Також дивіться новини на facebook.com

Здійснення делегованих повноважень виконкомом Вирівської сільради

  Довідка

про додержання норм чинного законодавства на території Вирівської сільської ради та роботу виконавчого комітету Вирівської сільської ради

по здійсненню делегованих повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

         Виконком Вирівської сільської ради постійно працює над питаннями додержання норм чинного законодавства та здійснення делегованих повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідна робота проводилась і по виконанню розпорядження голови райдержадміністрації з цього питання від 05.09.2014 № 292. Зокрема, вирішене питання облаштування господарського питного водопостачання в с.Вири і Гранітне, завершений капітальний ремонт будинку культури в с. Вири, встановлені межі населених пунктів. Дещо покращилась ситуація з побутовим обслуговуванням населення. В с. Вири відкрита перукарня, відділення нової пошти.

       Разом з тим, не вдалося виконати всі завдання передбачені розпорядженням голови райдержадміністрації. Не покращилась робота з призовниками, не проводились земельні аукціони вільних земельних ділянок та прав оренди на них в межах населених пунктів, не проводилась рекультивація порушених земельних ділянок внаслідок незаконного видобутку бурштину.

            Відповідно до програми соціально-економічного розвитку сільвиконком проводив заходи щодо покращення благоустрою населених пунктів на підвідомчій території. Протягом 2017 року було проведено капітальні ремонти доріг по вулицях Зелена, Весняна, Липова, Бурштинова в селі Вири, по вулиці Нова в селі Олексіївка та вулиці Уласа Самчука в селі Федорівка. Заасфальтовано частину вулиці Шевченка у селі Вири та частину вулиці Заводська в селі Гранітне, протягом січня-квітня 2018 року був зроблений поточний ремонт вулиць в с. Вири, с. Федорівка, с. Олексіївка, проведено реконструкцію вуличного освітлення в с. Федорівка по вул. Центральна, проведено поточний ремонт клубу в с. Вири, поточний ремонт   доріг по вул. Лісна в с. Гранітне, по вул. Гагаріна, Молодіжна, Лісна в с. Олексіївка, по вул. Клубна, Шкільна, Мічуріна, Лесі Українки в с. Федорівка.

          Також було проведено ремонт каналізації та ганків в ДНЗ «Віночок», там же облаштовано тротуарну плитку та обладнано автомобільну стоянку, огорожено школу в селі Федорівка.

            Була проведена реконструкція вуличного освітлення вулиці Калинова, Ясногірська, Незалежності, Шкільна в селі Вири,   на стадії завершення роботи   реконструкції вуличного освітлення по вулиці Центральна в селі Федорівка.

          Реконструйовано лінію зовнішнього електропостачання на вул. Лісна в селі Гранітне, розпочато підготовчі роботи щодо будівництва лінії електропостачання по вулицях Нова, Лісна с. Олексіївка.

         Були проведені роботи з водовідведення на вулицях Тиха і Першотравнева с. Вири, вулиці Шевченка с. Федорівка.

         Збудовано теплотрасу, виділено кошти на ремонт котельні, виготовлено ПКД на утеплення фасаду центрального корпусу Вирівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Налагоджено систему централізованого вивозу ДП “Клесівводоканал” побутових відходів з території сільської ради.

Протягом звітного періоду покращувалася матеріально-технічна база закладів освіти, охорони здоров'я та культури, розташованих на території Вирівської сільської ради, а саме:

-       придбано приладдя, обладнання та господарчі товари та інструменти для ДНЗ «Віночок» с. Гранітне;

-       виділено кошти на придбання необхідного обладнання і матеріалів ФАПу с. Вири та Ясногірській амбулаторії;

-        в березні 2018 року введено в дію амбулаторію загальної практики сімейної медицини в селі Вири, також виділено кошти на придбання необхідного обладнання та матеріалів.

 

Було проведено нормативно-грошову оцінку земель по населених пунктах сільської ради та розпочато роботи по виготовленню генерального плану с. Гранітне.

               Проведено ремонт павільйонів дошкільного навчального закладу «Віночок» в с. Гранітне. Обладнано ігрові споруди біля дитячого садка.

Земельні аукціони по продажу вільних земельних ділянок та прав оренди на них в межах населених пунктів сільською радою не проводились 

У 2018 році Вирівська сільська рада передала у відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації проектно-кошторисну документацію на «Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 400 учнівських місць в с.Вири Сарненського району Рівненської області». Наразі цей проект подано в департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації для участі в конкурсі проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку і знаходиться на розгляді.

