мають різне відомче підпорядкування і різні рівні комунальної власності, раціонально використовувати їх матеріально-технічну базу, кадровий та фінансовий потенціал.

На території Сарненського району функціонує 17 сільських та
2 селищних культурно-дозвіллєвих комплексів. Вся планова робота культурно-дозвіллєвих комплексів по організації та проведенню дозвіллєвих заходів планується з структурними підрозділами, які увійшли до їх складу, враховуючи вікові, регіональні особливості населення територіальних громад.

Заклади культури, як структурні підрозділи  культурно-дозвіллєвих комплексів, забезпечують не тільки організацію дозвілля, розвиток народної творчості, інформаційного забезпечення та  позашкільного навчання населення але і працюють над посиленням позитивного іміджу органів влади та місцевого самоврядування. Найбільш популярними формами їх діяльності є проведення урочистих заходів та концертних програм до державних свят, видатних історичних подій, свят за історичним, літературним  та народним календарем, зокрема до Дня Соборності України, Дня незалежності України, Дня Конституції України, тощо.

Протягом 2016 року закладами культури району було організовано та проведено:

-          18 обмінних та виїзних концерти;

-          4465 культурно-освітніх та розважальних заходів, з них для дітей – 1470;

-          560 концертів художньої самодіяльності, з них для дітей – 232;

-          320 виставок декоративно-ужиткового мистецтва, з них для дітей – 172;

-          385 інших заходів, з них для дітей – 230.

Загальна кількість проведених масових заходів в порівнянні з минулим роком зросла на 57 і становить 5776.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності сільських культурно-дозвіллєвих комплексів є участь в заходах щодо підтримки культури села, зокрема  в обласних та районних святах, конкурсах та фестивалях. Художні колективи району протягом року були активними учасниками міжнародних, всеукраїнських та обласних культурно-мистецьких заходів.

З метою розвитку та популяризації народних ремесел, підтримки молодих, перспективних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, допомоги їм у професійному самовизначенні з 2015 року в районі проводиться мистецька виставка «Обереги духовності та краси», в якій з початку 2016 року взяли участь майстри Великовербченського, Кричильського, Кузьмівського, Любиковицького, Ремчицького, Стрільського, Тинненського, Тутовицького, Чудельського, Селищенського сільських культурно-дозвіллєвих комплексів.

Грамотно організована робота культурно-дозвіллєвих комплексів сприяє посиленню любительського мистецького руху. На сьогоднішній день в закладах культури клубного типу діє 273 клубних формувань, з них 168 – для дітей та юнацтва (на 3 формування більше в порівнянні з минулим роком).

20 колективів аматорської творчості району носить звання “народний” та 10 колективів – “зразковий”.

За минулий рік проведено ряд заходів щодо оновлення матеріально-технічної бази закладів культури. Сіль­сь­кі і селищні голови, як коорди­на­то­ри культурно-дозвіллєвих комплексів, взяли на себе значну частину від­по­ві­да­ль­ності за вирі­шен­ня пи­тань по­ліп­шен­ня ма­те­рі­а­ль­но-техні­ч­ної ба­зи. У сіль­сь­ких закладах куль­ту­ри ко­ш­том сільських, селищних рад про­ве­де­но по­то­ч­ні ремон­ти на суму 575,1 тис. грн.

В клубі с. Ясногірка Селищенської сільської ради завершено внутрішній капітальний ремонт та ремонт зовнішньої, фасадної сторони будівлі на суму 408,5 тис.грн. з місцевого бюджету.

Показо­вим також є при­клад Люхчанської сільської ради, голова якої за підтримки громади доклав максимум зусиль для суттєвого покращення технічного стану будинків культури с. Люхча та Глушиця, на ремонт яких з районого бюджету виділено 20,0 тис. грн., сільського – 24,7 тис.грн., спецкоштів - 16,2 тис.грн.

Серед сільських рад, що активно працювали у цьому напрямку – Ремчицька (ремонт клубу с. Тріскині, на суму 44,7 тис. грн.) та Тинненська (ремонт будинку культури на суму 25,9 тис. грн.).

Однак, не зважаючи на позитивні зрушення  в даному напрямку роботи, матеріально-технічна база закладів культури в сільській місцевості не в повній мірі відповідає вимогам сьогоднішнього дня, запитам і потребам молоді. Майже всі клубні та бібліотечні установи потребують різного за видами та коштами ремонту, придбання сучасних музичних інструментів, технічних засобів, нових книг і періодичних видань. Вирішення питання опалення потребують заклади культури сіл Білятичі, Любиковичі, Цепцевичі, Яринівка та селища Степань.

