Також дивіться новини на facebook.com

№ 278 від 12 липня 2017 року "Про виконання заходів з профілактики сказу серед домашніх тварин на території району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
12  липня  2017 року                                                                              № 278
 
Про виконання заходів з

профілактики сказу серед домашніх

тварин на території  району
 
 

На виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25.05.2013    № 278 «Про заходи щодо запобігання захворювання на сказ у Рівненській області», інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» від 15.03.1994 № 5, з метою недопущення погіршення епізоотичної ситуації по сказу тварин в районі, управлінням Держпродспоживслужби в Сарненському районі,  спільно з підпорядкованими державними ветеринарними установами району проводяться відповідні організаційно-профілактичні заходи серед тварин.

На території району нараховується 9875 голів собак, з яких піддано профілактичній вакцинації – 3430 голів, що становлять 34 відс. до наявного поголів’я , та 1063 голови котів. Даний показник щеплення тварин пов’язаний з тим, що щеплення проводяться планово і надходження коштів для придбання вакцин здійснюється з державного бюджету.

В районі є наявні 12 мисливських господарств, згідно даних таксації в мисливських угіддях яких наявна чисельність лисиць згідно норми: 1 лисиця на 1000 га. Однак на даний час ми спостерігаємо зовсім іншу картину: лисиці приходять до населених пунктів та часто можна їх зустріти на автомобільних дорогах. Причиною збільшення популяції лисиці є наявна кормова база – наявність мишовидних гризунів.

Протягом 2017 року в районі зареєстровано 95 випадків покусів людей тваринами, а саме: собаками – 66, в тому числі відомими – 44, невідомими – 22; котами – 24, в тому числі відомими – 15, невідомими – 9; свинями – 2; щурами – 2; мишами –1.

Епізоотична ситуація по сказу тварин протягом останніх 3-ох років має тенденцію до покращення. Протягом 2015 року було зареєстровано 6 випадків сказу – 4 лисиці, сказ борсука – 1, сказ кота –1.  В 2016 році – 4 випадки : сказ собаки – 1, сказ лисиці – 1, сказ кота – 1, сказ кажана – 1 випадок. В 2017 році – 2 випадки захворювання серед диких тварин, а саме серед лисиць. Проте епізоотична ситуація по сказу тварин в районі залишається досить напруженою.

З метою виконання вимог Закону України  «Про ветеринарну медицину», інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» та реалізацію державної політики в галузі ветеринарної медицини:

1. Інформацію виконуючого обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби в Сарненському районі про виконання заходів з профілактики сказу серед домашніх тварин на  території району взяти до відома.

2.  Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини:

2.1. організувати проведення профілактичних щеплень проти сказу всіх службових та домашніх собак;

2.2. забезпечувати клінічний огляд та карантинування протягом 15 днів всіх тварин, які травмували людей або тварин;

2.3. проводити лабораторні дослідження патологічних матеріалів від усіх впольованих диких, бродячих м’ясоїдних та підозрілих на захворювання домашніх тварин, доставлених в державні установи ветеринарної медицини.

3. Сарненському міжрайонному відділу «Рівненського обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я України»:

3.1. забезпечувати проведення епідеміологічних розслідувань та необхідних протиепідемічних заходів серед населення у всіх вогнищах сказу тварин;

3.2. виявляти при проведенні епідеміологічних розслідувань потерпілих від покусів хворими тваринами осіб та направляти їх до лікарів- травматологів для надання кваліфікованої медичної допомоги;

3.3. забезпечити контроль за наданням антирабічної допомоги потерпілим від укусів (ослинення) тваринами особам, які звернулися в медичну установу.

4.  Відділу охорони здоров’я райдержадміністрації забезпечити своєчасне і в повному обсязі надання антирабічної допомоги населенню та створити в  медичних закладах району запас антирабічних препаратів.

5.  Користувачам мисливських угідь забезпечити:

5.1. підтримання на території мисливських угідь чисельність червоної лисиці не більше, ніж одна голова на 1000 гектарів та проведення боротьби з бродячими собаками і котами;

5.2. доставку в державні установи ветеринарної медицини біологічного матеріалу від впольованих диких м’ясоїдних для виключення захворювання на сказ.

6. Відділу  агропромислового розвитку райдержадміністрації   довести до відома власників і користувачів сільськогосподарських угідь інформацію про необхідність проведення заходів із дератизації посівів зернових.

7.  Сарненському  відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області:

7.1. надавати допомогу спеціалістам ветеринарної та санітарно- епідеміологічної служб у проведенні заходів щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин;

7.2. здійснювати контроль за виконанням фізичними та юридичними особами правил утримання домашніх тварин, зокрема собак.

8. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних та сільських рад:

8.1. забезпечити виконання рішень державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації;

8.2. активізувати роботу по боротьбі з безпритульністю собак та котів;

8.3. відповідно до статті 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», спільно з управлінням Держпродспоживслужби в Сарненському районі, розробити та затвердити правила утримання домашніх тварин у населених пунктах, а також забезпечити  контроль за їх виконанням, зокрема, щодо прив’язного утримання собак та облаштування майданчиків для їх вигулу;

8.4  запровадити ведення належного обліку домашніх тварин, в т.ч. кішок та собак, на підвідомчих територіях.

9. Управлінню Держпродспоживслужби в Сарненському районі,  Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини, Сарненському міжрайонному відділу «Рівненського обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я України», відділу охорони здоров’я райдержадміністрації, виконкомам міської, селищних та сільських рад проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення з питань профілактики сказу тварин.

10.  Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації І. Назарця.

 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                     Я. Яковчук