За 2017 рік бюджет Вирівської   сільської ради виконаний по власних надходженнях на 112.68 відс. За січень-квітень 2018 року виконання бюджету по власних доходах загального фонду становить 133,7 відс., тобто при затвердженому плані на звітний період 1490,5 тис.грн. фактично надійшло 1992,6 тис.грн., або перевиконання складає 502,1 тис.грн.

Виконання  річного  обсягу сільського бюджету по власних доходах загального фонду станом на 01.05.2018 року становить 39,1 відсоток.

Бюджет Вирівської сільської ради на 2018 рік затверджений в сумі 7259,8 тис.грн., в тому числі доходи загального фонду бюджету визначено в сумі 7158,8 тис.грн., з них: власні доходи – 5100,0 тис.грн. (71,2 відс.), інші субвенції з районного бюджету на утримання дошкільних навчальних закладів та закладів культури – 2058,8 тис.грн. (28,8 відс.) та доходи спеціального фонду сільського бюджету – 101,0 тис.грн

До відповідного періоду минулого року в цілому надходження зменшились на 18,8 відс., або 461,3 тис.гривень. Значний спад відбувся по акцизному податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (надійшло менше на 190,6 тис.грн.) та акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів ( -48,4 тис.грн.). Також зменшились до відповідного періоду минулого року надходження по: рентній платі за користування лісовими ресурсами на 19,1 тис.грн.; адміністративних штрафах – 17,0 тис.грн.; інших надходженнях – 0,3 тис.грн.; платі за надання інших адміністративних послуг – 0,1 тис.грн. Проте по єдиному податку надходження зросли удвічі (ріст становить 99,8 відс., або отримано більше на 200,8 тис.грн.).

         Також темп росту має податок на майно (17,0 відс.), а саме плати за землю отримано більше до звітного періоду 2017 року на 127,0 тис.грн., та податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки на 15,8 тис.грн.

За січень-травень поточного року з районного бюджету до бюджету ради надійшло іншої субвенції на утримання дошкільних навчальних закладів та закладів культури в сумі 480,0 тис.грн., або 100,0 відс. до плану звітного періоду.

В зв’язку з введенням типових норм первинної облікової документації для сільських, селищних та міських рад, а саме перезакладенням   погосподарських книг обліку на 2016-2020 роки у Вирівській сільській раді заведено 12 погосподарських книг, в яких відкрито 966 особових рахунків для домогосподарств.

         У сфері регулювання земельних відносин сільський виконавчий комітет контролює додержання вимог земельного законодавства. В процесі реформування аграрного сектору на території Вирівської сільської ради реформовано колективне сільськогосподарське підприємство «Федорівське», 220 членам якого вручено сертифікати на право на земельну частку (пай) . На території ради власниками земельних часток (паїв) не заключено з агроформуваннями жодного договору оренди землі, із них 60 відс. громадян отримали земельні частки в натурі.

Набули право власності на земельні ділянки згідно з рішеннями сільської ради 696 громадян або 96,9 відсотка від загальної кількості жителів, яким передано у власність 164,8 га землі для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, ведення особистого селянського господарства та ведення садівництва. Право власності на земельну ділянку посвідчили правовстановлюючими документами 507 громадян, або 67,0 відс., яким видано 596 документів на право власності на земельну ділянку, що може призвести до порушень прав громадян у процесі розвитку ринкових відносин земельного фонду.

На території ради обліковується 36 суб’єктів господарювання, які посвідчили своє право користування земельними ділянками. Із них 5 суб’єктів придбали у власність земельні ділянки загальною площею 0,3 га , 12 суб’єктів посвідчили право постійного користування земельною ділянкою на площу 21,5 га та 19 суб’єктів заключили договір оренди землі на загальну площу 332,8 га.

Вирівською сільською радою, не було продано жодної земельної ділянки несільськогосподарського призначення у власність .У 2018 році було проведено два земельних аукціони за межами населених пунктів по продажу права оренди земельної ділянки загальною площею 0,3173 га на суму 14226,33 грн.

 

На спеціальному рахунку знаходяться кошти в сумі 217,4 тис.грн., які надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Крім того, в 2017 році Вирівською сільською радою були використані кошти (втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва) в сумі 49,3 тис.грн. на виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Згідно з актами обстеження на території сільської ради в результаті несанкціонованого видобутку бурштину порушено 182,0425 га земель.

