Також дивіться новини на facebook.com

№ 277 від 12 липня 2017 року "Про заходи щодо протидії захворюваності на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, наркоманію в Сарненському районі"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

 

голови районної державної адміністрації

 

12  липня 2017 року                                                                               № 277

 

Про заходи щодо протидії захворюваності на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, наркоманію в Сарненському районі

 

В Сарненському районі робота з протидії  захворюванню на туберкульоз проводиться у відповідності до наказів Міністерства охорони здоров’я України, якими затверджені: інструкції та протоколи щодо надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, впровадження ДОТС стратегії в Україні, уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної та третинної допомоги, сформований і ведеться електронний реєстр хворих, який постійно оновлюється, проводиться робота в районі для забезпечення проведення заходів попередження діагностики захворювання на туберкульоз, профілактики та лікування. Функціонують: амбулаторне протитуберкульозне відділення при поліклініці КЗ «Сарненська ЦРЛ»; стаціонарне відділення КЗ «Страшівська протитуберкульозна лікарня». Великий обсяг роботи покладений на первинну ланку закладів охорони здоров’я КЗ «Сарненський районний ЦПМСД».  
За 5 місяців 2017 року в районі охоплено флюорографічним та рентгенологічним обстеженням 8771 чол., (за 5 місяців 2016 року – 11152 чол.), з них: КЗ «Сарненська ЦРЛ» - 6233; КЗ «Степанська РЛ» - 882; КЗ «Клесівська РЛ» - 463; КЗ «Сарненська РЛ» - 910, КЗ «Страшівська протитуберкульозна лікарня» - 283. Зменшення обстеження у 2017 році в порівняні з 2016 у зв’язку з тимчасовою поломкою флюорапарата у поліклініці КЗ «Сарненська ЦРЛ» у лютому цього року.
Всього з початку поточного року виявлено 17 випадків туберкульозу ( за 5 місяців 2016 року -  16 випадків), з них 4 особи методом флюорографічного обстеження, 10 осіб мають відкриту форму туберкульозу, 10 хворих з деструктивною формою туберкульозу, в тому числі 8 занедбаних форм туберкульозу.
Вперше діагностований туберкульоз в таких населених пунктах: м.Сарни 8 (3 занедбаних), с.Стрільськ – 1 (1 – занедбаний), смт.Клесів – 1, с.Чудель – 2 (1 – занедбаний), с.В.Вербче – 1 (1- занедбаний), с.Карасин – 1, с.Чемерне – 1 (1 – занедбаний), с.Катеринівка – 1 (1 – занедбаний).
За 5 місяців 2017 року проведено 250 мікроскопій мазка мокротиння, із них 9 мазків – позитивні (7 - вперше виявлені, 2 – рецидиви).
На виконання п. 3 частини першої статті Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз»  в рамках районної Програми запобігання туберкульозу профінансовано 249,0 тис.грн., на придбання туберкуліну для проведення туберкулін діагностики дитячого населення (субвенція територіальних громад в районний бюджет).
В умовах поліклінічного відділення КЗ «Сарненська ЦРЛ» на базі кабінету інфекційних хвороб працює кабінет «Довіра», завдяки чому в районі забезпечено доступ різних категорій населення до системи безоплатного добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, отримання різноманітних послуг, в тому числі анонімних, з питань профілактики та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу, інших хвороб, що передаються статевим шляхом. В умовах кабінету проводиться диспансеризація ВІЛ-інфікованих осіб з дотриманням вимог конфіденційності, станом на 01.06.2017 на обліку перебуває 65 ВІЛ-інфікованих. За 5 місяців 2017 року на облік взято 8 ВІЛ-інфікованих дорослих та 1 дитину. Упродовж 5 місяців 2017 року з «Д» обліку знято 6 осіб (2 дитини – 18 місяців – здорові, 2 дорослих померло, 2 – дорослих вибули за межі району). Поширеність ВІЛ-інфікованих осіб у Сарненському районі – 62,5 на 100, тис. населення, переважають сільські жителі – 35 чоловік, решта 30 чоловік – жителі міста Сарни. 
Медичні працівники району, що мають професійний контакт з кров’ю (457 осіб), застраховані на випадок інфікування хворобами, що передаються парентеральним шляхом. На виконання заходів Програми у 2017 році в кошторисі передбачено – 48,7 тис.грн.
В поліклінічному відділенні КЗ «Сарненська ЦРЛ» працює наркологічний кабінет, який забезпечує виконання профілактичних заходів по наркоманії та алкоголізму. На диспансерному обліку знаходиться 46 осіб, з них ін’єкційні наркомани – 22. Дітей, підлітків та жінок з наркоманією немає. Робота наркологічного кабінету ведеться спільно з правоохоронними органами та КЗ «Обласна психіатрична лікарня села Орлівка».
З метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, в районі активно проводиться санітарно-освітня робота, запобігання і протидія захворюванню на туберкульоз, ВІЛ/СНІДу, наркоманії.
З метою оперативного реагування та максимального сприяння у вирішенні питань пов’язаних із запобіганням захворюванню населення району на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та наркоманію:
1. В.о. начальника відділу охорони здоров’я райдержадміністрації та головним лікарям КЗ «Сарненська ЦРЛ», КЗ «Сарненська РЛ», КЗ «Степанська РЛ», КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» забезпечити використання фінансового ресурсу, передбаченого на заходи Програми протидії туберкульозу та на дослідження ВІЛ-інфекції, СНІДу та наркоманії.
2. Головному лікарю КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» забезпечити:
2.1придбання туберкуліну в обсягах, передбачених районною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 рік;
2.2 проведення туберкулінодіагностики згідно графіку щеплень, за віковими категоріями дітей по району. 
3. Головному лікарю КЗ «Сарненська ЦРЛ» спільно з профільними районними спеціалістами забезпечити:
3.1 обстеження віражних та тубінфікованих в амбулаторному протитуберкульозному відділенні КЗ «Сарненська ЦРЛ»;
3.2 обстеження наркотично залежних та спрямування їх на лікування в КЗ «Обласна психіатрична лікарня села Орлівка»;
3.3 проведення діагностики ВІЛ/СНІДу всіх осіб групи ризику, вагітних, військовозобов’язаних та осіб які виявили бажання пройти обстеження.
4. Керівникам відділу освіти, молоді та спорту, культури райдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з медичними працівниками активізувати пропагування здорового способу життя, профілактику небезпечних хвороб та шкідливих звичок в молодіжних осередках та освітніх закладах.
5. Начальнику Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області активізувати роботу дільничних офіцерів поліції щодо допомоги медичним працівникам та керівникам місцевого самоврядування в роботі з населенням, які мають ці «соціальні» хвороби.
6. Рекомендувати сільським, селищним, міському головам активізувати роботу по систематичному інформуванню населення з питань профілактики туберкульозу, особливо населення групи ризику, організації дворових обходів спільно з медичними працівниками, соціальними службами та правоохоронними органами, розгляду конкретних випадків на засіданнях виконавчих комітетів рад, сприяти їх довезенню до закладів охорони здоров’я з метою примусового флюорографічного обстеження грудної клітки і лікування хворих на туберкульоз і наркоманію, які відмовилися від лікування.
7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Параницю Н.М.

 

 

 

Голова адміністрації                                                                                  Я. Яковчук