У передаварійному стані знаходиться клуб села Вирка. Проблеми з технічним станом мають заклади культури клубного типу сіл Білятичі, Корост, Труди, Угли, Цепцевичі.

Для зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури у 2016 році було придбано техзасобів, музінструментів, обладнання, апаратури, сценічних костюмів на суму 952,9 тис. грн. (з них на рахунок сільських, селищних бюджетів – 680,8 тис. грн., спецкоштів – 90,1 тис. грн., спонсорських надходжень – 182,0 тис.грн.).

Від організації платної діяльності установами відділу культури і туризму за 2016 рік на спецрахунки надійшло 646,5 тис. грн., що на 43,6 тис.грн. більше у порівнянні з минулим  роком.

Найбільше коштів від платних послуг отримали заклади культури Тинненської сільської ради – 41,6 тис.грн., Люхчанської сільської ради – 36,2 тис.грн., Немовицької сільської ради – 32,0 тис.грн

Впровадження новітніх комп’ютерно-телекомунікаційних технологій надає все більше можливостей у забезпеченні якісного та вільного доступу громадян до інформації та знань. Завдячуючи співпраці структурних підрозділів культурно-дозвіллєвого комплексу у бібліотеці села Вири відкрито Інтернет-центр, де встановлено 4 комп’ютери з доступом до мережі Інтернет та оргтехніка. Книгозбірня запрацювала по-новому і як результат - зріс імідж бібліотеки серед населення.

 Книжкові фонди книгозбірень з початку року поповнилися на 8651  прим. книг, подарованих – 724 прим., придбано за платні послуги – 297 прим., підручників – 5609. Обслуговано по району протягом періоду 26718 користувачів, книговидача становить – 504872, відвідування бібліотек – 208478, відвідування масових заходів – 53159.

Культурно-дозвіллєві комплекси постійно долучаються до проведення спортивно-масових заходів, які проводяться відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації. Щорічно упродовж року проводиться районна спартакіада серед спортивних клубів та колективів фізичної культури з 17 видів спорту, що культивуються на територіях рад району. За підсумками 2016 року перше місце посів СК «Олімп» (Сарненська міська рада), ІІ місце – СК «Темп» (Коростська сільська рада), ІІІ місце - СК «Сокіл» (Немовицька сільська рада).

Для занять фізичною культурою і спортом на території району функціонує 313 спортивних споруд. При кожному будинку культури відкриті спортивні кімнати.

Досвід по­ка­зує, що най­кра­щий рі­вень ро­бо­ти показують ті сільські культурно-дозвіллєві комплекси, які ма­ють під­три­м­ку сіль­сь­ких рад і тво­р­чо спів­пра­цю­ють із усі­ма уста­но­ва­ми со­ці­а­ль­ної сфе­ри.

З метою організованого забезпечення роботи структурних підрозділів сільських, селищних, культурно-дозвіллєвих комплексів району:

1.            Інформацію начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Е.Раковця про удосконалення культурно-дозвіллєвих комплексів району взяти до відома.

2.            Начальнику відділу культури і туризму райдержадміністрації Раковцю Е.К. спільно з головами координаційних рад сільських, селищних культурно-дозвіллєвих комплексів району (за згодою):

2.1. Протягом І кварталу 2017 року спланувати роботу сільських, селищних культурно-дозвіллєвих комплексів району на 2017 рік по напрямках спортивно-оздоровчої, культурно-масової, дозіллєвої діяльності з відповідним визначенням відповідальних організаторів, враховуючи їх професійні якості.

2.2.     Згідно щомісячних графіків активізувати в 2017 році роботу по проведенню обмінних концертів аматорських колективів району.

2.3.    Протягом року організовувати виїзні семінари для працівників культури, спеціалістів по соціальній роботі з сім’ями, молоддю та спорту по обміну досвіду структурних підрозділів сільських,селищних культурно-дозвіллєвих комплексів району.

3.            Рекомендувати згідно щомісячних графіків головам координаційних рад сільських, селищних культурно-дозвіллєвих комплексів району:

3.1. Поліпшити матеріально-технічний стан закладів культури та сприяти в організації та проведенні виїзних концертів майстрів сцени.

3.2.    Постійно сприяти діяльності любительських об’єднань та клубів за інтересами.

4.            Тимчасово виконуючому обов’язки начальника Сарненського відділу поліції ГУНП в Рівненській області Смаглюку С.В. забезпечити постійний контроль за дотриманням правопорядку під час проведення культурно-масових заходів в клубних закладах та і інших місцях дозвілля.

5.            Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Параницю Н.М.

 
 

Голова адміністрації                                                                             Я.Яковчук