Виконавчим комітетом не забезпечено реалізацію положень Закону України від 14.05.2015 № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Зокрема, на території ради не створено жодне об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.    

Підприємство з обслуговування об’єктів житлово-комунального господарства не створювалось. Водопостачання населення ради здійснюється за рахунок власних індивідуальних колонок. З метою поліпшення якості питної води в школах с. Гранітне та с. Федорівка встановлені локальні водоочисні установки.

Виконавчим комітетом Вирівської сільської ради забезпечено виконання ст.21 Закону України «Про відходи» щодо організації збирання і видалення побутових відходів. Відповідно до вимог статті 35-1 Закону України «Про відходи» - збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, яка уповноважена на це органом  місцевого самоврядування на конкурсних засадах спеціально обладнаними для цього транспортними засобами. На території ради організованого збирання твердих побутових відходів. Населенням та установами, організаціями укладені договори з КП «Клесівводоканал» на збір та вивезення твердих побутових відходів.

Бюджетним Кодексом України передбачено повне використання коштів (сільських, селищних, міського) природоохоронного фонду до кінця бюджетного року. Протягом 2016-2017 років з сільського природоохоронного фонду кошти не використовувалися. На рахунку станом на 01.04.2018 накопичено 368,916 тис. грн.

Мережа медичних установ на території Вирівської сільської ради складається з амбулаторії загальної практики сімейної медицини Вирівської дільниці с.Вири, фельдшерсько-акушерського пункту с.Олексіївка,; фельдшерсько-акушерського пункту с.Федорівка; фельдшерсько-акушерського пункту с.Гранітне.

 Згідно зі статистичними даними КЗ «Сарненський районний ЦПМСД» станом на 01 травня 2018 року медичні установи обслуговують 3807 жителів, що проживають на території Вирівської сільської ради.

Виконання урядової програми «Доступні ліки» становить 100 відс.. З 01.03.2018 року було виписано 219 рецептів, що можуть бути реалізовані у аптечних закладах, з якими підписані договори про відшкодування витрат, понесених у зв’язку з відпуском лікарських засобів, вартість яких повністю чи частково відшкодовується,

Станом на 17.05.2018 лікарями медичних установ, що знаходяться на території Вирівської сільської роботи підписано 519 декларацій з пацієнтами.

 На медичне обслуговування з бюджету на перше півріччя 2018 року виділено по 0,55 грн. на одну особу; для амбулаторії загальної практики сімейної медицини Вирівської дільниці виділено 32389 грн.00 коп. (в т.ч. 23 000 грн надано на лабораторне устаткування та реактивів з бюджету сільської ради); для фельдшерсько-акушерського пункту с.Олексіївка – 2214 грн. 00 коп.; для фельдшерсько-акушерського пункту с.Федорівка – 970 грн.; фельдшерсько-акушерського пункту с.Гранітне – 1772 грн. Також було виділено кошти з бюджету сільської ради на придбання: двох принтерів -10 000 грн.; підключенння до мережі Інтернет та абонплата – 7 500 грн.; електрокардіографа – 30 000 грн.; двох ноутбуків – 30 000 грн.; мікроскопа бінокулярного – 16 000 грн.; центрифуги – 15 000грн.; фотоелектрокалориметра – 30 000 грн.; ваги електронні – 6 500 грн.

Сільський виконавчий комітет працює над створенням необхідних умов для виховання дітей і молоді, отримання ними повної загальної середньої освіти.

 На території Вирівської сільської ради функціонують два заклади загальної середньої освіти: Вирівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, Федорівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (та її філія в с. Олексіївка), заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Віночок» с. Гранітне та спортивний клуб «Промінь».

У Вирівській ЗОШ І-ІІІ ст. навчається 536 учнів у 26 класах. Протягом 2017–2018 н.р. навчання учнів 10-11 класів здійснювалося за універсальним профілем навчання. Навчальний процес здійснює 51 педагог. Навчання двозмінне. Немає спортивної та актової зали. Для проведення занять використовуються зали сільського Будинку культури. Організовано підвіз учнів до закладу шкільним автобусом, що проживають в с. Гранітне, с. Олексіївка, с. Вири. Кожного навчального року для учнів початкових класів організовується робота 2 груп продовженого дня.

