Також дивіться новини на facebook.com

Cтан виконання заходів програми розвитку малого та середнього підприємництва в районі за ІІІ квартал 2018 року

  На забезпечення реалізації заходів Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Рівненській області на 2018 – 2020 роки в районі протягом третього кварталу поточного року проведено наступне .

На виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» в районі забезпечено належне функціонування Центру надання адміністративних послуг.

Упродовж третього кварталу 2018 рокудо відділу з обслуговування Центру надання адміністративних послугзвернулося 2565 суб’єктів звернень, що на 9,9 відс. менше, ніж за аналогічний період минулого року, видано 2718 документів, що на 7,6 відс. менше, надано 525 консультацій адміністраторами відділу. В порівнянні з третім кварталом 2017 року збільшилися кількість звернень з реєстрації речових прав на нерухоме майно на 9,2 відс, з державної реєстрації юридичних, фізичних осіб підприємців та громадських формувань    на 19,2 відс..

Загальна кількість адміністративних послуг, що надаються через відділ налічує 68 послуг, на 3 послуги більше ніж у відповідному періоді 2017 року. З них: 4 – послуги ОДА, 32 – послуги РДА, 32 – послуги територіальних органів ЦОВВ. На кожну адміністративну послугу суб’єктами надання розроблені інформаційні та технологічні картки.

Найактуальніші питання, з яких звертаються до Центру надання адміністративних послуг – це земельні питання, питання з містобудування та архітектури, державної реєстрації фізичних осіб - підприємців, тощо.

Райдержадміністрація у засобах масової інформації постійно оновлює довідково-інформаційну інформацію для суб’єктів підприємницької діяльності.

Так, на сайті райдержадміністрації розміщено інформацію для суб’єктів господарювання щодо фінансової підтримки малого і середнього підприємництва у вигляді  часткової  компенсації з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, що надаються банківськими установами на реалізацію інвестиційних проектів.        

Протягом третього кварталу поточного року спеціалістами відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації було проведено обстеження закладів торгівлі та побутового обслуговування населення на території Ремчицької, Костянтинівської місцевих рад на відповідність чинному законодавству, що регламентують їхню діяльність. В ході обстеження було виявлено ряд недоліків у здійсненні підприємницької діяльності і дано роз’яснення щодо їх усунення.

В районі забезпечено ресурсну та фінансово-інвестиційну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Станом на 01.10.2018 суб’єктам підприємницької діяльності надано в оренду 4026,24 м.кв.площі об’єктів спільної власності територіальних громад району. що на 47,56 м.кв. більше ніж на початок року.

Сформовано перелік об’єктів спільної власності територіальних громад району, що не використовуються та можуть бути передані в оренду, або відчужені загальною площею 6718,46 м.кв.

Крім того, на сторінках районної газети «Сарненські новини» постійно розміщується інформація підприємств, установ та організацій різних форм власності, органів місцевого самоврядування про вільні виробничі площі, незадіяні приміщення, вільні земельні ділянки, які пропонуються в оренду суб’єктам підприємницької діяльності для подальшого використання в господарській діяльності.

У зв’язку з обмеженням фінансових ресурсів кошти з районного бюджету на фінансування заходів Програми не виділялися.

З метою сприяння зайнятості населення підприємницькою діяльністю в районі приділяється значна увага інформаційній та роз’яснювальній роботі серед безробітних під час проведення районним центром зайнятості населення семінарів, Днів інформації, Днів відкритих дверей, ярмарок та міні-ярмарок вакансій.

Протягом звітного періоду на базі створеного Центру розвитку підприємництва при районному центрі зайнятості проведено два профінформаційних семінарів «Як розпочати свій бізнес?», за участю 19 осіб безробітних, один з яких відбувся за участю успішного підприємця району Наталії Кишенко, яка займається наданням стоматологічних послуг.

Крім того, на базі Центру розвитку підприємництва надано 871 консультацію з питань підбору персоналу, ведення малого та середнього підприємництва.

Тренінговою компанією ТзОВ «Вектор Успіху» за звітний період було проведено для безробітних два семінари-тренінги «1000 кг картоплі з сотки – це можливо» та «Безпечні методи боротьби зі шкідниками та хворобами», в яких взяли участь 30 учасників.

 З метою просвітницької роботи серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів 21 вересня поточного року для випускників Сарненської ЗОШ № 4 представником ТзОВ «Вектор Успіху» було проведено тренінг «Як стати успішним».

З початку року проходили навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості 298 зареєстрованих безробітних. Серед них 17 безробітних здобували професії, спрямовані на підприємницьку діяльність та самозайнятість у сфері побутового обслуговування населення.

Служба зайнятості сприяє безробітним громадянам у працевлаштуванні шляхом створення робочих місць через надання компенсації роботодавцям з фонду загальнообов’язкового державного страхування у розмірі єдиного соціального внеску. Так, за липень-вересень поточного року на додаткові робочі місця, створені за рахунок надання дотацій роботодавцям працевлаштовано 47 осіб безробітних.

 

                                                     Відділ економічного розвитку і торгівлі