Також дивіться новини на facebook.com

№ 50 від 05 лютого 2018 року "Про Програму розвитку дорожнього господарства,утримання доріг загального користування місцевого значення Сарненського району на 2018 рік"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 

05 лютого  2018 року                                                                                            № 50

 
Про Програму розвитку дорожнього

господарства,утримання доріг загального

користування місцевого значення Сарненського

району на 2018 рік

 

         Відповідно до статей 13,15,16,19, пункту 9 частини 1 статті 39  Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Законів України від                   17 листопада 2016 року № 1764-VIII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», від 17 листопада 2016 року № 1762-VIII «Про внесення змін до Закону України  «Про джерела фінансування  дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі, розпорядження Кабінету  Міністрів  України  від                    02  жовтня 2013 року № 759-р «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення», наказу Державного агентства автомобільних доріг України від 14 листопада 2017 року № 431 «Про передачу об’єктів права державної власності», переліку доріг загального користування місцевого значення Рівненської області, затвердженого головою обласної державної адміністрації, з метою забезпечення сталого функціонування дорожнього господарства в районі, виконання вимог законодавства щодо управління автомобільними дорогами загального користування місцевого значення:

 

1.                Схвалити Програму розвитку дорожнього господарства, утримання доріг загального користування місцевого значення Сарненського району на 2018 рік (далі-Програма) згідно з додатком.

 

2. Відділу містобудування, архітектури та інфраструктури райдержадміністрації подати Програму на затвердження Сарненській районній раді в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню районної державної адміністрації в районному бюджеті на 2018 рік передбачити необхідні кошти для реалізації заходів Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

 
 

          4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної  державної адміністрації Назарця І.П.

 
 
 
 
 
 
 
Голова адміністрації                                                                            Я.Яковчук
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                  

                                                                                    Додаток

                                                                                    до розпорядження голови
                                                                                    райдержадміністрації
                                                                                    05 лютого 2018 року № 50
 
1. Загальні положення
 

Розвиток дорожньої мережі є одним із ключових завдань Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року та узгодженої з нею Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року. Мережа автомобільних доріг є невід’ємною складовою єдиної транспортної системи України, що забезпечує роботу всіх без винятку галузей національної економіки. Від стану дорожньої мережі в певній мірі залежить соціально-економічний розвиток держави в цілому та Рівненської області зокрема.

Сарненський район  розташований у північній частині Рівненської області, площею 2 тис. км², що становить 10 % території області. Район межує на півночі — з Дубровицьким, на сході — з Рокитнівським, на південному сході — з Березнівським, на півдні — з Костопільським, на заході — з Володимирецьким районами Рівненської області.

Райцентр — м. Сарни — розташований на перехресті автомагістралей  E373 (КиївВаршава) та Рівне—Мінськ, а також залізничних магістралей КиївКовельЯгодин і РівнеЛунінець. Найбільші залізничні станції — Сарни та Клесів. На станції Сарни розміщені відділення Рівненської митниці та енергетичної митниці України.

Мережа автомобільних доріг загального користування Сарненського району станом на 01.01.2018 становить 426,9  кілометрів, в тому числі з твердим покриттям 417,1   кілометрів (або  97,7   відсотка), із них:

дороги державного значення –  190,9  кілометрів;

дороги місцевого значення –  236,0  кілометрів.

Найбільш важливими для району є магістральні дороги М-07 Е-373 (Київ – Ковель – Ягодин), регіональні автомагістралі Р-05 (Городище – Рівне – Старокостянтинів) .

Із 236,0 км доріг загального користування місцевого значення Сарненського району 126, км становлять дороги із перехідним покриттям – бруківкою.

Протяжність вулиць та доріг, що перебувають у комунальній власності об’єднаних територіальних громад ,сіл, селища та міста Сарненського району, станом на 01.01.2018 становить 610,78 кілометра, з яких 327,3 кілометрів – дороги з твердим покриттям, 283,48 кілометра – ґрунтові дороги.

 

2. Визначення проблематики

 

У зв’язку з недофінансуванням дорожнього господарства впродовж десятків років, експлуатаційний стан доріг в районі є незадовільним. Найбільш проблемними, що потребують ремонту, є дороги загального користування місцевого значення та вулиці і дороги комунальної форми власності. Міжремонтні терміни деяких доріг перевищені в 5 – 10 разів. Це пов’язано з відсутністю належного фінансування дорожнього господарства.

 

3. Мета Програми

 

Зважаючи на незадовільний техніко-експлуатаційний стан більшості автомобільних доріг в районі, високий рівень аварійності, керуючись Законами України від 17 листопада 2016 року № 1764-VIII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», від 17 листопада 2016 року № 1762-VIII «Про внесення змін до Закону України  «Про джерела фінансування  дорожнього господарства України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 жовтня 2013 року № 759-р «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення», наказу Державного агентства автомобільних доріг України від 14 листопада 2017 року № 431 «Про передачу об’єктів права державної власності», переліку доріг загального користування місцевого значення Рівненської області, з метою забезпечення сталого функціонування дорожнього господарства в області, виконання вимог законодавства щодо управління автомобільними дорогами загального користування місцевого значення розроблено Програму розвитку дорожнього господарства, утримання доріг загального користування місцевого значення Сарненського району на 2018 рік (далі – Програма).