У II етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін брали участь 25 учнів закладу, з них 8 стали переможцями та призерами.

У Федорівській ЗОШ І-ІІ ст. навчається 137 учнів у 12 класах (9 у с.Федорівка і 3 початкові класи - у с.Олексіївка) та 1 клас – індивідуальне навчання. Навчальний процес здійснюють 23 педагоги. 

У II етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін брали участь 15 учнів закладу, з них 1 став переможцем. У районному етапі олімпіади з української мови учениця 9 класу зайняла ІІІ місце.

За останні 5 років в Федорівській ЗОШ І-ІІ ст. за кошти Вирівської сільської ради було побудовано: нові паркани в с. Олексіївка (філія) та с.Федорівка; внутрішні вбиральні та каналізаційна насосна станція з вбудованим блоком очищення води; підведено воду; замінено мережу   електроосвітлення; ліквідовано грибок на стінах в класі інформатики.

За кошти відділу освіти Сарненської РДА та з допомогою батьківської громадськості проведені ремонти в 3 класних кімнатах, придбано 2 комплекти парт та меблі у 5 класних кімнат.

За кошти відділу освіти Сарненської райдержадміністрації та з допомогою батьківської громадськості проведено ремонти в 3 класних кімнатах, придбано 2 комплекти парт та меблі у 5 класних кімнатах.

В комунальній власності Вирівської сільської ради знаходиться дошкільний навчальний заклад «Віночок» в с. Гранітне, який розрахований на 4 дошкільні групи.   У закладі навчається і виховується 100 дітей. Чисельність працівників закладу – 30, із них педагогів – 11.

Організоване трьохразове харчування. Середня вартість харчування однієї дитини в день становить 20 грн.

Дошкільний навчальний заклад «Віночок» с. Гранітне зайняв перше місце серед сільських закладів дошкільної освіти району в І етапі Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах системи освіти України в номінації «Кращі дошкільні навчальні заклади»

( відповідно до наказу відділу освіти, молоді та спорту № 13 від 18 січня 2018 року).

Рішенням виконавчого комітету сільської ради створений місцевий спортивний клуб «Промінь». В ньому займається понад 100 осіб різноманітними видами спорту. У 2017 році в підсумковій таблиці районної спартакіади серед сільських (селищних) спортивних клубів та колективів фізичної культури з 17 видів спорту СК «Промінь» посів 18 місце. З І кварталу 2018 року посідає 17 місце. У 2018 році СК «Промінь» брав участь у чемпіонаті району з футболу серед команд другої ліги та після двох зіграних турів посів 9 місце.

Виконавчий комітет сільської ради вживає заходи по соціально-правовому захисту дітей. На підвідомчій території проживає 195 багатодітних сімей, у яких виховується 778 дітей.

Дітей, схильних до бродяжництва, жебракування, вживання наркотичних чи психотропних речовин на території ради не зафіксовано.

На території ради проживає 2 дітей, які навчаються у інтернатних закладах. На обліку соціально-неблагополучних сімей перебуває 3 сім‘ї, у яких виховується 12 дітей. З цими сім'ями проводиться постійна робота з метою контролю умов проживання, виховання та догляду неповнолітніх.

На території  ради під опікою громадян перебувають 2 дитини-сироти. Обстеження умов проживання та виховання дітей здійснюється періодично. Неповнолітні проживають у с. Федорівка та с. Олексіївка у помешканнях з належними житлово-побутовими та санітарно-гігієнічними умовами. Ще одна малолітня дитина, на підставі рішення виконкому від 28.09.2017, була відібрана із сім’ї та 19.10.2017 влаштована в КЗ «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини». Здійснюється збір документів щодо позбавлення матері дитини   батьківських прав.

Виконавчий комітет Вирівської сільської ради, за потребою, вживає заходів щодо соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Сільський голова підтримує заходи по соціальному захисту дітей, запобіганню дитячої бездоглядності, розвитку фізкультури і спорту, організації дозвілля молоді та підлітків.

На території Вирівської сільської ради функціонує будинок культури, три сільських клуби.

В будинку культури с. Вири працює 5 клубних формувань з них 3 гуртки художньої самодіяльності: вокально-хоровий, хореографічний та драматичний; любительське об’єднання «Господарочка», яке відвідують люди старшого покоління, щоб поділитись рецептами приготування старовинних страв, навчити молоде покоління берегти секрети поліської кухні, відроджувати звичаї та обряди. Члени об’єднання є активними учасниками концертів, свят, виставок.

