Також дивіться новини на facebook.com

№ 481 від 02 листопада 2017 року "Про стан боротьби із злочинністю, її профілактику, охорону громадського порядку"

 Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
02   листопада 2017 року                                                                             № 481   
 

Про стан боротьби із злочинністю,

її профілактику, охорону громадського

порядку
 

         Райдержадміністрацією в межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», на підвідомчій території протягом 9 місяців 2017 року забезпечено здійснення заходів щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю.

         Видані розпорядження голови райдержадміністрації від 24.03.2017 №108 «Про стан законності, боротьбу із злочинністю, її профілактику, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2016 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2017 року», від 28.04.2017 №164 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району в 2017 році».

         Продовжує діяти районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки. Власні програми на вказану тематику прийняті також і в міській, селищних, сільських радах району.

         Вжиті міри для підвищення рівня взаємодії з правоохоронними органами району, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності загалом позитивно позначились на криміногенній обстановці.

         Основні показники оперативно-службової діяльності органів поліції району є вищими обласного показника.

         В загальному на території району у звітному періоді 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року відбулось зниження рівня злочинності з 696 до 570 кримінальних правопорушень, натомість зареєстровано ріст вчинення адміністративних проступків з 1287 до 2519, що може свідчити як і про збільшення довіри населення до органів поліції так і про відсутність фактів укриття повідомлень від реєстрації зі сторони співробітників поліції.

         Вжитими заходами за 9 місяців 2017 року задокументовано 218 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, 216 з яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, під час документування яких, вилучено 52 мотопомпи заводського та кустарного виробництва, 12 автомобілів, 65 кг.230 гр. бурштину-сирцю.

         Зареєстровано 13 фактів пов'язаних із незаконними порубками лісу, за якими розпочато кримінальні провадження.

         Задокументовано 40 фактів  зайняття гральним бізнесом, вилучено 180 системних блоків та 505 одиниць комплектуючих до них, грошові кошти.

  Зростання кримінальних правопорушень зареєстровано на територіях Степанської селищної (з 31 до 36), Коростської (з 7 до 11), Люхчанської (з 11 до 15), Селищенської (з 10 до 11), В/Вербченської (з 3 до 5) сільських рад.

Більше ніж у минулому році, майже у всіх сільських, селищних (крім Люхчанської, В/Вербченської) допущено ріст вчинення адміністративних правопорушень.

  Узагальнюючи викладене вище, слід зазначити, що робота по боротьбі зі злочинністю та правопорушеннями потребує подальшої активізації у всіх напрямках правоохоронної діяльності.

Враховуючи наведене вище, з метою покращення криміногенної ситуації в районі в подальшому, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2,13,16,25,28,41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

1. Роботу Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області з протидії злочинності, забезпеченню правопорядку визнати такою, що потребує подальшого посилення з усіх напрямків службової діяльності.

2. Роботу виконавчих комітетів міської, селищних, сільських рад по забезпеченню правопорядку на підвідомчих територіях, запобігання росту злочинності визнати недостатньою.

3. Сарненському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області:

3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті зокрема та в цілому по району. Визначити додаткові заходи на 2017 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, підлітковій злочинності, поліпшення роботи із профілактики правопорушень;

3.2. посилити роботу по активізації реальних заходів з ліквідації пунктів самогоноваріння на територіях місцевих рад, притягнення винних осіб до відповідальності визначеною чинним законодавством України;

3.3. забезпечити проведення постійних організаційних та профілактичних заходів для виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю на території району. Із залученням приданих сил не допустити найменшої активності цієї протиправної діяльності;

3.4. забезпечити дотримання на території району Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні»; щоденно здійснювати моніторинг ситуації з появою закладів з гральним обладнанням;

3.5. спільно із територіальними державними лісовими підприємствами посилити роботу із запобігання порушенням лісового господарства; забезпечити спільне із заінтересованими суб’єктами владних повноважень постійне відстеження обліку деревини, яка надходить до лісопильних деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю;

  3.6. спільно з громадськістю, виконавчими комітетами міської, селищних, сільських рад, керівниками установ і організацій, проводити профілактичну роботу серед осіб, схильних до правопорушень, звільнених з місць позбавлення волі, громадян, які зловживають алкогольними напоями, неблагополучних сімей, щодо попередження злочинів на побутовому грунті, у групах, громадських місцях та вулицях.

4. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад:

4.1. розглянути протягом листопада 2017 року на засіданнях виконавчих комітетів, сесіях рад, за обов’язкової участі дільничних офіцерів поліції, питання стану криміногенної ситуації та заходи щодо забезпечення правопорядку на підвідомчій території; активізувати роз’яснювальну роботу з цього напрямку;

4.2. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними;

4.3. підвищити рівень громадського впливу на осіб, що вчинили правопорушення у побуті.

5. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., Рівненського природного заповідника Бачуку В.А., посилити вимоги до державної лісової охорони в частини дотримання Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 №976 щодо затримання порушників лісових масивів та вилучення знарядь злочину при здійсненні несанкціонованої діяльної із видобутку бурштину-сирцю, крадіжок лісоматеріалів на підвідомчих землях.

6. Відділу освіти, молоді та спорту, службі у справах дітей райдержадміністрації, районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Сарненським ВП ГУ НП в Рівненській області здійснювати заходи, спрямовані на:

6.1. залучення дітей із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах до громадської, клубної, гурткової роботи та позашкільної освіти;

6.2. виявлення осіб, які втягують дітей у протиправну діяльність, реалізовують неповнолітнім особам спиртні напої та тютюнові вироби.        

7. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
 

Голова адміністрації                                                                          Я.Яковчук