Також дивіться новини на facebook.com

№ 34 від 13 лютого 2020 року "Про стан впровадження медичної реформи у первинній ланці на базі комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
 

 13  лютого 2020 року                                                                                  №  34    

Про стан впровадження медичної реформи у первинній ланці
на базі комунального некомерційного підприємства «Сарненський
районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради

 
 

 У зв’язку з набранням чинності Законів України від 06.04.2017      №2002-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», від 14.11.2017 №2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», від 19.10.2017 №2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в Сарненському районі активно розпочато процес впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я, зокрема на первинній ланці. З метою дотримання реалізації положень вищезазначених законодавчих актів Сарненською районною державною адміністрацією було затверджено перспективний план спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Сарненському районі від 19.01.2018. На підставі рішення Сарненської районної ради від 09.02.2018 №577 «Про реорганізацію комунального закладу Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради, шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради відбулося перетворення даного закладу з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство. Це сприяло збільшенню господарської та фінансової автономії, управлінської гнучкості даного закладу охорони здоров’я, формуванню стимулів для поліпшення якості медичного обслуговування населення і водночас підвищення економічної ефективності використання активів, а також розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги мешканцям району.

 На підставі вищенаведеного між комунальним некомерційним підприємством «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради та комунальним некомерційним підприємством «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської районної ради  функціонує система консультацій за направленнями лікарів первинної ланки, що налагоджує співпрацю між первинною і вторинною ланками медичної допомоги Сарненського району. Зокрема, проводяться медичні огляди дорослого та дитячого населення району лікарями вторинної ланки з виїздами в сільські лікувально-профілактичні заклади.

З переходом у статус комунального некомерційного підприємства заклад отримав змогу перейти на нову модель фінансування та отримувати пряму оплату з державного бюджету від Національної служби здоров’я України шляхом укладання договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на загальну суму: впродовж 2018 року – 9, 3 млн грн, у 2019 році сума за договором становила: 30,6 млн грн, фактична сума виділених коштів складає: 37,7 млн грн.

Важливим чинником втілення медичної реформи є впровадження електронної системи охорони здоров’я «eНealth» та реалізація національної кампанії «Обери свого лікаря». Комунальним некомерційним підприємством «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради станом на 22 січня 2020 року підписано 65 406 декларацій з пацієнтами, що становить 79 відсотків від загальної кількості обслуговуючого населення. Забезпечено доступом до мережі Інтернет всі структурні підрозділи даного закладу охорони здоров’я, організовано відповідні місця для підписання декларацій між лікарем та пацієнтом, тобто 47 лікарів стовідсотково забезпечені автоматизованими робочим місцем.

З початку січня 2020 року здійснюється впровадження електронного документообігу, що передбачає введення електронних карток пацієнтів, рецептів, направлень до вузькопрофільних спеціалістів; листів непрацездатності.

Вагомим внеском для населення району є реалізація урядової програми «Доступні ліки», що дає змогу доступного і постійного забезпечення лікарськими засобами безкоштовно або з частковою доплатою категорій населення, з окремо визначеними захворюваннями. В межах програми реімбурсації «Доступні ліки» з 01 квітня 2019 року забезпечення населення лікарськими засобами відбувається виключно на підставі електронних рецептів. За період дії програми у 2018 році виписано 32615 рецептів; у 2019 році – 20524 рецепти.

В комунальному некомерційному підприємстві «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради активно функціонують Школи здоров'я. Наразі у Школах здоров’я проведено 519 занять, загальна кількість осіб, які взяли участь у навчанні – 1692 особи. Це сприяє підвищенню ефективності первинної та вторинної профілактики захворювань серед населення.

Удосконалено мережу первинної ланки із 100 відсотковим забезпеченням надання невідкладної медичної допомоги на первинному рівні жителям району.

На підставі рішення Сарненської районної ради від 27.07.2018 №693 «Про затвердження переліку об’єктів спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Сарненському районі» було затверджено перелік таких об’єктів, яким передбачено будівництво нових амбулаторій, з частковим фінансуванням з районного бюджету, а саме: АЗПСМ Ремчицької дільниці, АЗПСМ Костянтинівської дільниці, АЗПСМ Коростської дільниці, АЗПСМ Люхчанської дільниці.

Наразі будівництво наведених вище об’єктів завершено, дані об’єкти прийняті в експлуатацію. На підставі рішення Сарненської районної ради від 11.10.2019 №941 «Про надання згоди та прийняття безоплатно у спільну власність територіальних громад Сарненського району закінченого будівництвом об’єкта та індивідуально визначеного майна» будівлюлікарської АЗПСМ в селі Костянтинівка Сарненського району Рівненської області прийнято у спільну власність територіальних громад Сарненського району та передано на баланс комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

За кошти районного бюджету профінансовано коригування з проведенням експертної оцінки проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт наступних об’єктів: АЗПСМ Тутовицької дільниці, АЗПСМ Любиковицької дільниці, АЗПСМ Великовербченської дільниці та фельдшерсько-акушерського пункту с.Чудель під АЗПСМ.

На підставі розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації від 06.12.2019 №922 «Про внесення змін до переліку об’єктів, що фінансуватимуться за рахунок надходження у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації визначено замовником будівництва щодо наступних об’єктів: капітальний ремонт АЗПСМ Тутовицької дільниці, капітальний ремонт АЗПСМ Любиковицької дільниці, тобто очікується початок будівельних робіт на даних об’єктах у 2020 році.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 20 грудня 2019 року №1052 «Про фінансування у 2019 році проектів та заходів за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» передбачено виділення коштів на здійснення нового будівництва лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Чудель Сарненського району Рівненської області.

На підставі вищенаведеного, у зв’язку з продовженням реалізації реформування галузі охорони здоров’я у 2020 році та з метою забезпечення підвищення рівня надання медичних послуг населенню Сарненського району:

1. Інформацію головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради Максимук О. А. взяти до відома.

2. Стан впровадження реформи в закладах первинної медичної допомоги визнати задовільним.

3. Головному лікарю комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  Сарненської районної ради Максимук О. А.:

3.1. підвищувати рівень надання первинної медичної допомоги населення у сільській місцевості, зокрема сприяти впровадженню сучасних технологій медичної діагностики, в тому числі з використанням телемедицини;

3.2. сприяти ефективному використанню бюджетних коштів;

3.3. сприяти прискоренню завершення національної кампанії «Обери свого лікаря» в закладах первинної медичної допомоги Сарненського району;

3.4. забезпечити постійну наявність матеріально-технічної бази з метою впровадження електронного документообігу, що передбачає введення електронних карток пацієнтів, рецептів, направлень до вузькопрофільних спеціалістів, листів непрацездатності;

3.5. постійно вживати заходів для забезпечення проведення вакцинації дорослого та дитячого населення району;

3.6. надавати медичні послуги, лікарські засоби та вироби медичного призначення, передбачені програмою державних гарантій медичного обслуговування населення в порядку, визначеному чинним законодавством;

3.7. працювати над якісним кадровим та технічним забезпеченням структурних підрозділів комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 
 
 
Голова адміністрації                                                                    Олександр КОХАН