Також дивіться новини на facebook.com

21.04.2017

  Завершується останній місяць кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2016 року

Громадянам – декларантам та самозайнятим особам варто поспішити скласти декларації та визначити зобов’язання з ПДФО та військового збору за звітний 2016 рік!

Нагадуємо, що громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;

при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;

при отриманні іноземних доходів;

та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

 Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;

у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

                                                                                                       Сарненська ОДПІ

 
 
 

Громадяни, які надавали в оренду житло, земельні ділянки, автотранспорт повинні задекларувати свої доходи

Повідомляємо, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (ст.164 Податкового кодексу України).

Оподатковуються доходи від надання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.

Крім того, оподатковуються також доходи, отримані від надання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Сума отриманого доходу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Фізична особа зобов'язана відобразити дохід від надання в оренду такого майна у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до органу фіскальної служби за місцем реєстрації.

Громадяни також мають можливість подати декларацію про доходи в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису через сервіс «Електронний кабінет платника» на веб-порталі ДФС України.

Нагадуємо, що останній день подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік – 3 травня 2017 року.

Крім того, фізична особа зобов‘язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов‘язання, зазначену в поданій нею декларації.

                                                                                                       Сарненська ОДПІ

 
 
Декларуєте доходи за минулий рік - не забудьте про військовий збір

 Кампанія декларування у 2017 році має свої відмінності від попередніх років. Відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 01.01.2015 р. доходи фізичних осіб оподатковуються військовим збором. Тому за підсумками 2015 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Звертаємо увагу, що податком на доходи фізичних осіб оподатковується загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи. До нього включаються доходи отримані від особи, яка не є податковим агентом. Такі доходи також є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотки об’єкта оподаткування.

Нагадаємо ряд операцій, доходи від здійснення яких необхідно задекларувати не пізніше 03 травня 2017 року, та сплатити з них податок на доходи фізичних осіб й військовий збір. Це, зокрема, доходи від здавання в оренду майна фізичним особам; доходи у разі успадкування майна чи отримання подарунків не від членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення; отримання доходів у вигляді процентів по боргових цінних паперах; отримання інвестиційного прибутку від продажу фізичною особою інвестиційних активів; іноземні доходи тощо.

                                                                                                       Сарненська ОДПІ