Метою Програми є:

утримання в належному стані доріг в районі та покращення стану доріг;

забезпечення ефективного функціонування та розвитку дорожньої мережі;

покращення транспортної доступності віддалених населених пунктів до районного та обласного центрів, в тому числі в контексті створення опорних шкіл в області, та для своєчасного надання першої медичної допомоги.

 

4. Завдання та заходи Програми

 

Поліпшення транспортної доступності в межах регіону та розвиток автомобільних доріг загального користування місцевого значення, об’їзних доріг у населених пунктах, покращення транспортної доступності сільських населених пунктів передбачено ціллю 1 Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

Виходячи з цього, основними завданнями Програми є:

збереження та покращення транспортно-експлуатаційного стану дорожньої мережі в Сарненському районі;

розвиток мережі автомобільних доріг загального користування та вулиць і доріг населених пунктів відповідно до потреби;

покращення транспортного сполучення сільських населених пунктів з районним  центром.

Поставлені завдання можна вирішити, забезпечивши виконання заходів, згідно з додатком.

 

5. Обсяги та джерела фінансування

 

Відповідно до Законів України від 17 листопада 2016 року № 1764-VIII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», від 17 листопада 2016 року № 1762-VIII «Про внесення змін до Закону України  «Про джерела фінансування  дорожнього господарства України», витрати,  пов'язані  з будівництвом, реконструкцією,  ремонтом  і утриманням автомобільних доріг, здійснюються за рахунок бюджетних та інших коштів. Дані кошти спрямовуються на реалізацію програм розвитку дорожнього господарства України. Метою таких програм є підвищення соціального рівня життя населення, особливо в сільській місцевості, забезпечення автомобільних перевезень пасажирів та вантажів, оздоровлення екологічної обстановки, створення на дорогах належних умов безпеки руху та сучасних елементів дорожнього сервісу, зменшення збитків через незадовільні дорожні умови.

Фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету, коштів обласного, районного, сільських, селищного, міського бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад району та інших джерел, не заборонених чинним законодавством (таблиця 1).

Таблиця 1

Джерела фінансування дорожнього господарства

 
Вид автомобільної дороги
Дорожній фонд
Джерела фінансування дорожнього фонду
1.
Дороги загального користування
Державного значення
Державний дорожній фонд

Державний бюджет України, обласний, районний та сільські,селищний, міський бюджети,бюджети об’єднаних територіальних громад району (на умовах співфінансування)

Місцевого значення
Територіальний дорожній фонд

Державний бюджет України, обласний, районний та сільські,селищний, міський бюджети, бюджети об’єднаних територіальних громад району

2.
Вулиці та дороги міст та інших населених пунктів
Територіальний дорожній фонд

Районний та сільські,селищний, міський бюджети , бюджети об’єднаних територіальних громад району.

 

Таблиця 2

Прогнозні обсяги фінансування Програми за джерелами

 

Джерело фінансування

Обсяг коштів, тис. гривень
Всього
4750,078
Державний бюджет
0,0
Районний бюджет
411,702

Сільські,селищний, міський бюджети ,бюджети об’єднаних територіальних громад району

4338,376
 

6. Координація, контроль та порядок виконання Програми

Відповідальним виконавцем Програми є Сарненська райдержадміністрація.

Відповідальним виконавцем в частині забезпечення робіт із будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг загального користування і замовником робіт є їх балансоутримувач – Служба автомобільних доріг у Рівненській області.

Відповідальними виконавцями в частині забезпечення робіт із будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць та доріг комунальної власності та замовниками робіт є сільські,селищна,міська рада,об’єднані територіальні громади району, відділ містобудування,архітектури та інфраструктури Сарненської райдержадміністрації.

Контроль за реалізацією Програми здійснюють:

Сарненська районна державна адміністрація, виконавчі комітети сільських,селищної,міської рад, об’єднаних територіальних громад;

Служба автомобільних доріг у Рівненській області.

Державний контроль за якістю будівництва здійснюють органи державного архітектурно-будівельного контролю, а саме управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області.

Внутрішній контроль за якістю виконаних робіт здійснюється інженерно-технічними працівниками служби замовника, які, в ході своєї роботи, перевіряють:

якість матеріалів та сировини (асфальту, щебню, бітуму, тощо),

відповідність робіт, що виконуються, роботам, які зазначені у проектній документації,

дотримання підрядною організацією вимог Державних будівельних норм України при виконанні будівельно-ремонтних робіт.

7. Очікувані результати виконання Програми

 

Програма буде реалізовуватися протягом 2018 року. В ході виконання Програми буде досягнуто таких результатів:

виготовлення проектно-кошторисної документації на поточний середній ремонт доріг загального користування місцевого значення відповідно до додатку до Програми;

поліпшення транспортно-експлуатаційного стану вулиць та доріг протяжністю        кілометра, приведення їх у відповідність з нормативними вимогами;

збереження існуючої мережі доріг від руйнування шляхом проведення своєчасного поточного ремонту;

ліквідація незадовільних умов руху автотранспорту;

покращення транспортного сполучення та підвищення безпеки дорожнього руху;

створення умов доступності сільських територій до обласного, районного центрів та центру об’єднаних територіальних громад.

 
 
 
 
Керівник апарату
адміністрації                                                                                      В.Стельмах