Активно розвивається спортивно-оздоровча діяльність. В спортивному залі будинку культури займаються секції з важкої атлетики, волейболу, баскетболу, міні футболу, тенісу, проводяться уроки фізкультури місцевої загальноосвітньої школи. Кожен бажаючий житель громади може провести свій вільний час за грою в шашки. У вихідні, святкові дні, до визначних та пам’ятних дат проводяться спортивні змагання, естафети за участю спортивних команд сільської ради.

З 2013 року в приміщенні будинку культури проводяться заняття філії Сарненської дитячої музичної школи.

Клубні формування с. Гранітне відвідують 16 учасників художньої самодіяльності. В установі працює вокальний ансамбль та гурток художнього слова.

У клубі села Олексіївка працюють 2 гуртки художньої самодіяльності (вокальний, художнього слова), які відвідують 16 дітей.

Від організації платної діяльності станом на 01.05.2018 на спецрахунки закладів культури клубного типу надійшло 5963 тис. грн. Кошти використовуються на проведення культурно-масових заходів, придбання та ремонти приміщень.

На території Вирівської сільської ради функціонує дві публічно-шкільні бібліотеки. Від впровадження платних послуг бібліотеки отримують щорічно близько півтори тисячі гривень, що є суттєвим доповненням при комплектуванні фонду книгозбірень . Одним з пріоритетних напрямків роботи бібліотеки є робота з громадою. Для якісного та оперативного забезпечення жителів регіональною інформацією при публічній бібліотеці с. Вири сформовано Центр регіональної інформації. Завдячуючи керівництву Вирівської сільської ради у бібліотеці відкрито Інтернет-центр та встановлено три комп’ютери з доступом до мережі Інтернет, сканер, принтер та обладнання.

           За рейтинговою оцінкою роботи клубних установ району у І кварталі заклади культури Вирівської сільської ради посідають 10 місце.

 

Щороку, у відповідності до угоди про організацію громадських робіт між центром зайнятості та Вирівською сільською радою на соціальнозначимі для Вирівської громади роботи направляються безробітні громадяни. Вирівська сільська рада – одна з тих, які організовують громадські роботи на умовах співфінансування щорічно.

У 2017 році, відповідно до укладеної угоди з Вирівською сільською радою, до участі у громадських роботах залучено 12 безробітних. Громадські роботи у сільській раді проводились протягом шести місяців (квітень-вересень 2017 року). Використано 42,4 тис. грн., в тому числі з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття 21,2 тис. грн.

Станом на 14.05.2018 року у громадських роботах на території ради взяло участь 4 зареєстрованих безробітних. Громадські роботи за цей період профінансовані на 18,0 тис. грн.. в тому числі 9,0 тис. грн. кошти Фонду.

На території сільської ради за 4 місяці 2018 року було скоєно 4 кримінальні правопорушення проти 9 у 2017 році, з яких 3 кримінальних правопорушення залишаються нерозкритими. В 2018 році працівниками Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області виявлено 62 адміністративних правопорушення проти 26 у 2017 році.

Протягом 2017 року та січня-квітня 2018 року Вирівським сільським головою було здійснено 41 виїзних прийомів громадян.Відбулося 17 засідань виконавчого комітету Вирівської сільської ради на них розглянуто 66 питань щодо виконання делегованих повноважень, заслухано 19 звітів керівників підприємств, установ, організацій, розташованих на території Вирівської сільської ради.

Разом з тим, Вирівському сільському виконавчому комітету необхідно ще вдосконалювати роботу по виконанню делегованих повноважень.

Проводити роботу по виявленню та легалізації осіб, які займаються незареєстрованою підприємницькою діяльністю у галузі торгівельного та побутового обслуговування на території ради.

      Виконавчому комітету сільської ради слід приділити належну увагу виконанню вимог Законів України: “Про оборону України”,
“Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” на території сільської ради.

       Щомісяця проводити уточнення документів пункту збору сільської ради (уточнення схеми оповіщення апарату посилення, списків уповноважених та посильних, маршрути оповіщення військовозобов’язаних).

 
 
        
 
 
 
 

Матеріали перевірок узагальнила

провідний спеціаліст відділу
організаційної роботи та зв’язків
з громадськістю апарату

райдержадміністрації                                                                              Ю. Легка